dag81 napisao:Pogledajte samo utegnutost sedista i sve je jasno kolikoje paznje posveceno.
Mislim ok izgleda, ali nista to nije wow.
Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока
Ja ne znam ko rece da je "wow"?
Meni je dizajnerski (spolja) bas WOW, perverzija (meni, naglasavam)...a unutrasnjost mi je skoro pa u tom rangu 'wownesa' (opet dizajnerski), a kvalitet ne mogu da komentarisem i poredim kad nisam sedeo u njemu, kao ni u konkurentnom Q7 recimo.
Ovo merenje necije 'ozbiljnosti' ISKLJUCIVO po dizel motorizaciji jer, bas ono, degute zesce!
Mogu i ja reci, pa ovaj Audi ne zna razviti monstrume od dizel motora koje Volvo ima u svojim kamionima i samim tim su neozbiljni. Mislim, sluposti se ovde rastezu, totalno nepotrebno.
Comi, jel mi zivimo u USA, Kini ili Evropi-Balkanu?
Sta ima da komentarisem motore koji za nase nisu interesantni, da se ne izrazim grublje.
Ti pricas o tome evidentno velikom zaustatku Volvo ponude kao da je to neka skroz trivijalna stavka koja i nije tako znacajna, a ne im fali u ponudi srece automobila u jednoj izuzetno znacajnoj klasi (jak dizelas u visokoj klasi).
Jel stvarno mislis da su VW/Audi/Porsche, BMW, Mercedes, Jaguar, Maserati... bas svi ludi sto razvijaju i nude snazne dizelase i stalno ih unapredjuju... a Volvo je pametniji od svih njih pa misli da u tolikoj mrcini nije potrebno jace od cetvorocilindraskog dizelasa.
Jednostavno to je bas veliki faul i ogromna falinka i gotovo.
Bukvalno imas problem da uradis uporedni test sa bilo kojim autom iz klase, a da nema ozbiljnijeg zaostatka.
Benzinci su OK, al opet ako hocemo da diskutujemo o top verzijama, sa cime ces porediti X5M ili GLE63AMG ili Cayenne Turbo S? Tako da kod benzinaca ima sta da ponudi ali u top verzijama nedoraslo nemackoj konkurenciji.
Pominjanje "monstrum" dizela iz Volvo kamiona apsolutno nema smisla u ovoj diskusiji. Jel mi diskutujemo o direktnom poredjenju SUV klase ili SUV naspram kamiona? Sta si hteo da kazes?
Moze sutra Volvo da ponud i snazan V6 dizel ali sve dok ga ne ponude bas u ovom modelu ne znaci im apsolutno nista sto ga imaju, ako diskutujemo o konkretnom modelu.
Da ne bude zabune. Smatram da je ovaj model veliki iskorak Volvoa, svidja mi se kako izgleda, mocan mi je, pozitivno ga ocenjuju na testovima.... ali sa druge strane mislim da je i dalje bas jasno pozicioniran jednu stepenicu ispod Q7/GLE/X5/Cayenne/RR Sport.
Ta razlika nekome stvarno moze biti nebitna ali ne treba je zbog toga okarakterisati kao trivijalnu kad razlika jednostavno postoji.
A sto se tice cene. Niko nije tvrdio da Volvo ne vredi te pare, cak samtram da mu je cena lepo odmerena.
I ne treba ga porediti kao sto neki rade u fazonu "Sta kod nemaca dobijam za iste pare?"
Niko ne spori da su nemci skuplji, jesu i trebaju da budu. Njegov direktan konkurent iz nemacke ce uvek biti skuplji od njega ali je poenta da ce kupac kod nemaca imati veci izbor i bolju ponudu za svoj novac.
Volvo ima svoju klijantelu i ništa slučajno nije radjeno. Svi koji pričaju negativno to što Volvo nema dizela od 350-400 ks verovatno nikad ne bi ni kupili isti, sve i da ima V6/V8 dizel od 350-400 ks, već jure za BMW, Mečkom, Audijem.
