Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
Филиповић
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:21
Garaža: Фијат Пунто Емоушн АБС

Re: Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Post od Филиповић »

Колега, ајде чиста математика - ако ти је радно време 8 сати, од чега пола сата отпада у старту на паузу, па још два сата за писање решења и пресуда и кафе, цигарете, одласке у вц и слично, остаје ти највише 5,5 сати за ефективан рад. А сви знамо да нема ни толико, ал ајде.
Узмимо сада да једно суђење траје у просеку 20мин. и долазимо до тога да један судија може МАКСИМАЛНО да одржи 16 рочишта дневно. Пута 4 судије у Ја нпр., добијамо цифру од 64 суђења дневно или 1400 месечно за Јагодину.
Па толико казни само саобраћајци у Ја напишу за месец дана, а камоли други овлашћени органи (порески, инспекције разне и сл...)!
Дакле, није код прекршајних судова толики проблем ажурност (па сви знамо да се тамо по кратком поступку... :kezo: ) већ број пријава који расте из године у годину.
Зато, подржавам продужење рока застарелости, не треба законе гледати из угла прекршиоца већ заштићеног добра, пре свега.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Očekivao sam ovakav argument, ali se ne slažem. Koliko je saradnika u Ja sudu i tužilaštvu koji bi dali sve na svetu da postanu prekršajne sudije? U Beogradu ih je bar 200. Izborom još ljudi bi se povećala efikasnost, a budžet to ne bi osetio jer svaki prekršajni sudija mnogostruko zaradi svoju platu.

Ako jedan sudija ne može da pokrije mesečni priliv - presudi, napiše i expeduje onoliko odluka koliko je primio novih predmeta u rad on nikada neće isplivati i situacija će biti sve gora i gora i tu nikakvo produženje rokova neće pomoći.
Radio sam u sudu i vrlo dobro znam koliko se neefikasno radi. Nikad više kafa nisam popio nego u sudu za vreme radnog vremena
Korisnikov avatar
Филиповић
Reactions:

Post od Филиповић »

Има и тога, слажем се, и ја сам радио у суду.
Али како овако сиромашна земља да запосли толико прекршајаца кад сваки кошта државу бруто 150 хиљада динара?
А и то се исплати само на кратак рок - само ако полазна премиса (да се број предмета повећава из године у годину) остане непромењена!
Ако би услед њиховог ажурног рада опао број прекршаја, нама би на грбачи остале стотине прекршајаца који коштају државу бога оца, а не можеш да их отпустиш! :)
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Šansa da broj predmeta krene da pada je minimalna, ali rizik koji si napisao stoji.
Jedna od ideja bi bila da se ne reizaberu posle tri godine, mada je ova varijanta krajnje pokvarena.
Korisnikov avatar
Филиповић
Reactions:

Post od Филиповић »

Па где ћеш поквареније државе од Енглеске, а гледај где су они а где ми! :rofl:
Држава и треба да буде покварена у општем интересу. :kezo:
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Филиповић napisao:Ма да...како да не. :nonono:
Пре је било инструмент избегавања оправданих казни за оне који живе у некој врсти тихе побуне према свим могућим ауторитетима.
Рееетко се дешава да страда неко заиста невин.
Jel ovo ozbiljno mislis? Pa sam i znas kako je u praksi. Prolazak na zuto, sam si pisao slucaj i da su u praksi izjednacili sa crvenim. A da ne pominjem kada prodjes na zuto a policajac napise da je bilo crveno.
Onda kaznena politika. Uslovnog oduzimanja dozvole nema, zabrana vazi za sve kategorije. Covek koji kamionom hrani decu, napravi neki laksi prekrsaj kolima ili motorom recimo. Mora da dobije mesec dana zabrane koja mu vazi i za kamion, a to moze da znaci - otkaz. Znaci njemu kazna nije ni novcana, ni bodovi, ni zabrana, nego mu je kazna oduzimanje posla. Da li je to zaista adekvatna kazna za nekoga kome je prvi prekrsaj u zivotu, i to ne neki teski? Dalje, odbrana u sudu prakticno ne postoji. Samo klepe kaznu, ni saslusanje, svedoci, dokazi, nista nema vrednost.
Uostalom, na VG pisao da si radio u sudu i da si se nalgedao svega i pokusacu da citiram "tamo ima malo prava a jos manje pravde..", tako nekako. Neka je to bio instrument izbegavanja, u mnogim slucajevima je bi potreban i pravedan. A i nije to lako tako izbeci, dolazi policija, fiktivna adresa...
Moraju i sudovi da pocnu da realno sagledavaju sve cinjenice i da kaznena politika ima malo fleksibilnosti, kazna ispod propisanog minimuma u praksi za saobracajne prekrsaje ne postoji.
cozmo napisao:Sad ce pola Srbije da preregistruje automobile na zene, babe, dede, striceve, tetke :mrgreen:

