Šta vas nervira od novodobne opreme

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ddanijell
Reactions:
Pridružio se: 24 Maj 2017, 23:41
Garaža: SEAT ATECA 2.0 CR TDI 190hp DSG 4Drive XCELLENCE

Re: Šta vas nervira od novodobne opreme

Post od ddanijell »

Konkretno koja?
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Vladapetr napisao: 18 Maj 2018, 10:21 @starac vujadin: sa iskrivljenim tezama si počeo ti. Šta znači komentar "glavni motiv je ne moram da mislim. Tragično..."
Ko je ovde napisao da mu je najbitnije da ne mora da misli?
Parking senzor, adaptivni tempomat, keyless sistem, senzor mrtvog ugla, lane assist itd... Služe da vozač ne bi mislio ili da budu ispomoć i olakšanje?

Najbolje da vozimo automobile sa istim sistemima kao pre 20 godina, ali naravno brže i lepše, jer ćemo tako sačuvati mogućnost izbora.
Slobodno nastavi sa svojim tezama i raspravljaj s njima.
McGruja napisao: 18 Maj 2018, 10:14 Ne znam, meni je svaki deo opreme dobrodosao
Ono sto mi se ne sviđa, ugasim
To je samo na početku. Posle izvesnog vremena skoro sva pomagala i "pomagala" postanu obaveza i bez mogućnosti izbora hoće li ih neko koristiti ili ne. Delom je to zbog toga što se tako ljudi na fin, postepen način "uteravaju" da moraju da koriste te sisteme (ne radi se tu toliko o nekoj mastermind teoriji zavere nego mogućnost izbora košta, a to posle nekog vremena postne neprihvatljivo sa stanovišta proizvođača/kreatora), a delom ljudi toliko dobrovoljno to prihvate da više nema potrebe da postoji mogućnost izbora jer im to postane potreba. Oni koji su kritični prema tome više akcentuju prvo, a oni koji rado prihvataju i koriste različita pomagala više vole da koriste drugi argument u priči.

Inače, "ne moram da mislim" ima mnogo širi tragični značaj od automobila i njihove upotrebe. To je više sociološki fenomen.
Poslednja izmena od starac vujadin u 18 Maj 2018, 10:36, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

M-da, uskoro će nam biti uskraćena mogućnost da sami parkiramo u rikverc, nego ćemo biti primorani da pustimo da to obavi "Park assist" koji je u međuvremenu postao obavezni deo opreme :rofl: Apokalipsa je blizO :mrgreen:
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
ddanijell
Reactions:
Pridružio se: 24 Maj 2017, 23:41
Garaža: SEAT ATECA 2.0 CR TDI 190hp DSG 4Drive XCELLENCE

Post od ddanijell »

Vladapetr napisao: 18 Maj 2018, 10:21 @starac vujadin: sa iskrivljenim tezama si počeo ti. Šta znači komentar "glavni motiv je ne moram da mislim. Tragično..."
Ko je ovde napisao da mu je najbitnije da ne mora da misli?
:D ja sam napisao:
"Benefit elektricne je sto se sama aktivira po gasenju auta i ne moram da mislim da ce mi auto "pobeci" , a kada krecem sama se spusta , sto kod manuelne nije slucaj."

Cisto da pojasnim, vozio sam 20godina auto sa manuelnom rucnom kocnicom i puno puta mi se desilo da kada izadjem iz auta normalno ostane u brzini ali nisam siguran da li sam povukao rucnu ili ne.
Sa automatskom rucnom sada ne moram da mislim ili bolje receno ne moram da BRINEM da li je rucna povucena ili ne.
Inace slazem se sa Vladapetr da ljudi jako tesko prihvataju tehnicke inovacije, valjda se plaše sta li je...
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Vozio sam 5 godina auto sa automatskom ručnom kočnicom, trebalo mi je mesec dana da se na istu u potpunosti naviknem i posle toga sam je posmatrao kao člana familije. Sad je nemam ni u Golfu ni u S-Maxu, posle dva dana kao da je nikad koristio nisam - svaki put povučem ručnu pre izlaska iz auta. Život bi mi bio mnogo lakši da je opet tu, ali se zemlja okreće i bez nje :mrgreen:

Da se Vujadinova apokaliptična teza odnosila samo na tvoj post, verovatno bi te pomenuo ili ti pisao na pp. Ovako je to otvaranje očiju nama koji životarimo nesvesni toga šta nam rade gospodari novog svetskog poretka :rofl: Deja Vu
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)

Post od igor_harris »

