Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
Pametno, baloni rulez 

- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
@schone
GY 4S je po svemu lošiji, pre bih rekao da sa njim rizikujem (na osnovu TUV testa iz gornje poruke).
@DW
16" za zimsku varijantu ne može da omaši, složićeš se.
Za gume još ništa nisam odlučio (CrossClimate 16" 42000 din, 16" zimske 45k din + 17" letnje 48-65k din zavisno od profila 17").
GY 4S je po svemu lošiji, pre bih rekao da sa njim rizikujem (na osnovu TUV testa iz gornje poruke).
@DW
16" za zimsku varijantu ne može da omaši, složićeš se.
Za gume još ništa nisam odlučio (CrossClimate 16" 42000 din, 16" zimske 45k din + 17" letnje 48-65k din zavisno od profila 17").
Hvala.
Ja bolje da nađem posao u Michelinu
The new Michelin CrossClimate tyres have been given a credibility boost with the decision by British Gas to fit them to their entire 13,000 fleet of vehicles.
Read more: http://www.carsuk.net/new-michelin-cros ... z3jLvvcyIr
Ja bolje da nađem posao u Michelinu

The new Michelin CrossClimate tyres have been given a credibility boost with the decision by British Gas to fit them to their entire 13,000 fleet of vehicles.
Read more: http://www.carsuk.net/new-michelin-cros ... z3jLvvcyIr
Nije ni čudo, jer su ti (britanski) uslovi praktično najadekvatniji za upotrebu as guma. Nevelika temperaturna odstupanja, veliki broj kišnih dana, retka pojava snega, maksimalna temperatura nikada iznad 30 C.
Inače, pomenut je TUV
https://www.youtube.com/watch?v=9SYGW64M0A8
Inače, pomenut je TUV
https://www.youtube.com/watch?v=9SYGW64M0A8
Re: Одг: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili
GY, Pirelli, Nokian imaju all-season. Samo Conti nema.dag81 napisao: A da inace svi osrali proizvodjaci nemaju pojima jel, samo Michelin...
Pokušavam za Toyotu da napravim računicu, ima skupu dimenziju.NexT napisao:Sa cisto finansijske strane, ubedjen sam da su dva seta dugotrajnija i jeftinija.
Ako se prelazi 15k godišnje, premium gume:
1. varijanta, all-season, 205/55 R16, na tri godine
42000 din, 14500 godišnje sa rotacijom guma
2. varijanta, zimske 16" 205/55 + letnje 17" 225/45 (ili 215/50 fabrička) + 2x500 din za zamenu točkova, na 6 godina
45000 din + 48000 (ili 65000 za fabričku dimenziju) + 6000 = 99000 (ili 116000), to je 16500 (ili 19300) godišnje za gume + tegljenje i skladištenje točkova 2x godišnje
3. varijanta, 16" zimske + letnje + zamena guma 2x2500 godišnje
45000 din + 35000 din + 30000 din = 18300 din godišnje + tegljenje i skladištenje guma 2x godišnje
Ako nisam negde bitno pogrešio:
1. najjeftinije mi je da vozim all-season
2. bolje i malo skuplje je da se cimam sa zamenom točkova 2x godišnje. Pri tome vozim 225/45 (215/50 su prilično skuplje) i zimske gume će verovatno ostati sa dobrom šarom ali 6 godina stare.
3. ne isplati se dva puta godišnje menjati gume na istim felnama.
Jbg, računicu ti kvari osetno skuplja letnja dimenzija.
Drugačije bi bilo da imaš dva seta felni od 16".
Da li može da stoji guma bez balansiranja na felni nekoliko godina?
Prema proizvođačima guma, šest godina stara gume je ok guma. Ako je skladištena dobro, prodaje se isto kao i nova. Dobro to je teorija i niko ne želi da kupi takve gume, ali opet.
Pogotovo premium guma. Ne bi trebalo da promeni svoja svojstva posle 5-6 godina pravilne eksploatacije, sem naravno trošenja. To sam doživeo i za mnogo duži period, tako da verujem da je to tako.
Drugačije bi bilo da imaš dva seta felni od 16".
Da li može da stoji guma bez balansiranja na felni nekoliko godina?
Prema proizvođačima guma, šest godina stara gume je ok guma. Ako je skladištena dobro, prodaje se isto kao i nova. Dobro to je teorija i niko ne želi da kupi takve gume, ali opet.
Pogotovo premium guma. Ne bi trebalo da promeni svoja svojstva posle 5-6 godina pravilne eksploatacije, sem naravno trošenja. To sam doživeo i za mnogo duži period, tako da verujem da je to tako.
Poslednja izmena od nikaragva u 21 Avg 2015, 10:23, izmenjeno 1 put ukupno.
Ako 225/45/17 može da stane a imaš dva seta felni ja bih išao na dva seta točkova.
Ako hoćeš jedan set i AS onda bih ostao na 17" a to opet traži novu računicu isplativosti jer si za AS računao 16"
Ako hoćeš jedan set i AS onda bih ostao na 17" a to opet traži novu računicu isplativosti jer si za AS računao 16"
Jel' si uračunao u 2. varijanti još jedan set felni na kojima bi ti bile te zimske gume?
Felne 16" stižu danas, trebalo bi.
Računao sam da je bolje nabaviti 16" i jeftinije gume (zimske ili all season, svejedno). Nisam ih ubacio u kalkulaciju, bavim se gumama kao da već imam felne, prva kupovina 17" zimskih ili AS ih poništava kao trošak.
AS u 17" su 58000 (225/45) ili 80000 (215/50). Na 215/50 koliko sam se informisao ne smeju lanci da idu, a i svakako je preskupa dimenzija.
Računao sam da je bolje nabaviti 16" i jeftinije gume (zimske ili all season, svejedno). Nisam ih ubacio u kalkulaciju, bavim se gumama kao da već imam felne, prva kupovina 17" zimskih ili AS ih poništava kao trošak.
AS u 17" su 58000 (225/45) ili 80000 (215/50). Na 215/50 koliko sam se informisao ne smeju lanci da idu, a i svakako je preskupa dimenzija.
Poslednja izmena od Heinz u 21 Avg 2015, 10:35, izmenjeno 1 put ukupno.
Računaj da nema te zimske koja će zadržati većinu dobrih svojstava celih 6 godina.
Ja bih zimskim računao vek trajanja 4 godine
Ja bih zimskim računao vek trajanja 4 godine
Na toj kilometraži otprilike tako, zavisi kako voziš i od kvaliteta gume, jer je 4mm minimum.
Ako zanemarim cenu i fizički rad, 205/55 R16 ima 11.5 mm viši profil, tj. sigurno je udobnija od 225/45 R17, pa mi je to još jedan plus za CrossClimate.Paja napisao:Ako 225/45/17 može da stane a imaš dva seta felni ja bih išao na dva seta točkova.
Sa druge strane, treba uložiti još 400€ naredne sezone za 17", a nije da nemam gde da ih potrošim.