Mobilne telekomunikacije
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Re: Mobilne telekomunikacije
Imaš gomilu web sajtova preko kojih možeš da ih kupiš, ja sam recimo nedavno uzimao preko Holafly-a ("Nomad" je takođe odličan i bezbedan) i imaš razne pakete/planove i to po zemljama, pa koliko ti već treba Interneta i na koji vremenski period. Telefon koji je povezan sa nekom karticom u walletu (Apple Pay i slično) i kupiš to u dva klika. Stigne ti e-mail sa instrukcijama ili bar kodom koji skeniraš i sve se instalira i aktivira za par sekundi. Meni za posao obično trebaju dve kartice i minimum 20-30 GB na svakoj a to se (napominjem još jednom - meni lično) ne isplati sa tim dodacima. Al,još jednom napominjem - pored cene meni je veoma važna ta lakoća "nabavljanja" Interneta bilo gde bilo kada jer nema gubljenja vremena na traženje office-a provajdera (što često pojede jako puno vremena). Dođeš recimo negde (u neku nedođiju) u petak uveče i možeš da se slikaš do ponedeljka dok se ne otvori neki ured provajdera. Ovde toga nema... 

Poslednja izmena od Saša u 16 Maj 2023, 11:55, izmenjeno 1 put ukupno.
- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Da, znam proceduru, već sam kupovao, nego sam hteo konkretan odgovor, tipa na tom i tom sajtu, a ima za taj novac, toliko.
Sve u svemu, detaljno si odgovorio, hvala.
Ovo što ti spominješ, 20gb - 30gb na svakoj, koliko košta?
Sent from my LE2121 using Tapatalk
Sve u svemu, detaljno si odgovorio, hvala.

Ovo što ti spominješ, 20gb - 30gb na svakoj, koliko košta?
Sent from my LE2121 using Tapatalk
- Saša
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Poslednji put sam uzeo varijantu "cela Evropa, neograničeno, 15 dana" - 47 USD. No pogledaj ovde:
https://esim.holafly.com/shop/
https://www.getnomad.app
Meni inače najviše odgovaraju te neograničene varijante jer ne moram da razmišljam hoće li mi nestati Net-a usred posla, pa sam spreman da platim koliko god jer je to smešan trošak u poređenju sa ostalim troškovima.
I rekao bih da je ovo bolja varijanta od uzimanja kartice jednog provajdera jer ovi eSIM-ovi se kače na bilo koju mrežu čiji signal "ulove". Ne jednom mi se desilo da kupim SIM karticu nekog provajdera i da ustanovim da je Net slab ili ga uopšte nema tamo gde mi najviše treba.
https://esim.holafly.com/shop/
https://www.getnomad.app
Meni inače najviše odgovaraju te neograničene varijante jer ne moram da razmišljam hoće li mi nestati Net-a usred posla, pa sam spreman da platim koliko god jer je to smešan trošak u poređenju sa ostalim troškovima.

I rekao bih da je ovo bolja varijanta od uzimanja kartice jednog provajdera jer ovi eSIM-ovi se kače na bilo koju mrežu čiji signal "ulove". Ne jednom mi se desilo da kupim SIM karticu nekog provajdera i da ustanovim da je Net slab ili ga uopšte nema tamo gde mi najviše treba.
- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Hvala na informacijama, inače je priča slična i kod drugih EU sim kartica, nisam naišao na neke probleme, kače se i one praktično na bilo koju mrežu, u romingu.
Послато са 21051182G помоћу Тапатока
Послато са 21051182G помоћу Тапатока
- Saša
Mislio sam na karticu koju uzmeš tamo u lokalu. Ako uzmeš u nekoj drugoj zemlji pa je koristiš u trećoj, onda o.k, slažem se.
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Meni bi najbitnije od svega bilo da je moguce od telefona napraviti hotspot. Je l’ to ove e-sim varijante omogucavaju?
Kakve veze ima koja je kartica kada je telefon hotspot? Na šta god da je telefon povezan, hotspot je to da deli, tj. ako je spojen na wifi, deliće taj wifi dalje, na primer.
Ako ima bilo koju data vezu podeliće je bez problema.
Ako ima bilo koju data vezu podeliće je bez problema.
Ima mreza koje nekako onemoguce deljenje interneta, nebitno da li je e-sim ili fizicka. Po kom principu to radi, ne znam, ali sam imao takve slucajeve.
Послато са SM-S918B помоћу Тапатока
- Kornjaca Rade
- Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
- Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet
Ja imam neku mts prepaid karticu sa 1000gb interneta koja diskonektuje sve uredjaje povezane preko hotspota na svakih sat vremena.
I vip je nudio neke tarife sa neogranicenim internetom i onda su ljudi na tezi nacin saznavali da hotspot sharing nije dozvoljen. E sad da li nekako po saobracaju to detektuje ili sta nisam siguran.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Meni radi hotspot bez problema, zato i sprcam toliko neta mesecno.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Nije mi poznato da je to tehnički izvodljivo. Mreža nema načina da zna da li je koristi telefon ili neki uređaj iza.lami napisao: 16 Maj 2023, 22:30 Ima mreza koje nekako onemoguce deljenje interneta, nebitno da li je e-sim ili fizicka. Po kom principu to radi, ne znam, ali sam imao takve slucajeve.
- Saša
Mobilne telekomunikacije
Izvodivo je itekako, opcija deljenja je kod ovog eSIM a bila bukvalno mrtva, nije se mogao uključiti hot spot (a to i piše tamo u specifikacijama te “kartice” kod kupovine). A to sam saznao na teži način - kada sam već kupio. 

- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Ja sam odmah uzeo da proverim da li mi radi hotspot pošto sam nedavno prešao na A1.
Fju, dobro je...
Ne bi mi palo na pamet da neki od njih to rade, a kamo li da proveravam pre kupovine SIM kartice.
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Ne bi mi palo na pamet da neki od njih to rade, a kamo li da proveravam pre kupovine SIM kartice.
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk