Obrazovanje i školstvo

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Re: Obrazovanje i školstvo

Post od Laki021 »

Bax napisao:Dobro sve stoji, to sto si gore napisao, ali nema ovde nekog cuda od personala. Ljudi koji su iz moje generacije najbolji, ionako su se samostalno razvijali, faks je bio samo jedna stepenica te price.
Imao sam prilike da radim i sa strucnjacima, iz Italije, Amerike, Spanije, Holandije, ne mnogo, ali dovoljno da vidim da je i tamo sarenoliko stanje.

Problem je sto je nas proizvod u celini tuzan, i sto ne umemo ni reso da napravimo kako treba, ja mislim da jedino cuveni "smederevac" izvozimo kao top proizvod nase privrede, sve ostalo samo stancujemo tudju tehnologiju.

Pogledaj npr. Slovence, imaju Elan, Gorenje, ipak neke brendove koji idu u svet, skije cak prave i fenomenalne u nekim serijama.

BTW imaju tu i konkretni dokazi.
Postoji PISA internacionalni standar za testiranje funkcionalnog znanja, i pokazuju da su nasa deca poprilicno losa, sto se toga tice.
http://www.pisaserbia.org/o-pisa-projektu.html

a evo i liste za npr 2009

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... erformance

Otprilike, mozemo mi da ucimo ko konji, ali slabo to povezujemo sa realnim problemaima, i resenjima istih.
To sto ce neko super da radi TV slagalicu, ne znaci da ce u ADHock stresnoj situaciji,u zaustavljenoj produkciji, znati efikasno da resi nastali problem.

Ja pisah samo za IT zar ne :)
Necu o drugim oblastima ni da diskutujem, samo da padnem u depresiju :)

Ovo za strance, naravno da je sarenoliko znanje, ali ne zaboravi da oni su oni sa kojima dolazis u kontakt uglavnom malo bolji (cim ih ne drze aztvorene u nekoj kutiji bez kontakta sa svetom a pogotovo inostranstvom :) ) Ovde kod nas saradjujes sa svima redom.

Nego, o cemu se tu zapravo i radi, i zasto ta fama o kvalitetu nasih IT strucnjaka (zapravo nije fama, istina je), a to nije posledica dobrog skolovanja. Pa ima vise razloga.

Prvo, krnimo od izbora profesije za mladog, talentovanog upravo svrsenog srednjoskolca. U Nemackoj, on moze da bira. Oce na masinstvo, oce na gradjevinu, hemiju, fiziku, sta god pozeli ima gomilu mogucnosti i u svim oblastima moze da uspe... U Srbiji, otprilike ili ce u IT ili nece imati leba da jede...
Dakle u razvijenim zemljama kvalitetni kadar je mnogo vise razvodnjen po profesijama, dok je u Srbiji koncentracija kvaliteta mnogo veca u IT nego u drugim oblastima (pricam statisticki, ne od slucaja do slucaja).

Druga bitna stavka je cena rada i polika poslovanja velikih firmi. Sta je glavna prica top menagementa u velikim evropskim frimama ovih dana? Evo ovo: "Outsourceujemo IT, Outsource-ujemo sve sto ima veze sa IT...". Ovo Outsource ne mora uvek nuzno da znaci da ga Otsource-uju odmah u inostranstvo, vec mozda nekoj specijalizovanoj IT kompaniji u toj zemlji, ali bez brige ako ovi prvi i nisu direktno Outsourceovali posao onda ta novoangazovana kompanija oce :) U principu ovde se radi na neki nacin o raslojavanju drustva, oni zamisljaju oni ce da filozofiraju i mudruju a mi cemo da radimo za njih... Kratkorocno je tako, dugorocno nadam se da ce im se obiti o glavu. (slicna prica kao i sa prizvodnjom svga i svacega u Kini).

Drugim recima, sve je manje pravog razvojnog IT posla u razvijenim zemljama, sve se vise gleda da se sve prebaci u zemlje sa jeftinijom radnom snagom te se zato danas u Srbiji vode mnogi ozbiljni razvojni projekti koji bi u npr DE ili Ch bili prosto preksupi... Posledicno imamo dosta dobrih IT kompanija sposobnih da savladaju i najozbiljnije projekte a nasi ljudi imaju prilike da uce i rade na odlicnim projektima kakvih je malo u razvijenim zemljama.
Takodje, Srpski IT vise i ne puca samo na nisku cenu kao ranije (nismo vise uospte tako jeftini), danas se uglavljuje prica i o kvalitetu jer inace se ne mozemo prodati ispred Indusa, Bugara i sl... npr Indusi su mnogo jeftiniji, al dzabe kad su glupi i nesposobni ko K...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Sve smo učinili da budemo Kina u EU, jeftina radna snaga. Ja radim u firmi gde sam jeftina radna snaga jednoj mnogo bitnoj zemlji EU, dapače, gradim godinama tim, širim priču, nama dobro, njima još bolje.

