Prenos vlasništva automobila
Re: Prenos vlasništva automobila
Ako je već auto odjavljen tebi je svejedno šta će oni raditi ali, pitaj ti njih što ne žele da imaju KP ugovor jer to ne ometa rasparčavanje u delove.
Havraisan ili ne, vozan ili nevozno stanje je svejedno što se tiče promene vlasnika- ugovor i odjava (prodavac) odnosno ugovor i registracija (kupac).
Uradiš tako i mirno spavaš.
Havraisan ili ne, vozan ili nevozno stanje je svejedno što se tiče promene vlasnika- ugovor i odjava (prodavac) odnosno ugovor i registracija (kupac).
Uradiš tako i mirno spavaš.
Slažem se. I ja bih to rešio ugovorom iako je vozilo odjavljeno.
Sent from my 2306EPN60G using Tapatalk
Ako je vlasnik odjavio vozilo licno onda mu nikakvi ugovori ne trebaju, on ima ponistenu saobracajnu i papir da je vozilo odjavljeno i to zadrzava kod sebe, ne daje kupcu, tako da ne moze da se vrati u saobracaj i dalje ne treba da ga nista zanima, taj novi vlasnik ako i zeli da ga vrati u saobracaj mora da kontaktira starog vlasnika, da onda prave ugovor itd.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Pa nije bas tako vala...
On moze da ga prekuca, ili bez prkeucavanja stavi druge tablice i vrati u saobracaj, itd itd..
Sto bi razmisljao, ugovor i kraj
On moze da ga prekuca, ili bez prkeucavanja stavi druge tablice i vrati u saobracaj, itd itd..
Sto bi razmisljao, ugovor i kraj
Pa ako ga prekuca to vise nije taj auto, drugi broj sasije i motora i druga registracija na nekog drugog vlasnika, kakve to veze ima sa prethodnim vlasnikom koji opet ako dodje do nekog spora ode u MUP i pokaze da je taj auto odjavio i da je on cist sa te strane a oni neka traze krivca dalje. Ako pak samo stavi druge tablice a ne promeni brojeve sasije i motora onda je jos gora situacija po novog vlasnika tako ce vise da nadrlja ako ga navataju.
Ti kad odjaviš tablice, ti si još uvek vlasnik automobila dok god ne napraviš ugovor o poklonu ili prodaji. Neka me ispravi neko od kolega iz struke ako grešim. Zašto bi nešto što je tvoje vlasništvo (pro)davao bilo kome, a da ne preneseš vlasništvo na njega. Siguran sam da postoji situacija u kojoj bi mogao da imaš neprijatnosti. Kada napraviš kupoprodajni, i pritom tablice odjavljene, mislim da si jedino u tom slučaju skroz bezbedan.
Nema Ugovora nema ni novog ni starog vlasnika. Ne menja se vlasnik.
Uslov da neko postane novi vlasnik auta je Ugovor (ili drugi adekvatni pravni osnov), sama predaja auta ne predstavlja promenu vlasništva.
Dodatno, osim Ugovora promena vlasništva mora da se obavi i u MUPu, pri tome ne mora auto da se registruje već se samo piše u registracionom listu rubrika promena vlasnika.
Ako se dogodi prekucavanje a što je krivično delo odgovara 1 jedini vlasnik, a to je onaj sadašnji koji je odjavio.
Nema ode do notara pa će mu pojasniti sa pravne strane situaciju.
Uslov da neko postane novi vlasnik auta je Ugovor (ili drugi adekvatni pravni osnov), sama predaja auta ne predstavlja promenu vlasništva.
Dodatno, osim Ugovora promena vlasništva mora da se obavi i u MUPu, pri tome ne mora auto da se registruje već se samo piše u registracionom listu rubrika promena vlasnika.
Ako se dogodi prekucavanje a što je krivično delo odgovara 1 jedini vlasnik, a to je onaj sadašnji koji je odjavio.
Nema ode do notara pa će mu pojasniti sa pravne strane situaciju.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ima li kakav dokument za obezbedjenje od odgovornosti nakon prodaje vozila ukoliko novog vlasnika snimi kamera? Kako to generalno funkcionise u praksi?

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Pa u praksi si kriv pošto se vidiš kao vlasnik dok god kupac ne preregistruje. Zato odmah preko euprave platiti porez i gledati da se procesura prenosa što brže odradi.
Sent from my motorola edge 30 ultra using Tapatalk
Sent from my motorola edge 30 ultra using Tapatalk
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Hvala. Ima li jos saveta, iskustava? Sta ako ostaje u istom reg. podrucju?

