Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva
Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva
a kako to pazaris evre po srednjem kursu?
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Reci mi da se zajebavas...
Jel si ti uopste procitao ono sto sam ti nacrtao?

Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Ppap od 2.5% se obracunava po poreskoj proceni a ne po fakturi i osnovica poreske uprave uopste nije niska. Ppap je REPUBLICKI porez a ne opstinski. Opstinski porez je porez na imovinu ( kafa vec posedujes nekretninu pa placas porez, takodje ke nekada bio republicki, pa je vracen kao opstinski prihod)
Idemo dalje: ako je npr. u tom kraju gde je puzo81 kupio stan neko nekada kupio stan po recimo ceni od 1500 eura po kvadratu i na TU CENU platio porez, upravo na tu cifru ce tebi (puzo81) poreska uprava obračunati porez, jer se P.U na neki način BRANI tim istim resenjem na koje nije bilo primedbi. U fazonu, "Šta se ti bunis na visinu poreza kada je Pera Perić platio isti taj porez u istoj zgradi (kvartu, lokaciji) na tu osnovicu i nije se bunio."
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Idemo dalje: ako je npr. u tom kraju gde je puzo81 kupio stan neko nekada kupio stan po recimo ceni od 1500 eura po kvadratu i na TU CENU platio porez, upravo na tu cifru ce tebi (puzo81) poreska uprava obračunati porez, jer se P.U na neki način BRANI tim istim resenjem na koje nije bilo primedbi. U fazonu, "Šta se ti bunis na visinu poreza kada je Pera Perić platio isti taj porez u istoj zgradi (kvartu, lokaciji) na tu osnovicu i nije se bunio."
- Delija
- Kontakt:
Sve i da ga procene na 2000 evra po m2, sto nema teoretske sanse u NSu, za tih 5 m2 je to smesnih (u odnosu na cenu stana) 250 €.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Govorio- pisao sam uopsteno kako stvari funkcionišu. I zapravo... ima šanse, kao sto već rekoh, dešavalo se kada je bio "crnogorski bum" da se tako kolokvijalno izrazim, dolazili su Crnogorci, puni para i plaćali su stanove bukvalno koliko vlasnik-investitor, naslednik, whatever zine. Isto tako, plaćali sz porez na te iste stanove koliko Država zine. Samim tim, na neki način su zajebali sve buduće kupce nekretnina na tim lokacijama (zgradi, kvartu, opštini) jer P.U. ima čime da brani visinu razrezanog poreza.
Edit: Ali slažem se sa tobom Delija, cifra je minorna na 5 kvadrata pa sve da odrede i 3000 eur po kvadratu ( a i na to rešenje ima pravo žalbe)
Edit: Ali slažem se sa tobom Delija, cifra je minorna na 5 kvadrata pa sve da odrede i 3000 eur po kvadratu ( a i na to rešenje ima pravo žalbe)
- Delija
- Kontakt:
Thanks za info
Dobro je znati kako to sve funkcionise, jer za veci stan i kad nema oslobadjanja moze da se nabije fina cifra.

Dobro je znati kako to sve funkcionise, jer za veci stan i kad nema oslobadjanja moze da se nabije fina cifra.
Nece da ode poruka
Ko kome da nabije? Drzava tebi? [FACE WITH TEARS OF JOY]to svakako.
Anyway, to što sam napisao u prethodnom post-u je takođe dvosekli mač i za Državu jer u slučaju npr. eksproprijacije, isti sistem (ključ) mogu da koriste i građani, da nateraju Državu da im plati onoliko novca po kvadratu (aru, hektaru...) koliku je vrednost uzela za osnovicu određivanja poreza.
Anyway, to što sam napisao u prethodnom post-u je takođe dvosekli mač i za Državu jer u slučaju npr. eksproprijacije, isti sistem (ključ) mogu da koriste i građani, da nateraju Državu da im plati onoliko novca po kvadratu (aru, hektaru...) koliku je vrednost uzela za osnovicu određivanja poreza.
- Delija
- Kontakt:
Naravno, drzava meni 
Nesto mi se cini da u tom drugom smeru vazi neka druga "tablica", osim ako nije neki Miskovic u pitanju.
Raja je uvek je*ena stranka.

