Modesty napisao:Ko ima macu, a da je drži u stanu ako ima vremena i volje neka mi napiše uputstvo za upotrebu, preporuke za rasu (dlake, druželjubivost - imam dvoje dece, poslušnost itd) mislim da će to biti rođendanski poklon za ćerku

Imam ja persijsko-angorsku
Za odrzavanje tesko da ima zahtevnije zivotinje
Najveci problem sa njima ti moze biti hrana. Mi smo dobili mace koje je vec bilo naviknuto na brikete i hranu za macke. Pogotovo za persijanere je to bitno zbog kvaliteta dlake. Drugo, nema sta da gledas da li se pokvarila hrana, vruca/hladna itd... Naspes joj brikete i ti si svoje zavrsila. Povremeno joj dajes pastete, ne treba stalno da jede suvu hranu. To vec kad dodje mace, pa ces pohvatati sta voli, sta ne.
Izbirljive su, npr, moja voli ukus zecetine, lososa, a ne voli tele

Mleko pije tu i tamo, kad joj se cefne.
Nasu hranu ne mirise, znaci mozes da ostavis kakvo god hoces meso na stolu, nema sanse da ce skociti da uzme ili bilo sta slicno.
Dok je mala treba da je vaspitas sta sme a sta ne, gde ne sme da se penje itd... Nikakvo udaranje, samo verbalno, posle drugog-treceg puta ce shvatiti.
Dok je mala moras da je naviknes i na cesljanje i da joj (i vama) to predje u naviku. Ne morate svakodnevno, ali minimum svaki drugi dan. Doduse, meni se desava da je po 4-5 dana ne cetkam, pa joj se ne umrsi dlaka. Uostalom, to je 2 minuta posla i macke to vole. (jos jedna vrsta ceskanja) - naravno, sve ovo ako je dugodlaka.
Mit da se macke sa kracom dlakom manje linjaju je ipak samo mit. Linjaju se podjednako, tim pre sto zive u stanu gde je cele godine 25-30 stepeni. Prednost dugodlakih je sto je dlaka svilena i ne moze da se zavuce u namestaj. Dovoljno je da prevuces vlaznom krpom preko namestaja ili cetkom i sve se skida iz jednog poteza.
Unistavanje stvari - takodje mit. DOk je mala naucis je da koristi grebalicu i posle nema nikakvih problema.
Posip - sinteticki - nema apsolutno nikakvog mirisa. Jednom dnevno ocistis i to je to. Nama je prvo bio u kupatilu pa smo premestili na terasu.
Druzeljubivost... E tu dolazi do izrazaja karakter rasne macke. Generalno, vole da se maze, ali samo ako im odgovara covek. Moja nije neki preterani fan ljudi, kad je guzva zavuce se u moju sobu i ne komunicira. Kad je tu par ljudi, nije problem, ali ne dolazi njima na poziv.
Naravno, ako je raspolozena, igrace se sa njima, ali samo koliko njoj odgovara.
Mala deca... Ista prica... Ako joj dete lagano pridje, pomazi ok, ako krene kako deca obicno urade, otici ce i posle ne je*e zivu silu.
Potpuno je druga prica kad smo samo matorci i ja gajbi. Mozes da je gnjavis, ceskas, uvek dolazi na poziv, igra se, trci.
I meni najbitnija stvar - macke su individualisti. Nije im potrebna nega kao kerovima, cesto je sama kod kuce i ne smeta joj. Nema setanja, nema budjenja nocu...
Ovo je malo nabacano, nesto sam propustio, a ti pitaj sta te zanima...