To ne menja činjenicu da radimo isti posao kao 5x plaćenije kolege iz daleke nam Evrope.

Obrtatite pažnju na PISA izveštaje o funkcionalnoj inteligenciji, koja je kod nas izuzetno niska. Generalno je čitava Evropa tu u problemu, a mi samo tradicionalno na začelju. Štos je što je tamo neko pre 10tak godina stavio prst na čelo i iz ekonomskih poriva se pozabavio naučnim i socijalnim. Ovde i da su svesni, NEMA VIŠE KO da se time pozabavi. Mi nismo u stanju (sami) ništa da napravimo. Potencijal je tu, ali fakat je potrebno da nas neko pogura.

Kinezi su na temu jeftine radne snage pokrenuli ozbiljan ekonomski zamajac, pa ajde da se nečim tešimo.

Skretosmo sa teme. Moja sfera je IT, pa sam u prilici da testiram i intervjuišem za posao mnogo ljudi. Takođe ih pratim kako se razvijaju kroz razne izazove koje nisu mogli da steknu na fakultetu, ali bez obzira, odgovorno tvrdim da sa državnih fakulteta dolaze mnogo kvalitetniji ljudi. Privatni mogu da imaju bolje programe, ali nemaju nikakve kriterijume. Retki koji žele da uče, možda i pokupe nešto, ali većina ne ume da napiše pismo kako treba. Imaju prednost da se lako završavaju, pa može čovek lakše da se paralelno funkcionalno edukuje o svom trošku.

Što se mene lično tiče, meni je diploma državnog fakulteta otvorila mnoga vrata. Druga je stvar što sam kroz ta vrata prošao bez bitne pomoći fakulteta.

Tapatalk 4
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Malo je tih koji mogu i koji rade te napredne projekte za strance, tu je svega nekoliko firmi, i fluktuacija je mahom izmedju njih. Zanimljivo je da one cak i zajedni nastupaju po projektnom principu organizacije, kad se radi jaci projekat za strance.
Bottom line, da je recimo tesko naci profilisanog coveka sa iskustvom, nema ih mnogo. Ekipa koja je isla linijom manjeg otpora i uvalila se u finansijske institucije, ne rade na projektima visokog kalibra i razvoju, vec su uglavnom tu kao podrska za postojece sisteme. Ja iskren da budem u profesiji volim te razbijace, pogotovo ako vole da seruju znanje, ali nema ih mnogo, mnogo je vise mudrosera, koji su u fazonu krijem znanje....

Sent from my ZTE-SKATE
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

NS je prepun takvih firmi :D
Tj, bar u odnosu na svoju velicinu. Ne znam vise nikoga u NS iz IT ko ne radi za inostranstvo :)

@Nidza,

Pa dobro, nije bas 5x manja :) Vise je to 2-3x.
Takodje realno imas i mnogo manje troskove zivota, tako da IT strucnjaci danas u Srbiji ne zive tako lose uopste, uporedivo cak sa onima u zapadnim zemljama (Nemacka, Austrija, Belgija)...
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

De nadje Belgiju, to je zemlja raspad, Nemacka je etalon :)

Sent from my ZTE-SKATE
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Pa cisto da ne budu sve Germanske zemlje :) Plus pricao sam pre par dana sa nekim o Belgiji pa mi pade na pamet, ni meni se Belgija nikako ne svidja ni u kom pogledu :)

A mozemo da ubacimo u spisak i Italija, Francuska, ako sa njima poredis onda IT ljudima u Srbiji super :) E sad sto su i ovo raspad zemlje, to je tuzno stanje Evrope danas...
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Znas sta ovde fali?
Drzava, ovde te niko ne sljivi dva posto, ako nisi u kombinaciji. Dzaba ti pare, ako nemas nikakva prava, samo obaveze. Ovo je zemlja gde je duboko ukorenjena korupcija, i gde previse energije isisavaju stvari koje su na zapadu regulisane.
Podjimo od saobracaja, pa ovde je tako ocigledno da je narod sludjen i kompletno sjeban, pa ti si bar to morao da vidis.

