Mobilne telekomunikacije

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Mobilne telekomunikacije

Post od ljubitelj »

:plusone: :doubleup:
Xepoj87 napisao: 27 Okt 2022, 04:12 Nema ali, ekosistem ima jedno znacenje, a to sto ljudi svemu daju glupa imena pogresnog znacenja, ne cini to nesto ispravnim.

U tom slucaju modni ekosistem je kada nosis patike, carape i gace jednog proizvodjaca, pa dobijamo Lacoste ekosistem, Reebok ekosistem...jer sto da ne. Sanitarni ekosistem je kada u istom salonu kupis wc solju, lavabo i kadu, pa se moze reci da volis da si u Diplon ili Enmon ekosistemu, a u dnevnoj sobi recimo Ikea ekosistem, jer sto da ne.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Normalno je da stare reči dobijaju nova značenja. Ili misliš da je bolje izmisliti skroz novu reč iako postoji stara koja dobro opisuje suštinu?

Korišćenje reči ekosistem nije izmišljeno ni na ovom forumu a ni u ovoj zemlji:

https://hn.algolia.com/?q=ecosystem
Korisnikov avatar
Martin Mystere
Reactions:
Pridružio se: 18 Dec 2020, 21:09
Garaža: Ford Mondeo Mk5 2.0 TDCI Powershift

Post od Martin Mystere »

Kao što reče @grujicd to je termin koji nisam ja izmislio već je duže vremena prisutan i opšte prihvaćen, naročito na tehničkim forumima.

Ako ćemo da teramo mak na konac postoji mnogo termina koji su nastali kombinovanjem ili su izvedeni nekih starijih i koji imaju smisla i oslikavaju stvari kao i napred navedeni pa sam gotovo siguran da ih razni jezički puritanci svakodnevno koriste i ne obraćajući pažnju na to.

Jezik je živa kategorija i svakodnevno evoluira i menja se i to treba prihvatiti...
Korisnikov avatar
Bogdan
Banned
Reactions:
Pridružio se: 15 Avg 2020, 13:10

Post od Bogdan »

DukeNS napisao:
Bogdan napisao: 26 Okt 2022, 20:06 moze vec za nekih 800€ da se kupi da sve garancijom preko oglasa

Meni je ovo zastrašujuće dokle se došlo sa cenama telefona, kad govorimo za cenu od 800€ "već od"...
Obzirom na danasnje cene Flagship telefona koje su vise od 1000€, ovo mu odhe jos i pristojna cena oko 800€.
Mada, slazem se u potpuno da su cene telefona otisle u tri lepe pm...

Ford S-Max 2,5t

Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Ovo vraća u ono vreme kada su izlazili prvi telefoni. Sećam se motorola na preklop 2000 maraka.

Sent from my Nokia 3310 using Tapatalk

Slika
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Pa čitam na nekim forumima, izašao sad ovaj šaomi 12T Pro, cena preko 1000€, ljudi se poubijaše da naruče u preorderu kod operatera.

Poslato sa VOG-L29 pomoću Tapatoka

Korisnikov avatar
Bogdan
Banned
Reactions:
Pridružio se: 15 Avg 2020, 13:10

Post od Bogdan »

Pa ja sam skoro prodao moj Xiaomi Mi 11 Ultra star malo vise od godine za 850€, ludlio... A telefon boze sacuvaj... Baguje, greje se kao ringla, zakuca sam od sebe, Ikone nestaju, Kamera izbacuje kad je pokrenes itd itd, ugasis upalis radi neko vreme ok i onda opet cirkus...

Ford S-Max 2,5t

Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Mobilne telekomunikacije

Post od Xepoj87 »

grujicd napisao:Normalno je da stare reči dobijaju nova značenja. Ili misliš da je bolje izmisliti skroz novu reč iako postoji stara koja dobro opisuje suštinu?