Nesto mi se cini da u tom drugom smeru vazi neka druga "tablica", osim ako nije neki Miskovic u pitanju.
Raja je uvek je*ena stranka.
- Puzo81
- Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
- Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium
U poreskoj je cena 1000 po kvadratu za deo grada gde sam uzeo (Nova Detelinara), juce saznah od komsije koji je slicno odradio pre 6meseci (njegov bi 52kv pa je na tih 12kv preko platio 300evra).
Mene ce izaci 125e na 5kv sto je smejurija
Gledao resenje o porezu na imovinu vlasnika, tamo ispadne 800e po kvadratu ali koliko vidim ta cena nije validna za ovo gore.
p.s. u narednih mesec cu odraditi pa javim tacan iznos
Mene ce izaci 125e na 5kv sto je smejurija

Gledao resenje o porezu na imovinu vlasnika, tamo ispadne 800e po kvadratu ali koliko vidim ta cena nije validna za ovo gore.
p.s. u narednih mesec cu odraditi pa javim tacan iznos
Jbg popih par piva pa nisam lepo video. Kao ti kad rece da se 99% stanova placa u dinarima.Delija napisao:Reci mi da se zajebavas...![]()
Nego sta cemo ako se npr. kurs za godinu dana poveca 5-6 dinara(npr. 1.1.2014. i 1.1.2015)? Npr. platis 35k od 44k 1.1.2014. i indexiraju ti pdv(3181e=367,405,5 rsd) po kursu od 115.5, a ostatak platis 31.12.2014 i indexiraju ti pdv(818e=98,896) po kursu od 120.90. Dva meseca kasnije 3.1.2015 ti plate taj pdv koji je indexiran po tadasnjim kursevima(367,405+98,896) i tad od tih para mozes da kupis 3,843 evra iliti 96% od 4,000 iliti pdv koji su povratili nije bio 40k + 10% nego 40k + 9.6%. eto.
- Risto
- Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
- Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro
Čestitam na kupovini 
Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
- Delija
- Kontakt:
Par pravnih pitanja...
Matori je vlasnik 5/6 placa i kuce, a stric 1/6.
1. Koja je varijanta ako stric trazi da mu isplatimo tu 1/6? Kako se odredjuje cifra? Koji je rok za isplatu?
Zivi u Dzermaniji, nista mu ne znaci kinta, ali je podilkanio pod stare dane - verovatno ga je strina nahuskala
2. Ako zelimo da prodamo tu kucu i plac - da li on moze da koci tu prodaju ili mora da pristane da mu se isplati 1/6 cifre? 5/6 naravno niko nece da kupi niti moze tako da se podeli. Naravno, po zakonu prvo mora njemu da se ponudi - pravo prece kupovine - ali ako ne pristane na to (a sigurno ne bi pristao).
p.s. Mislim da stric vise i nema dvojno drzavljanstvo, vec samo Nemacko - ako to slucajno menja nesto.
Matori je vlasnik 5/6 placa i kuce, a stric 1/6.
1. Koja je varijanta ako stric trazi da mu isplatimo tu 1/6? Kako se odredjuje cifra? Koji je rok za isplatu?
Zivi u Dzermaniji, nista mu ne znaci kinta, ali je podilkanio pod stare dane - verovatno ga je strina nahuskala

2. Ako zelimo da prodamo tu kucu i plac - da li on moze da koci tu prodaju ili mora da pristane da mu se isplati 1/6 cifre? 5/6 naravno niko nece da kupi niti moze tako da se podeli. Naravno, po zakonu prvo mora njemu da se ponudi - pravo prece kupovine - ali ako ne pristane na to (a sigurno ne bi pristao).
p.s. Mislim da stric vise i nema dvojno drzavljanstvo, vec samo Nemacko - ako to slucajno menja nesto.
Znam samo da mora da ide pravo prece kupovine, ako odbijete onda ima pravo da to prodaje na trzistu ali ne po manjoj ceni nego po kojoj je vama ponudio.
Cena kuce i stana nema blage veze jedna sa drugom. Stan ide po m2 a kod kuce mali milion faktora utice na cenu. Dvoriste, kraj, prilaz....
Ako ne postoji mogucnost fizicke deobe onda ni nema mogucnosti razvrgavanja suvlasnickih odnosa ( sto svaki suvlasnik ima prava da trazi) pa ste samim tim upuceni da neko od nekoga otkupi taj deo ili prodate celu kucu pa delite pare.
Nisam pravnik ali upravo sam u fazi otkupa pola kuce od sestre pa sam malo usao u materiju
Послато са SM-J500FN
Cena kuce i stana nema blage veze jedna sa drugom. Stan ide po m2 a kod kuce mali milion faktora utice na cenu. Dvoriste, kraj, prilaz....
Ako ne postoji mogucnost fizicke deobe onda ni nema mogucnosti razvrgavanja suvlasnickih odnosa ( sto svaki suvlasnik ima prava da trazi) pa ste samim tim upuceni da neko od nekoga otkupi taj deo ili prodate celu kucu pa delite pare.
Nisam pravnik ali upravo sam u fazi otkupa pola kuce od sestre pa sam malo usao u materiju

Послато са SM-J500FN
Procenitelj tj sudski vestak odredjuje cenu nekretnine na trzistu. Bolje da to resite sporazumno pa da se odredi nacin deobe ako ne onda jedino sudskim putem.