REKLAMACIJA NA KUPLJENE DELOVE

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: REKLAMACIJA NA KUPLJENE DELOVE

Post od Bax »

Uzmi lepo zakon o potrosacima, i iscitaj, pa ces videti koja su ti prava. Nije potrebna vise pismena garancija, dovoljan je fiskalni racun za dve godine.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Heinz napisao:Jedino ako je pisana garancija prodavca. Delovi nemaju serijski broj kao tehnička roba.
Naravno, prodavac/proizvodjac daje garanciju serviseru koji narucuje delive za moj broj sasije, sam serviser ne moze da da garanciju na nov deo.

Ali mi cela ova prica jako smrdi na neko muvanje, jer bi svako prvo otisao do servisa i video sta nije u redu i kako se to moze resiti.

Sent from my D6603 using Tapatalk
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Bax napisao:Uzmi lepo zakon o potrosacima, i iscitaj, pa ces videti koja su ti prava. Nije potrebna vise pismena garancija, dovoljan je fiskalni racun za dve godine.
Hoćeš da kažeš da su ista prava za sijalicu i mobilni telefon?
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

http://www.telegraf.rs/vesti/986032-evo ... -zastitite

Evo malo ko hoce da cita, a najbolje je pogledati zakon.
2 godine – imate pravo na opravku i zamenu robe/usluge iako nemate garanciju (reklamacija)

14 dana – imate pravo da se predomislite ukoliko ste naručili robu preko Interneta, TV prodaje, kataloga, na prezentaciji ili od trgovca koji se pojavio na vašim vratima

15 dana – rok u kome trgovac mora da odgovari na reklamaciju

30 dana – rok u kome je trgovac dužan da vam isporuči robu (ukoliko nije drugačije ugovoreno)
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ne podleže sva roba istim uslovima. Eno ti primer sijalice i mobilnog telefona. Mobilni ima serijski broj i garanciju od dve godine, sijalica je "saobrazna roba" ili tako nekako, ne može da ima garanciju dve godine osim ako proizvođač ne da sam garanciju.

Ispravi me, iz zakona naravno.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Ne bavim se sa pravom, samo se secam, postoji konkretan zakon, velika je cimka, dobiti to sto je zakonom napisano.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ako se ne varam samo "tehnička roba" ima obaveznu garanciju od 2 godine. A evo i definicije šta je to: " tehnička roba je složena stvar, odnosno uređaj industrijske proizvodnje trajnije upotrebe (aparati za domaćinstvo, kompjuteri, telefoni, motorna vozila i slično) za čiji je rad neophodna električna energija, drugo sredstvo napajanja (npr. baterija ili akumulator) ili motor na unutrašnje sagorevanje".

TT
marijan
Reactions:
Pridružio se: 05 Nov 2016, 03:36
Garaža: ww pasat

Post od marijan »

Bax napisao:http://www.telegraf.rs/vesti/986032-evo ... -zastitite

2 godine – imate pravo na opravku i zamenu robe/usluge iako nemate garanciju (reklamacija)

14 dana – imate pravo da se predomislite ukoliko ste naručili robu preko Interneta, TV prodaje, kataloga, na prezentaciji ili od trgovca koji se pojavio na vašim vratima

30 dana – rok u kome je trgovac dužan da vam isporuči robu (ukoliko nije drugačije ugovoreno)
Znači ako me autoprodavnica ne ispoštuje i ne nadoknadi mi stetu onda tržna inspekcija!Ako i tamo bude šala onda privatna tužba?
marijan
Reactions:

Post od marijan »

Xepoj87 napisao:
Heinz napisao:Jedino ako je pisana garancija prodavca. Delovi nemaju serijski broj kao tehnička roba.
Naravno, prodavac/proizvodjac daje garanciju serviseru koji narucuje delive za moj broj sasije, sam serviser ne moze da da garanciju na nov deo.

Ali mi cela ova prica jako smrdi na neko muvanje, jer bi svako prvo otisao do servisa i video sta nije u redu i kako se to moze resiti.

