Svećice

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Re: Svećice

Post od dragan »

ja sam sve vreme na kliju 2 koristio ngk, nekoliko razlicitih modela, i poslednji put kad sam kupio set ngk izgleda da su bile fals, majstori koji su mi radili nesto drugo na motoru su ih dobili da ih zamene ali su mi ostavili stare jer je motor sa njima lepse radio iako je imao podosta predjenih km, da ne lupim, mozda izmedju 30 i 40 hiljada...
posle toga sam stavio brisk silver i sve radi kako treba...
na fokusu su do pre neku nedelju bile motocraft za koje kazu da su neophodne za taj motor da bi sve radilo kako treba ( nisam ulazio u problematiku, verujem ljudima koji se u prici ), stavljene u grandu, presle 30tak hiljada km i dalje vizuelno kao nove ( ne znam koliko se zazor povecao, nije mereno ) od toga 10tak hiljada na plin, sad stavljene brisk silver kao i u klija i zadovoljan sam...
u rs-u su neke specificnije svecice koje se menjaju malo redje, zaboravih tacno na koliko, vec su jednom menjane i nema problema. malo su skuplje, mislim da je set oko stotinak evra...

inace, sto rece covek -
MAD MAX napisao: Čak, nova svećica sa novom podloškom može da posle nekog vremena bude i popuštena, sleganjem i žarenjem podloške, pa ja praktikujem proveru stegnutosti novih svećica posle par hiljada kilometara.
imao sam ovakav slucaj, inace dotezem svecice prilicno jako, ali sam na kontroli posle par stotina kilometara jedanput imao situaciju da su 2 svecice bile toliko labave da sam ih mogao odvrnuti samo rukom...
cudno, desilo mi se samo tad... ali eto desava se...
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
Garaža: Clio II ph2 1.2 16v

Post od djiuliju »

Koliko okvirno kostaju te brisk sto su kao za plin?
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Koja je razlika izmedju obicnih svecica i tih za plin?
Jel obavezno da se predje na njih, ili mogu obicne bez problema da se koriste?

(edukujem se polako, ne zamerite na glupim pitanjima)
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:

Post od djiuliju »

Ma jok, mogu opusteno one koje su predvidjene za taj motor na benzin

Nego vidim ove hvale, a uskoro bi trebao da promenim
MAD MAX
Banned
Reactions:
Pridružio se: 22 Feb 2012, 22:19

Post od MAD MAX »

Brisk je nasledio staru komunističku fabriku svećica PAL.
Sav kvalitet je u njihovoj originalnosti, a kao svećica je donja klasa. Recimo kvaliteta Bosna svećica dok su zaista bile bosanske. Odlične su i jeftine za Jugo, Lada....
Za renault Equiem, jetina i zadovoljavajuća, osim retkih za koje nema "mera". Preporučijem Beru svećice, kao trenutno najsigurniju i odličnu kupovinu.
Nisam pristalica posebnih svećica za TNG zato što imaju suženu centralnu elektrodu, manji zazor a samim tim poremećen front plamena, slabiju energiju varnice, što na nekim vozilima može da napravi problem.
Na Clio RS, mislim da je prva zamena svećica na 120 000km u EU :o
Send from ZX Spectrum 8 bit 16kB
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

A jel? Taj Brisk baš nahvališe i na jednom drugom forumu...
MAD MAX
Banned
Reactions:

Post od MAD MAX »

Pa Brisk je postao neke 2004-5god, dobavljač svećica za Skodu, pa ne čudi i njena popularnost po forumima. Inače, prvobitna PAL svećica je bila original, za Skodu, Tatru, Pragu, tako da ne čudi i današnji trend.
Svecica je jako jeftin a bitno ključan deo, pa je svaka štednja kontra produltivna.
Proizvođač svećica obično propisuje koje svećice idu na motor (obično bar 2 proizvođača), pa se toga treba držati. Isti navoj i toplotna vrednost i tip elektroda, nisu uvek garancija supstitucije.
Tamo gde proizvođać daje mogućnost ugradnje odgovarajućeg Brisk-a, to je OK.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Brisk moze da hvali ko hoce, ali tradicija nije na strani Briska sto se nekog specijalngo kvaliteta tice. Osim ako nije drasticno drugacije od Pal-a koji je decenijama poznatih karakteristika a i kod nas se koristio pa se zna ponasanje u odnosu na druge proizvodjace.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ko danas nudi specijalan kvalitet i po kojoj ceni?
Ja sam sa NGK zaista zadovoljan, koristio sam ih i na Zastavi, a na Hondi su OEM i normalno je da njih koristim. Problem je što sve više ljudi prijavljuje probleme sa NGK svećicama kod nas te zaista ne želim da se igram, kad već mogu uzeti original BRISK za koje verujem da su solidnog kvaliteta i uz poštovanje intervala zamene, ne verujem da će biti problema. Pritom, ne verujem da je LPG svećica neka šarena laža, već da su zaista napravili svećicu koja pokazuje bolja svojstva na vozilima sa pogonom na TNG. Ne znam da li NGK ima takvu svećicu i može li se kupiti kod nas?
Posetite www.garaza.rs !
MAD MAX
Banned
Reactions:

Post od MAD MAX »

NGK kupiti u inostranstvu, menja se retko...
NGK je jedan od prvih napravio specijal svećicu za TNG. Jedina presnost ove svećice je na režimu na kome motor nije postigao radnu temperaturu, posebn odgovara starim vozilima koja i pale na TNG.
Evo kako izgledaju elektrode takve svećice
Prikačeni fajlovi
large_Svecica elektrode.jpg
large_Svecica elektrode.jpg (49.8 KiB) Pogledano 5826 puta
milosdoktorabs
Banned
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 13:12

Post od milosdoktorabs »

Kazu da je ova brisk lpg svecica revolucionarna,ispravite me ako gresim.Nemam kvantum znja da bi rekao sta je bolje NGK ili Brisk.Laicki BRISK ima tradiciju ali mi nekako NGK uliva vise povrenja ako ni zbog cega drugog onda je zbog zemlje porekla tj proizvodnje JAPAN
Slika
Alfi pada cena isto koliko brzo ubrzava do sto
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:

Post od djiuliju »

Jel MASS uvozi NGK? Jel bar kod njih neka garancija kvaliteta (originala)?
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Da, MASS je zvanicni uvoznik NGK svecica. Samim tim bi morale biti originalne...

Tapatalk Post
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

trojanac napisao:Ne znam da li NGK ima takvu svećicu i može li se kupiti kod nas?
NGK pravi svecice i takvog naziva, vec nekoliko godina se prodaje kod nas.
Sa svakom original svecicom ne treba ocekivati probleme.
NGK, Nippon Denso, Beru,.... ima dosta proizvodjaca sa dobrom tradicijom kvaliteta.
Uz onu svecicu po karakteristikama koju je proizvodjac motora odredio ne treba ocekivati problem bilo na benzinu bilo na LPG.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

@ mad max - pogledao sam u servisnoj rs-a, pise da se mali servisi rade na 10.000km ( kod drugih motora je na 15.000, osim rs motora i turbobenzinaca ), i da se svecice menjau na svakom trecem servisu, a kod obicnoh motora na svakom drugom ( sto ce znaciti da se kod svih menjaju na 30.000km )...
takodje sam video da sam sa ovim svecicama presao vec 27.000km, i da ce morati da se menjaju na sledecem malom servisu za hiljadu dve km...mislim da ne bi bilo pametno da ih ne promenim?
Odgovori