Voznja turbobenzinca i kako koristiti klimu

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Miljankg
Reactions:
Pridružio se: 02 Jul 2016, 19:30

Re: Voznja turbobenzinca i kako koristiti klimu

Post od Miljankg »

Koliko ja kontam, sigurno je da se mora malo ohladiti turbina nakon duzeg opterecenja. E sad, generalno znam da benzinski motori na autoputu nisu toliko optereceni, obzirom da su obrtaji daleko od crvene zone. Medjutim, nekako mi je bas logicno da posle duge voznje autoputem auto malo ohladim, jer motor se hladi, struji vazduh i sve to, ali recimo, koliko sam razumeo TSI turbine se hlade uljem, dakle to sto ide vazduh nije neki faktor "po dizajnu".

Ta temperatura ulja moze biti dobar indikator stanja unutar sistema za hladnjenje, to je Markoniju dobra ideja. Jedan moj poznanik, ovlasceni Nissan serviser u Nemackoj, vozi Audi A3 1.8 ili 2,0 TFSI cini mi se, gleda temperaturu ulja kao indikator da je auto postigao dobru radnu temperaturu, tek kada stigne 90-100c on pocne da ga przi malo vise.

Nisam siguran za gradsku voznju, to kreni stani moze biti opterecujuce, ali obzirom da ima dosta lera, ne bi trebalo da bude neki veci problem, osim ako se bas dugo ne vozi u guzvi. To je neki moj zakljucak iz ovoga, ali raspitacu se jos malo.

Sto se klime tice, trebalo bi da se stavi na auto i ne dira, ili da se izbegava paljenje na velikim obrtijama, koliko mogu da zakljucim iz vasih odgovora. To sa obrtajima ima smila, obzirom da kompresor mora naglo da ubrza. Da li na auto kompresor uvek radi a on samo regulise "duvanje"? Ili kontrolise i kompresor.
Korisnikov avatar
masaivan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 14:32
Garaža: Citröen C4 1.6 BlueHDi 120

Post od masaivan »

Kompresor klime bi trebalo da je novije generacije bez kvacila, on je fakticki uvek u pogonu i nema onog karakteristicnog trzaja.

TT
Zarkofinska
Reactions:
Pridružio se: 11 Jul 2016, 01:04

Post od Zarkofinska »

Ja predopstavljam da proizvodjaci da treba nesto da se radi sa tubinom bi napomenuli u uputstvu automobila. Tako da mislim da samo kljuc i vozi a za klimu opet na auto i cao.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Ta temperatura ulja moze biti dobar indikator stanja unutar sistema za hladnjenje, to je Markoniju dobra ideja. Jedan moj poznanik, ovlasceni Nissan serviser u Nemackoj, vozi Audi A3 1.8 ili 2,0 TFSI cini mi se, gleda temperaturu ulja kao indikator da je auto postigao dobru radnu temperaturu, tek kada stigne 90-100c on pocne da ga przi malo vise.
To je abeceda eksploatacije automobila.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Zato bi svi morali da imaju prikazanu temperaturu ulja a ne vode, koja se dosta pre zagreje a ulje je još hladno. Meni na hondi pokaže temperaturu vode da je OK posle 2-3 km, a ulje ni približno nije dosta zagrejano tad.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Jos samo da svi imaju na raspolaganju temperaturu ulja, a ne antifriza. Ulje se sporije zagreva od motora/antifriza. Bilo mi je malo cudno u startu.

EDIT: ulete komsija.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

206 u višim nivoima opreme ima obe kazaljke, i za temp ulja i za temp vode, vrhunska stvar.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Posto pratim obe temperature, uglavnom dok voda dodje na 90 stepeni gde zakuca ulje bude na 70-80c sto je vise nego dovoljno za umereno gazenje, sa slabijim tempom i ako je iole hladnije skoro nikada ne bih dotakao/prebacio 90c ulja za gazenje normalnim tempom, a prilikom gazenja zna da ode i preko 110c.
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Miljankg
Reactions:
Pridružio se: 02 Jul 2016, 19:30

Post od Miljankg »

Sto se temperature ulja tice, dobro znam da jos na jugu, moram da sacekam da se zagreje auto, posebno zimi, jer kako je moj cale tvrdio, gusto je ulje kad je hladno, pa ne podmazuje dobro.

Prema svim tim cinjenicama, temperatura ulja moze biti i dobar znak opterecenja u sistemu, samo je steta sto nemaju sva vozila takav indikator. Zasto, stvarno ne znam, cak sam cuo da vecina Opel Astri nema nikakav indikator temperature motora.
starac vujadin napisao:To je abeceda eksploatacije automobila.
Za sad je presao 180 000, nikada nista osim redovnih servisa :) Doduse, stavio mu je felne, cini mi se 18-ice, pa je malo morao blatobran da udesi sa unutrasnje strane :)
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

U tojotinom uputstvu za Aurisa dizela je stajalo da ukoliko je auto vozen do 80 kmh ne mora da radi na leru zbog hladjenja turbine.

80-120 kmh 30 sec lera.
Preko 120 2 min lera pre gasenja motora.

Za Forda pise samo da treba sacekati da obrtaji padnu na vrednost na leru kod zaustavljanja, pa tek onda ugasiti motor.

Ja uvek na autoputu sacekam 2 min pre nego ugasim motor, u gradu mozda 10ak sekundi maksimalno.

Sent from my SM-T113 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Na jugu je bilo mineralno ulje, ove nove sintetike su tecne i do minus 40, ima videa na youtube evo neki npr.

http://www.youtube.com/watch?v=MVn5OzuHtjg

p.s. da ne bude da zagovaram gazenje hladnog auto, ali ne treba praviti bauka od normalne voznje modernog motora, gazenje je teranje do crvenog i pun gas, a ne stisnuti pola gasa do 3000rpm recimo, pogotovo sto je stock motor pa ne izlazi van fabrickih parametara koji su tu opet radi zastite.
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

maniaxxx napisao:Zato bi svi morali da imaju prikazanu temperaturu ulja a ne vode, koja se dosta pre zagreje a ulje je još hladno. Meni na hondi pokaže temperaturu vode da je OK posle 2-3 km, a ulje ni približno nije dosta zagrejano tad.
Ulje kasni 10tak stepeni za vodom tako da je to sasvim dovoljan orijentir. Kada voda dosigne 90, ulje je recimo 80 ali ubrzo će se izjednačiti. U slučaju opterećenog motora ulje će biti toplije od vode.

Tapatalk
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Meni je na svim kolima ulje bilo na oko 60C kada rashladna tecnost dodje na 90C. Tj dosta zavisi i od spoljne temperatura, ali kad je hladnije sigurno je tako. Bas cu videti sad kad krenem na posao.

Tapatalk Post
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Takoe, temp ulja se prati zbog pregrevanja na opterećenim motorima (trke i sl.)

@miljanjkg Dobićeš uputstvo pa pročitaj šta su tamo predvideli, za Toyotu je već @ikac2000 napisao.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Slika

Tapatalk Post
Odgovori