GPS navigacija
Re: GPS uredjaji
Ne prepoznaje ni samo a ni samo e moralo je ä. Here odmah ukačio sa ae.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Koristi li neko unapred napravljene rute (u Google Earthu, Maps-u) u *.kml formatu u svojoj navigaciji? 
Zašto pitam? Pred ovaj vikend bio sam malo na putu kroz Hrvatsku i Mađarsku i pre polaska sam na svojoj Becker navigaciji (unutra je iGO Revo za Beckera) isprobavao koje sve rute predlaže. Uvek ponudi najbolju i 2-3 alternative, ali to uglavnom nikad nisu one najidealanije, da tako kažem, odnosno one koje meni 100% odgovaraju. Onu najbržu ili najkraću pogodi, naravno, ali ako hoćeš da ideš nekom specifičnom rutom, onda tu nastaju problemi. Moja (a i svaka druga) navigacija ima opciju pravljenja ruta tako što zadaš polazno mesto i onda jednostavno dodaješ mesta kroz koja želiš da prođeš (ili unosiš koordinate) i tu je onda problem što te vodi kroz centre tih mesta, ignoriše obilaznice oko njih na tom pravcu i slično, što je veliko smaranje - šta će mi onda navigacija ako više moram da gledam putokaze nego što slušam nju. Nisam još probao sa unošenjem koordinata, moguće da je tu nešto bolja stvar (ali to sigurno traje i traje, ko će se bakćati sa tim?).
Zato sam se setio Google Eartha i opcije pravljenja ruta u *.kml formatu, napraviš lepo rutu, ubaciš u svoju navigaciju, ona je učita i to je to. I stvarno, Earth to radi perfektno, iz prve mi je čak i automatski napravio besprekornu rutu kojom trebam da prođem i kakvu želim, ostalo je samo da to snimim kao kml i prebacim u svoj uređaj. Ali, avaj, kada je učitam - navigacija je prikaže, ali paralelno sa njom iscrta i još jednu neku svoju rutu, praktično ih spoji i napravi čitav haos. Šta radim pogrešno, kako da ovo eliminišem, dakle da uređaj učita samo tu unapred definisanu rutu?

Zašto pitam? Pred ovaj vikend bio sam malo na putu kroz Hrvatsku i Mađarsku i pre polaska sam na svojoj Becker navigaciji (unutra je iGO Revo za Beckera) isprobavao koje sve rute predlaže. Uvek ponudi najbolju i 2-3 alternative, ali to uglavnom nikad nisu one najidealanije, da tako kažem, odnosno one koje meni 100% odgovaraju. Onu najbržu ili najkraću pogodi, naravno, ali ako hoćeš da ideš nekom specifičnom rutom, onda tu nastaju problemi. Moja (a i svaka druga) navigacija ima opciju pravljenja ruta tako što zadaš polazno mesto i onda jednostavno dodaješ mesta kroz koja želiš da prođeš (ili unosiš koordinate) i tu je onda problem što te vodi kroz centre tih mesta, ignoriše obilaznice oko njih na tom pravcu i slično, što je veliko smaranje - šta će mi onda navigacija ako više moram da gledam putokaze nego što slušam nju. Nisam još probao sa unošenjem koordinata, moguće da je tu nešto bolja stvar (ali to sigurno traje i traje, ko će se bakćati sa tim?).
Zato sam se setio Google Eartha i opcije pravljenja ruta u *.kml formatu, napraviš lepo rutu, ubaciš u svoju navigaciju, ona je učita i to je to. I stvarno, Earth to radi perfektno, iz prve mi je čak i automatski napravio besprekornu rutu kojom trebam da prođem i kakvu želim, ostalo je samo da to snimim kao kml i prebacim u svoj uređaj. Ali, avaj, kada je učitam - navigacija je prikaže, ali paralelno sa njom iscrta i još jednu neku svoju rutu, praktično ih spoji i napravi čitav haos. Šta radim pogrešno, kako da ovo eliminišem, dakle da uređaj učita samo tu unapred definisanu rutu?
Za to mešanje putanja nisam znao. Ja sam od ubacivanja Google putanja odustao, jer su se dešavala neslaganja izmedju njih i iGo mapa.
Na PC sam instalirao neki iGo za Win i u njemu su iste mape kao i u navigaciji.
Keriram svoju željenu rutu i prebacim je u navigaciju.
Na PC sam instalirao neki iGo za Win i u njemu su iste mape kao i u navigaciji.
Keriram svoju željenu rutu i prebacim je u navigaciju.
Nisam probao i ne znam da li može sa kml nešto da se uradi.
Uglavnom sam pravim rute gledajući kuda me vodi i poredeći sa Google i Bing mapama (kada je moguće jel).
Iz dosadašnjeg iskustva, po SRB i malo EU, moraju se pratiti znakovi i zdrav razum, ne sme se čovek oslanjati samo na navigaciju.
Uglavnom sam pravim rute gledajući kuda me vodi i poredeći sa Google i Bing mapama (kada je moguće jel).
Iz dosadašnjeg iskustva, po SRB i malo EU, moraju se pratiti znakovi i zdrav razum, ne sme se čovek oslanjati samo na navigaciju.
- Saša
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Mene nervira što to ne radi kako treba, pogotovo što Gogle Earth napravi u dve sekunde perfektnu i logičnu rutu, kao da me pre toga pitao kuda želim da idem. Znači može to, samo zašto neće ovaj moj krš? Još je brend, najnoviji softver i najnovije karte u njemu (Here 2015 Q1)... Zato rekoh - da mu malo pomognem, no neće ni tako. 
TT

