Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od Paja »

Najverovatnije. Navike i stereotipi su čudo.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Aj pa nam javi sta je rekao
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Day Walker napisao:Uostalom, lakse je iskontrolisati zadnji kraj nego prednji.
Jos jedna zabluda. Problem je sto ti na volanu osecas samo trakciju prednjih guma, zadnje uopste ne znas kako se ponasaju. Sve deluje ok dok se dupe ne otkaci. Ti ni sistemi za stabilizaciju mnogo ne mogu da pomognu.

Uostalom, svaki prozivodjac guma savetuje isto. Mislim da se ne treba praviti pametan, vec poslusati sta se kaze ili ko moze uvek sve 4 nove i rotacija na vreme.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Vidim da su mnogo govorili i zimsko letnjoj kofiguraciji, odnosno zimske napred, letnje nazad.

To je vec granicni slucaj i ne znam da li su ga ispitali proizvodjaci guma :)
Ali verujem da bi opet pokazao istu stvar.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Day Walker napisao:Zanima me koji to proizvodjac kaze da idu bolje gume pozadi?
Biram upravljivost i kretanje po snegu. Bolje da krenem kad sam vec negde u pi*di materini nego da ostanem zaglavljen.
Uostalom, lakse je iskontrolisati zadnji kraj nego prednji.
Svi proizvodjaci od A do Z podvlace tu cinjenicu, odnosno zakon fizike.
Pomenucu samo jedno ime, Michelin, koji tu cinjenicu decenijama prezentuje vozacima.
Ako biras upravljivost onda uvek mora da vece trenje sa podlogom ima zadnja osovina u odnosu na prednju a to se postize boljim gumama montiranim pozadi.
Polazak po snegu je manje bitan od kocenja po snegu, daleko je bolje da ostanes zaglavljen nego da uletis nekome u auto, ili pokosis nekoga nekontrolisanim otklizavanjem zadnjeg kraja upravo zbog tezeg kontrolisanja te situacije.

Prednji kraj se lakse kontrolise inace po pravilu.
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Re: Одг: Zimske gume - da ili ne?

Post od srdjanyo »

Evo da javim.Odbačeno. :)

Послато са LG-D373
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Slika
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

To za bolje gume nazad ja shvatam u smislu ako je razlika u potrosenosti tolika da je razlika vidna i da je ocigledno da ce jedna osovina imati bolje prianjanje. Ako je razlika 1 ili 2mm onda je prihvatljivo staviti bolje gume napred radi ravnomernije potrosnje.

To kako se auto ponasa kad jedna osovina ima bolje prianjanje najbolje se vidi na primeru 2 zimske i 2 letnje po snegu. Sigurno ste nekad videli kako pri najlaganijem skretanju po snegu vozilo pravi krugove poput sestara :)
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Meni pred ocima mojim, zena neka se okrenula kao sestar. Na delu putu (zna gaginjo) kada krenes od semafora kod gsp prema veterniku ima blaga krivina na desno. Tuda realno mozes leti da prodjes 280-340, a zimi po snegu oko 160. Zena vozila isto astru H, ide ispred mene, krenuli zajedno sa semafora, i tamo u toj "krivini" samo se okrenula i popela na ostrvo :) A isli smo 40 mozda.
Napred wintere, nazad letnje :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Dokle više o ovome na automobilskom forumu: letnje i zimske na jednom autu - No Go. Velika razlika u potrošenosti guma između osovina - No Go. Što se mene tiče, ja ne mešam ni proizvođače, čak ne volim ni DOT mnogo da mešam, ali to već nije toliki problem.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

:kezo:

Dag, spremices mi onda gume a'la Ogi :kezo: Ista marka, isti model, ista smena, isti covek na liniji i u istom kamionu da su stigle u Srbiju! :kezo:
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

ftj napisao:To za bolje gume nazad ja shvatam u smislu ako je razlika u potrosenosti tolika da je razlika vidna i da je ocigledno da ce jedna osovina imati bolje prianjanje.
U principu jeste ok da se zanemari razlika ako nije velika ali je nezgoda sto je jako tesko proceniti po izgledu gume koiko je izgubila na osobinama na osnovu.

Smisao je da razlika u trenju veca od 20tak% ozbiljno utice na nesposobnost kontrole kretanja vozila po zadatoj putanji a narocito pri kocenju kada se i inace rasterecuje tipicno lagan zadnji kraj vozila pa zadnje gume ocas posla izgube trakciju.

Na snegu je dubina sare vrlo bitna, razlika 6mm i 4mm sare je vec vrlo ozbiljna.

Sa losijom gumom napred samo mora da se nesto sporije vozi ali je znatno smanjen rizik od piruete.
Sa losijom gumom nazad moze dobro da se startuje i da se potegne, moze i brze da se vozi sve dok ne zatreba da se okrene volan ili stisne kocnica a onda je kraj kontrole vozila. Dodatno pri toj vecoj brzini koja je omogucena jos je vise izrazen nestabilnost kada jednom krene, tj nema vise povratka u normalu.

Ako je dovoljno mala razlika u trenju guma onda iako je skoro svejedno opet je bolje da se bolje stave pozadi posto je ionako vrlo mala razlika koja ce se pojaviti u polazenju iz mesta po snegu sa losijim prednjim.

Nije sve ovo neciji hir niti novost niti izmisljeno da zagorca zivot vozacima koji imaju razlicito habanje prednjih i zadnjih guma, koliko se puta cuje da je neki vozac izgubio kontrolu nad vozilom i presao u suprotnu traku na putu ili se poprecio, otklizao.

E pa to je cesta posledica igranja sa losijim gumama pozadi iako ce se retko cuti u medijima kao objasnjenje.

Sve ovo nema veze sa markom i modelom guma, auta ili cenom, vazi uvek i svuda kao zakonitost.
Nasa nesreca je sto se svake godine pred zimu iznova ponavlja cudjenje, stepen nedostatka osnovne tehnicke kulture i zelje da se nauci nesto novo je frapantno rasirena cak i kod profesionalaca- vulkanizera koji bi prvi trebali da savetuju musterije kako je ispravno.
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

nikaragva napisao::kezo:

Dag, spremices mi onda gume a'la Ogi :kezo: Ista marka, isti model, ista smena, isti covek na liniji i u istom kamionu da su stigle u Srbiju! :kezo:
:rofl: :rofl: :rofl:
nixa
Reactions:
Pridružio se: 10 Jan 2012, 21:52

Post od nixa »

Jeste nezahvalno dati odgovor na ovakva pitanja, ali...
Hankook w442 za oko 5500 vs Dunlop 4d za oko 7000?

Ne vozi se mnogo zimi, pa je pozeljno da izdrze 5 godina...
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Bolje će znati vulkanizer da ti kaže koje su izdržljivije. Mojim Dunlop 3D je ovo četvrta sezona (stavljam uskoro) i verujem da će moći bez problema da guraju još jednu, a pređem oko 5-6 hiljada zimi, otprilike.
Posetite www.garaza.rs !
Odgovori