Motorna ulja

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Motorna ulja

Post od ljubitelj »

‚U PD motore samo za njih namenjena ulja, ti motori su nežni, osetljivi, izbirljivi, dosta se habaju uz standardna ulja auto industrije.
Ne bih razmatrao Nisotec za PD, kao ni 90% ostalih ulja opšte namene.

Imati u vidu da su glave tih motora u većim problemima (rizicima) usled podmazivanja i da mogu neprijatna iznenadjenja da nastanu, stoga baš za VW PD motor formulisano ulje bih ja imao u vidu kao jedini odabir.
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2013, 11:35

Post od DS9 »

devit0 napisao: 04 Okt 2021, 20:18 Hvala ti sto si odgovorio pod jedan, drugo nisam ni znao da ide za ovaj motor 504/507 to prvi put cujem.Siguran?
Ja iskljucivo koristim 5W40 505.01 kazu svi da je to jedino ulje za PD motore, ne znam.
Video sam juce na famovom sajtu da od 2018 imaju 505.01 sertifikat zato i pitam koliko je pametno to ulje sipati u taj motor? Ili sta mislis o nisotec 5W40?
Valja li to cemu?
Valja, sasvim, samo je pitanje za koje motore. Inače te informacije imamo od više korisnika starijih HDI motora, bar ono što je od informacija do mene došlo, za VW tdi ne bih mogao da tvrdim.

Kome treba ulje koncipirano po ACEA C3 u 5W-40 gradaciji može se sasvim osloniti na njega. To ulje je praktični blizanac famovom Fenix Premiumu 5W-40, ili npr. tatolovom Ineo MC3 5W-40, kao i naravno gomili slično koncipiranih ulja raznih proizvođača

Što se tiče pogodnosti ulja po VW 504/507 tamo gde je inicijalno propisano VW 505.01 - imamo i posebnu temu gde je čovek takvu stvar pitao za svoj pasat:

viewtopic.php?f=31&t=6070

Suština je da je potonja norma unazad kompatibilna, a u to se možeš osvedočiti ako obratiš pažnju na siku algoritma/odlučivanja (dakle na kraju za PD piše 505.01 ili 504/507)

Dilema je da li koristiti ulje po 505.01 ili po 504/507 jer je prvo u 5W-40 gradaciji a drugo je u 5W-30 gradaciji. Kratak odgovor bi bio da ako se auto žešće ganja ili je češće teže opterećen zgodnije bi bilo po 505.01, dok ukoliko se umerenije vozi zgodnije je 504/507.

Inače, može se reći da je opšti kvalite ulja više na strani ovih po 504/507.
devit0
Reactions:
Pridružio se: 04 Apr 2021, 22:52

Post od devit0 »

@ljubitelj
Ma ok ali i felix premium 5w40 je 505.01 bas za PD motore i Nisotec 5w40 tu normu ispunjava, Motul ne znam sad koji, Mobil takodje nije to problem svi oni imaju sertifikat od Vagena za to, ali da li su bas dobri jer znamo da papir trpi sve, zar ne?
Vise me zanima neko vase strucnije misljenje narocito vidim da DS9 zna znanje sto se kaze o uljima i mazivima pa iz tog ugla jer za Castrol ne mogu da tvrdim 101% da je oridjidji, ali za famovo ulje mogu, nisotecovo takodje zato bih presao na sigurnu stranu ako je isto kao Castrol edge u original verziji.
Poslednja izmena od devit0 u 04 Okt 2021, 20:46, izmenjeno 1 put ukupno.
devit0
Reactions:

Post od devit0 »

DS9 napisao:
devit0 napisao: 04 Okt 2021, 20:18 Hvala ti sto si odgovorio pod jedan, drugo nisam ni znao da ide za ovaj motor 504/507 to prvi put cujem.Siguran?
Ja iskljucivo koristim 5W40 505.01 kazu svi da je to jedino ulje za PD motore, ne znam.
Video sam juce na famovom sajtu da od 2018 imaju 505.01 sertifikat zato i pitam koliko je pametno to ulje sipati u taj motor? Ili sta mislis o nisotec 5W40?
Valja li to cemu?
Valja, sasvim, samo je pitanje za koje motore. Inače te informacije imamo od više korisnika starijih HDI motora, bar ono što je od informacija do mene došlo, za VW tdi ne bih mogao da tvrdim.

