Računari

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Re: Računari

Post od stefanan »

Ovo se pretvara u onu raspravu dal valjaju YIFY ripovi, i na kraju je zakljuceno da su krs :kezo:

Ja bas gledam neki lap top ovih dana,smarao sam i trojketa u vezi jednog (ali se prodao na zalost,jbg dok se ja odlucio...) i zakljucio da za 500e moze sasvim dobar laptop da se uzme za uobicajenu upotrebu,pa cak i da potera PES i sl.
Prosli mi je kostao oko 300e,pre par godina, i isto je bio sasvim ok za svaki dan
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

steva_anya napisao:Jbg Delija ti uvek znas sve i bolje od drugih :)
Ne trazim ja dolbi sraund od lap topa niti ekran od 50", ali za ovu sumu novca sam mogao uzeti neko klasicno kuciste i ekran od npr 21". (sad imam neki Dell ips_kako_li_se_vec_zove).
Isto tako lap top u torbu i mogu da njim gde god bilo. Sve ima svoje prednosti i mane.
Ne kajem se niti mi je zao para, samo imam pravo da dam licni utisak o necemu a ne da mi ti kazes kako bi da mi ne udje ;)

Ne komentarisem sve ovo da bude da je moja prva i poslednja, vec samo iznosim moje misljenje, da bi mi za klasican surf vise odgovarao tablet (kola, more, plaza, inostranstvo).
Apsolutno razumem i one koji dwsktop ne mogu da smisle.
Ovo si ti napisao, a ne neko drugi:
steva_anya napisao:Baterija kratko drzi, cesto je na punjacu, sto ni sa dugackim kablom nije prevelika olaksica. Zvuk je slab, los ako neko u prostoriji prica, da bi valjalo trebaju veci zvucnici. Ekran je dovoljan za vecinu stvari, ali se uvek pomera da uhvati neki bolji ugao i da slika bude bolja.
Ja ti kazem da to sve mozes da imas na laptopu, ali za to moras da platis - neces dobiti to ni pod razno u niskoj klasi za tih 400-500 evra.

Totalno je nebulozno porediti sta je za iste pare moglo da se uzme kao desktop masina.
Pre 15 godina je laptop koji ima slicne karakteristike kao desktop masina kostao 10-20 puta vise od te desktop masine. Sada je to daleko povoljnije.

Elem, ne ubedjujem te u to da laptop valja ili ne valja kao koncept (ti znas sta ti treba), vec samo kazem da imas prevelika ocekivanja od jeftine sprave, kao i to da mozes da ispunis ta ocekivanja ako to adekvatno platis.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011

Post od steva_anya »

Ok, ti znas
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Da, znam.
Kao sto ti znas svoju profesiju, ja znam svoju.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Fali smajli posle prve recenice :)
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Slika
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Posto nisi nikakav dodatni tekst prilozio uz link, ne razumem kome je namenjen :)

U kontekstu onoga o cemu smo poslednje pricali (laptop iz malo vise klase sa dobrom baterijom, odlicnim ekranom i iole kvalitetnim zvucnicima):
- 4-cell baterija ne obecava veliku autonomiju (treba gadjati 6-cell)
- i bez da se uopste pogleda kvalitet ekrana (a nije kvalitetan) 1366 x 768 je preniska rezolucija za 15.6" ekran (ne mora full HD, ali bar 1600x900)
- procesor bih pre gadjao iz M serije, nego U (recimo i5-4300M) - malo vise struje trosi, ali je razlika u performansama osetna
- zvucnici ne znam kakvi su, ali po onome sto sam do sada zagledao iz te klase - corak
- 4 Gb memorije je premalo (a uz to je prosirivo samo do 8 Gb)
- hard disk je 5400 rpm - najbolje je da bude SSD, ali i 7200 rpm bi bio neki kompromis
- OS ne ulazi u cenu iliti to mora da se doplati (meni je to mana, nekome prednost sto to ne placa u ceni laptopa jer ce koristiti piratsku verziju)
- masa je 2,30 kg - nije bas lagan s obzirom na slabiju i laksu bateriju koju koristi
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

ovo sam za stefana stavio. to je nesto najbolje za 450-500e.
Delija napisao:Posto nisi nikakav dodatni tekst prilozio uz link, ne razumem kome je namenjen :)

