Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Dođoš
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2020, 10:02

Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Post od Dođoš »

Ljudi,pomagajte....trebao bih da radim fasadu na kuci..ostavio sam za april/maj. Ono što me interesuje je šta uzeti,da li uzeti 12 ku obicnu ili recimo grafitni 8. Citam,vidim prvi red treba da je od stirodura,po uglovima krute lajsne za uglove i svasta nesto,da li bi mogli da napisete 5-10 stavki koje su !obavezne! Kako bih mogao da predocim majstoru sta želim da bude ispostovano prilikom stavljanja fasade. I da li postoji strucan majstor za fasade u Novom Sadu ? Koliko vidim ovaj stiropor kod nas se pravi u 3 fabrike a kao najbolji je u Valjevu. Stiropor sa crvenom crtom je dobar sa dve još bolji-gušći. Navodnone treba uzimati falcovani zar ne ? ....poludecu...
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Ajde @Martin pomozi coveku. :)
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Post od ikac2000 »

Bitno ti je da ga ne lepe na „pogacice“, vec celim obimom sa dve pogacice u sredini.

Mislim da samo 1 od 10 majstora radi tako, jer je malo veci napor.

Inace nekoliko rupica na fasadi, ili otvora kod krova, i struji ti vazduh preko celog zida, i efekat izolacije se drasticno smanjuje.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Nađi prave majstore.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Dođoš
Banned
Reactions:

Post od Dođoš »

:doubleup: Jedna od ponuda,ispostovano skoro sve po ps kako se radi fasada,covek ceni 20e m2 bez skele.
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Ogi napisao: 12 Dec 2020, 12:28 Ajde @Martin pomozi coveku. :)
Hvala :sesir:

@Dođoš
Ima nas par na forumu koji smo gradili kuće u proteklih par godina. Ja sam izolaciju radio sa 10 cm, koristio sam Austrotherm i JUB stiropor, ali ne sećam se koje gramaže (gustine, jer što gušći, to bolji, ali ipak je debljina presudna). Sada je debljina 15cm kao nekad 10, a od viška glava ne boli pa bih išao na 15 cm.

Dobar majsotor zna šta i kako, ali nije loše razumeti se, jer je prosta stvar a majstori mogu lako da zjbu mušteriju. Lepak se nanosi ma ivice i u sredinu, kao pogačice. Spojeve između ploča popunjavati komadićima stiropora i purpenom. NIKAKO POPUNJAVATI LEPKOM, jer se formiraju hladni mostovi i efikasnost izolacije drastično opada!!!!

Obrati pažnju na okapnice - ivice krovova, ako su od betona - njih izolovati stirodurom. Naravno, na ivice idu ugaone lajsne. Tipluje se ukoliko je visina preko 7 m i dužina preko 10 m (valjda, zaboravio sam). Npr, ja nisam imao tolike površine u cugu, jer su tu i vrata, pa prozor, pa nije bilo potrebe za tiplovanjem. A fasada stoji odlilčno već 5 godina, s obzirom da sam na ledini i na udaru vetra sa Fruške Gore.

Sa 10 cm, zimi trošim 3 tone peleta - grejem oko 130 kvm, sa temperaturom od 21 noću do 23 u toku dana.
Napomenuo bih da je funkcija izolacije da što drže zadrži akumulacionu sposobnost zidova - odnosno da uspori njihovo hlađenje zimi i zagrevanje leti. Što je izolacija deblja - to već akumulacija.

Tih 20 e po kvm je baš puno - za 300 kvm ti treba skoro 6k evry. Daj neke detalje.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ja bih rekao da možda i nije puno, tu negde nas je izašlo 2011. materijal + ruke i skela.
Ceresit lepak, ceresit onaj drugi lepak, akrilni malter, pur pena isto njihova bila. Masterplast stiropor 80 g, falcovani (stavljali 8 cm na staru gradnju, na terasama 5 - da se ne bi izgubila upotrebna vrednost), i čini mi se da je njihova mreža bila ali to već nisam siguran. Tiplovi neki, ne sećam se koji (nisu krš, ali nisu ni top). Nije mrdnulo od tada ništa. Da li bi bilo bolje sa 10 ili 15 cm ne znam - jer je kuća solo objekat, tanki su zidovi jer je loša gradnja bila... ko to zna.

