Ratna tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Re: Ratna tehnika

Post od dragan »

Puzo81 napisao::o al ga patosirao...gewinde :mrgreen:
like a boss :doubleup:
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

nidza napisao:Mogućnost da se sleti na kratke piste. Ovakav avion je koristan koliko je fleksibilan za poletanje i sletanje. Imaju često rakete da skrate poletanje.

Tapatalk 4
:plusone:
kvcali napisao:motori u kontra stranu kad dotakne pistu (rikverc) :P

nidza napisao:Bio je Su-30 na Bataji, ali nije leteo. Prelepa sprava. Moj favorit.

Tapatalk 4
kad je bio ?
Motori ne okrecu u kontra stranu nego se klapne otvore pa umesto da motor duva ka nazad mlaz se usmerava ka unapred u smeru kretanja. |Pogledati snimak, premotaj na 0:42
http://www.youtube.com/watch?v=2wm4KQZ9JyA

Aeromiting na kome je bio SU-27 je bio 1997 godine (bio sam na tom aeromitingu :D) i nikada nije bio SU-30
http://www.youtube.com/watch?v=1-xZEjYNrxY
Slika
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:02
Garaža: Omega B2 2.0
Kontakt:

Post od kvcali »

pa rekoh ja SU-27UB , bi sam i ja, klinjo, autobusom , svercovao sam se u gsp-u secam se :P

a ovaj A-400 ima propelerce, oni se zaista okrenu kontra , mislim sa rotacije u desno, pocnu da vrte u levo
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

http://www.opelteamserbia.com/forum
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

A400 ima turboprop motore, dakle mlazni motor sa elisama. Mislim da i on riversom koci kao klasican mlazni motor.
Slika
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Ne secam se gde sam cuo, ali turbo prop bi trebao da zakrene ugao elisa, tako da "duva" unazad. Tj sam motor/propeler vrti i dalje na istu stranu, samo se ugao krilaca menja.

Propeller-driven aircraft[edit]

Variable pitch propellers of an EC-2 Hawkeye
Propeller-driven aircraft generate reverse thrust by changing the angle of their controllable pitch propellers so that the propellers direct their thrust forward. This reverse thrust feature became available with the development of controllable-pitch propellers, which change the angle of the propeller blades to make efficient use of engine power over a wide range of conditions. Single-engine aircraft tend not to have reverse thrust. However, single-engine turboprop aircraft such as the PAC P-750 XSTOL,[6] Cessna 208 Caravan, and Pilatus PC-6 Porter do have this feature available.[citation needed]
One special application of reverse thrust comes in its use on multi-engine seaplanes and flying boats. These aircraft, when landing on water, have no conventional braking method and must rely on slaloming and/or reverse thrust, as well as the drag of the water in order to slow or stop. In addition, reverse thrust is often necessary for maneuvering on the water, where it is used to make tight turns or even propel the aircraft in reverse, maneuvers which may prove necessary for leaving a dock or beach.[citation needed]

http://en.wikipedia.org/wiki/Thrust_rev ... n_aircraft
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

NexT je u pravu, svi motori sa elisama (bilo da su turboprop ili klipni), ukoliko imaju ovu mogućnost, okrenu korak elise u kontra stranu (a nastavi da se okreće u istom smeru).

Mislim da je bio ovde u temi (ili na starom forumu) snimak nekog malog akrobatskog aviona, koji je ovo aktivirao još u vazduhu pre nego što je dotakao pistu... samo je u trenutku krenuo dim iz motornog prostora. :)

Za mlazne je ovako kako je napisao Bajker, mehanička klapna okreće smer izduvnih gasova. Ruski avioni su poznati po tome da thrust reverser mogu da aktiviraju bez posledica i na većim brzinama (dok su još u vazduhu), a zapadni su malo osetljiviji.

Inače, inženjeri ne vole ta mehanička čuda oko izduva, jer unose dodatnu težinu i kompleksnost. Borbeni avioni ih, koliko znam, nemaju. Na nekim putničkim sa 4 motora (npr. Il-62), thrust reverseri postoje samo na dva unutrašnja. Tu-144 je imao neke varijante sa thrust reverserima i neke kod kojih ih nije bilo (pa je izbacivao padobrane za dodatno kočenje).
Ђенерал Јанковић
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Problemi pri sletanju

Slika

Su-27M
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Kontakt:

Post od kvcali »