Ma on se samo duri sto ta elektronika i novotarije u Alfama zapravo retko kad i rade. :)
Na kraju ti od dodatne opreme ostane volan. :)
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Kad neko nema argumente onda lepo spinuje i priča sam sa sobom i tezom koju izmisli... :opustanje:
Posle izvesnog vremena skoro sva pomagala i "pomagala" postanu obaveza i bez mogućnosti izbora hoće li ih neko koristiti ili ne. Delom je to zbog toga što se tako ljudi na fin, postepen način "uteravaju" da moraju da koriste te sisteme (ne radi se tu toliko o nekoj mastermind teoriji zavere nego mogućnost izbora košta, a to posle nekog vremena postne neprihvatljivo sa stanovišta proizvođača/kreatora),

Da se Vujadinova apokaliptična teza odnosila samo na tvoj post, verovatno bi te pomenuo ili ti pisao na pp. Ovako je to otvaranje očiju nama koji životarimo nesvesni toga šta nam rade gospodari novog svetskog poretka :rofl: Deja Vu
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Aha, onda da se ispravim:
Vladapetr napisao: 18 Maj 2018, 10:35 ... uskoro će nam biti uskraćena mogućnost da sami parkiramo u rikverc, nego ćemo biti primorani da pustimo da to obavi "Park assist" koji je u međuvremenu postao STANDARDNI deo opreme A NISMO DOPLATILI ZA MOGUĆNOST IZBORA :rofl: Apokalipsa je blizO :mrgreen:
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Blago vama kad imate u autu šta da vas nervira, ha, ha... :D

p.s. Mene jedino nervira zvuk za nevezan pojas, na Doblu je recimo strašno iritantan, probi mozak. Sve ostalo - nirvana. :D
Korisnikov avatar
YUgisa
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
Kontakt:

Post od YUgisa »

Nervira me manje vise sve sto su poceli da stavljaju posle 2000tih u aute :kezo:
Being second is to be the first of the ones who loose...
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Recimo siber retko koristim, jede prostor za glavu nazad gde se retko neko vozi, aj da ne kazem da mi smeta, ali mi ne koristi, ne bih dodao centa za to da nisam dobio.

Elektropomicna sedista, ok lepo je, ali sediste namestim jednom u ko zna koliko.

Jedino cega mogu da se setim da me iritira jeste start stop ali se I to gasi.

Sent from my KIW-L21 using Tapatalk

nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Mene nervira mnogo stvari. Slazem se sa starcem, polako ali sigurno postajemo sve manje koncentrisani na voznju uopste. Sve se vise oslanjamo na senzore i raznorazne sisteme svesno ili nesvesno.
Da se razumemo, mnogo nas je razlicitih ovde. Vozim zadnjih dana auto sa automatskim menjacem, i osecam se kao debil iskreno. A vec znam gomilu ljudi koji "ne mogu da zamisle voznju bez automatika".
Ne zelim to, koliko god olaksava voznju u guzvi, jer me odvlaci od voznje generalno. Oslobadja nogu i ruku, te te vuce da radis druge stvari nevezane za voznju.
Kapiram ljude kojima je auto sredstvo za zavrsavanje poslova, da im sve to olaksava funkcionisanje, ali ja nisam taj. Sto se mene tice, lane assist, park assist, blind spot detect, adaptivni tempomat i ostale stvari vezane za samu voznju - potpuno nepotrebne.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Ivan napisao: 18 Maj 2018, 11:01 Elektropomicna sedista, ok lepo je, ali sediste namestim jednom u ko zna koliko.
Na taj feature se drugacije gleda kad dva vozaca voze isti auto. Elektricna sedista sa Memory funkcijom su u tom slucaju apsolutna divota.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Elektricna rucna je katastrofa jer zimi kad napada sneg ne mogu da okrecem pod rucnom. Automatska duga svetla ne funkcionisu u praksi, bar one prve generacije moraju da dobro zaslepe vozaca da bi odreagovale. Senzor za kisu i svetlo radi idealno na golfu i fabrickoj soferci.
Poslednja izmena od ftj u 18 Maj 2018, 11:15, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Šta vas nervira od novodobne opreme

Post od Mr.Rotor »

Samo start stop. Ostalo je sve pod obavezno. Vidim da nekima smeta keyless a to je najbolja stvar ikad izmišljena. Ne vadiš ključ iz džepa (otključavaš, zaključavaš, startuješ auto, otvaraš gepek, itd... i to sve sa ključem u džepu).

A npr. me juče u Beogradu breaking gard spasao čukanja. Pa gledao u retrovizor, a ovaj ispred naglo na kočnicu i auto naravno sam zakoči bez i da sam mrdnuo.
Odgovori