Najveću razliku u ceni napravi lepak i malter, a ja tu nisam hteo da se eksperimentiše. Bude fina razlika u ceni ako se radi sa najjeftinijim a ne sa Ceresitom. Sad kakva je situacija ne znam, treba proveriti po stovarištima ili ako ima nešto online.
Korisnikov avatar
djomla
Reactions:
Pridružio se: 17 Mar 2017, 07:17

Post od djomla »

Mi smo prošle godine na zgradi radili izolaciju (2 sprata, nije neka kvadratura), 15€ za 10ku sve njihovo, uključujući i skelu. E sad, kako su radili, lepljenje tiplove i ostalo, ne znam (nisam bio tu, preselili smo se pre toga). Lik je iz kraja, radi posao sto godina, radio je celom kraju izolaciju, tako da kapiram da ne radi loše.

Sent from my 3310 using Tapatalk

Dođoš
Banned
Reactions:

Post od Dođoš »

Ovo oko hladnih mostova nisam znao. Detalji,kuca je na sprat,nije betom gore nego brodski pod,kuca je omalterisana samo,gradjena ne blok stiropor 3 ili 5 pa dupla cigla ili je dupla cigla stiropor pa blok nije ne zna sa sigurnoscu,imam varijantu preko šureta da izbegnem pdv. 20e da bez skele tako mi rekao ,inace smo poceli sa pricom trazi 10e za ruke,radi to dosta dugo igrom slucaja sam naleteo na njega. Pre bih isao na varijantu moj materijal njegove ruke i skela. Kuca je 11 nesto sa 9 nesto znaci 10x10 ima kosina kontam 240m2 za odraditi. To je 4800 kruzim 5000e,digao bih kredit 300k i ostalo keš. Lepka ide 10kg m2 onda ce to posto je ravna povrsina da ceni 8kg i odakle on vuce materijal ne znam ni koji pa zato je rekao 20e jer ga ima u toj prici poprilicno po mojoj proceni. Tako da bi pre svega ja nabavio materijal . A ruke cenim ispod 9e tesko a da se radi po pravilu kako je ovde pisano. Mislio sam 12ku da uzmem. To je izmedju 10 i 15 .
Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo

Post od somi-car »

Mozda je prava tema da ovde postavim pitanje. Ako neko ima iskustva.

Znaci mi smo sagradili kucu.
-5 godina zivimo u njoj.
-Izolacija i grejanje (70% podno, 30% radijatori) od prvog dana.
-Naravno plasticna stolarija.
-Grejanje odlicno, izolacija i dihtovanje stolarije takodje bez problema.
-Nemamo vlagu u podrumu ili slicno.

Prosle zime pojavile su se fleke kao sa slike samo na spoljasnjim coskovima u kuci. Premazao sam neku tecnost i vise se nije pojavilo.

Ove godine od pre par dana opet ista prica. Nije problem ponovo premazati ali kapiram da samo time zamaskiram problem.

Da li je iko imao slicnih problema ilj savet gde da trazim uzrok ovih fleka? Predpostavljam da su od kondenzacije ili vlage.Slika

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Uzrok je jasan, pothladjeni zidovi. Najčešće usled loše, neadekvatno odabrane ili izvedene termičke izolacije.
Ugao je inače geometrijski hladni most i prema njemu se kao osnovi proračunava debljina potrebne izolacije koja posle važi i za ceo zid.

Drugi po redu verovatnoće faktor je nedovoljna paropropusnost ili loše uklapanje slojeva (nepravilno odabrani materijali po mi faktoru) kontaktne fasade.

