Bax napisao:Dobro sve stoji, to sto si gore napisao, ali nema ovde nekog cuda od personala. Ljudi koji su iz moje generacije najbolji, ionako su se samostalno razvijali, faks je bio samo jedna stepenica te price.
Imao sam prilike da radim i sa strucnjacima, iz Italije, Amerike, Spanije, Holandije, ne mnogo, ali dovoljno da vidim da je i tamo sarenoliko stanje.
Problem je sto je nas proizvod u celini tuzan, i sto ne umemo ni reso da napravimo kako treba, ja mislim da jedino cuveni "smederevac" izvozimo kao top proizvod nase privrede, sve ostalo samo stancujemo tudju tehnologiju.
Pogledaj npr. Slovence, imaju Elan, Gorenje, ipak neke brendove koji idu u svet, skije cak prave i fenomenalne u nekim serijama.
BTW imaju tu i konkretni dokazi.
Postoji PISA internacionalni standar za testiranje funkcionalnog znanja, i pokazuju da su nasa deca poprilicno losa, sto se toga tice.
http://www.pisaserbia.org/o-pisa-projektu.html
a evo i liste za npr 2009
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... erformance
Otprilike, mozemo mi da ucimo ko konji, ali slabo to povezujemo sa realnim problemaima, i resenjima istih.
To sto ce neko super da radi TV slagalicu, ne znaci da ce u ADHock stresnoj situaciji,u zaustavljenoj produkciji, znati efikasno da resi nastali problem.
Ja pisah samo za IT zar ne

Necu o drugim oblastima ni da diskutujem, samo da padnem u depresiju

Ovo za strance, naravno da je sarenoliko znanje, ali ne zaboravi da oni su oni sa kojima dolazis u kontakt uglavnom malo bolji (cim ih ne drze aztvorene u nekoj kutiji bez kontakta sa svetom a pogotovo inostranstvom

Nego, o cemu se tu zapravo i radi, i zasto ta fama o kvalitetu nasih IT strucnjaka (zapravo nije fama, istina je), a to nije posledica dobrog skolovanja. Pa ima vise razloga.
Prvo, krnimo od izbora profesije za mladog, talentovanog upravo svrsenog srednjoskolca. U Nemackoj, on moze da bira. Oce na masinstvo, oce na gradjevinu, hemiju, fiziku, sta god pozeli ima gomilu mogucnosti i u svim oblastima moze da uspe... U Srbiji, otprilike ili ce u IT ili nece imati leba da jede...
Dakle u razvijenim zemljama kvalitetni kadar je mnogo vise razvodnjen po profesijama, dok je u Srbiji koncentracija kvaliteta mnogo veca u IT nego u drugim oblastima (pricam statisticki, ne od slucaja do slucaja).
Druga bitna stavka je cena rada i polika poslovanja velikih firmi. Sta je glavna prica top menagementa u velikim evropskim frimama ovih dana? Evo ovo: "Outsourceujemo IT, Outsource-ujemo sve sto ima veze sa IT...". Ovo Outsource ne mora uvek nuzno da znaci da ga Otsource-uju odmah u inostranstvo, vec mozda nekoj specijalizovanoj IT kompaniji u toj zemlji, ali bez brige ako ovi prvi i nisu direktno Outsourceovali posao onda ta novoangazovana kompanija oce

Drugim recima, sve je manje pravog razvojnog IT posla u razvijenim zemljama, sve se vise gleda da se sve prebaci u zemlje sa jeftinijom radnom snagom te se zato danas u Srbiji vode mnogi ozbiljni razvojni projekti koji bi u npr DE ili Ch bili prosto preksupi... Posledicno imamo dosta dobrih IT kompanija sposobnih da savladaju i najozbiljnije projekte a nasi ljudi imaju prilike da uce i rade na odlicnim projektima kakvih je malo u razvijenim zemljama.
Takodje, Srpski IT vise i ne puca samo na nisku cenu kao ranije (nismo vise uospte tako jeftini), danas se uglavljuje prica i o kvalitetu jer inace se ne mozemo prodati ispred Indusa, Bugara i sl... npr Indusi su mnogo jeftiniji, al dzabe kad su glupi i nesposobni ko K...