Cenkanje prilikom kupovine

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Cenkanje prilikom kupivine

Post od ljubitelj »

passenger napisao:Od supruge majka kupovala neki lap top pre dva-tri meseca i kao posledni primerak bio, izložen model i iscenjkala se tipa sa 400 eura na 250 eura. U jednoj od najvećih lanaca takve robe. Nisam mogao da verujem da je moguće.
To je sasvim uobicajeno, ja sam u Mediamarkt-u isto uzeo poslednji primerak, izlozen primerak laptopa i sami su mi odmah ponudili snizenu cenu. Plus njihov programer odradio par softverskih intervencija kao bonus. Na sve sam dobio export racun i povracaj PDV-a.

Sveukupno laptop sa avio kartom i 4 dana hotela me je ispao manje nego cena laptopa ovde u maloprodaji.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

To nije praksa kod nas u prodavnicama odece? Posto poslednji komadi budu skuplji nego kad ih je bilo vise... :kuku:
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Kod nas nabiju cene odmah prvi uvozu bar duplo, pa onda skinu za vreme akcija i do 50%. Sve su svemu ti misliš "joj što je dobro sniženje", a oni masno zarađuju i dalje. Lako je tako davati popuste.... :D
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Najgore u trgovini mi je kad neko ponudi cenu, vec nizu dosta od pocetne i ako prodavac pristane ni tad ne kupuje. To mi je ono bas bas dno.
Licno lad mi se nesto svidi uvek pokusam sa cenkanjem, ali ako ponudim neku cenu znaci sa sam odlucio da kupim a ne da se premisljam i dalje.

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Ji 4Tze napisao:jašta, ali meni je jednako retardirano i "koja ti je zadnja cena" i "da l idu i žena i koze uz to"
To je do tvog dozivljaja, to se pita jer to ocigledno prolazi, ihaj koliko puta neko zacrta koja je zadnja cena pa posle spusti jos dva puta na "zadnju"

Sent from my HTC One using Tapatalk
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Ma kod nas u prodavnicama stoje televizori stari 6-7 godina po nebuloznim cenama i ne pada im na pamet da spuste cenu i da se rese bede :glavomuzid:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Mr.Rotor napisao:Ja kad odem u WinWin samo pokažem najbolju cenu za taj artikal na itsvet-u i dobijam po toj ceni. :)
Dobar hint... ;)
Korisnikov avatar
gavran
Reactions:
Pridružio se: 09 Sep 2013, 15:44
Garaža: Službeno vozilo

Post od gavran »

Ji 4Tze napisao:Ne postoji cenkanje u Srbiji, staviš cenu koja nije fiksna a onda te zovu i pitaju koja je zadnja cena... Mislim da ne postoji retardiranije pitanje u trgovini... Pa da sam hteo zadnju cenu stavio bih je odmah i rekao "fiksno"
I meni je to donekle malo specifično pitanje ali ima ono i te kako svoju svrhu i suštinu koju ću pokušati barem iz svog iskustva i nekih svojih pretpostavki da objasnim kako ja doživljavam to pitanje i generalno se slažem sa goblinom da je u tom nekom smislu pregovora oko trgovine manje više sve dozvoljeno, odnosno svako ima pravo da pita i nudi šta hoće kao što i ti imaš pravo da takvu ponudu prihvatiš ili dodbiješ ili zauzmeš neki svoj stav u pregovorima. I u potpunosti se slažem sa još nekim ko je rekao kako je možda i jedino neprihvatljivo da kada neko da ponudu i ti prihvatiš on nastavi da se predomišlja ili nudi još nižu ponudu, kao i naravno neke obmane ili prevare ptilikom trgovine.

Ja nemam nekog bogatog iskustva u prodaji ili kupovini automobila jer kupujem ili prodajem auto jednom u 7-8 godina ali i u tim prilikama svašta čovek može da čuje i doživi.

Pojam "zadnje cene" su meni postavljali u dve situacije, jedna je preko telefona kada potencijalni kupac još ne vidi auto. Odnosno pretpostavljam da su to situacije kada on traži neki određeni auto kakav ti otprilike prodaješ, čuo je da takav "može da se nađe" za neku cifru, skupio je otprilike toliko para i traži po oglasima ali uviđa da to što "može da se nađe" za te pare nije u stanju koje njemu uliva poverenje, onda natrči na tvoj auto kao auto od prvog vlasnika, dobro očuvan, uredno održavan sa poznatom istorijom i originalnom kilometražom ali koji je shodno tome i skuplji od najjeftinijeg takvog koji "može da se nađe" u oglasima. Pri tome ti prodaješ auto u Novom Sadu na primer a on zove iz Čačka i treba da pređe 400 km da bi došao da vidi auto i vratio se i onda te praktično pita koja je zadnja cena jer ako si naveo da nije fiksna ali pristaješ samo na malu korekciju koja je opet preko njegovog budžeta da ne dolazi džabe i troši novac na put i vreme ni svoje ni moje ako ti nikada ne bi dao auto za te pare. Ja u takvim slučajevima uglavnom kažem da postoji mogućnost manje korekcije cene ako je ozbiljan kupac ali da ne želim da se cenkam preko telefona već kada dođe da vidi auto i ako i dalje bude zainteresovan onda se možemo dogovarati. Nije bila retkost da me odmah posle toga bukvalno preko telefona pitaju da li može za...pa bubnu neku cenu 30% nižu od one koju ja tražim. Ja odbijem i to je to. Tako da mi recimo to prvo pitanje zadnje cene ne smeta, međutim ovo drugo pitanje recimo me već iznervira i to ne u smislu iznosa koji je ponudio jer to je njegovo pravo, već što to pita preko telefona a da nije ni video auto, što negde znači da to nije konkretna ponuda za kupovinu već kao ako bi moglo i za toliko onda će on da razmisli pa da dođe da gleda auto pa će verovatno dodatno da se cenka u zavisnosti od toga kako mu se stanje auta učini ali onda od te cene na koju sam ja okvirno pristao preko telefona....što je već neozbiljno, i što nas opet vraća na zadnju rečenicu mog prvog pasusa ovog posta.