Treći po redu faktor je izrazito nepovoljno korišćenje prostorije, recimo sušionica veša, prostorija sa puno ljudi jednovremeno sa fizičkom aktivnosti, puno biljaka, generalno previše unošenja vlage a nedovoljno redovno ventiliranje prostorije.

Za prostoriju od 20-30m2 neophodno i nužno je po pravilniki obezbediti minimum 20m3 a optimalno 40-70m3 izmene vazduha svežim po satu.

Premazivanje iznutra obično ne rešava trajno problem.
Ako se pojavi posle budji bele boje i sloj crne boje (otrovan, opasan po zdravlje) onda je potrebna generalna popravka zida/ sanacija.

Postoji mogućnost da se spoljne atmosferske vode slivaju nekako u taj zid i onda opet nastane taj problem vlage u ćoškovima. Taj mehanički problem nema veze sa termo izolacijom rešava se pronalaženjem mesta odakle curi vode. (isto važi i ako curi voda iz cevi u zidu).

Postoji jasna korelacija vlažnosti vazduha u prostoriji i minimalne temeprature površine zida da ne dolazi do kondenzacije. To ima u knjigama, jedan nomogram a može se i softverski simulirati/ proračunati.

Za našu klimu i betonski spoljni ugao minimum minimuma debljine izolacije je 120mm, sve ispod toga je realna opasnost za kondenz i problem vlage.

Zadnjih 20tak godina preporuka za izolaciju je bila 150mm a zadnjih 5-6 godina se sve češće postavlja izolacija 200m na novim zgradam ili sveže renoviranim starim.

Sa tih 15-20cm bilo vune bilo stiropora ali neprekidno postavljeno (bez rupa, prekida) ne postoji problem vlage u stanu /kući ni pri najhladnijem kod nas mogućem vremenu.

Ovo sve direktno iz prakse.
Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:

Post od somi-car »

Debljina izolacije je 8 cm.

Za ves koristimo masinu za susenje koja je u podrumu u veseraju.

Prve tri godine nismo imali ovaj problem, prosle i ove imamo.

Na koji nacin bi mogla da se sanira izolacija a da se ne skida kompletna ponovo?

Zaboravio sam da u odredjenim danima primecujem pri dnu prozora vecu kolicinu vode/vlage. Znaci na staklima pri dnu sa unutrasnje strane.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Pretanka izolacija.
Vlaga se kumulativno sabira sa godinama, posle 3 godine je prešla kritičnu granicu i izbila na gornji vidljivi sloj.
Da se doda nova termička obloga preko sadašnjeg stanja, ali uz pažnju na paroprosusnost (znači ako je stiropor sada preko može samo vuna da dodje u obzir.

Moguće umanjenje problema vlage se postiže povećanjem temperature zidova (znači pojačati grejanje za nekoliko stepeni C) i povećanom ventilacijom (češće lufitranje, obično je preporuka na svakih 20 minuta na kratko po 2-3 minuta otvoren prozor).
PVC stolarija je dodatni negativni faktor koji doprinosi stvaranju kondenza.

To što se vidi voda na dnu stakla je direktna posledica niske temperature stakla, pojačati grejanje i/ili postaviti grejno telo direktno ispod prozora.

Inače za podno grejanje je minimum 15cm na zidovima i 10cm na podovima izolacije. To važi i za sva druga niskotemperaturna grejanja kao opšte pravilo.
Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:

Post od somi-car »

Nisam bas razumeo ovo oko pojacanja izolacije spolja....ne mogu da uradim npr jos 10 cm kompletne izolacije preko postojece (lepak naravno i ankerisanje plasticnim cepovima i fasadu) ?

Zelim neko trajno resenje da pronadjem.

kami
Reactions:
Pridružio se: 28 Avg 2012, 16:25

Post od kami »

Proveri vlaznost u stanu. Na koju temperaturu grejes? Pojacaj za neki stepen. Luftiraj cesce. To je generalno cest problem koji se javlja zbog dobrog dihtovanja pvc/alu prozora.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Odgovori