Kome treba ulje koncipirano po ACEA C3 u 5W-40 gradaciji može se sasvim osloniti na njega. To ulje je praktični blizanac famovom Fenix Premiumu 5W-40, ili npr. tatolovom Ineo MC3 5W-40, kao i naravno gomili slično koncipiranih ulja raznih proizvođača

Što se tiče pogodnosti ulja po VW 504/507 tamo gde je inicijalno propisano VW 505.01 - imamo i posebnu temu gde je čovek takvu stvar pitao za svoj pasat:

viewtopic.php?f=31&t=6070

Suština je da je potonja norma unazad kompatibilna, a u to se možeš osvedočiti ako obratiš pažnju na siku algoritma/odlučivanja (dakle na kraju za PD piše 505.01 ili 504/507)

Dilema je da li koristiti ulje po 505.01 ili po 504/507 jer je prvo u 5W-40 gradaciji a drugo je u 5W-30 gradaciji. Kratak odgovor bi bio da ako se auto žešće ganja ili je češće teže opterećen zgodnije bi bilo po 505.01, dok ukoliko se umerenije vozi zgodnije je 504/507.

Inače, može se reći da je opšti kvalite ulja više na strani ovih po 504/507.
Dakle, po tvom misljenju Castrol 5w40 je bolji od famovog 5w40, ok jedino ne znam koliko je original to sto kupujem, prodavac tvrdi(sto je logicno) al aj ga ti znaj, zato reko ako je isto da bar budem siguran da je to sto i pise na ambalazi.
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:

Post od DS9 »

devit0 napisao: 04 Okt 2021, 20:46
Vise me zanima neko vase strucnije misljenje narocito vidim da DS9 zna znanje sto se kaze o uljima i mazivima pa iz tog ugla jer za Castrol ne mogu da tvrdim 101% da je oridjidji, ali za famovo ulje mogu, nisotecovo takodje zato bih presao na sigurnu stranu ako je isto kao Castrol edge u original verziji.
Pa vidi, ja znam (nekakvo) znanje da tumačim šta je napisano na ambalaži, i eventualno da tumačim metodologije i rezultate nekakvih (laboratorijskih) analiza - ali nema šanse da ti mogu reći bolje uzmi ovo ulje nego ovo drugo, kada oba zadovoljavaju iste norme. Eventualno mogu to reći jer na papiru nešto piše. ali je i to kod maziva prilično promenjivo.

Sve što ti bih mogao reći je šta bih ja uradio da je taj auto moj (npr. potražio bih famov fenix power 504/507 ili nisotec w 504/507) - ali je poprilična verovatnoća da ja i ti ne koristimo tj. eksploatišemo auto na isti način, a tako nešto je vrlo ključno za izbor maziva.

Castrol Edge 5W-40 po ACEA C3 vrlo verovatno ima veći opšti kvalitet od većine (pa i famovog fenixa) ulja mnogih ostalih proizvođača, samo što za takvu tvrdnju trebaju čvrsti dokazi. Mogu se pogledati objavljene nezavisne analize, ali je Castrol takav brend da mu istoimeno ulje ima različit sastav u zavisnosti kom je kontinentu namenjeno, osim što ni dobri poznavaoci ne mogu sasvim biti sigurni u poreklo (tj. iz koje od castrolovih blendara potiče). To znaju oni koji raspolažu sa informacijama o kodovima njihovih blendara, a ni to ne mora nešto bitno da znači.

Suština je da imaš npr. dva izbora. Jedan je taj da se složiš sa navodom VW-a da se preporučuje upotreba Castrol-a i da time sasvim završiš priču, a drugi je da upotrebiš ulje nekog drugog proizvođača koje ima Approvall/odobrenje po normi tvog motora.