Druga situacija je na licu mesta kada mu se auto dopadne pa pita za zadnju cenu, jer pretpostavljam da je to ona priča koja je već pomenuta u nekom od prethodnih postova da se nada da ću možda ja ponuditi nižu cifru od one koju se on lomi da ponudi. Ni tada ne pristajem da ja prvi saopštim svoju zadnju cenu već insistiram da on prvi kaže koliko je spreman da plati auto ako je odlučio i spreman je da ga kupi a onda ja ili pristanem ili kažem ja svoju zadnju cenu ako je viša od onoga što je on ponudio.

Zašto tako. Kupci insistiraju na tom pojmu "zadnje cene" jer je neobavezujućeg karaktera za njih a daje im dovoljno informacija o tome koliko cena može da se spusti ali i vremena za premišljanje, da li su blizu sa budžetom ili nisu, da li još malo da gledaju, traže pa ako ne nađu ništa bolje i povoljnije da se posle par dana vrate spremni da kupe auto po toj "zadnjoj ceni" ali i tada se neretko dešava da ako se vrate spremni da kupe auto imaju zadnji pokušaj da ponude još koju stotku manje od onoga što si im rekao kao "zadnju cenu" po principu ako prođe prođe ako ne kupiće po toj koju si im rekao kao zadnju. Dok kada im kažeš reci ti cenu ako ti se auto sviđa i hoćeš da ga kupiš pa ću ja onda reći svoju zadnju ako je tvoja niža e tu onda više nema vrdanja, on ako kaže jel može za toliko i ti kažeš može onda bi trebalo da ga kupi, naravno ovde se opet vraćamo na to da ima onih koji i posle toga kažu pa ne znam aj razmisliću još i sl. E zato oni više vole da im ti saopštiš "zadnju cenu" koja njih ne obavezuje pa kada to kod njih prenoći i sazri i još malo procunjaju u nadi da će naći nešto još bolje da se vrate nego kada on treba da ponudi cenu i ako pristaneš da se smatra da je pristao da kupi auto.
Rad je stvorio čoveka, a nerad.......gospodina
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Re: Cenkanje prilikom kupovine

Post od Risto »

Cenkanje je normalna stvar, naravno, treba biti umeren i racionalan. Kad nekome ponudis uvredljivu cifru, to nije ok, ali je sasvim ok da ponudis nesto nizu cifru od one koju on trazi, da ispitas kako taj neko razmislja.

Meni se desavalo, za neke vece investicije, da mi beze iz budzeta a da ipak dam ponudu. Pazi, ja kazem da sam svestan da to mozda vredi i vise ali da ja mogu da platim tu cifru. Desavalo se neretko da ljudi nakon par dana pozovu i pristanu na moju ponudu.

Mrzim samo one koji ponizavaju tudje stvari, tipa ponude ti 5k evra za auto koji vredi 8k uz neku opasku tipa "ne vredi to ni toliko".

Uvek sam za to da se pokusas cenkati, ako mislis da ima prostora, uvek mozes platiti punu cenu.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Imbecilno je u (skoro) svakom slucaju.
Jajare se, zovu za zadnju, posle dan dva zovu sa drugog broja I nude 100e manje I slicne providne forice.

Naravno da svako ima pravo da se ponasa shodno svojoj inteligenciji I kulturi, a moje je da ga smatram za bezobraznog maloumnika recimo :)

Nikada nisam isao ispod zadnje cene iz principa, niti sam pitao vec sam nudio koliko sam smatrao da vredi/mogao da platim.

Sent from my KIW-L21 using Tapatalk
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

U nekim zemljama cenkanje je deo tradicije i kulture a u nekima se smatra uvredom.
U samo jednom primeru kod nas sam doživeo cenkanje, radilo se o izradi nameštaja.
Čovek zacepio cenu, ja mu rekao da ću razmisliti i javiti se.
Zvao me posle nekoliko dana i dao korektnu koja je manje-više bila realna i kod svih drugih ponuđača.
Međutim mene je to odbilo, jednostavno ne volim taj način saradnje.

Ponekad mi se čini da i o trgovini tek učimo i pravimo prve korake. :zbunjen:
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Naravno da je savrseno normalno cenkanje prilikom pazara bilo cega polovnog, a vrlo cesto i novog.
To je osnovna komponenta trgovine.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Darko napisao:Ja sam na primer jedan auto platio vise nego sto je kupac trazio u pocetku. Ne verujem da je to jos neko uradio na kugli zemaljskoj :kezo:
Mislim da je Steva pokusao kada je kupovao Civica, ali nije uspeo :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Takođe imao nesupešan pokušaj pre 10-11 godina da kupim jednog Stila. Srećom, naišao mi je posle bolji primerak za manje love. :) Mnogo manje love.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Naravno da je cenjkanje normalno, ali nije svaki nacin cenkanja normalan :)

Sent from my KIW-L21 using Tapatalk
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Odgovori