Odlučio si za ono što je meni prvo palo napamet, ali sam ipak prevagnuo na Sony, jer sam dobio cenu koja se ne odbija. Navodno Canon stakla rade isto kao native, ali morao bih u to lično da se uverim. Nadam se da ćemo biti u prilici da ih uporedimo.
Koja je cena za adapter?
70-200 f4L se često nalazi kod nas u oglasima za 400tinjak eura, što je stvarno pravi dragulj od objektiva za te pare. Sony ima stabilizaciju i uopšte nema potrebe za OSS na objektivima, ali ljudi napucavaju stakla i prodaju za velike pare, to je valjda sad aktuelan koncept.
Sto se adaptera tice, cene se ne secam jer je kupljen cim se pojavio pa mozda i vise od godinu dana.
Prvi utisci su sledeci:
I u sobnim uslovima i van stana, brzina AF je ista, to od prilike kaze i DS na svom blogu.
Blenda moze da se podesava.
IS ne radi!!! Tek kasnije sam saznao da radi na samo jednom adapteru koji je izbacen pre oko mesec dana (nije Metabones). Cena mu je oko 400$ dok je Fotqa oko 100$.
Ne radi focus magnification.
Radi MF assist.
Kad izfokusira, AF je precizan.
Kada se aparat ukljuci, on nesto "mulja" sa fokusom, cuje se da fokusira, al sta trazi pojma nemam.
Nakon sto se on ustroji, radi kao sat.
Bilo koji mod da je namesten, spot, center ili ceo ekran, on meri samo center.
Cini mi se da bolje radi u AF tracking ili kako se vec zove mod, i to radi bolje nego u sistemu Canon telo - Canon staklo.
Kada (konacno) fokusira, onda vise ne pusta fokusirani objekat.
Fotkao sam galebove, i od pocetka do kraja je pratio samo onog na koga sam udario fokus i tako je bilo svaki put.
Kada se aparat prebaci na Off pa On, ponovo mu treba neko vreme (5sec) da izmulja i dodje sebi.
Nije idealno, al s obzirom da je preko adaptera, moram biti zadovoljan.
Kada se navikne, i MF ide brzo sa red highlightom, s tim sto na native staklima highlight je setovan na low, a ovde more biti na high inace se ne vidi.
Veci je problem odsustvo IS na 200mm nego AF.
S obzirom da ce objektiv biti koristen po danu, nadam se vecim brzinama od 1/200.
Ne kapiram što nema IS. Čitav štos je u tome. Radi sa manuelnim staklima, a ne radi sa Canon. Čudno.
Ako 400 dolara košta adekvatan adapter, onda uopšte nije jeftina kombinacija sa Canon staklima, izuzev ako ih već imaš. Ne žalim ni najmanje zbog OEM, iako si me pokolebao na trenutak.
Ti adapteri su svi PRC. Ako ga ne probas, ne znas na cemu si.
Ni DS a ni na youtube niko ne spominje da sa ovim adapterom ne radi IS.
Tek kasnije sam iscackao nekog lika koji je testirao sva Canon stakla sa svim poznatim adapterima i jedino je on napisao da IS ne radi.
Takodje, mozda ima desetak dana, na DP Review su objavili da je izbacen adapter kome IS radi (sto valjda znaci da ostalim ne radi?)
Probao sam svakakva setovanja. Jednostavno pise: not compatible with this lens.
Pričamo i IBIS, ne o eventualnom IS na objektivu, čisto da ne bude zabune?
Zatečen sam malo, jer sam toliko čitao i gledao priloga, niko spomenuo nije da stabilizacija ne radi. Podrazumevao sam da radi, jer mi radi sa manuelnim adapterima.
Da da. O IBIS. Aparat za eye assist i AF izbacuje poruku da objektiv nije kompatibilan sa telom za te funkcije.
Ni ja nisam naisao negde za ovaj problem mada, evo, vrtim internet.
Sporadicno naidjem na ljude koji pisu o istom sta sam ja opisao.
Kada se vratim, ponecu telo i adapter pa cu da probam sa Bajkerovim Canon staklima.
Sa adapterom u principu ne radi po svim osama IBISa ali bi osnovnu stabilizaciju trebao da ima.
Kazem, imao sam vec adapter, pa investicija za tele zoom nije bila velika. Od ranije inam filtere i nosac za stalak.
Ovde je lose vreme, napravio sam neke probne fotke pa ces videti.
Frustrirajuce je bez stabilizacije na 200mm.
Može da se živi bez stabilizacije na modernim aparatima. Nemam ni ja stabilizaciju na 70-200, i pri tom ga koristim skoro uvek na indoor bazenima. Ali kad je ISO 6400 to bude dovoljno za kratku ekspoziciju. Zavisi i za šta se koristi, meni je to sportski objektiv gde ionako koristim 1/200 -1/400s.
Bas me zanima sta to smeta telu u kojem je IS da isti ne radi kada je na njega prikacen adapter (PRC marke) Mora da je nesto softverski povezano, da ne komuniciraju sa drugim adapterima sem sa original.
Bajker, ne postoje original adapteri. Bez obzira na ime, svi do jednog su PRC. U rasponu od 60tak do 450 $.
Razlicito se zovu i verovatno ne dolaze bas svi iz iste kuce.
To je, eto, neko nuzno zlo. Sony je izmislio telo, drugi su dali stakla, a braca Kinezi prave polovicna resenja.
Nismo u prilici da probamo razlicite adaptere pa da vratimo ako ne rade, vec mora da se cita internet. A tamo milion korisnika, milion razlicitih misljenja i iskustava.
Pa ti budi pametan...
Čitao sam malo, manje više svima radi stabilizacija u telu, tako da je moja preporuka da to malo bolje proučiš. Ostaje i mogućnost da imaš neki problem sa tim adapterom.
IBIS sa OSS i paketu radi sjajno. 1/20 na 200mm svaka uspešna. Covek ne mora da razmišlja o strešenim slikama. Slično izvlačim i iz manuelne nikonske 85ice. Bez IBIS ne bi bilo šanse da se manuelno fokusira sa tako dugačkim objektivom precizno na trepavicu.
I ja bistrim internet. Fred Miranda, DP R i ostalo.
Mnogima nije jasno sto sta ali decidnog odgovora nema.
Recimo, covek je pitao sto ne radi eye assist (kada si u MF uvelica sredinu ekrana) i niko tacno ne zna. Pretpostavka je da je Sony softverski onemogucio ovu funkciju da bi bila ekskluziva samo kada se koriste native lens.
Video sam da ljudi koriste Canon 70-200 f4 i kazu da stabilizacija radi (Drasko Stojadinovic). Medjutim, sinoc pogledam na amazonu opis mog adaptera gde je dat spisak objektiva koji su kompatibilni i 70-200 f4 L - nema!
Naveden je 17-40 L koga ima Bajker, pa cemo da vidimo ko laze.
Svakako cu jos da ga iscedim u razlicitim podesavanjima.
Sigma 17-50 f2.8 koju sad ne skidam sa aparata radi savršeno na d7200 ali na nekim starijim ima bag da ne radi skrolovanje prilikom pregleda slika. Naizgled nepovezane operacije ali koliko sam iskopao razlog je što se stabilizacija ne isključi kad aparat predje u playback mod, zbog toga vuče malo više struje i to poremeti aparat u zahtevnijoj operaciji kad je struja koju daje baterija na limitu.
Samo primer kako su složeni sistemi u pitanju i kako ima tu električnih aspekata koje mi laici ne vidimo.