Sa obzirom kako je VW pisao preporuke moraš sam odlučiti ukoliko dosta razmišljaš. Ili, ne razmišljaj previše, nego sprovedi preporuku VW-a i ograniči izbor isključivo na Castrol.
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:

Post od DS9 »

Da je moj taj Audi ja se ne bih mnogo razmišljao, bilo koje ulje po 504/507, inače bih sebi najpre potražio fam ili nisotec, ukoliko ih ne bi našao onda optimu ili galax. Drugima bih savetovao ulje od nekog nemačkog brenda, dakle Liqui Moly, Addinol, Ravenol itd.
devit0
Reactions:

Post od devit0 »

Uh hvala ti, sad mi jos veca konfuzija u glavi, al ajde imam jos 1000 km do zamene pa cu razmisliti.
A mislio sam da ce odgovor biti jednostavan, uzmi to i to i cao ne razmisljaj, kapiram i zasto to ipak ne moze da bude tako.
Hvala u sv. slucaju svako dobro svima a ja cu jos malo razmisliti jer me sad buni to sto kazes 504/507 a ja koristio i mislio samo 505.01 moze u moj motor. Inace malo zesce se vozi, naravno ugrejan motor i ne vozi se u gradu.
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:

Post od DS9 »

Pa, ako se oštrije vozi, a sa obzirom da se radi o autu starom 14 godina. verovatno će mu zgodnije biti ulje po 505.01, osim toga je to inicijalno predviđeno za taj motor. Odgovor jeste jednostavan, tj. VW ga je takvim učinio, uglavnom - uzmi bilo koje ulje (po normi 505.01) sa gore pomenute liste, i nema greške.

Ono što nije jednostavno je odgovor na pitanje koje bi od tih svih ulja bilo najpogodnije za konkretan motor. Suštinski, taj odgovor i nije potreban, kao što nije potreban odgovor na pitanje da li će za šoljicu dobre kafe biti potrebno 5,19 ili 5,21 grama kafe i da li će voda u kojoj se ona kuva imati za nijansu više ili nijansu manje karbonata.

VW approval/odobrenje po pravilu garantuje potreban kvalitet, a i za većina ulja koja nemaju zvaničan approvall (ili je istekao) ali im proizvođač navodi pogodnost po normi, se može reći da su sasvim odgovarajuća. Bitno je ne napraviti grubu grešku tj. potpuno omašiti potrebnu normu, i to više puta.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

upravo videh na butangas pumpi fam premium 780din/l drze kompletan fam program inace ali sto se premiuma tica sa strane ustede novca gotovo da i nema ustede jer je jedva malo jeftinije od drugih brendova, ocekivao sam da je veca razlika.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Pa svi za ulja koriste iste komponente, istih dobavljača, istih osobina..razlike su u mešavinama koncentrata a i te razlike su nijanse u pitanju..
Pišem o ovim popularnim opštim uljima po klasifikaciji za naše motore, ne posebne high end ili sport orijentisane primene ulja.

Nije motiv kupovione domaćih ulja neka specijalna ušteda usled cene već stabilnost, pouzdanost, laka dostupnost i originalnost.
Mada vidim da FAM i nije baš lako dostupan nažalost.

Stoga je i cena uljima ista ili gotovo ista tokom "proizvodnje" tj mešanja od gotovih nabavljenih komponentri a bitna razlika prodajne cene se svodi na troškove ambalaže, transporta i logistike i naročito marketinga a donekle i imidža brenda.

Upravo zbog toga uvoznog porekla većine ulja time što su skuplja uopšte ne znači da su bolja od jeftinih uvoznih ili domaćih (koja su takodje uvozna jer se uvoze gore pomenute gotove komponente za mešanje od istih globalnih svetskih dobavljača).

Cena ulja varira oko 2-3 evra po litri za sintetiku klasičnu (proizvodna), ostatak cene su pomenuti tročkovi nadogradnje a pogotovu u lancu trgovine preko više ruku tj posrednika do krajnjeg kupca.

