Ji 4Tze napisao:Ne postoji cenkanje u Srbiji, staviš cenu koja nije fiksna a onda te zovu i pitaju koja je zadnja cena... Mislim da ne postoji retardiranije pitanje u trgovini... Pa da sam hteo zadnju cenu stavio bih je odmah i rekao "fiksno"
I meni je to donekle malo specifično pitanje ali ima ono i te kako svoju svrhu i suštinu koju ću pokušati barem iz svog iskustva i nekih svojih pretpostavki da objasnim kako ja doživljavam to pitanje i generalno se slažem sa goblinom da je u tom nekom smislu pregovora oko trgovine manje više sve dozvoljeno, odnosno svako ima pravo da pita i nudi šta hoće kao što i ti imaš pravo da takvu ponudu prihvatiš ili dodbiješ ili zauzmeš neki svoj stav u pregovorima. I u potpunosti se slažem sa još nekim ko je rekao kako je možda i jedino neprihvatljivo da kada neko da ponudu i ti prihvatiš on nastavi da se predomišlja ili nudi još nižu ponudu, kao i naravno neke obmane ili prevare ptilikom trgovine.
Ja nemam nekog bogatog iskustva u prodaji ili kupovini automobila jer kupujem ili prodajem auto jednom u 7-8 godina ali i u tim prilikama svašta čovek može da čuje i doživi.
Pojam "zadnje cene" su meni postavljali u dve situacije, jedna je preko telefona kada potencijalni kupac još ne vidi auto. Odnosno pretpostavljam da su to situacije kada on traži neki određeni auto kakav ti otprilike prodaješ, čuo je da takav "može da se nađe" za neku cifru, skupio je otprilike toliko para i traži po oglasima ali uviđa da to što "može da se nađe" za te pare nije u stanju koje njemu uliva poverenje, onda natrči na tvoj auto kao auto od prvog vlasnika, dobro očuvan, uredno održavan sa poznatom istorijom i originalnom kilometražom ali koji je shodno tome i skuplji od najjeftinijeg takvog koji "može da se nađe" u oglasima. Pri tome ti prodaješ auto u Novom Sadu na primer a on zove iz Čačka i treba da pređe 400 km da bi došao da vidi auto i vratio se i onda te praktično pita koja je zadnja cena jer ako si naveo da nije fiksna ali pristaješ samo na malu korekciju koja je opet preko njegovog budžeta da ne dolazi džabe i troši novac na put i vreme ni svoje ni moje ako ti nikada ne bi dao auto za te pare. Ja u takvim slučajevima uglavnom kažem da postoji mogućnost manje korekcije cene ako je ozbiljan kupac ali da ne želim da se cenkam preko telefona već kada dođe da vidi auto i ako i dalje bude zainteresovan onda se možemo dogovarati. Nije bila retkost da me odmah posle toga bukvalno preko telefona pitaju da li može za...pa bubnu neku cenu 30% nižu od one koju ja tražim. Ja odbijem i to je to. Tako da mi recimo to prvo pitanje zadnje cene ne smeta, međutim ovo drugo pitanje recimo me već iznervira i to ne u smislu iznosa koji je ponudio jer to je njegovo pravo, već što to pita preko telefona a da nije ni video auto, što negde znači da to nije konkretna ponuda za kupovinu već kao ako bi moglo i za toliko onda će on da razmisli pa da dođe da gleda auto pa će verovatno dodatno da se cenka u zavisnosti od toga kako mu se stanje auta učini ali onda od te cene na koju sam ja okvirno pristao preko telefona....što je već neozbiljno, i što nas opet vraća na zadnju rečenicu mog prvog pasusa ovog posta.
Druga situacija je na licu mesta kada mu se auto dopadne pa pita za zadnju cenu, jer pretpostavljam da je to ona priča koja je već pomenuta u nekom od prethodnih postova da se nada da ću možda ja ponuditi nižu cifru od one koju se on lomi da ponudi. Ni tada ne pristajem da ja prvi saopštim svoju zadnju cenu već insistiram da on prvi kaže koliko je spreman da plati auto ako je odlučio i spreman je da ga kupi a onda ja ili pristanem ili kažem ja svoju zadnju cenu ako je viša od onoga što je on ponudio.
Zašto tako. Kupci insistiraju na tom pojmu "zadnje cene" jer je neobavezujućeg karaktera za njih a daje im dovoljno informacija o tome koliko cena može da se spusti ali i vremena za premišljanje, da li su blizu sa budžetom ili nisu, da li još malo da gledaju, traže pa ako ne nađu ništa bolje i povoljnije da se posle par dana vrate spremni da kupe auto po toj "zadnjoj ceni" ali i tada se neretko dešava da ako se vrate spremni da kupe auto imaju zadnji pokušaj da ponude još koju stotku manje od onoga što si im rekao kao "zadnju cenu" po principu ako prođe prođe ako ne kupiće po toj koju si im rekao kao zadnju. Dok kada im kažeš reci ti cenu ako ti se auto sviđa i hoćeš da ga kupiš pa ću ja onda reći svoju zadnju ako je tvoja niža e tu onda više nema vrdanja, on ako kaže jel može za toliko i ti kažeš može onda bi trebalo da ga kupi, naravno ovde se opet vraćamo na to da ima onih koji i posle toga kažu pa ne znam aj razmisliću još i sl. E zato oni više vole da im ti saopštiš "zadnju cenu" koja njih ne obavezuje pa kada to kod njih prenoći i sazri i još malo procunjaju u nadi da će naći nešto još bolje da se vrate nego kada on treba da ponudi cenu i ako pristaneš da se smatra da je pristao da kupi auto.