Hibrid ako si pretežno u gradu. Ako si na autoputu onda plin.
Sent from my 2201116SG using Tapatalk
Kupovina polovnog hibrida
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Re: Kupovina polovnog hibrida
Posetite www.garaza.rs !
da, zvuči logično
mene jedino jebe što imam jedno 5-6 meseci u gradu gde ne vozim previše, jedno 3-4 odlaska do soluna i nazad, i jedno 5-6 meseci blejanja po selima i provinciji, gde se ne vozi puno (okvirno 1 pun rezervoar ED na 2 nedelje pri potrošnji od oko 5l/100km, aj kažemo 1500km mesečno u tim uslovima), max 50km u cugu. kako će tu i da li će taj hibrid da se puni, nemam predstavu. a pre bi uzo hibrid makar i zabo za novu bateriju nego plin koji bi vozio samo za čist ćar i uštedu.
mene jedino jebe što imam jedno 5-6 meseci u gradu gde ne vozim previše, jedno 3-4 odlaska do soluna i nazad, i jedno 5-6 meseci blejanja po selima i provinciji, gde se ne vozi puno (okvirno 1 pun rezervoar ED na 2 nedelje pri potrošnji od oko 5l/100km, aj kažemo 1500km mesečno u tim uslovima), max 50km u cugu. kako će tu i da li će taj hibrid da se puni, nemam predstavu. a pre bi uzo hibrid makar i zabo za novu bateriju nego plin koji bi vozio samo za čist ćar i uštedu.
Dizel CRV 160 KS AT je rešenje.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Nemoj brinuti za punjenje hibrida. Ako je Toyota u pitanju tu su svi scenariji pokriveni. Ja bih lično najpre uzeo hibrid.
Posetite www.garaza.rs !
Ako ćeš većinu kilometara da gaziš po auto putu, a gledaš energetsku efikasnost ( tako sam razumeo, jer pominješ nekih 5 litara na 100 km ), za početak nemoj da uzmeš bilo kakav SUV, jer u toj klasi nema SUV vozila koje će kao dizel na auto putu da troši manje od 7-7,5 ( pri dozvoljenim brzinama za auto put ili malo iznad), a ni SUV benzinca ( ili hibrida ) koji će da troši manje od 8 - 8,5.
Dakle, ako si pretežno na auto putu, a bitan ti je utrošak na ime energeneta, odluči šta želiš, SUV ili "energetsku efikasnost". Mada, kada sagledaš sve troškove posedovanja i korišćenja vozila, mislim da je "na kraju balade" totalno zanemarivo da li kola troše 2-3 litra više ili 2-3 litra manje.
Sa druge strane, ako pretežno voziš po gradu, svakako bih predložio hibrid. Ali, ne samo zato što malo troši ( a realno, u ogromnim gužvama može u litrama da troši 2-3 puta manje od pandan dizela ili benzinca ), već zbog mira i opuštenosti koju vožnja hibrida donosi po gradu ( gde ćeš i 2/3 ukupnog vremena da provedeš u EV modu, u čistoj tišini, kao da voziš EV ).
Sa treće strane, ako voziš puno magistralu, hibrid ti ne mora nužno doneti uštedu na gorivu ( sve zavisi od konfiguracije rute ), ali, može takodje doneti veliki mir i harmoniju. Osim ako si baš agresivan, u kom slučaju će možda češće da arlauče.
Sve u svemu, idealno nema.
Dakle, ako si pretežno na auto putu, a bitan ti je utrošak na ime energeneta, odluči šta želiš, SUV ili "energetsku efikasnost". Mada, kada sagledaš sve troškove posedovanja i korišćenja vozila, mislim da je "na kraju balade" totalno zanemarivo da li kola troše 2-3 litra više ili 2-3 litra manje.
Sa druge strane, ako pretežno voziš po gradu, svakako bih predložio hibrid. Ali, ne samo zato što malo troši ( a realno, u ogromnim gužvama može u litrama da troši 2-3 puta manje od pandan dizela ili benzinca ), već zbog mira i opuštenosti koju vožnja hibrida donosi po gradu ( gde ćeš i 2/3 ukupnog vremena da provedeš u EV modu, u čistoj tišini, kao da voziš EV ).
Sa treće strane, ako voziš puno magistralu, hibrid ti ne mora nužno doneti uštedu na gorivu ( sve zavisi od konfiguracije rute ), ali, može takodje doneti veliki mir i harmoniju. Osim ako si baš agresivan, u kom slučaju će možda češće da arlauče.
Sve u svemu, idealno nema.
Dizel jeftiniji od benzina tamo gde mu treba, dileme nema po meni.
Ako je nekom čoveku za izbor vozila presudno 200-300 evra više ili manje godišnje na ime troška goriva, možda je vreme da se upita da li uopšte može sebi da priušti kola te klase i vrednosti. Ja ne kažem da je novac nebitan ( bez njega ne možeš ništa ), ali, mislim ne bi smelo to da bude odlučujuća pobuda za izbor ( tolika veličina troška ).