Formula 1 - Sezona 2013

Formula 1, WRC, Moto GP i ostalo
Zaključana tema
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Re: Formula 1 - Sezona 2013

Post od NexT »

Gledao trku do jedno 40-og kkruga i zaspao. Nije bila dosadna nego ja umoran :kezo:

Ferrari je pokidao :bravo: Alonso je napao od prve krivine i isplatilo se. Samo da ne useru sledecu.

Kimi :bravo: :bravo: :bravo:

Gume su unistavali :o

Sve u svemu fina trka i dobra sezona.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ha ha ha, dobro mu stoji. :mrgreen:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:

Post od Geza »

Honda se vraća u Formulu 1!
http://www.gp1.hr/honda-se-vraca-u-formulu-1/

Potvrđeno je kako se Honda vraća u Formulu 1, ali ovaj put samo kao dobavljač motora za momčad McLarena od 2015. godine.

Honda se 2006. priključila Formuli 1 u potpunosti nakon preuzimanja momčadi BAR-a gdje se zadržala do kraja 2008. godine, nakon čega ih kupuje Ross Brawn te osniva vlastitu momčad.

Honda je već prije bila dobavljač motora za McLaren, od 1988-1992. U tom razdoblju ostvarene su 44 pobjeda, 53 najbolje startne pozicije i osvojena su po četiri vozačka i konstruktorska svjetska prvenstava.

Već se neko vrijeme nagađalo da bi se Honda mogla vratiti u Formulu 1 kao dobavljač V6 motora s turbopunjačem za McLaren što je postalo i službeno.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Da je ovo Ferrari tražio bilo bi drvlje i kamenje...[/i]
Pirelli je danas potvrdio da će do VN Kanade promeniti kompletan opseg svojih guma za 2013., u nameri da izbegnu preagresivnu potrošnju gima koja je bila vidjena u prve četiri trke.

Pirelli je ovo odlučio nakon velikog broja pritužbi, nakon VN Španije, gde smo imali priliku da vidimo i četiri pit stopa po vozaču. Pirellijev cilj je da to svede na dva do tri zaustavljanja u toku trke.

Kompanija će uzeti elemente guma iz 2012. i kombinovati ih sa konstrukcijom ovogodišnjih pneumatika, slično onome što su već uradili sa hard gumama pred VN Španije, ali samo u većoj meri.

„Uzećemo malo od ovogodišnjeg dizajna, ali i elemente proizvoda iz 2011. i 2012., koji su nas dobro poslužili u tom preiodu.“, rekao je Hembery za Autosport: „Želimo da se vratimo na dva do tri pit stopa.“

Hembery je dodao da je bilo malo testova i da Pirelli nije računao na poboljšanje performansi koje su dobili vodeći timovi tokom zimskog perioda.

„Sa ograničenim brojem testiranja, jasno je da su naše ovogodišnje gume bile previše orijentisane na performanse koje su propisane pravilima“, rekao je Paul Hembery.

„Ovogodišnje gume smo razvijali na osnovu pažljivih simulacija koje, medjutim, nisu bile dovoljne, imajući u vidu poboljšanu brzinu automobila, koja iznosi do 3 sekunde po krugu.“

Hembery dodaje da će promena guma sprečiti njihovo pucanje kakvo je vidjeno kod Paul di Reste u Španiji, ili Lewisa Hamiltona u Bahreinu.

„Ta pucanja su bila vizuelno spektakularna, iako su gume ostale čitave. To je bio tip pucanja guma koje F1 do sada nije videla, i to je bilo nešto što nam se nije svidelo. „

Hembery je, takodje, dodao da promene guma neće dovesti do drastičnih promena u poretku, i da nijedan tim neće imati prednost u odnosu na drugi tim, kada dodje do tih promena.

„Neki timovi su zabrinuti da će promene ići u korist jednog ili drugog tima, ali mi smatramo da to neće biti slučaj“, rekao je Hembery: „Ove promene se tiču samo Pirellija, i nikog drugog. Mi moramo to dobro da izbalanisramo.“

Kada su ga upitali da li postoji opasnost da će izdržljivije gume omogućiti Red Bullu da dominira ostatkom sezone, Hembery je rekao: „Nadamo se da neće. Ali, naravno, takav rizik postoji.“

On je dodao da Pirelli nije rešio da promeni svoje gume zbog lobiranja od strane Red Bulla.

„Ljudi će reći da je to zbog pritiska od strane Red Bulla, ali nije bilo preteranog pritiska od strane ovog tima.“

„Mnogo je više pisalo u medijima, nego što je meni rečeno.“

Komentar iz Lotusa...[/i]

ERIC BOULLIER, menadžer ekipe Lotusa, priznao je kako je njegova momčad razočarana Pirellijevom odlukom o promjeni guma usred sezone.

Nakon pritužbi Red Bulla i Mercedesa, Pirelli je najavio promjenu guma za VN Kanade. Boullier ističe kako samo neke momčadi potiču promjenu jer će im to pomoći.

"Za razliku od Red Bulla gdje imaju politiku razvijanja bolida isključivo na aerodinamici, mi smo momčad kao Ferrari te smo razvijali naš bolid tako da se prilagodi i gumama“, rekao je Boullier.

"Razočarani smo ovom odlukom. To je kao da u nogometu usred sezone odlučite proširiti mrežu za gol.“

Pirellijev testni vozač, Jaime Alguersuari, smatra da ništa nije krivo s gumama te hvali Fernanda Alonsa i Kimija Raikkonena jer razumiju gume bolje od drugih.

