Letnje gume

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Re: Letnje gume

Post od Heinz »

Na Jazzu se Dunlop raspao posle 40-50k km, Michelin na Avensisu posle 60-70k km izgleda bolje.
Sada je na Jazzu Energy Saver, nisam primetio da mu nešto fali (u uslovima u kojima se vozi Jazz inače). Samo da potraje dok je auto kod nas, još 4-5 godina.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Šta ima od tih dugotrajnijih guma u 205/45r16?
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

@Heinz
Pa koliko dugo treba da traju gume, majku mu? Ako 40-50.000km nije dovoljno, onda stvarno ne znam šta bih ti rekao. Imam ja u garaži jedne Uniroyal Rain, stare su 10godina, prešle ko zna koliko km, garant preko 80.000km, i eno ih izgledaju kao da su od prošle godine. Samo ih dot malo zeza. Ali ta guma nikad nije ni valjala ni kao nova, jer to nije guma nego materijal za pvc stolariju. I neće se raspasti ni za narednih 10godina, ko hamburger iz McDonald's u onom experimentu :)
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Ako se guma ne troši, ne drži/koči najbolje i obrnuto.

Pojavljuju nove tehnologije i materijali, pa će ovo možda biti prevaziđeno.
Koliko znam još uvek nije.

Međutim, pitanje je i da li će biti prevaziđeno, pošto u krajnjem slučaju stremiš ka perpetum mobile varijanti: guma se ne troši nikako, a drži/koči kao blesava. Kupiš jednom i miran si do kraja vremena :)

Gume koje mi ovde kupujemo u 95% slučajeva su kompromis perfomansi i ekonomije.

Ovaj Dunlop sam platio 8000. W indeks. Da li postoji bolja guma (držanje za put, kočenje i potrošnja) za manje novaca?
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Nisam rekao da se guma ne troši, nego da se Dunlop raspao. Dubina šare dobra, delovi krampona otpadaju.
Naravno da ne treba guma da traje 10 godina i da joj šara bude 8 mm.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Koji tačno Dunlop se raspao?
Zimski?
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Dunlop se raspao, izlizao, ne znam ni ja sta da mu se desilo nakon 40.000km - ja to nikako ne bih zamerio gumi ,pod uslovom da sam bio zadovoljan kako me dotad sluzila. To je neko moje misljenje.
Kao primer tome, navescu ti da je moj otac nekad davno 80-ih kupio Trayal gume, i posle par dana na prvoj kisi on zakocio a auto odeeeee. On ih skine i baci u smece i ode u Trst i kupi Pirelli. (Nije htio ni da ih proda, da ga posle ne bi grizla savest ako se neko slupa).
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Poenta je da je Michelin bolji, kako ne kapirate :) Kako se Michelin ne raspadne?

Letnji Dunlop, SP30 koji je došao sa Hondom i SP31 kasnije kupljen kod nas.

U svakom slučaju iako je mali uzorak, jednom kupujemo gume u 5 godina i to neće biti Dunlop ponovo.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

@ Dag, naravno da sada jesu polovne, ali znam da ih niko nije krivio dok ti za svoje ne mozes da tvrdis. Ti si jedini kome su bile bucne.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Одг: Letnje gume

Post od dag81 »

Heinz, a kakav je bio teren, koliko je bilo okretanja volana u mestu i po oakvom terenu, parkingu i jos mnogo razloga. Otpadaju kramponi i na pomenutom Michelinu ali to nije pravilo. Ali je pravilo da Michelin letnji sitno ispucka po boku posle 3godine(savim je pa se uveri sam).
Jedino sto se pouzdano zna je da parcici otpadaju/ su otpadali na Fuldi CaratProgresso ali opet ne na svim ali na dobrom delu jesu i to se moze prepisati kao mana te gume.
Zimske koje se voze leti ne racunam, jer se krza svaka osim Winter 1.

DW, sto bi sve 4 gume bile krivljene? Bile su stare god dana cini mi se, i na posebnom setu felni sa sarom oko 7mm.
Buka je ono sto mi se nije svidelo za tih par dana voznje na mom autu dok sam farbao felne, a i kum kaze da su lose po snegu-neupravljive i da lose cupaju. Vozio je pre njih 4D na Passatu doduse za br manje.

A realno briga me i za Dunlop i za Michelin ako hoces iskreno. Kad se Dunlop pokvari pisacu i kuditi iako ih sad hvalim. Kao sto sam se kunio u Michelin sa Pilot Pramacy pa se razocarao sa Saverom 2x i Primacy HP i A4.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Verujem da naša dva vulkanizera imaju više iskustva i povratnih informacija o gumama, nego mi kao pojedinci koji svakih par godina promenimo gume.
I ne znam zašto favorizovati neki brend, bez objektivnih razloga za to. A pri tom je dobrano skuplji i realno ne nudi ništa više.

Uvek postoje izolovani slučajevi o nekom defektu, ali koliko se sećam dužina od 2,3 godine garancije je sasvim dovoljno da reši barem pola tih izolovanih slučajeva sa defektima na gumama, jer niko nije savršen.

Bio je neko na forumu ko je tako rešio problem sa gumama, skroz korektno, ne mogu sad da se setim ko. Čini mi se da su bile Sava gume.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Meni ni iz dzepa ni u dzep. Ne bavim se time kao ti. Ali pretera ga s pljuvanjem jer prosto guma ispade gora od Tigra po tvom pisanju.
Na Corsi nije bucna, a tebi je bila na A4. Dakle nesto tu ne stima.
5 god ni jedan jedini problem s njima, i posle me neko ubedjuje da sam retard i da je guma uzasna :)
Mozda ima razlike dal je 185/205 ili 235 na snegu, jbga.

Sto se tice letnjih, nisam vozio Michelin, ne gotivim ih u letnjem izdanju.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
ivancho
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:59
Garaža: Octavia 1,6d
Kontakt:

Post od ivancho »

Koliko sam ja razumeo ostale ne ubedjuju te da su gume lose, vec da ima boljih. Iz mog iskustva, sve koje sam prebacio na zimski Dunlop ili GY su daleko bili zadoboljniji od Michelina. E sada za letnju gumu ima isuvse mnogo faktora da bi se jedan brend favorizovao. Sto se jednom dopada drugom smeta.....

Sto se tice resavanja reklamacija, svi su isto teski, sve ih jedanko bole pare. Mada je ranije Tigar bio ekstremno bezobrazan i odbija sve i svasta. Meni je krivo sto je GY odbio jednog clana foruma kada je imao problem sa Fuldom C.Progresso, sa pomenutim kidanjem. ali je oper sledeci put bio korektan i resio problem sa vibracijama na Dunlopu.......
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Heinz napisao:Poenta je da je Michelin bolji, kako ne kapirate :) Kako se Michelin ne raspadne?

Letnji Dunlop, SP30 koji je došao sa Hondom i SP31 kasnije kupljen kod nas.

U svakom slučaju iako je mali uzorak, jednom kupujemo gume u 5 godina i to neće biti Dunlop ponovo.
Ma taj SP30 (ili neki drugi, tipa SP01) i neki aktueltni Dunlop koji bi kupio nisu ni blizu ni po kvalitetu, ni izrade ni same gume.
Ja sam za Jazz kupio SP FastResponse i bile su vrhunske (trošile se malko brže jer su HP).
Glupo je da kupiš neki SPxx pored SR, FR ili sada BR, RT i sl...
Boringly average, but also perfect for school run mums
Odgovori