U kontekstu onoga o cemu smo poslednje pricali (laptop iz malo vise klase sa dobrom baterijom, odlicnim ekranom i iole kvalitetnim zvucnicima):
- 4-cell baterija ne obecava veliku autonomiju (treba gadjati 6-cell)
- i bez da se uopste pogleda kvalitet ekrana (a nije kvalitetan) 1366 x 768 je preniska rezolucija za 15.6" ekran (ne mora full HD, ali bar 1600x900)
- procesor bih pre gadjao iz M serije, nego U (recimo i5-4300M) - malo vise struje trosi, ali je razlika u performansama osetna
- zvucnici ne znam kakvi su, ali po onome sto sam do sada zagledao iz te klase - corak
- 4 Gb memorije je premalo (a uz to je prosirivo samo do 8 Gb)
- hard disk je 5400 rpm - najbolje je da bude SSD, ali i 7200 rpm bi bio neki kompromis
- OS ne ulazi u cenu iliti to mora da se doplati (meni je to mana, nekome prednost sto to ne placa u ceni laptopa jer ce koristiti piratsku verziju)
- masa je 2,30 kg - nije bas lagan s obzirom na slabiju i laksu bateriju koju koristi
za bateriju se slazem, ekran i procesor takodje. rama je sasvim dovoljno do 8gb za prosecnog korisnika.

jeste da je bolje ssd, ali uzmes ovaj hdd i stavis u fioku i imas eksterni, a unutra se doda ssd nikakav problem. zato i ne mora da se gadja da ima ssd odmah u konfiguraciji. za os je diskutabilno. ima nacina da dobijes os ili jeftino ili za dz, a da nije piratska varijanta.
za tezinu je stvar klase kojoj pripada, pa tako i gledas da ocenis da li je tezak ili ne.
Slika
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

6-cell baterija je standardna baterija u većini laptopova. Bateriju sa 4 ćelije imaju najjeftiniji laptopovi (zbog niže ukupne cene, naravno), a kome treba veća autonomija rada treba u stvari da gleda laptopove koji imaju 9 cell bateriju (ili bar mogućnost dokupljivanja iste). :)
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

sebekkg napisao:ovo sam za stefana stavio. to je nesto najbolje za 450-500e.
Aha. Realno za tu cifru ne deluje lose.
Vec rekoh - s obzirom kolika je ranije bila razlika u ceni izmedju laptop i desktop masina ovo danas je fantazija.

@Saša
U serija procesora je malo stedljivija pa se slepaju na tu kartu. Jedini problem je u tome sto procesor nije jedini potrosac.
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Ovako nesto sam i gledao, ima u laptopcentru za slicne pare jos valjda daji 10% popust za kes. Ali mislim da cu sacekati do nove god,realno mi sad nije nepohodan,treba i tablet da kupim. Mada pare ce biti sa strane,ako naleti nekii dobar na oglasima ili neka akcija
Korisnikov avatar
jocas
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:09
Garaža: Mazda CX-5 2.0 AWD 2022.

Post od jocas »

Kupio danas u EMMI-ju na akciji http://www.emmi.rs/monitor-monitor-23-a ... ctId=31445.

http://www.asus.com/Monitors_Projectors/MX239H/

Odličan, preporuka.
Platio 21950, obično se kreću od 26 do 31k.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Jel poručivao neko neke eksterne hard diskove sa Ali-a?
Kako rade ovi sa po 2Tb? Ima ih za ok pare, mada meni ni ne treba toliki, komotno bih uzeo upola manji..
Korisnikov avatar
Cp6uH
Reactions:
Pridružio se: 28 Jan 2013, 13:50
Garaža: Toyota Corolla TSn
Kontakt:

Post od Cp6uH »

Slika
Uzeo sam ovakav pre pola godine u Tehnomaniji i super radi relativno brz lepo čita sa njega 1080p filmove TV
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Grujic napisao:Jel poručivao neko neke eksterne hard diskove sa Ali-a?
Kako rade ovi sa po 2Tb? Ima ih za ok pare, mada meni ni ne treba toliki, komotno bih uzeo upola manji..

Davno nisam gledao ponudu hardova na Aliju, ali kada sam svojevremeno gledao ili su bili maltene neznatno jeftiniji nego da ih kupim ovde ili nisu ulivali nikakvo poverenje tj. drajvovi ubačeni u neko levo kućište na kojem je napisana maraka. Niđe veze. :thumbdown:
Širim haos!
Odgovori