"Ne vidim čemu cijela drama. Kada je Vettel dominirao 2011. i stvari su bile dobre, onda nije bilo razloga za žaljenje. Situacija je takva da jedni razumiju gume, a drugi ne. Tu su Alonso s Ferrarijem i Raikkonen s Lotusom koji rade bolji posao od drugih“, objasnio je Alguersuari.

"To se i meni dogodilo 2011. Imao sam loš start sezone i tek nakon polovice sezone smo počeli razumijeti gume."
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Slika
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

:kezo: :kezo: :kezo:

citiracu post jednog clana sa drugog foruma, sa kojim se potpuno slazem -

"Ostavite gume kakve jesu

Obrazlozenje:

Svi su imali predsezonska testiranja u istim uslovima i isti broj dana. Imali su tri testa po 4 dana, i ako nisu uspeli da za prva dva testa shvate kakve su gume, kako se ponasaju na hladnoj, kako na abrazivnoj povrsini, onda dzabe ulazu milione u svaku trku. Posle prva dva testa (prvog u Jerezu, i drugog u Barceloni), svi su izjavljivali da gume nisu nikakve i da nece trajati dugo u trkama. Zasto tad timovi nisu zatrazili od FIA-e ili Perellija da se gume promene, imali su podataka koliko dusa zeli, imali su jednu stazu koja se koristi u kalendaru (Barcelona), sa ne toliko abrazivnom povrsinom, i imali su Jerez, koji verovatno ima najabrazivniju povrsinu od vecina staza na svetu.
Zasto nije zatrazeno da se gume promene za poslednji predsezonski test u Barceloni. Red Bull je i tad znao da im gume ne odgovaraju, Mercedes je i tad znao da ce imati problema sa degradaciom i grejningom, zasto su cutali i cekali da pocne sezona.
Odgovor je veoma prost - Bezobrazni su.

Ja sad ne bi dozvolio bilo kakvu promenu guma pa makar to znacilo i 10 pit stopova."

ovo je sad opet "stelovanje sezone" i to ponajvise zbog red bul cmizdravca, zelim mu da na svakoj trci do kraja sezone gleda kimijev i alonsov rep bolida i da se pozdravi sa titulom...
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:

Post od Geza »

Red Bull je debelo kasnio sa razvojem ovogodišnjeg bolida.
Slika Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

I sad Pirelli kriv. Moze da se napravi da se gume efikasno koriste, to je ocigledano, samo treba znati.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Zato se meni to sve ne svidja, ne pobedjuje bolji vec ko se bolje uklopi u svakodnevne izmene pravila...
knezi30
Reactions:
Pridružio se: 09 Maj 2013, 09:10

Post od knezi30 »

prosle godine je rexona imala neku nagradnu igru gde je glavna nagrada bila put na trku u marsej i prilika da se vozi bolid lotusa mislim :D
nadam se da ce biti opet tako nesto, barem majcu da dobijem :presrecan: . oni su valjda sponzori lotusa
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

dragvorl napisao:I sad Pirelli kriv. Moze da se napravi da se gume efikasno koriste, to je ocigledano, samo treba znati.
Ne pratim ni 10% F1 koliko sam pratio pre 5-6 god npr, pa mozda imam pogresno vidjenje stvari, ali meni se cini da je gumama sada dato preveliko znacenje. Ispade da nije bitno ko bolje vozi i ko ima bolje pripremljen bolid, nego je najbitnije ko u kom momentu montira koje gume i na kojima mu se kako ponasa bolid.
A sve je pocelo kada su uveli pravila da mora ove jednom tokom trke, mora one jednom... Prvo su ih zvali hard, soft, supersoft... pa su onda da bi im dali jos vecu vaznost kod gledalaca pojednostavili sa bojama. I sta sad ja da pratim ko koje ima gume umesto da gledam kako vozi? Smola... Daj kao pre 10+ godina. Imas slick, intermed i rain - CAO! Voze svi na slick, kad krene kisa stave rain, ako se prosusi ide nazad u box po slick i to je cela filozofija. Napravise famu sa gumama kao da je u pitanju takmicenje udruzenja vulkanizera, a ne Formula 1.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

+1
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Nismo se mi razumeli. Sto se mene tice previse se koncentracija prebacila na gume, KERS i DRS i sve to postaje previse tehnicki za obicnog gledaoca, po meni naravno, sve vise je kao video igrica. Na zalost je razvoj aerodinamike prouzrokovao to da nije bilo preticanja, sad su uveli DRS pa je preticanje po meni postalo smejurija, i ovaj koji se brani je prakticno glineni golub. Da li se povecao spektakl u areni-verovatno da za 90% gledalaca, ali po meni je to vrlo vestacki. Pre nije bilo dovoljno, sad ima previse...nikako coveku udovoljiti. A sto se guma tice, ne sporim ja da su previse u centru paznje, nego sporim promenu pravila na sred sezone jer ima nezadovoljnih. Super, onda ce da menjaju i pravila sledece godine pa da vrate V8 motore u junu...i pre je bilo mogucnosti da se bira izmedju meksih i tvrdjih guma, samo nije bilo toliko price oko toga.
Prikačeni fajlovi
Untitled.jpg
SlikaSlika
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Texonja napisao:Napravise famu sa gumama kao da je u pitanju takmicenje udruzenja vulkanizera, a ne Formula 1.
haha, lepo receno :kezo:
Zaključana tema