Da ne sirimo pricu mnogo, slazem se sa skoro svim sto si napisao, sem sa najvaznijim, to sto imamo donekle dobar kadar, je pre sklop gena, nego zasluga dobrog obtazovanja.

Sent from my ZTE-SKATE
Poslednja izmena od Bax u 11 Nov 2013, 17:13, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Azijati kidaju i poješće nas, a za to poprilično može da se okrivi školstvo i kultura. Cela Evropa dozvoljava da se koncept školstva ne menja 150 godina. Zeznuta situacija.

Tapatalk 4
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

@Bax,

Znam, ali to je tema za onu drugu temu "Zasto je Srbija...", ne za ovu :)

Ja cisto objasnjavam zasto je danas srpski IT odlican, zasto je dobro baviti se time i zasto se moze lepo od toga ziveti. Takodje, ne verujem previse u to gene i sl, al nije ni bitno, nisam ja ni napisao da je to zasluga dobrog obrazvoanja nego celokupne situacije.

Tuzno je da je inzenjerska struka malo gde cenjena, to je jedan od problema. Deo zasluge za to ide upravo mogucnosti Outsource-ovanja, a posledica toga je da u Srbiji inezenjerska struka dobija na populansoti dok u nekim zemljama opada :)

Npr, ovde u Ch, moja plata je ~2x veca od plate kasirke u samoposluzi... u Srbiji bi taj odnos bio recimo 4-6x... U Srbiji bi zaradjivao vise od vecine zubara, ovde zaradjujem rekao bih 3x manje od zubara (banda lopovska, ni to nije nromalno koliko oni ovde deru i zaradjuju). sustina je da se svi mi inzenjeri u manjoj ili vecoj meri takmicimo na svetskom trzistu a zubari na lokalnom, pa oni naplacuju koliko okolina moze da plati a mi koliko svet moze da plati, u zavisnosti od zemlje neko je u plusu neko u minusu :) zubar u Ch zivi 5x bolje nego u Srbiji, nepismeni 10x, inzenjeri, pa onako...

Nemojte me pogresno shvatiti, ne zalim se, samo ukazujem na neke stvari.

@nidza,

Ne znam, vreme ce pokazati, ja bi najradije azijatima izmenio kulturu :) Svakako promenice se njima kultura i ponasanje kako budu napredovali.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Pa nisam siguran da ovde IT po pravilu ima toliko vecu platu od kasirke, koliko kasirka ima?
Jos nesto zubarsku praksu moze samo skolovan zubar da ima, IT moze da se bavi i covek sa osnovnim obrazovanjem.

Sent from my ZTE-SKATE
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Pa sta znam, 20-40 000 pretpostavljam.

A za zubare, pa isto to vazi i u Srb i u Ch, pa su u Ch debelo placeniji od inzenjera, u NS su sada vec IT inzenjeri placeniji od zubara. Iskreno zubari u Srb polako postaju debelo potcenjeni.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ne mos protiv trzista.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Obrazovanje i školstvo

Post od Floyd »

Laki021 napisao:U Srbiji bi zaradjivao vise od vecine zubara, ovde zaradjujem rekao bih 3x manje od zubara (banda lopovska, ni to nije nromalno koliko oni ovde deru i zaradjuju).
Nije bas tolika razlika...
Nemoj da racunas one koji su samostalni (mada su vecina takvi) jer ako tako gledas onda i moler zaraduje vise od inzenjera :)
Bax napisao:Jos nesto zubarsku praksu moze samo skolovan zubar da ima, IT moze da se bavi i covek sa osnovnim obrazovanjem.
Upravo tako...
Najbolji ortak nije ni zavrsio ETF a za srpske uslove ima veoma lepo platu.
IT-evci u SRB su se malo razmazili a realno treba da pevaju dok god ima posla i dok su takve plate.

Ono sto mi se ne svidja je sto su u poslednje vreme politicari nanjusili da u IT-u lezi dobra lova...
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Ne znam, ja znam da u IT nema dobre love za one koji nisu iznad proseka, minoran je procenat ljudi koji tuku 1500 evra, vecina je oko 600-1000e.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: AW: Obrazovanje i školstvo

Post od Floyd »

Ja me poznajem ni jednog programera u BG koji radi ispod 1000e. Ovi moji drugari svi rade Javu.

Gesendet von meinem GT-I9505
Odgovori