Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Floyd »

Saša napisao:To je verovatno onda ova situacija:

Slika

Samo teritorije koje su pripadale nekada striktno mađarskoj kraljevini...
Po ovome i ja mogu da budem Madjar iako sa Madjarskom apsolutno nikakve veze nemam :mrgreen:
Koja sprdacina od zakona...cudi me da je EU to dozvolila :think:
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Uz belu kugu možemo slobodno da se otpišemo. U najužoj porodici imam osobu koja želi srpski pasoš, iako je udata ovde, iako radi skoro deceniju, ali to nije lako. Naša zemlja je kalibrisana po principu da nas bude što manje, umesto što više.

Tapatalk 4
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Ocigledno i ne zasluzujemo drzavu :kuku:
Jel zna neko da li i Hrvati traze Madjarsko drzavaljnstvo?
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Cuo sam za nekoliko primera iz hrvatske da su uzeli ali pre ulaska u eu. Sigurno i danas ima slucajeva jer im trziste rada nije potpuno otvoreno. Ali zato je dosta rumuna i ukrajinaca iz pogranicnih oblasti uzelo madjarske papire.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Floyd napisao: Po ovome i ja mogu da budem Madjar iako sa Madjarskom apsolutno nikakve veze nemam :mrgreen:
Koja sprdacina od zakona...cudi me da je EU to dozvolila :think:
Zavisi kako gledas, da proveravaju jezik kao svet mnogo bi manje njih dobilo papire. U USA cim se rodis na njihovoj teritoriji postajes drzavljanin, tako da ima i to, cak u mnogim drugim drzavama sa americkog kontinenta.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

nidza napisao:Uz belu kugu možemo slobodno da se otpišemo. U najužoj porodici imam osobu koja želi srpski pasoš, iako je udata ovde, iako radi skoro deceniju, ali to nije lako.
Čudi me ovo. Moja žena je bez problema dobila srpsko državljanstvo pre 8-9 godina. Možda je bilo nešto lakše pošto je crnogorka, a u tom trenutku nismo još sve veze prekinuli. Od tad mi je ostala priča da je bilo dovoljno da je udata za našeg državljanina, ili da je ovde 5 ili 10 godina, i možda još neka mogućnost, pa je imala pravo na državljanstvo po 2-3 osnova. Ali moguće da je sad nešto drugačije.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

dragvorl napisao:U USA cim se rodis na njihovoj teritoriji postajes drzavljanin
Mislim da nije vise tako u USA odnsosno jeste ako ti jedan od roditelja (ili cak oba) imaju regularan status sto je vec neka druga prica.
A jezik ne proveravaju puno ni u Evropi. Trebas da znas samo neki osnovni nivo komunikacije.
Ono sto je bitno je da se drzavljanstvo ne dobija tek tako (na lepe oci) vec trebas da zadovoljis niz uslova a na odluku se ceka jako dugo.
Zato me i cudi da su Madjarima dozvolili ovo...mada mozda su u pitanju i visi interesi jer otkud Madjarima pravo da gradjane sa nekada okupiranih teritorija (tu pre svega mislim na 2. sv. rat) smatraju svojim gradjanima a samim tim i teritoriju na kojoj zive svojom?
Isto kao sto su za Bugare Makednoci=Bugari pa im daju pasos samo na osnovu izjave pripadnosti bugarskom narodu...
Mozda sad izgleda smesno ali meni to uopste ne mirise na dobro...nekada se za takve stvari ratovalo.

p.s. Ne osudjujem ljude koji su uzeli njihovo drzavljanstvo jer je to intimna stvar svakog pojedinca ali postupak Madjarske prema Srbiji, osudjujem. Smatram ga neprijateljskim aktom.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

To za neprijateljski cin im je vec rekla slovacka drzava i najavila oduzimanja slovackih drzavljanstava, ali madjari su dali obecanje da nikad nece odati podatke ko je u slovackoj dobio drzavljanstva, tako da od pretnje nema nista..
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:02
Garaža: Omega B2 2.0
Kontakt:

Post od kvcali »

Kad tad, ali ne tako daleko, u evropi ima da se desi takav jedan rat da nece da se zna ko sa kim ratuje, sad su svi u EU, a sta misle jedni o drugima to ni u najruznijim snovima nema, mi i siptari smo mala deca za njih.
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

http://www.opelteamserbia.com/forum
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

