Onda bi trebalo upoređivati i bolje modele CRT-a, a ne ove kvazi televizore tipa Vox, Vivax, Elin, Orion... CRT kao tehnologija prikaza i dalje ima dosta prednosti u odnosu na plazmu i LCD, dovoljno je samo pregledati par sajtova i informisati se (na primer, nema izobličenja osvetljenosti, zasićenosti, kontrasta i boje; prikazuje najveći deo rezolucija i refresh rate-a; nema kašnjenja i samim tim 'razlivanja' slike što je po meni lično i najveća prednost; ugao gledanja ne igra nikakvu ulogu; visok kontrast; odlična crna boja). Koliko sam ja shvatio, dobrom CRT televizoru je mana što je veliki/težak/kabast, troši više struje (mada u odnosu na plazmu to i nije toliko više), greje se (opet u odnosu na plazmu nije strašno), ima burn-in manu (kao i plazma), i ono što je, opet po meni, jedina realna mana jeste geomatrijska izobličenost koja je, opet kod boljih modela, veoma dobro rešena.Laki021 napisao:Plasma gubi idealnu crnu kako bi se obezbedio brzi odziv pixela, ali njena crna je potpuno na nivou crt crne (bar kod dobrih modela).
Daleko od toga da kažem da novi televizori ne valjaju ili da bi trebalo kupovati CRT televizore. U 99% slučajeva će moderni LCD/Plasma televizori biti adekvatni za upotrebu, i u svakom smislu će prevazići čak i dobre CRT televizore u upotrebnom smislu. Sve svoje nedostatke u vidu same reprodukcije slike će zamaskirati različitim algoritmima/softverom i to će na kraju biti 'lepo' za oko. Dobri CRT ekrani su zasad ipak 'realniji' u prikazu i biće referenca još neko vreme (najveći deo video postprodukcije i kolor korekcije se i dalje radi na Sony CRT BVM serijama monitora).
Potrebno je zaista doživeti HD CRT monitor, i videti koliko su ovi ekrani zaista kvalitetni. Nažalost, pregazili su ih vreme, ekološke norme i marketing, ali to opet ne menja činjenicu da su kao tehnologija reprodukcije slike i dalje kvalitetniji.
Postoje i koliko-toliko adekvatne (LCD) zamene za ove ekrane, u rangu od 20k do 40k USD (Sony, Dolby). Nisu još dostigli taj nivo, ali tu su negde.
Lično mislim da će OLED biti dostojna zamena CRT-u ali treba sačekati da vidimo u kom pravcu će se dalje razvijati. Mitsubishijeva LaserVue serija je isto odlična, ali teško da će postići neki veći komercijalni uspeh. DLP je isto vredan pažnje, ali ne deluje mi da iko razmišlja o daljem razvoju ovih tehnologija u budućnosti.
Inače, jedan od servisera iz održavanja video opreme mi je doslovce rekao 'jedino što je u smislu kvaliteta gore od komponenti u CRT televizorima jesu komponente u novim LCD/plazma televizorima'. Drugačije nema šansi da se postigne aktuelna cena.