Ajd da i ja kazem koju, u vezi ovih stvari,posto sam bio "preko" pa imam iskustva.
Godinu dana sam ziveo i radio u Moskvi, i sa njihovim gradskim prevozom sam odlicno upoznat.
Naravno, kod njih je zakon metro, koji preveze preko 50% putnika godisnje(oko 150 000 dnevno).
E sad, kod njih se elektronska kontrola karata koristi odavno. Nisu personalizovane( sto je po mom misljenju apsolutno glupo i nepotrebno), izgledom podsecaju na halo kartice, samo sto su od papira

.
Ulaz u metro je jasno regulisan: na svakoj stanici udjes, vozis se koliko god hoces. Na ulazu u bilo koje drugo sredstvo prevoza (bus, tramvaj, trolu) na ulaznim vratima(obicno prednjim) nalazi se turniket( obrtni krst kao na ulazu u markete i sl). Karta se ubaci u elektronski citac(podseca na stare iz BAS-a) i tada moze da se prodje (otkljucan je). Doduse, dovoljno je visok da moze da se provuce, ali to nije previse cesta pojava.
E sad, glavna fora je sto karta kada se kupi, obicno je ogranicena na odredjen broj prolaza:3,5,10 itd...postoje i ogranicene na vremensi period( nor mesec).
Najglavnija fora je sto ista karta vazi za sve vrste nadzamnog prevoza. Kupis jednu i mozes da udjes u sta hoces: bus, trolu ili tramvaj....
Takodje, nema nikakvih zona. Vozis se sa jednom kartom svuda po gradu. Kupuju se na odredjenim kioscima.
What i do for the livin'? I live for the livin'.