Koliko troši?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Re: Koliko troši?

Post od cozmo »

Pa dobro, moj auto je ipak laksi (960kg sa vozacem i gorivom, barem tako pise u podacima).

Ono sto Corollu zakolje je ako zapustite karburator. Vrlo lako potrosnja skoci na 10-12 l po gradu i 8-9 na otvorenom. Na 120-130kmh trosi tako posto mu je V stepen poprilicno razvucen, u uputstvu se preporucuje V stepen vec na 74kmh.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

kozmo jos samo objasni kakve veze ima potrosnja pri konstantnoj brzini sa tezinom auta... ?
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Kako nema? Tezina ima itekako uticaja na potrosnju. Nije isto kad si na putu sa 5 osoba i stvarima (max opterecenost) i kad se vozis sam.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Naravno da ima veze. Ne bi imalo veze kada bi auto leteo u vakuumu. :pardon:
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Dragan je jedini covek kojeg ja znam da misli da tezina apsolutno nema veze kada se odredjena brzina odrzava...
PO meni,brzina se ne odrzava,vec automobil konstantno usporava,a motor ga ubrzava i mislim da tu tezina ima uticaja.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Utice i tezina i aerodinamika i gume i jos dosta faktora :)
Evo jednog zanimljivog poredjenja dizel vs benzin na koji sam naleteo...jes na nemackom ali sustina se razume.

http://www.autobild.de/artikel/diesel-g ... 87175.html
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Po meni su sve bajke kad napisu gazio sam ga a trosio mi 5.5l benzina, pa dizel toliko trosi i to ne da se gazi neko onako da se vozi malo preko ogranicenja oko 110-120. Mada neko mozda misli da ga je vozio brzo par km, a posle spustio na 80 pa kao na 120-140 trosi 6.5l benzina. Jeste, ali u snovima ijedan benzinac moze toliko da trosi na 140, ispod 7.5 nema sanse pa koji god da je.
I onda se ja zapitam ko je lud, moja auta pokvarena ili digitroni pokvareni.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Može 5.5/100km ali da se krstari u petoj 70-90 km/h i to sa lakom nogom na gasu. Ne računaju se varijante gde neko na osnovu pređena 2 km piše o prosečnoj potrošnji. Mala kola troše dosta baš zato što su mala i slaba, velika baš zato što su velika i jaka i saberi-oduzmi, benzinac, ako se iole žustrije vozi, u gradu ne može ići ispod 8-9, van grada ispod 7, auto-put da ne pominjemo. Tu može da potroši koliko hoćeš...
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Evo moja potrosnja sa bc.
Put oko 450km u oba pravca, znaci 900km.
Autoputa ima 160km pa puta dva 320km ukupno. Na autoputu sam vozio od 150 do 200.
Regionalni putevi 80-90, gde moze i nema milicije, i malo brze, ali ne puno 130-140max i to na kratko, mozda koji km, na celoj putu.
Potrosnja po bc je bila 6.3 litre.
U oba pravca u autu, nas troje i pun gepek.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

Apsolutno se slazem, od reci do reci sa Slobom.

Ali iskreno mnogo je pocelo da me nervira to laganje, ne samo ovde, svi smo ludi, ali benzinac 1.6 trosi 5.5l kad se cepa. Pa ja ulazem 100e da mi neko dokaze da vozi 120-130 i da potrosi 5.5l. Ako je neki motor osetljiv na gas-u smislu potrosnje, to je benzinac.

I onda Day Walker, posteno napise da mu je potrosnja do mora uz ostriju, brzu voznju, kako god bila 8-9l nebitno, i onda komentari to je puno. Pa jeste puno kad ne laze, ili jeste puno kad ga je stvarno vozio 150-170 ili vec koliko vecim delom puta, a ne 2km od 800km.

Pa vozio sam i ja benzince, a jos vise dizele i znam kad trosi 5l prosecno, kad ne predjem 100-110 i kad pazim, i kad nema previse uspona, cim malo opustenije vozim to je 5.5-6 zavisi od puta i guzve. Ili kad je nevidljiva nizbrdica-odlican primer Pecinci-BGD tad mi na 120 TDI trosi 4.5, a kad se vracam isto na 120 cini mi se oko 6.5.

A benzinci takodje, eto sveze 1.8T prosek(van grada) bez 8-9l tesko, mada istina vozi se malo brze jer ide. Cale sad vozi 1.8TSI DSG 8l postigne kad vozi do 120-nemojte me drzati tacno za cifre ali to je to.