evo jes tehnickih novotarija, Boreji nemaju propeler

Бореј се спрема за испловљавање у море

Најновија нуклерна подморница носач ракета Јуриј Долгоруки примљена у састав Ратне морнарице Русије у јануару 2013. године, припрема се за испловљавање у море. Пред почетак бојевог дежурства у Светском мору команда флоте је дозволила руским новинарима да први пут посете један од најтајнијих објеката Русије.
Стратешки носачи ракета 4. генерације пројекта Бореј опремљени су балистичким ракетама Булава, које су најсавременије на данашњи дан иновационо оружје Русије.
Тактичко-техничке карактеристике подморнице су државна тајна. Зна се само да су инжењери приликом пројектовања одустали од традиционалних пропелера. Нуклеарна подморница Јуриј Долгоруки постала је прва руска нуклеарна подморница са хидромлазним мотором. Снажан водени мотор омогућава не само да се постигне висока брзина, већ и да се сачува главни квалитет подморнице – бешумност.
Основна одлика подморница 4. генерације је одустајање од аналогних уређаја у корист дигиталних комплекса. Све застареле аналогне уређаје заменио је снажни компјутер са дисплејима у боји и клавијатуром. Дигиталне технологије су омогућиле да се смањи количина посаде за 40%. Читав комплекс сложених задатака на Бореју ефикасно извршава свега сто људи. Сваки од њих прошао је специјалну техничку и психолошку припрему.
Командир минско-топедне јединице Андреј Шљајхер је задовољан што је доспео на подмовну крстарицу 4. генерације: То је нова подморница, служа је врло занимљива. Прошли смо како фабричке редовне, тако и државне пробе и стечено искуство је незамењиво.
Војни стручњаци сматрају да уз савремени развој технике актуалност подводне флоте ће бити очувана још дуго. Старији помоћник командира нуклеарне подморнице Јуриј Долгоруки Сергеј Морозов је уверен да потенцијал подморница пројекта Бореј дозвољава да оне остану ефикасно оружје још деценијама: Мислим да оне неће застарети још 30-ак година, док буде служио овај брод. Тако да ће он бити у строју бар до 2050. године.
Информација о томе када ће Јуриј Долгоруки испловити и у ком региону Светског мора ће вршити бојево дежурство, тајна је. Становници низа земаља Азије мгоу да виде друге најновије борбене бродове Ратне морнарице Русије. Одред бродова Тихоокеанске флоте Русије на челу са великим противподморничким бродом Маршал Шапошников сада се налази у Источном кинеском мору. Од 29. марта до 3. априла руски морнари учествују у мултианционалним манервирма за ликвидацију елементарних непогода Комодо код обала Малезије. Касније ће одред руских бродова прећи у Индијски океан. У плану је и посета лука Шри-Ланке и Пакистана.
Крајем маја, почетком јуна у једном од региона поморског акваторијум аи ваздушног простора северног дела Источног кинеског мора биће одржани трећи руско-кинески маневри Поморска сарадња 2014. А у јулу руски борбени бордови ће учествовати у међународним антитерористичким војно-поморским маневрима Индра-2014. у Јапанском мору.
опширније:

http://serbian.ruvr.ru/2014_04_01/Borej ... more-8961/
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Kontakt:

Post od kvcali »

"U isto vrijeme Bugarska, također NATO članica, nalazi se na visokom stupnju pripravnosti zbog sve češćih letova ruske vojske iznad Crnog mora. Bugarski ministar obrane potvrdio je danas kako su bugarske zračne snage oko 30 puta prolijetale tijekom zadnja 2 mjeseca u odgovoru na sve češće letove ruskih vojnih zrakoplova iznad Crnog mora.

"Mogu samo nagađati koji je cilj ovih (ruskih) lovaca", istaknuo je bugarski ministar obrane, Angel Naidenov.

Bugarski predsjednik Rosen Plevneliev također je komentirao situaciju. Ističe kako su bugarske zračne snage - koje se sastoje od sve starijih Mig-29 lovaca - polijetale u prosjeku 2 do 3 puta tjedno tijekom zadnja dva mjeseca. Inače polijeću 2 do 3 puta tijekom cijele godine, istaknuo je bugarski predsjednik ističući kako smatra da Rusija to namjerno čini kako bi iscrpili bugarske zračne snage. Također je rekao kako bi Bugarska, Rumunjska i Turska trebale ojačati zračnu suradnju zbog ove situacije.

"U ovom trenutku jedan ruski vojni zrakoplov natjerao je dva rumunjska, dva bugarska i jedan turski zrakoplov na polijetanje. Ovo je jako neefikasno", rekao je Plevneliev. "

http://www.advance.hr/vijesti/nagla-esk ... pravnosti/

kakva komedija, rumunima a narocito bugarima resursi na minimumu svih minimuma, a rusi znaju za situaciju i iscrpljuju im RV do iznemoglosti, dokusurice im i ono malo resursa sto su im preostali, ako ovako nastave rusi morace braca bugari da uzlecu na metlama, a sad mogu i sa krima da ih provociraju :kezo:
Slika

Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Ne znam sta je tu smesno, zamisli koliko bi se tek mi brukali kada bi nas neko nadletao. :kuku:
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

Ako se ne varam Rusi su odbili da im prodaju motore za njihove 29-ke? :mrgreen:

@Dusan

Zasto mislis da bi se brukali? Jeste stanje lose ali i pored toga jedino je nase RV reagovalo kad je onaj avion zalutao. Preleteo celu Hrvatsku a ovi nisu ni mrdnuli..
Uostalom kad moze jedna Svajcarska onako da se obruka mi smo jos i dobri... :kezo: :kezo:
Poslednja izmena od Heineken u 02 Apr 2014, 22:23, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Kontakt:

Post od kvcali »

pa smesno, kurce se nesto, mlate praznu slamu, uvode sankcije a i ako su u NATO-u zavise od rusa, i treba da ih iscrpljuju, ja bi torturu udvostrucio, pa nek lete na metlama
Slika

KDman
Banned
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 22:14

Post od KDman »

Rusi posebno vole Bugare, i smatraju ih svojim. Sa druge strane Bugari se takođe uzdaju u Ruse. Nije slučajno da se Bugari nisu odrekli Migova. Mislim da je Bugarska najveća rupa u NATO. Kad bi Rusi nas cenili 50% kao Bugarsku, ne bi nama bilo kraja.
Tako da ko zna šta je cilj ovih provokacija, pomoć Bugarskoj od strane NATO za kupovinu Migova ili ..............
Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

Bugarska ima u planu kupovinu polovnih F-16, kao i Rumuni koji su ugovor potpisali. ;)
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

kvcali napisao:pa smesno, kurce se nesto, mlate praznu slamu, uvode sankcije a i ako su u NATO-u zavise od rusa, i treba da ih iscrpljuju, ja bi torturu udvostrucio, pa nek lete na metlama
A to. :thumbup: Samo da se ne dira veliki Putin i majka Rusija.

@Heineken Ako mislis na onog dedicu Svabu u nekoj Cesni, mislim da su poleteli Kroasani i Italijani, nije ni dosao do nas?
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Odgovori