All-Terrain gume
Re: All-Terrain gume
Logično je da gume iz prve ugradnje "nisu nešto". Jer, većina proizvodjača gleda da je za prvu ugradnju "eco" guma i što niža cena.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Kada ih montiraš?
Da vidimo kako utiču na cilj od 8l potrošnje
Za razliku od onog Renegejda, na Forester će verovatno drastično bolje leći.
TapaT
Da vidimo kako utiču na cilj od 8l potrošnje

Za razliku od onog Renegejda, na Forester će verovatno drastično bolje leći.
TapaT
Odlično izgledaju ove gume, retka prilika da se vide prave slike guma baš u dimenziji koja mi treba 

- mironiko
- Pridružio se: 05 Jan 2017, 10:46
- Garaža: Subaru Forester e-Boxer Basic 2024. + Škoda Fabia 1.2 HTP 2004.
- Kontakt:
@pedja
Sutra putujemo, pa nisam stigao da zakažem termin za zamenu do polaska. U suštini, taman ću onda sačekati kraj ovog toplog talasa, dakle za nekih 10ak dana.
Što se potrošnje tiče, sumnjam da će biti velikih skokova. Istraživao sam tu temu i ranije, pa i nedavno (kad sam krenuo da gledam AT gume), i između C i F kategorija potrošnje, po evropskoj klasifikaciji, može se očekivati oko 3% razlike. I sam sam očekivao više, ali na više mesta sam naletao na takve podatke. 5% je maltene razlika između najbolje i najgore gume u nekoj dimenziji (mislim, po tom kriterijumu), pa čak da tako bude i u mom slučaju - to bi značilo 0.4l razlike. Preživeću čak i ako to bude slučaj, posebno jer štedim na činjenici da ove gume neću sezonski menjati, a u pitanju je proveren model, sa kojim dobijam i dobre performanse.
@Dare4x4
Kačim slike i kad ih postavim, naravno. Nego, kad pominješ dimenziju koja i tebi odgovara... Da nisi zainteresovan za solidne Bridgestone letnje gume, vožene svega oko 2kkm?
Sent from my Pixel 6a using Tapatalk
Sutra putujemo, pa nisam stigao da zakažem termin za zamenu do polaska. U suštini, taman ću onda sačekati kraj ovog toplog talasa, dakle za nekih 10ak dana.
Što se potrošnje tiče, sumnjam da će biti velikih skokova. Istraživao sam tu temu i ranije, pa i nedavno (kad sam krenuo da gledam AT gume), i između C i F kategorija potrošnje, po evropskoj klasifikaciji, može se očekivati oko 3% razlike. I sam sam očekivao više, ali na više mesta sam naletao na takve podatke. 5% je maltene razlika između najbolje i najgore gume u nekoj dimenziji (mislim, po tom kriterijumu), pa čak da tako bude i u mom slučaju - to bi značilo 0.4l razlike. Preživeću čak i ako to bude slučaj, posebno jer štedim na činjenici da ove gume neću sezonski menjati, a u pitanju je proveren model, sa kojim dobijam i dobre performanse.
@Dare4x4
Kačim slike i kad ih postavim, naravno. Nego, kad pominješ dimenziju koja i tebi odgovara... Da nisi zainteresovan za solidne Bridgestone letnje gume, vožene svega oko 2kkm?

Astra >> Lambo
Ovaj moj drugar sto je uzeo RoadCruza za Renegade, kaze cuje se malo vise huk vazduha, ali njemu to ne smeta nista, kazu da mu bolje drze put od starih Tigar Wintera.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Ista ideja mi je pala na pametmironiko napisao: 08 Avg 2024, 11:24 Da nisi zainteresovan za solidne Bridgestone letnje gume, vožene svega oko 2kkm?