@Floyd

Nije to bas tako gledano sa strane Madjarske drzave. Svi ti ljudi koji su ziveli u nekadasnjoj Madjarskoj, a narocito etnicki Madjari su izgubili drzavljanstvo Madjarske nakon 1. SR kada su sporazumima posle kapitulacije razdeljeno oko 2/3 teritorija tadasnje Madjarske drugim drzavama. U tim delovima sto su odvojeni je bio veliki broj Madjara koji su ne seleci se ostali van svoje matice, tj. drzave. Ovim aktom se prakticno ta istorijska sto bi se reklo nepravda trebala da se ispravi (mada su to trebali mnogo ranije, bio je i referendum pre oko 10 godina ali nije bilo dovoljno izaslih, a dotle su iste te sunarodnike tretirali kao strance, da bi sad velikodusno delili papire). Suma sumarum, uradili jesu sto su uradili, sad sto daju ovako drzavljanstva, kapiram moglo je i drugacije nekako da se resi, uglavnom, ova procedura vazi samo za ljude koji imaju pretke sa pomenutih prostora (sto vecina i ovako ispunjava).Redovna procedura je slicna kao kod ostalih. A opet nacionalnost je dosta tesko dokazati, tj. to je apstraktna cinjenica, svako se moze izjasniti da je Madjar, Pakistanac ili Danac. I da, u USA svi koji su rodjeni, makar i od ilegalnih emigranata dobijaju papire, ali ne i roditelji, to je vrlo bitna stvar. Tek kada napune deca 18 onda moze da se trazi ujedinjenje porodice, tako nesto. TO je u njihovom ustavu i to je jako tesko izmeniti, iako su neki to hteli. To se zove jus soli i vazi u mnogim drzavama americkog kontinenta.
SlikaSlika
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Darko napisao:To za neprijateljski cin im je vec rekla slovacka drzava i najavila oduzimanja slovackih drzavljanstava, ali madjari su dali obecanje da nikad nece odati podatke ko je u slovackoj dobio drzavljanstva, tako da od pretnje nema nista..
Sta li Slovaci imaju od madjarskog drzavljanstva?
Inace ima drzava koje ne dozvoljavaju dvojno drzavljanstvo (npr. Nemacka) pa tako neko ko je uzeo drugo, moze ostati bez nemackog, sto je po meni u redu.

@dragvorl

Nije ni bitno za USA...cini mi se da mi je tako pricao drug koji zivi tamo ali moguce je da ga nisam razumeo.
Sto se tice Madjarske i ispravljanja nepravde, to je zvanicna verzija ali licno mislim da je razlog tako lakog davanja drzavljanstva drugi. Da se ne lazemo, pripadnost nekoj naciji u Evropi se lako utvrdjuje.
Dodji u CH i kazi da si Svajcarac i hoces drzavljanstvo pa ces videti :)
I oni imaju neku foru za vracanje drzavljanstva Svajcarcima koji su ga izgubili kroz istoriju.

Zanimljivo je da Austrija ili Nemacka ne daju drzavljanstvo gradjanima teritorija koje su nekad drzali pod okupacijom ;)
Poslednja izmena od Floyd u 20 Sep 2013, 23:55, izmenjeno 3 puta ukupno.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Slovacka je takodje nakon rata dobila teritoriju nekadasnje MAdjarske sa dosta puno Madjara, ista prica i u Rumuniji, odatle i ti problemi. Uzput, ako se uz nemacko uzima i neko od EU drzavljanstava to je moguce bez odricanja.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Floyd napisao: Inace ima drzava koje ne dozvoljavaju dvojno drzavljanstvo (npr. Nemacka) pa tako neko ko je uzeo drugo, moze ostati bez nemackog, sto je po meni u redu.
Zenin ujak iz Nemacke ima oba pasosa, i nas i Nemacki.
On je otisao pre 40 god i dugo je ziveo i radio tamo sa nasim pasosem. Nekoliko puta su mu Nemci nudili njihovo drzavljanstvo, medjutim on nije hteo, da bi na kraju uzeo kada su krenule nacionalisticke budalastine po ex-YU.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

Tako je. Velike delove slovacke pokrivaju stanovnici madjarske nacionalnosti. Iako njima verovatno ne treba i to drugo drzavljanstvo jer i sa slovackim imaju sve beneficije. Deo njih ga je ipak uzeo tako da je verovatno razlog mnogo manje praktican.

Inace ovaj broj od 100k podnesenih zahteva i 60k odobrenih samo za srbiju je mali ukoliko uzmemo cinjenicu da u vojvodini ima preko 250k madjara. A za drzavljanstvo su aplicirale i brojne druge nacionalnosti ukljucujuci i srbe, sto dovodi do zakljucka da vojvodjanski madjari poprilicno bojkotuju tu mogucnost.. A znamo da je njima najlakse da prodju proceduru, sa obzirom da vecina zna jezik.

Pitanje koliko drzava moze da ucini ako zabrani dvojna drzavljanstva. Ocigledno da i unutar Eu drzave neke sluzbene podatke ne dele izmedju sebe. To govori i informacija da madjarska nece nikad reci kome je iz slovacke (a i drugih zemalja) dala drzavljanstva. A obe zemlje su u Eu.

Inace gde se zive madjari

Slika
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Texonja napisao:
Floyd napisao: Inace ima drzava koje ne dozvoljavaju dvojno drzavljanstvo (npr. Nemacka) pa tako neko ko je uzeo drugo, moze ostati bez nemackog, sto je po meni u redu.
Zenin ujak iz Nemacke ima oba pasosa, i nas i Nemacki.
On je otisao pre 40 god i dugo je ziveo i radio tamo sa nasim pasosem. Nekoliko puta su mu Nemci nudili njihovo drzavljanstvo, medjutim on nije hteo, da bi na kraju uzeo kada su krenule nacionalisticke budalastine po ex-YU.
Igrom slucaja znam foru na koju su mnogi nasi zadrzali drzavljanstvo ali normalno nije dozvoljeno, osim za EU kao sto rece Dragvorl.
A drzavljanstvo se nigde ne nudi nego se podnosi molba kad se ispune propisani uslovi.
kvcali napisao:Kad tad, ali ne tako daleko, u evropi ima da se desi takav jedan rat da nece da se zna ko sa kim ratuje, sad su svi u EU, a sta misle jedni o drugima to ni u najruznijim snovima nema, mi i siptari smo mala deca za njih.
Zasto bi bilo rata kad su velike sile (tvorci EU) postigli mirom ono sto su kroz istoriju pokusavali ratom ;)
Odgovori