Sočiva

Razne teme, pitanja, iskustva
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Re: Sočiva

Post od Ogi »

Uzeo sam sociva, meka, neka sa vise kiseonika, sta god to bilo, marka Zeiss. Nisam ih doduse uzeo fizicki pa ih nisam jos probao ali sam na pregledu vezbao malo i nije da nisam imao problema sa stavljanjem i skidanjem.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Cifra, koliko traju... Kazi detalje
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

Kupio sam 3x2 sociva, traju mesec dana jedan par, cena sa fiz. rastvorom i provitaminom B - 5640 dinara.
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

Danas sam ih nosio prvi put, pre posla ih stavio pa sve dok nisam dosao kuci.
Sve je super, na daljinu odlicno vidim medjutim ima neki problem kada gledam u kompjuter i recimo citam novine. Kao da mi je malo mutno, dosta sam bolje video sa naocarima u tim situacijama. Zatekao sam sebe kako nabijam glavu u monitor da bih procitao. Ne znam da li moraju mozda oci da se prilagode, naviknu? Dioptrija je ista kao na naocarima.

Oftamolog mi je nasao mali astigmatizam (to je ono cilindar varijanta), probali smo da smanjimo dioptriju na -1,5 i stavili 0,5 cilindar i tako je stvarno bilo najbolje. E sad, on je meni rekao u fazonu da ako zelim sociva sa cilindrom da se takva sociva cekaju par meseci iz inostranstva!?? :think: Nije mi jasno kako onda ljudi sa astigmatizmom nose sociva? Dao mi je obicna, sfericna. Ne znam da li je to problem ali kapiram da nije jer to nisam imao ni na naocarima.
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Zavisi Ogi, od toga koliki su uglovi...moji uglovi su oko 75 stepeni i nije mi bilo prijatno sa sočivima.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Da li si 100% siguran da na naočarima nemaš cilindre, tj da ti ranije oftalmolog nije otkrio astigmatizam? Neverovatno mo je da niko za tvojih 30+ godina to noje otkrio.
A za obična sočiva za astgmatično oko nemam komentar. Kako doktori lako pljunu na sebe i postanu trgovci.
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

Niko mi nije rekao za astigmatizam, verovatno ga ranije nije ni bilo. Ovaj lik kaze da je on mali, kazem, noseci naocare vidim sasvim normalno na blizinu. Hoces da kazes da su sociva sa cilindrom sasvim uobicajena ?
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Neću da kažem jer toliko detaljno ne znam. Moram da izvršim konsultacije sa porodicom pa ti pišem.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Ja sad ne znam kako to ide tacno ali od seste godine nosim naocare i do danas je dioptrija je korigovana na +0.25/ 0.75 uz koriscenje po potrebi (ono, TV, racunar, voznja).
Ono sto sam hteo da napisem je upravo astigmatizam, ne znam kako se tacno kaze, poprilican je, veliki su uglovi i to se nikako ne menja. Zbog toga su me svi oftalmolozi odvracali od sociva te sada naocare nosim iskljucivo kuci, vozim bez njih jer mi zbog posla i znojenja jednostavno smetaju. Nosim ih samo kad idem na duza putovanja jer sam se jednom zahebao i posao na put od 600+ km bez njih i posle 6 sati voznje sam toliko poceo da se naprezem da sam dobio glavobolju koja je trajala 3 dana.

TT post
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Izvršio konsultacije i evo raporta.
Astibmatizam je urođeno stanje tako da ga Ogi imaš pa imaš.
Kad je reč o korekciji astigmatizma postoje razlike u pristupu kod malih uglova. Neki oftalmolozi ih koriguju, a neki ne. U principu nije greška ni jedno ni drugo, više je pitanje stava.
Ono što je kod tebe Ogi čudno je da ti niko nikada nije rekao da ga imaš. Oćigledno je mali čim nije bio korigovan. Pitanje je i da li bi ti ta korekcija sada smetala jer nisi naviknut na nju pa ti obzirom da si nenaviknut i da je cilindar mali ne trebaju sočiva s cilindrom.
Ogi, na ovaj način postavljena dijagnoza (što je samo najverovatnije šta ti se desilo, a ne i nužno tačno) je da ti sočiva nemaju dobru dioptriju za blizinu, pa je savet da odeš ponovo i reklamiraš da ne vidiš dobro.
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

Ali kako je moguce da sa naocarima sa istom dioptrijom vidim savrseno ?
Nosicu ih jos para dana, testiracu ih bukvalno pa cu videti, mozda stvarno oko mora malo da se navikne ili tako nesto...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Biće da je do astigmatizma. Ja imam običan minus i daleko bolje vidim sa sočivima nego sa naočarama.

Jedina prednost naočara je što ne žuljaju oči i mogu da ih skinem na minut kad god poželim. :) Naravno, i foto grej. :)
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Naocare meni imaju jednu manu... Volim manje ramove i onda ume da se dogodi da nekad gledam izvan stakla, dok je kod sociva kad legne ta stvar resena :)
Korisnikov avatar
Modesty
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:28
Garaža: 207 1.4 HDI

Post od Modesty »

Ogi napisao: E sad, on je meni rekao u fazonu da ako zelim sociva sa cilindrom da se takva sociva cekaju par meseci iz inostranstva!?? :think:
Kad budeš ponovo išao kod njega i ako ti nije teško, pitaj da li mogu da se poruče (i da li se uopšte prave) meka sočiva sa cilindrom za dipptriju -8 i -9.
Kada je neko glup, ne možete mu to ni dokazati... D. Radović
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

U Oračkoj 13 imaš polikliniku u okviru koje prave sočiva po porudžbini.
Odgovori