Ne znam ni ja šta da radim. Valjalo bi zameniti već ove letnje, a s druge strane, više ne vozim kao ranije pa sam razmišljao da uzmem neke All Season. Da dilema bude veća, imam i skoro nov zimski set sa original felnama i senzorima, na gazećem delu guma još se vide fabričke oznake... Ne znam šta da radim.
Koji je to model koji imaš ?
- mironiko
- Kontakt:
Fabričke su Bridgestone Dueler HP Sport, koje su tipične Eco gume, kako je @pedalaš i prokomentarisao već. Osećaj u vožnji mi je za sad u redu (mislim, tokom prvih 1.200km, voženih prilično lagano), ali sam viđao na forumu da kažu da su po mokrom slabije od nekih viđenijih guma (ne sećam se dobro sa kojim modelima su tačno poredili), kao i da su nešto manjeg veka trajanja (opet, po američkim merilima: oni imaju one procene koliko desetina hiljada milja gume mogu da isteraju i većina je baždarena na 50k milja, a ove su recimo na 30k).
Bilo kako bilo, pošto sigurno neću kupovati još jedan set felni i senzora (bar neko vreme - plan mi je da na svake dve godine menjam AT/AS gume, osim ako ne uvidim neku falinku u tom sistemu), bukvalno nemam šta da radim sa ovim gumama kad ih skinem, tako da idu na oglase... Ako te zaista zanima, piši na PM. Inače ih je kod nas teško naći, pa i cena bude astronomska - što naravno neće biti slučaj sa ovim mojima.
Bilo kako bilo, pošto sigurno neću kupovati još jedan set felni i senzora (bar neko vreme - plan mi je da na svake dve godine menjam AT/AS gume, osim ako ne uvidim neku falinku u tom sistemu), bukvalno nemam šta da radim sa ovim gumama kad ih skinem, tako da idu na oglase... Ako te zaista zanima, piši na PM. Inače ih je kod nas teško naći, pa i cena bude astronomska - što naravno neće biti slučaj sa ovim mojima.

Astra >> Lambo
Moram prvo da razmislim da li mi zaista trebaju dva seta.
Hvala na ponudi svakako
Hvala na ponudi svakako

- mironiko
- Kontakt:
Samo polako, idu na oglase svakako uskoro. 