Moj kolega ima preko 70 neplacenih za parking, sta mislite na koga mu je registrovan novi auto :)
Samo molim te objasni kakve veze te doplatne karte imaju sa ovom pricom?
Korisnikov avatar
Филиповић
Reactions:

Post od Филиповић »

Грујићу, реалност је тешка свуда, али погледај наше искуство и искуство једне Енглеске:

Србија - "јао, јадан човек, ће остане без `леба, шта ће деца да му једу, ајд` да га не кажњавамо или казнимо најблаже могуће..."

Енглеска - "прекршио је закон, мора да плати, угрозио је безбедност људи и имовине..."

Е, па ти сад види. Енглеска је империју изградила на суровости, сетите се само шибања морнара по бродовима и сличних демонстрација силе у спровођењу правде.

А што се тиче ситуације жуто-црвено, то се зове заузимање правног става и тога има у свим земљама.
За мене је проблематично ако пандур напише да је црвено, али против тога се не бори лошим законом, тј. дозвољавањем рупа у закону.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Филиповић napisao:Грујићу, реалност је тешка свуда, али погледај наше искуство и искуство једне Енглеске:

Србија - "јао, јадан човек, ће остане без `леба, шта ће деца да му једу, ајд` да га не кажњавамо или казнимо најблаже могуће..."

Енглеска - "прекршио је закон, мора да плати, угрозио је безбедност људи и имовине..."

Е, па ти сад види. Енглеска је империју изградила на суровости, сетите се само шибања морнара по бродовима и сличних демонстрација силе у спровођењу правде.

А што се тиче ситуације жуто-црвено, то се зове заузимање правног става и тога има у свим земљама.
За мене је проблематично ако пандур напише да је црвено, али против тога се не бори лошим законом, тј. дозвољавањем рупа у закону.
Ovim iskreno nisi nista konkretno napisao... Ovo za Srbiju sada ne vazi, vec ispada kao Engleska, samo nisu takvi motivi ali se na to svede. A iskreno mislim da ni engleskoj nije bas tako, uopste nije retka situacija da su kod nas za neke prekrsaje strozije kazne nego u nekim zemljama koje smatramo strogim..
Korisnikov avatar
Филиповић
Reactions:

Post od Филиповић »

Па зашто ми увек мора да будемо иза некога?!?
Зашто мора да постоји другде да га ми усвојили?
Зар не можемо ми да неке ствари прилагодимо нашој реалности, а не да копирамо туђу?

Пример
- у Америци за "средње" тешке телесне повреде можеш да добијеш врло озбиљну затворску казну (у годинама).
- код нас за исто то можеш да будеш осуђен на неколико месеци евентуално.

Закључак:
- код њих је озбиљно насиље у порасту, сузбијају га на самом извору. Код нас се евентуално побију у кафани, нема уличних банди и свеопштег насиља на улицама, отуд и блажа казнена политика.