Sent from my D6603 using Tapatalk
DRug nije nikakvo muvanje...da auto nije lepo radio 10.000 km možda bi i bilo do mehaničara koji su radili veliki servis...jednostavno mislim da se danas na trzistu svasta prodaje....ali ko prodaje mora snositi i posledice za neispravnu robu!Nisu krivi ni prodavci vec oni koji im isporucuju robu.
marijan
Reactions:

Post od marijan »

ljubitelj napisao:1) ZuPcasti je naziv.
2) Reklamacija ne vazi automatski cim je drugi servis neovlasceno od prvog servisa vrsio popravku.
3) Nekakva posebna pisana garancija na trajnost kaisa ne postoji.
4) Kais je normalno habajuca potrosna roba, ne prihvata se reklamacija usled habanja. Mogucnost primedbe je greska u materijalu ili procesu izrade. Reklamacija na zvuk kaisa je bespredmetna.
Inace zupcasti kais ne proizvodi nikakav zvuk vec samim nacinom rada.
5) Pretnja bez osnova inspekcijom jos pre nego sto je uopste utvrdjeno poreklo problema i pokrenuta procedura ce samo otezati komunikaciju sa prodavcem odnosno monterom delova.
6) Fiskalni racun za delove i fiskalni racun za radove su neophodni preduslov za proceduru.
7) Zao mi tih trgovaca. Kupis patike nosis godinu i po dana a onda kazes izlizale se pa trazis da ih vratis za novac koji si platio.
Ti si trgovac u autoprodavnici?Drug ako je pk kais vec na 10.000 dobio luft i ovlasceni sevis(i to dobar)mi kaže da je do loših delova ja treba da sumnjam u to?Da je kineski zatezač 6 klase na 10.000 km od velikog ne sme da prosvira.Jednostavno ne sme.Tvoje poređenje za izlizanim patikama nema veze sa ovim.A i patike npr nike po bg prodaju xy klasu i zato se izližu za 2 meseca-Jednostavno u nasu srbiju stize roba nikakve kvalitete.A i mi prinuđeni uzimati delove za servis koji su 300 eur a isti takvi preko su 750 eur.Litar istog castrol ulja je u srbiji 9 eur a u austriji 25 eur.
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4

Post od havijer »

I nemackoj ista cena...Samo u Austriji deru :)
http://www.idealo.de/preisvergleich/Pro ... 71285.html
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

nidza napisao:Baš iz ovog razloga izbegavam sam da kupujem delove sam, nego prepustim majstoru svu odgovornost po tom pitanju, jer daje garanciju. Verovatno da košta nešto više, ali glava ne boli. Sigurno do sad sav trošak nije ni blizu jednog novog ležaja koji je reklamiran, čak mi ni ruke nije 2x naplatio, nego samo 1x - tj. vratio je novac i za deo i za ruke.
Čak ne mora ni da košta više. Svaki normalan servis kupuje delove na nekom mestu i pošto je stalna mušterija možda ima čak i popust pa te kupovina delova preko majstora izađe isto ili čak i manje nego da si otišao i kupio sam te iste delove. Drugo je što majstor zna da je npr. SKF kvalitet i kupi njihov deo, a mi odemo u prodavnicu i kažemo daj najjeftiniji pa dobijemo nešto lošijeg kvaliteta. Onda ispada da smo prošli jeftinije.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

marijan napisao:
Bax napisao:http://www.telegraf.rs/vesti/986032-evo ... -zastitite

Znači ako me autoprodavnica ne ispoštuje i ne nadoknadi mi stetu onda tržna inspekcija!Ako i tamo bude šala onda privatna tužba?
Ne postoji vise tu inspekcija, postoji udruzenje potorsaca, koje je savetodavno telo.
Ako imas fiskalni racun, i dve godine nije proslo, podnesi reklamaciju kod prodavca, mozda ce ti traziti izjavu majstora, tj njegovu izjavu oko kvara. Ako ne prodje ostaje ti privatna tuzba, ako imas interes.

Ja sam isao skoro sa kolegom, koji menja stalno bobine za Astru, posto crkavaju posle pola godine, i vec je dva puta dobio nove.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Nisam trgovac. PK kais ne moze da dobije luft, niti postoji samom njegovom konstrukcijom takva mogucnost. Polazis od netacne pretpostavke pa onda na osnovu nje dodjes i do netacnog zakljucka.

Umesto patika, uzmi sledeci primer. Kupis usisivac, koristis da usisavas sobe i onda nakon godinu i po dana trazis da vratis trgovcu, trazis povracaj novca i jos trazis nadoknadu neke stete.
To je princip koji si ti postavio, o tome sam pisao kao neprihvatljivu zloupotrebu smisla zakona o pravima potrosaca.

Da, moze i kvalitetan kais za 10.000km da se mehanicki pohaba usled kvara nekog drugog elementa u celom sklopu rotirajucih delova.
Opet, po treci put- redosled je dijagnoza uzroka pa tek zatim popravka i zakljucak o (ne)kvalitetu nekog dela i odgovornosti trgovca/servisera/ proizvodjaca.
Odgovori