Astra >> Lambo
Kaze drug da je zadovoljan, da su po suvom i kisi puno bolje od Tigra, te da je buka preko 120km/h njemu ne smeta, tj huk vazduha.Bax napisao: 08 Avg 2024, 11:35 Ovaj moj drugar sto je uzeo RoadCruza za Renegade, kaze cuje se malo vise huk vazduha, ali njemu to ne smeta nista, kazu da mu bolje drze put od starih Tigar Wintera.
- mironiko
- Kontakt:
Meni su Yokohama AT tiše od fabričkih Bridgestone, doduše za nijansu. Primetila čak i supruga, na AP manji huk sad.
Doduše, to apsolutno niie pravilo, nego su ove konkretne gume najtiše od svih AT guma: bukvalno svaki test i svaki sajt koji ih je vozio potvrđuje tu priču.
Izašao je naslednik, Geolandar AT4 G018, prvi testovi kažu da je za nijansu glasnija, ali deluje da je trošenje niže, pa će trajati duže. Mene to ne pogađa mnogo, plan je za 2 godine da idu sledeće.
Sent from my Pixel 8 using Tapatalk
Doduše, to apsolutno niie pravilo, nego su ove konkretne gume najtiše od svih AT guma: bukvalno svaki test i svaki sajt koji ih je vozio potvrđuje tu priču.
Izašao je naslednik, Geolandar AT4 G018, prvi testovi kažu da je za nijansu glasnija, ali deluje da je trošenje niže, pa će trajati duže. Mene to ne pogađa mnogo, plan je za 2 godine da idu sledeće.
Astra >> Lambo
Vozio sam se pre neki dan u kolima, gume se cuju, ali ono sto se uzasno cuje je motor od ovog Renegade. Kako je dosla zima, voznja u njemu je gora nego u Ladi Nivi, ceo auto vibrira kao kamion, uzasan kvalitet vozila.Bax napisao: 11 Okt 2024, 08:29Kaze drug da je zadovoljan, da su po suvom i kisi puno bolje od Tigra, te da je buka preko 120km/h njemu ne smeta, tj huk vazduha.Bax napisao: 08 Avg 2024, 11:35 Ovaj moj drugar sto je uzeo RoadCruza za Renegade, kaze cuje se malo vise huk vazduha, ali njemu to ne smeta nista, kazu da mu bolje drze put od starih Tigar Wintera.
- mironiko
- Kontakt:
Ne znam, mi kad smo kupovali Suzukija još, odem jednom tamo u onaj "blok" salona na Zrenjaninskom putu u NS, da vidim C4 i Renegade.
Jeep se svakako nije sviđao supruzi nimalo, ali kao hajde da mu damo šansu... Materijali unutra lošiji od očekivanog, zadnja klupa ok, u visinu svakako, ali gepek... Smešan, bukvalno. Odustali odmah. Još cene bile jake, kasnije tek uletele neke akcije.
No, meni su bar ove Yoko Geolandar tihe na AP. Ub'o sam idealan momenat, sad ih menjaju, novi model će biti dosta skuplji...
Jeep se svakako nije sviđao supruzi nimalo, ali kao hajde da mu damo šansu... Materijali unutra lošiji od očekivanog, zadnja klupa ok, u visinu svakako, ali gepek... Smešan, bukvalno. Odustali odmah. Još cene bile jake, kasnije tek uletele neke akcije.
No, meni su bar ove Yoko Geolandar tihe na AP. Ub'o sam idealan momenat, sad ih menjaju, novi model će biti dosta skuplji...
Astra >> Lambo
Gazda nije nesto ocaran mogucnostima RoadCruza guma na ovo malo sbega, kaze da je zamisljao vise....Bax napisao: 14 Nov 2024, 09:01Vozio sam se pre neki dan u kolima, gume se cuju, ali ono sto se uzasno cuje je motor od ovog Renegade. Kako je dosla zima, voznja u njemu je gora nego u Ladi Nivi, ceo auto vibrira kao kamion, uzasan kvalitet vozila.Bax napisao: 11 Okt 2024, 08:29Kaze drug da je zadovoljan, da su po suvom i kisi puno bolje od Tigra, te da je buka preko 120km/h njemu ne smeta, tj huk vazduha.Bax napisao: 08 Avg 2024, 11:35 Ovaj moj drugar sto je uzeo RoadCruza za Renegade, kaze cuje se malo vise huk vazduha, ali njemu to ne smeta nista, kazu da mu bolje drze put od starih Tigar Wintera.
- mironiko
- Kontakt:
Taman da i ja prokomentarišem svoje Yokohama Geolandar G015 AT gume, nakon vožnje po smegu prethodnih dana.
Videh na temama zimskih i AS guma da ima ljudi čije gume se nisu pokazale baš po onoj bljuzgi (slush, kako ga Ameri zovu), i to je razumljivo: podloga sa tim "slojem" je baš izazovna i klizava (nerado se sećam nekih svojih prethodnih iskustava).
Ove moje Geolandar su svakako i svesezonske, pored toga što su AT, i našao sam bio podatak da im je smeša čak i za AS gume malo mekša, tj. bliža zimskim. Stoga, nisam se uopšte brinuo kad je sneg pao, posebno još što je Foresterov AWD tu da izvuče situaciju i ako gume zezaju.
Uglavnom, moja ulica u Petrovaradinu se seče sa glavnom, ali je vrlo sporedna i ne čisti se praktično nikada, a izlazak iz nje je po uglom od 6-7 procenata. No, čak ni uveče, pri temperaturi od 0 stepeni u ponedeljak i utorak uveče, nije bilo nikakvog proklizavanja i nepoželjnog ponašanja auta.
No, glavni test će biti za NG na Tari. Najavljen je sneg gore, očekuju oko 30cm - lanci će biti u gepeku, ali uzdam se u to da mi neće trebati, verujem u Forestera i Geolandarke.
Videh na temama zimskih i AS guma da ima ljudi čije gume se nisu pokazale baš po onoj bljuzgi (slush, kako ga Ameri zovu), i to je razumljivo: podloga sa tim "slojem" je baš izazovna i klizava (nerado se sećam nekih svojih prethodnih iskustava).
Ove moje Geolandar su svakako i svesezonske, pored toga što su AT, i našao sam bio podatak da im je smeša čak i za AS gume malo mekša, tj. bliža zimskim. Stoga, nisam se uopšte brinuo kad je sneg pao, posebno još što je Foresterov AWD tu da izvuče situaciju i ako gume zezaju.
Uglavnom, moja ulica u Petrovaradinu se seče sa glavnom, ali je vrlo sporedna i ne čisti se praktično nikada, a izlazak iz nje je po uglom od 6-7 procenata. No, čak ni uveče, pri temperaturi od 0 stepeni u ponedeljak i utorak uveče, nije bilo nikakvog proklizavanja i nepoželjnog ponašanja auta.
No, glavni test će biti za NG na Tari. Najavljen je sneg gore, očekuju oko 30cm - lanci će biti u gepeku, ali uzdam se u to da mi neće trebati, verujem u Forestera i Geolandarke.

Astra >> Lambo