И није тачно да се код нас не дешава оно што сам написао, дешава се чак и код најтежих кривичних дела, а камоли прекршаја!
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Zato sto treba da se ugledamo na normalne zemlje koje se razvijaju a ne da izmisljamo toplu vodu jer za t ocigledno nismo sposobni.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Izvini, ali ti si poceo da nas poredis sa drugima pa sam samo dao primer u kontra smeru.
Mene ne zanima toliko okolina, vec po mom misljenju komentarisem stanje. Neko ko prekoracci brzinu za 21km ne treba da odmah ostane bez dozvole i mozda posla, neko ko prodje na zuto ne treba da se tretira isto kao neko ko je prosao na puno crveno, itd, itd... To je ono sto se na zalost nece promeniti. Bar ne uskoro
Korisnikov avatar
Филиповић
Reactions:

Post od Филиповић »

AcaKayak napisao:Zato sto treba da se ugledamo na normalne zemlje koje se razvijaju a ne da izmisljamo toplu vodu jer za t ocigledno nismo sposobni.
Брате, можда ти о себи имаш такво мишљење, ја о себи не...
Grujic napisao:Neko ko prekoracci brzinu za 21km ne treba da odmah ostane bez dozvole i mozda posla, neko ko prodje na zuto ne treba da se tretira isto kao neko ko je prosao na puno crveno, itd, itd... To je ono sto se na zalost nece promeniti. Bar ne uskoro
Ово су све појединачни случајеви, неки апсурдни, неки не, али ЗОБС је писан од стране правника и саобраћајних инжењера, стручних лица...
Наравно да има нелогичности, ствари за које ће пракса показати да су мање или више лоше, али сваки закон "дише", подложан је промени.
Ја немам став о томе да ли за прекорачење које си навео треба да се остане без дозволе. Трудим се да не прекорачујем брзину, ако ме баш на`ватају - трпећу, знао сам са чим се суочавам и пристао сам на последицу...
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Филиповић napisao:Колега, ајде чиста математика - ако ти је радно време 8 сати, од чега пола сата отпада у старту на паузу, па још два сата за писање решења и пресуда и кафе, цигарете, одласке у вц и слично, остаје ти највише 5,5 сати за ефективан рад. А сви знамо да нема ни толико, ал ајде.
Узмимо сада да једно суђење траје у просеку 20мин. и долазимо до тога да један судија може МАКСИМАЛНО да одржи 16 рочишта дневно. Пута 4 судије у Ја нпр., добијамо цифру од 64 суђења дневно или 1400 месечно за Јагодину.
Па толико казни само саобраћајци у Ја напишу за месец дана, а камоли други овлашћени органи (порески, инспекције разне и сл...)!
Дакле, није код прекршајних судова толики проблем ажурност (па сви знамо да се тамо по кратком поступку... :kezo: ) већ број пријава који расте из године у годину.
Зато, подржавам продужење рока застарелости, не треба законе гледати из угла прекршиоца већ заштићеног добра, пре свега.

Sta ce to dugorocno znaciti?
Na pocetku ce manje slucajeva zastareti, ali ce se cekanje da neki slucaj dodje na red povecati, i vrlo brzo ce i taj novi rok biti prekratak. Tako da ovo nije nikakvo resenje. To ti je kao da ti prokisanjava krov a ti problem resavas podmetanjem vece kante kad se prethodna napuni, a zapravo treba zakrpiti krov.

Resenje je svakako povecavanje kapaciteta obrade slucajeva, da li ce to biti kroz povecanje efikasnosti sadasnjih kapaciteta ili je potrebno povecati kapacitete, to ne znam.
Korisnikov avatar
Филиповић
Reactions:

Post od Филиповић »

Није баш тако.
Судија коме застаревају предмети остварује услове за разрешење, тако да нико не сме да се зеза тек тако...
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Pa onda se ne zeza ni sada. Dokle god se ne poboljsa protok slucajeva oni ce se gomilati, tj dokle god ih stize vise nego sto se obradi uvek ce se gomilati. Ukoliko pocnu da ih resavaju dovoljno brzo, onda je period zastarevanja bitan samo zbog potrebe za vise zasedanja, perioda izmedju njih, pripreme i sl, ali sudstvo na kraju uvek mora biti u stanju da resava slucajeve brze nego sto oni pristizu, u suprotnom ce zastarevati ma koliki da je rok.
Odgovori