Ja sam to rešio tako što sam sa kupcem otišao na tehnički pregled da oni izvrše prenos.
Na licu mesta se plaćaju svi troškovi (usluga, porez, izrada nove saobraćajne...), stara saobraćajna ostaje kod njih i izdaju potvrdu sa kojom se vozi dok ne stigne nova saobraćajna.
Oni umesto kupca sve nose u MUP, nakon toga preuzimaju novu saobraćajnu i kupac je preuzima na tehničkom pregledu.
Po meni je ovo dosta bezbedna varijanta jer sam bio prisutan tokom cele procedure, s tim da bih sledeći put možda tražio da i meni daju kopiju potvrde, za svaki slučaj.
Cena same usluge je iznosila 3000 din ako se dobro sećam.
Korak iznad ovoga bilo bi da se porez plati preko eUprave i sa kupcem ode direktno u MUP (praktično isto što sam i ja uradio, samo bez posrednika i uz čekanje u redu).
I za kraj, ako želiš da budeš baš 100% siguran, možeš da odjaviš tablice, tako da kupac ne može da vozi auto dok ga ne prenese na sebe i uzme nove tablice.
Na licu mesta se plaćaju svi troškovi (usluga, porez, izrada nove saobraćajne...), stara saobraćajna ostaje kod njih i izdaju potvrdu sa kojom se vozi dok ne stigne nova saobraćajna.
Oni umesto kupca sve nose u MUP, nakon toga preuzimaju novu saobraćajnu i kupac je preuzima na tehničkom pregledu.
Po meni je ovo dosta bezbedna varijanta jer sam bio prisutan tokom cele procedure, s tim da bih sledeći put možda tražio da i meni daju kopiju potvrde, za svaki slučaj.
Korak iznad ovoga bilo bi da se porez plati preko eUprave i sa kupcem ode direktno u MUP (praktično isto što sam i ja uradio, samo bez posrednika i uz čekanje u redu).
I za kraj, ako želiš da budeš baš 100% siguran, možeš da odjaviš tablice, tako da kupac ne može da vozi auto dok ga ne prenese na sebe i uzme nove tablice.
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Vlasništvo na automobilu se kod nas prenosi kao i za druge pokretne stvari, prostom predajom (i dodatno predajom pripadaka glavne stvari neophodnih za korišćenje - recimo ključa). Ugovor u našem pravu generalno nema stvarnopravno već obligacionopravno dejstvo (čak se ni kod prometa nepokretnosti svojina ne prenosi zaključenjem ugovora - ugovor je samo pravni osnov za prenos svojine koji se kasnije vrši drugačije, ali ne treba u potpunosti povlačiti paralele sa ugovorom o prenosu svojine na nepokretnostima).
Problem je što je ovo generalno problem za shvatanje sudijama prekršajnog suda, tj. po pravilu ne znaju pravo, stranke ne znaju pravo, a često ni advokati, što dovodi do praktične situacije da imamo problem ako nismo "preveli" prodat auto.
Problem je što je ovo generalno problem za shvatanje sudijama prekršajnog suda, tj. po pravilu ne znaju pravo, stranke ne znaju pravo, a često ni advokati, što dovodi do praktične situacije da imamo problem ako nismo "preveli" prodat auto.
Poslednja izmena od Uroš S. u 18 Dec 2024, 12:59, izmenjeno 1 put ukupno.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Ukoliko sam dobro shvatio, dok ne stigne saobracajna na kupca ne predavati vozilo?

Ja sam za ovo cuo skoro, nisam imao pojma nego drugar prodao auto i tako uradio, e sad nisam siguran da svi tehnicki pregledi to rade ili samo odredjeni ali nebitno svakako znatno olaksava posao i kupcu i prodavcu, zavrsis sve kod njih i ne razmisljas dalje.Dzonny napisao: 18 Dec 2024, 12:56 Ja sam to rešio tako što sam sa kupcem otišao na tehnički pregled da oni izvrše prenos.
Stim sto ako kupac preuzima novu saobracajnu na tom tehnickom moze biti malo zez ako je iz drugog grada pogotovo udaljenost ako je veca a mora da dolazi ponovo, sem ako ne postoji opcija da ovi salju postom ?
Ako je iz drugog grada, mislim da onda ne može ovako, jer on mora uzeti tablice u svom gradu, pa samim tim i saobraćajnu.
U tom slučaju, ja bih lično odjavio tablice i platio trošak vađenja probnih tablica. Sa njima može da vozi do kuće i sutradan da uzme prave tablice (što je trošak koji mu svakako sleduje).
U tom slučaju, ja bih lično odjavio tablice i platio trošak vađenja probnih tablica. Sa njima može da vozi do kuće i sutradan da uzme prave tablice (što je trošak koji mu svakako sleduje).