Kupovina stana u Srbiji

Razne teme, pitanja, iskustva
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: Kupovina stana u Srbiji

Post od Floyd »

paja napisao:
Floyd napisao: Ovo je i najbolja opcija ali naci stan na dobrom mestu u solidno ocuvanoj zgradi sa svim papirima a da uz to ne kosta vise od novogradnje je prakticno nemoguca misija :)
Ne znam zašto tako misliš. Svi stanovi stariji od recimo 20 godina su potencijalno za kompletno sređivanje. Ustvari najbolji su oni iz osamdesetih jer su dobra i kvalitetna gradnja, a dovoljno su mladi da je velika šansa da vlasnici nisu ulagali u njih mnogo. Naravno i stariji su odlični ali raste šansa da je u njih relativno skoro nešto značajnije ulagano.

Većina stanova koje sam prodao su bili za kompletno sređivanje, a svi su bili sa čistim papirima i uglavnom su bili na odličnim lokacijama i po ok cnama.
To sto je stan za sredjivanje, da kazem, nije neki problem.
Problem je sto su zgrade uglavnom u ocajnom stanju i bice im potrebno sredjivanje (fasada, stepeniste, krov...) kad tad a to kosta poprilicno.
Na zapadu se sve to gleda kada se kupuje stan.

Naravno zgrada stara 20ak godina ne moze da bude u tako losem stanju ali opet je tesko naci takvu zgradu na dobrom mestu a da ne kosta puno.

Proslo leto sam gledao neki stan (drugar mi je nasao kao povoljan) u Brace Jerkovic.
Stan je za komplet sredjivanje, zgrada u jadnom stanju (spolja i unutra) i sve to za nekih 55.000e za 50kvm na sta bi trebao da ulozim jos minimum 8000e da bi to izgledalo pristojno.

Kad se uzme u obzir da u naselju Stepa Stepanovic, koje opet nije mnogo udaljeno odatle, isti takav stan u novogradnji kosta cca 65000e, gde je tu racunica?

@Bane

Investicija u plac nije losa ako se investira na pravom mestu u pravo vreme.
Pre 5-6 godina sam imao priliku da kupim njivu od 20 ari u Borci za 20.000e.
Sad je na tom mestu ar 5000 :uf:
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Krajem osamdesetih godina proslog veka, u Borci je ar kretao od 100DEM (na putu ka Crvenki, tj ka Dunavu).
Pre par godina, kada je bio vrhunac investitorskog gradjevinarstva, i otkupa placeva u zamenu za stanove u zgradi, pojedine placeve su cenili i po 7-9000€/ar. Jos sada dolazi taj most, a samim tim do izrazaja dolazi alavost - cekamo da vidimo kada ce ar biti i po 20K, a stanovi u Borci i po 2 soma za kvadrat :lol:
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

najzgodije ,ali i najekonomicnije u praksi, i u uslovima srbije je kupiti staru kucu i srusiti.

u istim gabaritima napraviti novu, pod uslovom da prethodna nije bila pod zastitom spomenika kuplture.

1. ne placaju se komunalije nego samo razlika, ako ima
2. ne cekas dozvole za idejni i glavni projekat, a sto moze da bude i do godinu, osim ako nisi iz indjije
3. ne placas i ne cekas prikljucke za vodu strruju gas, niti razmisljas o tome.

4. gradis manju ali kucu po ekoloskim principima, gradjenu sa termo blokovima, ili montaznu...

Montazna moze da bude dobar izbor, ali je to druga prica

malo vise o eko kucama na temi o gradjevini, da ne gusim temu o stanovima :roll:
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b

Post od bane valjevo »

Svemire, ti si strucan u toj oblasti, sta ti mislis o montaznim kucama??? I koje su to montazne kuce najbolji izbor??? Ne mislim na firmu koja ih pravi vec specifikaciju materijala od kojih su izgradjene...
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Kontakt:

Post od swemir »

e napisao sam ti malo ovde, da ne gusimo floydovu temu o stanovima

viewtopic.php?f=25&t=123
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Da li neko moze da mi kaze cenu kvadrata u Novoj Detelinari u Novom Sadu, ulica Svetislava Kasapinovica?
Nesto sam nacuo ali rek'o da proverim.

Inace, juce sam bio tamo i odusevio se kvalitetom izrade same zgrade kao i stana u njoj.
Zgrada u kojoj ja zivim je bukvalno D J U B R E.
To je bruka.
Jedva cekam da odem iz nje.

Rado bih se odselio u NS.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

@ Floyd

Odnos B Jerković i S Stepanović je nerealan jer je kasarnu država poklonila tj. nema troška kupovine placa koji inače učstvuje sa oko 25% u vrednosti investicije.

