Mazda CX-5

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive

Re: Mazda CX-5

Post od Misha »

Ja licno nemam nista protiv CX-5 2.0 AWD. Vozio sam Qashqai 2.0 FWD ide lepo,nije slab,6.brzina bas lepo rastereti motor ne trosi vise od 10 lit.lagane voznje po gradu. Stvar je ukusa i ocekivanja. ;) Plin uvek mozes ugraditi,cena goriva stalno raste tako da imas alternativu.

CX-5 2.0 AWD A/T je na testu Auto motor i sport-a prosecno trosio 8,4 lit.min.5,4 a max 14,2. Za motor kazu da je ugladjen i linearan. 2.2 dizel se sigurno lepse vozi zbog 420nm i bolje se nosi sa 1500kg. Zakljucak testa je: da je dizel dobio bi 5 zvezdica,benzinac jeste elastican ali se danas trazi vise (prednabijanje). CX-5 je SUV koji sa pravom pretendira na tron klase kompaktnih SUV-ova i samo mu retki mogu parirati.
Dakle test vonja i znas na cemu si.

p.s. unutrasnja sirina kabine kod CX-5 napred je 1460mm (SX4 1440) a nazad 1410mm(SX4 1410). Unutrasnja visina napred je 1010mm (SX4 1060mm) a nazad 960mm (SX4 1005mm). :)
Live TODAY as each breath is precious and will never come again.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Ne manjka kod SX4 širine i visine, ali 20 cm međuosovinskog rastojanja i 235l veći gepek u korist Mazde stavljaju tačku na svako dalje poređenje. Nisam video uživo kakva je debljina tapacira na vratima, ali očekujem da su na Mazdi masivniji. Tanji tapaciri dodaju koji cm unutrašnjosti, u tom pravcu razmišljam. Ništa lično, ali SX4 je boza za ovu makinu. :D

Inače, nisam dizela eliminisao zbog računice u vezi startne cene i potrošnje, već samo zbog registracije. Jednostavno, princip. Do 2l može, preko ne pa da je od zlata.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Povodom registracije preko 2000cc, postoji zakon koji treba krajem godine da zazivi (tako sam nesto citao jos pre par meseci), na osnovu koga ce se za NOVA VOZILA visina te takse odredjivati prema izduvnim gasovima (CO2), a ne prema kubikazi.
Mozda neko zna nesto vise oko toga, pisalo je mislim u Autobildu...
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Taj zakon će biti brzo usvojen samo ako su sračunali da će novom metodologijom oteti više harača. U suprotnom biće ko zna kad.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Tako se i meni čini. Uvek kada se priča o pojeftinjenju nečega, zapravo se dogodi poskupljenje. Mislim da će kola biti sve skuplje i skuplje posedovati, nebitno kako će troškovi biti raspoređeni...
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Mislim da je jasno da vožnja dizela subjektivno nikada neće nadmašiti benzinca, zbog turbine i osećaja ubrzanja.
Ali brojke govore malo drugačije. Kada se dignu obrtaji, sasvim lepo oni povuku

Treba testirati to vozilo :)
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
Kontakt:

Post od sasa lbg »

Bez da ulazimo u detalje i cene registracije ,osiguranja itd ....ipak je sadasnja cena registracije auta do 2000 ccm (a to vozi verovatno 90 % nas) odlicna citaj niska!
Da mene pitaju ne bi trebalo nista dirati jer kad promene nastanu siguran sam da ce cene registarcije poskupeti za najsiri krug vozaca tj onih do 2000 ccm :jane:
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive

Post od Misha »

Sloba napisao:Ništa lično, ali SX4 je boza za ovu makinu. :D
Naravno,CX-5 je duplo skuplji i visa je klasa. :D SX4 je kralj u svojoj klasi. :sreckovic: :cool!:
Live TODAY as each breath is precious and will never come again.
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

sasa lbg napisao:Da mene pitaju ne bi trebalo nista dirati jer kad promene nastanu siguran sam da ce cene registarcije poskupeti za najsiri krug vozaca tj onih do 2000 ccm :jane:
Upravo tako, ne verujem da će spustiti cene za vozila preko 2000 ccm, jedino što mogu jeste da podignu i približe cene registracije vozila ispod 2000 ccm. Isto kao što je bilo i sa akcizama za benzin (BMB i Euro BMB)...