Pa ne znam, Astra G benzin sve oko 100 je potrosnja prosek na nekih 50km, tipa NS-SM ili NS-ZR oko 6-6.5l, preko toka ide opusteno na 7-7.5, grad opusteno 10l i to ne spicevi.,
Poslednja izmena od dag81 u 11 Avg 2012, 22:46, izmenjeno 3 puta ukupno.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

@nikaragva

Meni je Alfa (isti motor kao kod tebe) pila vise pri tim brzinama, oko 7...uz napomenu da tako vozim samo u DE :D

@dag i Sloba

Apsolutno se slazem i odlicno znam potrosnju 1.6 benzinca, posebno u gradu...
Inace u ovoj temi pojedinac (ukljucujuci i mene) moze da laze samo sebe...
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

dag81 napisao: Pa jeste puno kad ne laze
:bravo:
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Floyd napisao:@nikaragva

Meni je Alfa (isti motor kao kod tebe) pila vise pri tim brzinama, oko 7...uz napomenu da tako vozim samo u DE :D
Meni je to ukupan prosek za citav put. Ne secam se, nisam odavno ganjao po autoputu, ali mislim da je oko 10ak litara, pri 200.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

nikaragva napisao:Evo moja potrosnja sa bc.
Put oko 450km u oba pravca, znaci 900km.
Autoputa ima 160km pa puta dva 320km ukupno. Na autoputu sam vozio od 150 do 200.
Regionalni putevi 80-90, gde moze i nema milicije, i malo brze, ali ne puno 130-140max i to na kratko, mozda koji km, na celoj putu.
Potrosnja po bc je bila 6.3 litre.
U oba pravca u autu, nas troje i pun gepek.
E da imas benzinca to bi bilo 5.5, 6l plafon. Ovako ovo kandilo je bas progutalo. :mrgreen:

Ne znam da li sam pisao za A3 jesam da je na 205 po satu digitalnom sto mu je bio max speed pokazivao 11.4l potrosnju trenutnu, dok 1.9TDI 130KS pokazuje 13.4 ili 14.3 nesto od ta dva rezultata doduse 230 po satu, a paja isto toliko ali 207-8 po satu, karavan. TO je valjda max potrosnja pun gas u VI-oj brzini.
Zasto sam ovo napisao, pa da se zna da ne moze benzinac na 200 da trosi 7l.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

@heroj - nije dragan jedini covek, napravite anketu...
tebe jednom pitah da mi objasnis ali nisam dobio odgovor...
masa ( u fizici definisana kao mera inercije tela ) ima veze sa ubrzanjima i potrosnjom pri ubrzanjima, ali pri konstantnoj brzini nema nikakav ( tj ima uticaj statisticke greske ) uticaj na potrosnju...
Texonja napisao:Naravno da ima veze. Ne bi imalo veze kada bi auto leteo u vakuumu. :pardon:
ti mislis na masu ili na otpor vazduha?
u vakuumu bi se na ubrzanja trosilo isto goriva kao i u vazduhu, ali bi velika razlika bila u potrosnji pri odrzavanju neke brzine...
Xepoj87 napisao:PO meni,brzina se ne odrzava,vec automobil konstantno usporava,a motor ga ubrzava i mislim da tu tezina ima uticaja.
zbog cega automobil konstantno usporava, zbog mase ili drugih otpora pri kretanju?
po toj logici, i maksimalna brzina opterecenog auta u odnosu na prazan bi trebalo da bude znacajno manja, zar ne? masa opterecenog u odnosu na prazan moze biti veca i citavih 40 posto, ako prazan ide 185kmh koliko onda treba da mu bude manja maksimalna brzina kad je opterecen - 130-140?
da li iko iz prakse ima slicna iskustva? ( hocu da ukazem na sta se trosi gorivo pri voznji odredjenom brzinom, eto neka bude i maksimalnom )
da li iko ima iskustvo da mu auto kojem je masa povecana 30 posto trosi za trecinu vise pri konstantnoj brzini?

edit - poceh da nabrajam razlicite automobile sa istom masom a razlicitom max brzinom i potrosnjom da bih pokazao uticaj aerodinamike, ali sam odustao...

@sloba - tako je, cak i auto c segmenta moze da pokaze trenutnu potrosnju od 5-5,5l pri 70-80kmh ali je to samo trenutno naravno...prosecna brzina uvek bude nesto visa s obzirom da auto ima promene rezima kretanja, usporavanja pri kojima se koci pa se ponovo trosi gorivo da se ubrza itd...
Odgovori