Evo da ti dam drugi primer

Letos sam prodao stan na Vračaru. Vojna zgrada čitaj hodnik ko apoteka, fasadna cigla čitaj fasada se neće dirati još bar 30 godina za 1800 e kvadrat. Inače novogradnja na Vračaru da valja je i dalje preko 2000 uveliko. Dakle razlika je minimum 500 e po kvadratu. Pritom za novogradnju nisam siguran da bi bila kvalitetnija gradnja.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Kontakt:

Post od swemir »

stan kupiti samo koji je uknjizen.

ogi*
u novom sadu, zaista pravnu regulativu dobijate kod aleksandra, i on jedini koji je pravno siguran..

sto se tice gradnje, i mateerijala svi zabusavaju.

ali novi sad opet ima bolju gradnju nego bg, sto sam video...

oko 1000e, 1200 ti je, mada sve zavisi, ako je veci i ako se dugo prodaje mogao bi i za 900 e :doubleup: :doubleup:

zavisi spratnost, pozicija, i kao naj bitnije da li je uknjizen :pivo:
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

paja napisao:Odnos B Jerković i S Stepanović je nerealan jer je kasarnu država poklonila tj. nema troška kupovine placa koji inače učstvuje sa oko 25% u vrednosti investicije.
Ok, jasno je meni to ali opet, to mene kao kupca ne zanima jer kao i svako trazim najbolje za svoj novac.
paja napisao:Letos sam prodao stan na Vračaru. Vojna zgrada čitaj hodnik ko apoteka, fasadna cigla čitaj fasada se neće dirati još bar 30 godina za 1800 e kvadrat. Inače novogradnja na Vračaru da valja je i dalje preko 2000 uveliko. Dakle razlika je minimum 500 e po kvadratu. Pritom za novogradnju nisam siguran da bi bila kvalitetnija gradnja.
E to je vec druga prica ali opet kazem, koliko pratim (da budem iskren nisam preterano aktivan po tom pitanju) nisam nalazio na ovakve ponude.
Vracar (mada me i ne zanima taj deo grada) cesto ide preko 2000 i za polovne stanove u ocajnom stanju.
Opet ponavljam meni je bitno da je i zgrada dobra jer sta mi vredi da ja super sredim stan kad do njega trebam da prodjem kroz prljave i ne osvetljene hodnike ili da gledam neku oronulu fasadu svaki dan.
U tom slucaju moze da bude i krug dvojke ali dzaba :)
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Kad budeš znao gde i šta hoćeš javi pa ako natrči nešto da te obavestim.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Hvala :pivo:
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
Kontakt:

Post od sasa lbg »

pedja napisao:Montazne kuce vise nisu samo tipske. Naravno, to ima svoju cenu.
Sada su tu i termo kuce i sl...

Nego, iza Metroa u Krnjaci, ista firma koja je gradila Metro i blok zgrada iza (da ne ispadne reklama, svi znamo koja je firma), gradi kuce u nizu, ciju su cenu spustili na 850€/m2 (sa PDVom). Lokacija je relativno blizu centru grada, mada sa tim nesrecnim Pancevackim mostom izmedju...
Sredili su problem podzemnih voda, ali ostaju komarci k'o rode :lol:

Jos jedan veliki problem je i velika kvadratura, pa su sve kuce od 180-300kvm...
Na sajtu imaju ponudu, sa skicama stanova/kuca.
te kuce u nizu vec nekoliko godina stoje prazne i ne prodate...stanovi u pomenutim blokovima expresno prodati po istoj ceni.
Kvalitet gradnje blokova nista posebno ali dobro kreditno ispracena prodaja i eto rezultata.Inace to je "naselje "puno beba i odskace od ostatka Krmače.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Korisnikov avatar
jocas
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:09
Garaža: Mazda CX-5 2.0 AWD 2022.

Post od jocas »

Uh, dižem temu iz mrtvih :D

Pitanje glasi - vlasnik sam stana od 45 kvadrata, nova zgrada pravljena 2007, kupio stan i uklnjižio na svoje ime.
Sada želim veći stan, prodajem ovaj i kupujem recimo stan od 90 kvadrata. Stan koji kupujem napravljen 86., uknjižen , verovatno otkupljen početkom 90-tih.

Kako stoji stvar sa porezom na dobit, i dalje važi onaj rok od 90 dana da kupim novi stan? Porez je 15% pošto sam vlasnik manje od 10 godina? Prodavac stana koji kupujem sam brine o svom porezu, mene baš briga ?
Ako prvo kupim stan, pa tek onda prodam svoj plaćam svakako porez, ili i tu postoji neki period za koji se ne plaća?
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Porez na dobit placas ako prodas svoj skuplje nego sto si platio. Za ovaj drugi stan moras da platis prenos apsolutnih prava 2.5%.
To je ono sto ja znam.

TT
Odgovori