Što se tiče vozila, jedino proba + papir i olovka, pa računaj. Mada, ni računica ne znači mnogo jer ko zna šta će smisliti sutra sa registracijom i cenom goriva...
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Sve je to rekla_kazala s'obzirom da je izborna godina. Nikada se ne zna sta nosi dan a sta noc, bar je tako zemlji prokletiji

TT post
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

No, da se vratimo na CX-5... Sloba iz principa nece da uzme preko 2000cc, ja isto imam tu filozofiju (ali ne i princip), s tim sto bih je ovde pogazio ako dodje do kupovine Mazdice, jer sam ubedjen da ce dizel da "vrati" tu razliku u ceni registracije preko nize potrosnje.

Ako benzinka bude dobra kako obecavaju i trosila recimo neverovatnih 8 lit po gradu, onda ce dizel biti jos ludji i trosice isto tako za ovoliki automobil neverovatnih 5.5 -6 lit... Ako lazu i benzinjara bude trosila recimo 12 lit, dizelka ce ici opet na oko 9.5-10lit, tako da te 2 do 2,5 litre manje sigurno trosi.
Ako godisnje predjes 15.000km, dizel ce ti potrositi 350-400 lit manje godisnje, tj vec se tu isplati ako cena goriva ostane oko 1.35 eur/lit. Ako ode na 1.5 eur ili cak 2 eur, tek onda ce se isplatiti manji potrosac, tj dizel.

E sad, postavio bih jedno pitanje, a to je koliko Mazda "ume" da napravi dizela? Za benzinca ne sumnjam, ali nekako kao sto mi je za VW default i logicno da kupis TDI, tako mi je za Japanca default da uzmes benzinjaru.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Tu nemoj da podcenjujes japance, svasta su oni naucili dok smo se "mi" kleli u golfa cetvorku :)

TT post
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

mazda je jedno vreme koristila PSA-Ford dizele (HDI), preko Forda, a sad ne znam kakva je situacija...

Sad cu da precesljam... Nije iskljuceno da je u pitanju PSA agregat, posto su oni imali 2.2 bi-turbo od 170 konja. Sad u nekim modelima on ide na 204 KS...
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Za Skyactive kazu da je potpuno nov motor i potpuno nova sasija. Kompresija motora je 14:1 , tj najniza ikad postignuta sa dizel motorima. :think:
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Ono sto sam uspeo da nadjem:

1.4 je PSA
1.6 je PSA
2.0 nije PSA ali su koriscena neka resenja sa njega
2.2 nije PSA, al to je stari sa jednim turbo.

O novom pise samo:
Next generation 2.2 MZR-CD twin turbo called SKYACTIV-D
Introduced at the 41st Tokyo Motor Show
high fuel pressure common-rail system that controls piezo injectors
aluminium block
significantly reduced size and weight of reciprocating and rotating parts (aluminum block, lightweight pistons and connecting rods)
similar weight to the petrol version
wide-range, high volume EGR
two stage (twin turbo) turbocharger with high turbopressure over a broader engine rev range
PM oxidation catalyst-supported diesel particulate filter (DPF) with shorter regeneration
selective reduction system that adds aqueous urea to exhaust, and a NOx storage system for exhaust gas purification
20 percent better fuel efficiency than Mazda's 2.2 MZR-CD

Moguce da su nesto preuzimali sa PSA, jer vec imaju takav 2.2 biturbo u familiji sa istom snagom, ali nista konkretno nisam nasao...

Jedino sto sam nasao, a nisam znao, Mazdini dizeli takodje imaju nesto kao FAP filter, kod njih se zove DPF i koristi aditiv za regeneraciju (kao na PSA)
Odgovori