Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Re: Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Post od Velja »

Slika
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Aaaa izgiboh :rofl:
Širim haos!
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Rakhil napisao:Policija izdaje vozacke dozvole, registruje kola, izdaje licne karte i pasose, prijave boravka....mnogo toga nije normalno sa policijom. MUP treba ozbiljno skresati, ali ozbiljno, ovakav kakav je kurcu ne sluzi...
Pa da, MUP treba da se bavi samo policijskim poslovima. Do nedavno je administracija MUPa imala beneficirani radni staz.
Sta dalje reci.
Korisnikov avatar
16_Valve_
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 12:32
Garaža: Golf 3 GTI 16V

Post od 16_Valve_ »

Sinoc mi se u Novom Sadu desilo da sam usao u raskrsnicu na zeleno svetlo, hteo da skrenem levo, i cekam da prodju vozila iz suprotnog smera da bih skrenuo. Dok su prosla sva vozila, pali se zeleno ovima iz sporedne ulice, ostajem zaglavljen u raskrsnici i jedva se uz dobru volju tih ljudi koji su stali i propusitli me izvlacim iz raskrsnice. Da li se ovo desilo jos nekome, i da li mogu da ocekujem cestitku na kucnu adresu zbog "zaglavljivanja" raskrsnice?

Apsolutno nisam imao kud, nazad od pesaka nisam mogao, a nisam mogao ni da ostanem na sred raskrsnice :glavomuzid: Zaista mi nije jasno zasto su tako podeseni semafori, 5 sekundi duzeg trajanja crvenog svetla za sporednu ulicu bi resilo sve probleme.
Demokratija je izmisljena da bi se pametni sputali, prostaci podrzali, bogati obogatili a siromasni osiromasili...
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

I ja sam juce imao glupu situaciju, upalilo se zeleno opste, i strelica za levo uz nju, krenula kolona i proslo par kola, a auto ospred mene i ja ostali zaglavljeni jer su krenuli pravo ovi iz kontra smera, a zeleno i strelica nam i dalje svetleli.. srecom ja se vratio nazad, bili mesta. Ne znam kakva su inace iskustva??
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

@16_Valve_

Morali su tebe da propuste jer si ostao u raskrsnici. Osim ako nije ona crvena mreža išrafirana na kolovozu.

@Grujic
Kako su ovi krenuli pravo ako vi još niste skrenuli levo, greška na semoforu?
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Pa ne znam, nije ni meni jasno, onako samopoizdano krenuli i samo odjednom ovaj ispred koci kad je video da nailaze :)
Korisnikov avatar
16_Valve_
Reactions:

Post od 16_Valve_ »

A cemu konkretno sluze te zelene takozvane "uslovne" strelice za levo? Ako je upaljeno opste zeleno, to valjda znaci da moze da se skrece levo bez obzira na to da li je ta strelica upaljena ili ne? :uf:
Demokratija je izmisljena da bi se pametni sputali, prostaci podrzali, bogati obogatili a siromasni osiromasili...
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

To je nesto prolupala strelica tj. kontroler koji upravlja semaforima. Znam da znas ali cisto da kazem, kada svetli zelena leva strelica, znaci da imas prednost u odnosu na sve ostale tokove (pesaci ili ovi sto idu pravo iz suprotnog smera). Koja je raskrsnica u pitanju?

EDIT: @16 Valve, napisao sam iznad. Kada ti stoji obicno zeleno svetlo, bez ikakvih strelica, to znaci da ti je kretanje dozvoljeno ali da mozes imati konflikte sa ovima koji ti seku put ili sa pesacima. Ako imas takvo zeleno i skreces levo, onda moras pustiti da prodju ove iz suprotnog smera.

Kada stoji zelena leva strelica, to znaci da je to kretanje levo bez konflikta tj. da nemas nikoga da pustas, ni vozila ni pesake. Kod nas se vrlo retko koristi da stoji strelica za pravo (jer nema svrhu, jer svakako kad ides pravo imas prednost) i za desno (opet neka slicna prica), ali svasta se moze videti na nasim ulicama. To ti je ukratko prica vezana za to. :)
Poslednja izmena od Kuzmanovic u 20 Jul 2015, 16:05, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

To se i meni desilo jedanput. Doduse ovi kojima se upalilo zeleno su nas propustili da se izvucemo iz raskrsnice pa tek onda prosli.
Korisnikov avatar
16_Valve_
Reactions:

Post od 16_Valve_ »

Kuzmanovic, bulevar u Novom Sadu je u pitanju, kod Aleksandra sam skretao prema sajmu. Znaci kad su istovremeno upaljena oba zelena, i opste i strelica za levo, mogu da skrecem bez propustanja ovih iz suprotnog smera? Njima je tada po toj logici jos uvek crveno?

P.S. Sad sam video tek da si napisao :)
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:

Post od Kuzmanovic »

Pitanje o raskrsnici se vise odnosilo na Grujica jer sam iz Bg-a, pa ne poznajem bas dobro NS.

Da, kada imas zelenu levu strelicu, ne pustas nikoga. Samo pazi da se ne desi kao ovo sto se desilo Grujicu. :mrgreen:

To je ovaj semafor:
Slika
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Biće da je ova strelica u pitanju

Slika

Ova strelica se pali nakon paljenja crvenog svetla i na pojedinim raskranicama po paljenju zelenog svetla dok je u suprotnom smeru i dalje ceveno i super je fora na prometnim raskrsnicam. Ta zelena strelica se pali u oba smera za skretanje u levo, a svima ostalima u raskrnici je crveno, pa i pešacima, tako funkcioniše i ovo što je zadesilo @16V je ili kvar na semaforu ili onaj fazon gde jedan krene na crveno kad vidi da kreću iz suprotnog smera a ne gleda u svoj semafor :)
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:

Post od Kuzmanovic »

Ako je o takvoj strelici pricao 16V, onda je to druga prica.

Takva strelica nema poentu, jer takva strelica predstavlja filter tj. uslovnu strelicu koja se najcesce koristi za desna skretanja. Takva strelica "daje" informaciju vozacu da moze da prodje na crveno, ali pod uslovom da propusti sve ostale koji imaju zeleno svetlo. Sto upravo gubi smisao takve strelice u situaciji o kojoj Nuk prica jer, ako sam dobro shvatio, crveno imaju i pesaci i vozila koja idu pravo iz suprotnog smera. Hocu da kazem da je ispravnije koristiti onaj gore semafor koji sam okacio jer on upravo "daje" informaciju vozacu da ima apsolutnu prednost.

Postoje specificne situacije u kojima strelica koju Nuk spominje ima smisla, a to je kada se delom zelenog vremena leva skretanja vode zasticeno (imaju apsolutnu prednost) a delom moraju da propuste ove iz suprotnog smera. U ovom slucaju bi se trebalo kombinovati "moj" semafor i "Nukov" semafor, ali nikako na ovaj nacin kako je sada.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Nisi ti bio u Novom Sadu, biće :)
Svaka raskrsnica skoro ima ovaj semafor i funkcioniše kako sam napisao i u praksi itekako ima smisla
Odgovori