Uostalom pogledati cene ulja u SAD koliko su jeftinija po pravilu od istih prodavanih u EU.

Cena obične/klasik Nisotec sintetike (5w30, 5w40) je 700 dinara po litri pakovanje, sve što se plaća preko 900-1,000 po litri za bilo koje ulje iste klasifikacije je prenapumpana cena, po meni usled opisanih razloga koji nemaju veze sa kvalitetom ili osobinama ulja.

Ulja opsega 0w15 ili 0w20 su naravno drugačija puno i skuplja pri proizvodnji pa time i u prodaji, ali o njima je posebna priča i po pitanju primene.

Poenta, cena u maloprodaji ne odredjuje da li je neko ulje bolje ili lošije po bilo čemu.
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:

Post od DS9 »

OMP napisao: 05 Okt 2021, 07:44 upravo videh na butangas pumpi fam premium 780din/l drze kompletan fam program inace ali sto se premiuma tica sa strane ustede novca gotovo da i nema ustede jer je jedva malo jeftinije od drugih brendova, ocekivao sam da je veca razlika.
Svašta.
Cenu koja sam ja plaćao za Fenix Premium 5W-40 u julu ove godine, u firmi Magnat Alati iz Umke, je 509 din + PDV za litarsko pakovanje. Dakle, cena tog ulja može da bude u vrh glave do maksimalno 650 dinara.

Ta navedena cena od 780 dinara bi eventualno mogla da bude za neko od ulja 5W-30 gradacije tipa Fenix Premium 5W-30 (dakle isto koncipirano po ACEA C3, samo u 5W-30 gradaciji), Fenix Power 504/507 ili Fenix Energy PSA 5W-30. Inače ovo poslednje sam (za svoj 1,4 hdi) u Magnat Alati platio 600 din + pdv, dakle oko 720 din po litru. Btw, Fenix Energy PSA je bio pred kraj roka skladištenja odnosno proizveden s kraja 2018. (pa je imao stariju nalepnicu), dok je Fenix Premium 5W-40 proizveden 2020, sa novom nalepnicom na kojoj je navedeno da je fam valvolajnov brend.

Sad, kao što rekoh, da mi je blizu prodavnica u kojoj se famova ulja prodaju, platio bih i toliko, al` stoji da je trgovac bezobrazno poveáao cenu za to ulje, ukoliko se radi o Fenix Premium 5W-40 koje je inače jedina 5W-40ica koju FAM blendira ,

DS9 napisao: 05 Okt 2021, 00:32 VW approval/odobrenje po pravilu garantuje potreban kvalitet, a i za većina ulja koja nemaju zvaničan approvall (ili je istekao) ali im proizvođač navodi pogodnost po normi, se može reći da su sasvim odgovarajuća. Bitno je ne napraviti grubu grešku tj. potpuno omašiti potrebnu normu, i to više puta.
Jer - najveću razliku prave uslovi eksploatacije (i eventualno neadekvatno održavanje)
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

da 5w40 iskreno ocekivao sam ne vise od 600-650din
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:

Post od DS9 »

Sramota, pogotovo ako je prodavnica u Kruševcu, k`o da su uvеzli ulje.

Vidi da nazoveš sedište fama tj. valvolajna i da vidiš da li možeš nekako drektno od njih da kupiš, po normalnoj ceni, naravno sa pdv ili još bolje da se raspitaš da li može rođak koji tamo radi da nekako kad je već tamo zaposlen dobije to ulje uz eventualni i popust, ili čak i gratis.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Klasika, kao Tigar u Pirotu.
Ovde je najskuplji.
Pritom, ne možeš direktno ovde iz fabrike da kupiš, već moraš negde iz Beograda, Novog Sada, tako mi je nešto pričao momak iz autoservisa.

Sent from my SM-G980F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Ja sam uvek naručivao direktno od njih.

Sent from my SM-N970F using Tapatalk

Odgovori