[POMOC - HITNO] Kako do dizela na planini?

Iskustva sa gorivima i uljima
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: [POMOC - HITNO] Kako do dizela na planini?

Post od Saša »

Većini automobila je “rezerva” dovoljna za oko 100 km lagane vožnje.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

Na sve bih dodao kako se u vodovima od rezervoara do brizgaljki kod savremenih auta nalazi relativno velika količina goriva; naravno, problem je što se kod njih pumpa u pravilu nalazi u rezervoaru, a hladi se upravo tim gorivom.

Kako bilo, kao što je pisano, ako ikako možeš dopuni, i u svakom slučaju silazi uz kočenje motorom (kada dizel troši mizerno) i lagani gas na usponima, izbegavajući naglije promene brzine kretanja.

Desilo mi se da vozim ~25 km sa dosegom 0 po instrument-tabli kroz brdo (zatvorene su bile 3 pumpe na koje sam računao, kod poslednje se već nije moglo nazad) i uspelo je — iako ovo nikako ne preporučujem.
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Da li si sišao sa planine?

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

I sa tom lampicom bi sišao i stigao do pola puta do kuće, na vr gasa.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

ljubitelj napisao: Jedno od rešenja koje se pominjalo od strane korisnika je kada auto počne da štuca na rezervi a na usponu se vozi da se nekako okrene auto i istera uzbrdo na rikverc. I da to rešava urgentni problem dok se ne dodje do ravnog puta i onda normalno nastavi sa gorivom iz rezerve.
Jako koristan savet, pogotovo za rešavanje urgentnog problema.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Dizelaš kad krene da štuca, već je kasno za bilo šta. Povukao je vazduh i to je to.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Pa šta ako je povukao vazduh, pumpa u rezervoaru automatski odzrači sistem za 10tak sekundi *

* sistem koji dobavlja dizel pod pritiskom iz rezervoara.
Korisnikov avatar
Romanticni_Piroman
Reactions:
Pridružio se: 09 Maj 2019, 22:49
Garaža: Mazda 3 2.0 Skyactiv-X

Post od Romanticni_Piroman »

A170T napisao: 16 Feb 2025, 20:05 Da li si sišao sa planine?

Da :) Tek sad stigao u Krusevac, bio je veliki zastoj odmah nakon Svrljiga, lancani sudar, ljudi sa letnjim gumama itd.

Slika

Nakon sto sam prosao zastoj, ljudi su vozili 10-20km/h, to mogu da pripisem samo letnjim gumama, preticao sam ih redom.
Nego, da se vratim na temu, kao sto rekoh kanticu sam obezbedio, ali nisam hteo da sipam sve do Svrljiga, nego da testiram da li mogu da stignem sa ovim sto imam. Vozio sam kao sto smo i pricali, motornim kocenjem i bilo je dovoljno, ali je prestao da pokazuje domet vec kada je bilo 10km. Znaci posle 10km je samo pisalo ---

Pre toga, spust niz Staru planinu, auto bukvalno nije trosio nista i pokazivao mi je da ima 220km, taj broj se nije menjao sve vreme tokom spusta. Na slici ispod se vidi, potrosnja je varirala izmedju 0.0 i 0.1

Slika

I jedna slika sa kraja putovanja, nijedna kamera / parking senzor nije radio :pardon:

Slika
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Naglo je pala dobra količina snega. Baš malopre gledam jedan BMW kako pokušava da se uspentra uz moju ulicu. Lik je bukvalno 10 minuta slajfuje u mestu i dere gume. I nikako da mu dođe u glavu da ne može na taj način da izađe. A peške bi stigao za 5 minuta do svoje kuće.

Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Ispravka. On bi voleo da ima dovoljno trenja s kojim bi mogao makar i da dere gume ako želi! Ovako samo vrti u prazno.

Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Romanticni_Piroman napisao:

Da :) Tek sad stigao u Krusevac, bio je veliki zastoj odmah nakon Svrljiga, lancani sudar, ljudi sa letnjim gumama itd.

Slika

Nakon sto sam prosao zastoj, ljudi su vozili 10-20km/h, to mogu da pripisem samo letnjim gumama, preticao sam ih redom.
Nego, da se vratim na temu, kao sto rekoh kanticu sam obezbedio, ali nisam hteo da sipam sve do Svrljiga, nego da testiram da li mogu da stignem sa ovim sto imam. Vozio sam kao sto smo i pricali, motornim kocenjem i bilo je dovoljno, ali je prestao da pokazuje domet vec kada je bilo 10km. Znaci posle 10km je samo pisalo ---

Pre toga, spust niz Staru planinu, auto bukvalno nije trosio nista i pokazivao mi je da ima 220km, taj broj se nije menjao sve vreme tokom spusta. Na slici ispod se vidi, potrosnja je varirala izmedju 0.0 i 0.1

Slika

I jedna slika sa kraja putovanja, nijedna kamera / parking senzor nije radio :pardon:

Slika
Kada si sipao gorivo, u Svrljigu?
Tada je na bordu pisalo 10km?

Nekako brzo došao sa 220 na 10...

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Nikad ne treba voziti na takvoj rezervi. Odlican nacin da se napuni filter ili dizne trunjem.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Romanticni_Piroman
Reactions:
Pridružio se: 09 Maj 2019, 22:49
Garaža: Mazda 3 2.0 Skyactiv-X

Post od Romanticni_Piroman »

carov2 napisao: 17 Feb 2025, 14:57
Romanticni_Piroman napisao:

Slika

Slika

Slika
Kada si sipao gorivo, u Svrljigu?
Tada je na bordu pisalo 10km?

Nekako brzo došao sa 220 na 10...

Da. Znas kako, mislim da je 220 dosta nerelevantno, jer on to pokazuje dok je meni potrosnja 0.0-0.1. U sustini ti mozes i 1000km da predjes sa tom potrosnjom i 5l goriva, ali to je nemoguce na planeti Zemlji, nigde ne postoji toliko dugacak spust, ni blizu. Odakle tacno izracuna 220km, to ne znam.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Prosto, pisao sam o tome kako radi ceo sistem ranije.
Izračuna iz predjenog puta od 10,000 metara u količine ubrizganog goriva za to vreme-deonicu.
Dinamički se radi update.

Tako kada ideš uzbrdo onda je skraćenje dometa a kada ideš nizbrdo onda je produženje dometa.
što je sasvim logična varijacija prema količini goriva koja je potrebna za dati put.

Ti si upravo u praksi isprobao i potvrdio da sistem ispravno radi kako je predvidjeno.

0,0 ili 0,1 potrošnja je zato što motor radi prinudno, pogoni se putem točkova i zamajca a ne preko goriva. Prekida se gorivo kada se koči motorom. Cut off režim tzv, uvedeno 70tih godina prvo na karburatorskim motorima a onda svi sa ubrizgavanjem, benzinci.
(imaju takav sistem Lade Rive 2107, Dacia 1310 od istočnih, Reno, VW od zapadnih na primer na motorima modela iz 80tih, jeftiniji pa malo kasnili sa uvodjenjem u odnosu na skuplja vozila).

Dizeli oduvek imaju, tako moraju da rade.
Odgovori