Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Post od milosg »

Mislim da ni IPG ne garantuje DOT. Šalju najsvežije što može, to ok, ali ne garantuju ni oni. Bar je tako bilo kad sam ih cimao pre sa tim pitanjem.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

pegazbre napisao:Prepostavljam da je neko uzimao gume preko "internet prodaja guma". Sad sam ih zvao da pitam za KLEBER 215/55 R17 Quadraxer 3 da li imaju informaciju koji je DOT i naravno nemaju takvu informaciju, vec kad mi stignu gume da ih pregledam i ako je DOT stariji da ih odbijem (i naravno ako primetim neko ostecenje).

Moje pitajne za one koji su narucivali odavde, sa kakvim DOT-om su vam stizale gume? Nebi bas uzimao gume koje su par godina stare jer sam video kod mnogih vulkanizera na koji nacin se one skladiste i to nije za pohvalu...
Puno puta sam uzimao i svaki put je DOT bio kako treba.
Ali svaki put...nikada nijedan problem.
Napomena, uvek sam uzimao u sezoni ili malo pred sezonu. Normalne dimenzije i aktuelne modele guma ili najnovije.

Sent from my LE2121 using Tapatalk

A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

pegazbre napisao:Prepostavljam da je neko uzimao gume preko "internet prodaja guma". Sad sam ih zvao da pitam za KLEBER 215/55 R17 Quadraxer 3 da li imaju informaciju koji je DOT i naravno nemaju takvu informaciju, vec kad mi stignu gume da ih pregledam i ako je DOT stariji da ih odbijem (i naravno ako primetim neko ostecenje).

Moje pitajne za one koji su narucivali odavde, sa kakvim DOT-om su vam stizale gume? Nebi bas uzimao gume koje su par godina stare jer sam video kod mnogih vulkanizera na koji nacin se one skladiste i to nije za pohvalu...
Kleber Quadraxer 3 kod mene stigle sa 3 i 6 meseci starosti. Da li si se odlučio za ovaj model guma?

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:
Pridružio se: 30 Jan 2019, 15:59
Garaža: Opel Astra J 2010 1.6b 116hp, Hyundai Tucson 2023 1.6 t-gdi 150hp

Post od pegazbre »

Najverovatnije cu uzeti Kleber. Da zena samo vozi po gradu mozda bi i uzeo Tigrove univerzalke ali ponekad (retko doduse) ide i u vangradsku voznju do obliznjih mesta (Begec, Futog, Fruska Gora i sl) i nekako sam sigurniji ako uzmem nesto bolje od Tigrove univerzalke.

Kad je sneg, skoro nikad se ne izlazi iz grada ali recimo isli smo do Fruske Gore (Iriski venac) po kisi ili kad je bio vlazan kolovoz, pa bi se najvise zbog toga odlucio za barem Kleber.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

A šta ćeš ako je možda Kleber napravljen u Pirotu...
guzva
Reactions:
Pridružio se: 07 Nov 2021, 01:20

Post od guzva »

"bolje Kleber iz Pirota nego Tigar iz Pirota"

Sent from my MAR-LX1A using Tapatalk

A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Pošto si se odlučio za njih, reći ću ti ono što i sam znam o njima pošto ih imam.
Kleber kao proizvođač ima problem koji se provlači kroz sve modele njihovih guma (Z, L, AS)a to je kidanje lamelica na pogonskim točkovima. Šanse da će se i tebi to desiti su minimalne, ali ipak bolje da imaš to na umu. Čak mislim da to ne zavisi samo od Klebera, istih problema je u nekim dimenzijama imala prva generacija Crossclimate gume, tako da se to tiče i same Michelin grupacije. Sad koja je verovatnoća da Kleber/Michelin nije čuo za te probleme već se provlače kroz generacije njihovih guma? Realno mala... Ovo nije nešto alarmantno, slične gluposti ćeš iskopati u vezi bilo koje gume/proizvođača, mene je zanimao Kleber pa sam u vezi njih i kopao po Googlu. Da dodam da sam pregledao sve oglase u okolnim državama, čak i neke oglase iz Rumunije i Ukrajine i nisam našao niti jedan primerak Quadraksera 2 ili 3 generacije sa tim problemom.
Što se tiče mene, ja sam prezadovoljan gumom. Izuzetno tiha i udobna, dobro se ponaša po vodi (ne oseća veće baruštine, dok je Wintera teže "probijala" vodu). Bokovi gume su mogli da budu malčice jači, pod tim mislim da sam morao malo da pojačam pritisak tokom toplijih meseci (+35c) jer mi je delovala mekanije nego što sam navikao.