Kad si pomenuo Range, pogledaj koliko na ulici ima V8 biturbo dizela? Skoro pa nijedan. Svi su V6 motori dizel. Previše je skup V8 dizel i uzaludno je bacanje para. Hibrid V6 dizel ima isto ubrzanje kao i V8 biturbo dizel (doduše dosta je skuplji).
Za slične pare (5-6k je razlika) uzmeš V8 supercharged 500 ks benzinca, a ne V8 dizela. Sećaš se priče sa Panamerom V8 dizel VS benzinac?
Ako uporedjujem V6 dizel iz Rovera, on ima isto ubrzanje kao 2.0 litra 4 cilindra dizel iz Volva XC90 (0.1s je sporiji Range). Dva cilindra manje, a isto ubrzanje. Jeste lepše imati V6, ali opet se vraćamo na priču da sumnjam da postoji neko ko nije hteo da kupi Volvo jer ima samo 4 cilindra. Klijantela je takva da im nije bitna konjaža. Ako im treba KS, jure T6-T8.
Što se tiče najjačeg benzinca, u Range je V8 SC od 500ks i ubrzava samo 0.2s bolje od XC90 hibrida 4 cilindra. To je 4 cilindra razlike, a imaju slično ubrzanje. Tehnologija gura napred, gube se cilindri, ubacuje EM i turbine. Volvo je u rasporaku i ne može da krene sa 6 cilindara jer je kasno i neisplativo, već su rešili da unapredjuju ono što će na kraju većina da koristi za par godina: 4 cilindara.
Pogledaj V12 biturbo Q7. Promašeno skroz. Pogledaj nekadašnji V10 dizel biturbo Touareg. Promašena investicija,ali nisu osetili gubitak jer su puni para. Mnogo više od Volvoa, zato Volvo ide na sigurnu ruku. Nisu smeli da rizikuju da razviju nov V6 biturbo motor, kad će za par godina svi da padnu na 4 cilindara i verovatno će dizel da se ugasi za par godina. Pogledaj Lakijevo čudo, 6 cil biturbo i prosečna potrošnja 11 litara, što je odlično za benzinca. Floydov dizel slične ks troši prosečno 9 litara (pišem sve napamet).
Velika zamerka je što nisu uzeli ZF8, nego Aisin AT8. Mogli su da uproste, a ne da komplikuju sa neproverenim menjačem. Čitav vek imaju probleme sa AT.
Što se tiče Volvo-a od 550 ks i 4.5s do stotke, budimo realni. Lepo je videti to na ulici, ali prodaja je ne baš sjajna i to je više pokazivanje mišića izmedju sebe: bmw, mb, audi. Na mobile.de ih imaš trenutno 86 X5M i skroz je neracionalna kupovina. Volvo nema tih resursa da napravi trkača 4.5s do stotke, jer će ih prodati 4. Svesno ne ulazi u trku sa triom, jer će novčano izgubiti.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Bio je XC90 prethodne generacije sa V8 motorom...odličan motor, Yamahina konstrukcija...i nije se prodavao.
Hoćete downsizing, evo vam ga...Ni meni nije simpatično što nemaju šestocilindraš, ali mislim da im je to pametno i da će im se isplatiti. Ako gledamo trendove, Volvo je ovim ispred konkurencije. Pored toga, veliki uspeh XC60 će sigurno pogurati i ovu generaciju XC90.
Da, tako je bolje reći...Nuđenje nečeg što je nametnuto, a nametnuto je delom što mora zbog regulative, a delom da se uspostavi novi trend da bi zavrtela prodaja. Posle nekog vremena "pod pritiskom" kupci i "sami žele" donwsizing jer će kao mantru ponavljati njegove prednosti.
To je logicno. Novi je model i pozitivan iskorak za Volvo, odlican proizvod... al opet nije potvrda da se nalazi rame uz rame sa Q7/Cayenne/X5/GLE/RR Sport, vec jako blizu al opet stepenik ispod.