TT
Kompletne mape, sa hnr fajlovima?
I ja sam primetio neke nelogičnosti pri rutiranju od kad koristim Here mape posle onih "lokalnih" mapa.
Kao da drugačije odredjuje prioritetne ulice i pravce.
Kao da drugačije odredjuje prioritetne ulice i pravce.
- Saša
*.hnr trenutno nemam, tj, nije ih bilo u ovom gore pomenutom "paketu" koji sam skinuo preko torrenta. 
Misliš da je zbog toga? Imam ih od starijeg paketa/karata (Here 2014 Q1). Da li mogu da ih jednostavno dodam ovom najnovijem, funkcionisaće?
Mada, ni sa tim ranijim kartama + hnr čini mi se da isto nije ovako logično i ispravno rutirao kao što to radi Google Earth...

Misliš da je zbog toga? Imam ih od starijeg paketa/karata (Here 2014 Q1). Da li mogu da ih jednostavno dodam ovom najnovijem, funkcionisaće?
Mada, ni sa tim ranijim kartama + hnr čini mi se da isto nije ovako logično i ispravno rutirao kao što to radi Google Earth...
- ivica122
- Pridružio se: 26 Sep 2014, 21:30
- Garaža: Honda Accord CL7
Evo ti pa dopuni sta ti je staro, ovde imas sve 2015.01
- Prikačeni fajlovi
-
- HERE 2015 Q1.torrent
- (48.61 KiB) Preuzet 50 puta
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Da li neko zna sta se desava sa SCGRoute izdanjem mapa, poslednja je bila 2013, v2.8, od tada nijedn nije izasla ?
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
AdriaRoute 4,4 pokriva Srbiju detaljno.
Odnosno, Garmin EE (Eastern Europe) ima uključenu i Srbiju - full.
Mislim da od SCGRoutea nema ništa više. Možeš pozvati InfoTeam i pitati, verujem da nećeš biti jedini. Verovatno ima dosta onih koji su platili Gramin navigaciju sa redovnim apdejtima, kojih nema već dve godine. A ionako su pravili problem sa preklapanjem mapa. Sada kada Adria pokriva sve, nema ni potrebe za SCGR.
I Contrast je živnuo i osvežio mape. Na staroj verziji nemaju novu obilaznicu, na novoj beti imaju sve.
Odnosno, Garmin EE (Eastern Europe) ima uključenu i Srbiju - full.
Mislim da od SCGRoutea nema ništa više. Možeš pozvati InfoTeam i pitati, verujem da nećeš biti jedini. Verovatno ima dosta onih koji su platili Gramin navigaciju sa redovnim apdejtima, kojih nema već dve godine. A ionako su pravili problem sa preklapanjem mapa. Sada kada Adria pokriva sve, nema ni potrebe za SCGR.
I Contrast je živnuo i osvežio mape. Na staroj verziji nemaju novu obilaznicu, na novoj beti imaju sve.
-
- Banned
Infoteam je pukao totalno, njima sam jos pre tipa 2 godine slao mail ali odgovor nisam dobio.
Imam trip da moram da imam uvek najsvezije mape.
Sad' se nerviram sto ne mogu sa onog imbecilnog gpspower foruma da skinem najnovije HERE i TOMTOM odnosno ne znam sta da skinem jer je forum toliko nepregledan da to nije normalno. Relativno skoro sam skinuo Garmin 2016 mape tako da sam tu pokriven.
Imam trip da moram da imam uvek najsvezije mape.

Sad' se nerviram sto ne mogu sa onog imbecilnog gpspower foruma da skinem najnovije HERE i TOMTOM odnosno ne znam sta da skinem jer je forum toliko nepregledan da to nije normalno. Relativno skoro sam skinuo Garmin 2016 mape tako da sam tu pokriven.

-
- Banned
Da li neko ima predlog za neki dobar i kvalitetan drzac za telefon kada se koristi kao GPS ? Retko koristim ali popizdim kada nemam gde da ga stavim a treba mi ili kada ga naslonim na tablu a on non stop pada. Imao sam neko dugacko sranje sto se lepi na soferku, odvratan je bio. Znaci treba mi neko elegantnije resenje.
Ako ti je hitno potreban od radnji imas onu na bulevaru kralja aleksandra super marketic ili kupujem-prodajem. Ako nije hitno onda aliexpress.
Nemoj neki sa fleksibilnom drskom. Ako imas veci telefon, ako slucajno ne uspes da izbegnes rupu ili neravninu, samo ce da ti se trese i udara o tablu.
Najbolji su zato sa fiksnom drskom.
Sent from my SM-G903F using Tapatalk
Najbolji su zato sa fiksnom drskom.
Sent from my SM-G903F using Tapatalk