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Hvala na utiske iz prve ruke.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

pegazbre napisao: 11 Sep 2023, 10:22 Prepostavljam da je neko uzimao gume preko "internet prodaja guma". Sad sam ih zvao da pitam za KLEBER 215/55 R17 Quadraxer 3 da li imaju informaciju koji je DOT i naravno nemaju takvu informaciju, vec kad mi stignu gume da ih pregledam i ako je DOT stariji da ih odbijem (i naravno ako primetim neko ostecenje).

Uzmes neki novi model guma i ne moze biti stari dot, plus AS gume bas napreduju i stare su dosta losije. Doduse posto pises da se ne vozite po snegu nije mi jasno sta ce ti onda AS, uzmes krstene letnje i miran si.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Kad padne sneg (kojeg bude na kolovozu realno dan-dva) sa 'gradskim' autom se nije islo van grada u smislu na Frusku goru ili neka vangradska voznja. Ali se zato vozi u gradu, tipa posao, razvozenje dece i sl. Znaci nw mogu samo letnju :)
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

Što se tiče DOTa, jedna kratka priča.

Pre nekog vremena, (pisao sam ovde), desio mi se peh i probušio sam dve gume, pa sam morao da pređem na zimski set.

255/40 r20 Michelin Pilot Alpin 5, fabrička ugradnja iz 2018.godine.

Ta guma ima više "mesa" nego 21" letnji set, (255/35) kojeg sam skinuo i nalazi se na manjoj felni, ali se oseti da je guma tvrda i u mnogim uslovima ne tako udobna.
Pritisak je bio oko 3bara, a sve vreme sam mislio da tripujem, dok nisam pre neki dan vratio letnji set.

Moram da napišem da me ta guma sada oduševljava, u pitanju je drugi auto.
Mekana, tiha, super za vožnju, stvarno ne hvale bezveze taj Conti SC7.

Još sam nešto primetio, pošto stalno pratim pritisak, zimski Michelin, vrlo malo varira, skoro da i ne varira, otprilike 0.2 do 0.3bar, kako god da se vozi, dok Conti lagano dođe do 3.6bar, sa 3.0. (na autoputu i slično)
Ovo mi je interesantno, baš mi je upalo u oči, ne znam razlog.

Korisnikov avatar
aboki
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2017, 22:23
Garaža: Renault Zoe R135, Renault Scenic 2 2.0T

Post od aboki »

Prosle godine porucio BF Goodrich, stigle iz 2019. Starije od auta, pa sam vratio. Meni je trebala 195/55/16 ali indeks nosivosti 91, dok su u toj dimenziji uglavnom 87. Pretpostavljam da su negde stajale, ali svejedno, cena im bila kao da su 3 godine mladje.
Pre toga nisam imao takvih problema. Oni ne mogu proveriti dot, salju od eksternih dobavljaca.

Sent from my motorola edge 20 pro using Tapatalk

Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

carov2 napisao: 11 Sep 2023, 20:41 Što se tiče DOTa, jedna kratka priča.

Pre nekog vremena, (pisao sam ovde), desio mi se peh i probušio sam dve gume, pa sam morao da pređem na zimski set.

255/40 r20 Michelin Pilot Alpin 5, fabrička ugradnja iz 2018.godine.

Ta guma ima više "mesa" nego 21" letnji set, (255/35) kojeg sam skinuo i nalazi se na manjoj felni, ali se oseti da je guma tvrda i u mnogim uslovima ne tako udobna.
Pritisak je bio oko 3bara, a sve vreme sam mislio da tripujem, dok nisam pre neki dan vratio letnji set.

Moram da napišem da me ta guma sada oduševljava, u pitanju je drugi auto.
Mekana, tiha, super za vožnju, stvarno ne hvale bezveze taj Conti SC7.

Još sam nešto primetio, pošto stalno pratim pritisak, zimski Michelin, vrlo malo varira, skoro da i ne varira, otprilike 0.2 do 0.3bar, kako god da se vozi, dok Conti lagano dođe do 3.6bar, sa 3.0. (na autoputu i slično)
Ovo mi je interesantno, baš mi je upalo u oči, ne znam razlog.

Manja zapremina prostora unutar gume. Vazduh se zagreje i zato digne pritisak toliko. Kod zimske gume je zapremina veća pa širenje vazduha utiče manje. Napumpaj gume azotom i ne bi trebalo da ti toliko varira pritisak.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

Da, palo mi je na pamet da je to jedan od razloga.
Mada razlika u zapremini ne bi trebalo da bude velika između ova dva točka.

Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Riken Amg :)

Slika
Odgovori