Korišćenje reči ekosistem nije izmišljeno ni na ovom forumu a ni u ovoj zemlji:

https://hn.algolia.com/?q=ecosystem
Pa poznavajuci me narem malcice, mislis li da sam ovde prvi put to cuo? Slika

Sustina je da je pogresno, da postoje druge reci koje bi mogle biti adekvatno upotrebljene.
A marketing je cudo i kada se nesto zvucno poprimi, naravno da ce odmah da krene da se siri, pogotovo u Americi odakle i potice izraz.

Elem, posto ekosistem ima jasno znacenje, glupo je koristiti tu rec, jer ispada da procamo o Apple jedinstvu biocenoze i biotopa, sto je samo po sebi apsurdno. Recimo, Apple okruzenje bi bilo daleko ispravnije reci, ali ne zvuci tako kul...cak je i biotop u sustini staniste zivih bica, pa bi cak i to bilo ok reci.
Kao kada bi to nazvali Apple rerna i rekli jbg, jezik je ziva stvar, a to sto nema logike, nema veze.

Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Ali je činjenica da je neko već za taj pojam iskoristio termin "ekosistem", i da se taj termin prihvatio. I meni je bilo glupo kako nemamo adekvatnu našu reč za "developer", ali eto ti ga, ljudi su tu reč uvezli, i ako hoću da me ljudi razumeju, koristiću tu reč i ja.

Otpor je uzaludan!😁
Slika
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Mogao bi i termin okruženje da posluži, ali nije dovoljno precizan iliti određen. Ekosistem označava celinu, tipa sam sebi je dovoljan i funkcioniše tako. Okruženje ne mora biti.

There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:

Post od Gazu »

I opet, da je prosto kod nas počeo da se koristi izraz "okruženje", i to bi zaživelo. Nego se mnogi izrazi koriste godina direktno uvezeni iz engleskog, a onda se posle nekoliko godina neko seti da bi trebalo nekako drugačije. Tad je već prekasno. S tim da "ekosistem" jeste i praktičniji izraz od "okruženje" jer ni Ameri ne kažu "environment" za tu stvar. U redu bi bilo u takvoj situaciji i da kažemo "okruženje", ali ako imamo dobar razlog (koji se tiče našeg jezika).

Pa i korona kad je krenula, bilo je mnogo nekih izraza koji su direktno uvedeni iz engleskog, a da su tek posle nekoliko meseci skontali da je bolje da se izražavaju drugačije. Ne mogu da se setim koji su to tačno izrazi bili, ali možda je "peak" bio jedan od njih. Što mi je istovremeno znak i proseravanja, i nepismenosti: kao smo pametni, koristimo stranu reč, a u stvari smo glupi jer ne umemo da pronađemo odgovarajuću reč u našem jeziku.
Korisnikov avatar
Martin Mystere
Reactions:

Post od Martin Mystere »

Ako je neki termin, bilo da je potpuno nov ili da je neka kovanica, opšte prihvaćen i u širokoj upotrebi naravno da ću se prilagoditi korišćenju iste.

Sa druge strane, ako neko baš želi da bude (ko)lektor prava adresa za obraćanje su oni koji su taj termin ustanovili i na ovaj ili onaj način krenuli sa upotrebom istog a to nije neki random forumaš sa brdovitog Balkana...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Reč odlična, jer podrazumeva i interakcije između činilaca u harmoniji.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:

Post od Gazu »

S tim se slažem, u ovom slučaju se i meni čini "ekosistem" kao odgovarajuća.

Ali što se tiče adrese gde bi se neko obraćao radi ovakvih izraza, ja mislim da ta adresa u slučaju Srbije ni ne postoji.😁 Iako me ne bi čudilo da neki uhleb i za to dobija platu - uz dobijeno uverenje da ne mora ništa da radi.
Korisnikov avatar
Martin Mystere
Reactions:

Post od Martin Mystere »

Jer reč nije ni izmišljena u Srbiji, a naročito se često pominje vezano za Apple, pretpostavljam zbog te dobre uvezanosti i optimizacije hardvera i softvera koja kod androida nije uopšte prisutna u toj meri.
Odgovori