Pušenje ili zdravlje

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Re: Pušenje ili zdravlje

Post od McGruja »

Da, to je sve jasno
Bane, koja su iskustva i sa kojim uređajem?
Vlado, preporuči isti, jer za 10-15 dana...
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Uvek ista prica, pusaci se nadju prozvani, bilo je i ovde pre price al sustina je da pusaci smetaju nepusacima i to je to, koliko ko tolerise, komentarise, izbegava, dozivljava, itd. je individualno, ali jedan pusac ako zapali u prostoriji zakadi bez problema 10 nepusaca, nema tu mnogo filozofije :)

Sent from my HTC Desire 500 using Tapatalk
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Vladapetr napisao:TDI, pošto si tako po svaku cenu osećajan i pažljiv prema drugima, zamisli da ti kažem: tvoja aktivnost na ovom forumu meni smeta, molim te da prekineš sa istom. Hoćeš li me poslušati ili ćeš (naravno) reći da te boli krivi šlajfovani za to šta meni smeta?
Losa analogija jer nisi direktno fizicki ugrozen njegovim pisanjem. Dim je stetan i skodis drugima u okolini, a prica o sklanjanju od pusaca ne pije vodu jer nismo rodjeni s dimnjakom i cigarom u ustima, jednostavno nije to fizioloski da bi bilo normalno i da bi nepusac bio inferioran i neko ko treba da se sklanja.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

I postove mozes da ne procitas a da ostanes na forumu, a dim ne mozes da ne udises ako ne napustis mesto.

ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Bilo bi lepo, mada nerealno, da se zabrani pusenje u restoranima, kaficima i klubovima i generalno zatvorenom prostoru i ne bih imao apsolutno nista protiv pusaca.
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Slazem se, samo zbog profita, tesko da je realno.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Scudi ne preteruj, ne jure pušači kao maniti po hodnicima i purnjaju pa se ovi ugroženi moraju sklanjati i kriti. Postoje prostorije gde se puši, ako ti ne odgovara - ne ideš u te prostorije. Isto kao što ja ne sedim na mestima gde mi ne odgovara društvo, pogled, ambijent, muzika ili bilo šta drugo.

Ponoviću, zašto se kafići za nepušače nisu pravili pre ovih zabrana je jasan pokazatelj koliko je to zaista potrebno. Ali taj fašizam da se ne traži da tih kafića i restorana ima više, nego da svi moraju biti takvi, je meni zaista zastrašujuć.

A to koliko su vas naložili da je pasivno pušenje opasno i štetno je posebna priča, voleo bih da doživim da se svi tako isključivi izjasne na isti način kad se neko doseti da argumentuje koliko su npr dizel motori veći zagađivači nego benzinci pa onda odluči da iste dodatno oprezuje, limitira upotrebu ili čak zabrani.
Grujic napisao:I postove mozes da ne procitas a da ostanes na forumu, a dim ne mozes da ne udises ako ne napustis mesto.

Ne mogu da učestvujem u temi a da selektivno čitam i komentarišem postove, to je privilegija samo creme de la creme forumaša. Dakle, treba da promenim temu - isto kao što treba da promeniš prostoriju ako ti se ne sviđa duvanski dim u istoj. Niko ne puši u kancelariji, u WC-u ili na radnom mestu pa da ti ugrožava egzistenciju, boravak u svim ostalim prostorijama je stvar slobodnog izbora.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Ne preterujem, ali ne moze pusac skapirati da se meni gadi miris kose i kosulje nakon izlaska, kad njemu ne smeta takav smrad u ustima svaki dan. Mada oguglao sam vec, cak i kad sam u takvom okruzenju, jbga tako je kako je, nazalost.

A na forumu vidis TDI i opusteno preskocis post, nikako ti ne utice na razvoj teme i diskusiju ako smeta. Imas i ignore opciju ja mislim, da ti uopste ne prikazuje poruke clanova koje ne zelis da slusas.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Vlado, nije isto, al ne vredi, bice samo vrtenja u krug.
To zasto je bilo ili nije bilo ne znaci da nije bilo potrebe i zavisi od % pusaca i koliko je gde pusenje drustveno prihvacena pojava, kao i od kalkulacije. Kod nas imam utisak da je mnogo zastupljeno.
I nije samo stetnost pa da smo utripovani, jednistavno - smeta.

Pusenje jeste stetno po zdravlje, i potiskivanje istog na vise nivoa moze da se nazove prevencija ili fasizam, kako ko voli.
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Interesantne su te percepcije fasizma, recimo u barseloni koja je nikad slobodniji grad, legalna droga, prostitucija, gejevi se slobodno drze za ruku itd. ne mozes da pusis u kaficu, klubu, restoranu, osim na otvorenom, pritom su cigare preskupe. I generalno kad je tako ima mnogo manje pusaca.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Fašizam je insistriranje na tome da ne smeju da postoje lokali u kojima se puši. Razumeo bih da se traži broj (procenat) koliko nepušačkih lokala mora biti ili da se pooštre uslovi da bi u nekom lokalu bilo dozvoljeno pušenje. Ali, tražiti da pušači nigde ne smeju da uživaju u svom poroku da bi svi oni kojima dim smeta ili "smeta" mogli da sednu bilo gde, a sve pod plaštom te brige za opšte dobro, sramno je razmišljanje.

Da država ili ko već želi da cigare ne budu štetne koliko jesu, vrlo lako bi mogla da reguliše sastav istih i zabrani tone aditiva koje se dodaju duvanu. Ali je lakše pustiti firme da prave kakvo god žele smeće i stavljaju ko zna šta, jer im onda uzmeš više para na akcizu + napržiš auditorijum kako su to sve radioaktivne supstance od kojih gorih nema, pa ćeš i tu da mlatiš pare na programima prevencije, lečenja itd...
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Kod nas je trenutno stanje takvo da su svi lokali pusacki iako kobajagi postoji nepusacki deo sto u sustini nema veze sa realnoscu. U nemackoj isto ne moze osim ako se ne obezbedi posebna prostorija maltene hermeticki odvojena od nepusacke sa posebnom ventilacijom i takvu prostoriju sam video samo u nekom turskom doner restoranu i po meni je tako bolje. Ko hoce da ima pusace u kafani nek napravi posebnu prostoriju za njih ali da to bude stvarno tako a ne da bude izuzetak da su nepusaci postedjeni.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Slažem se u potpunosti.
Poslednja izmena od Vladapetr u 30 Avg 2015, 16:01, izmenjeno 1 put ukupno.
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

@FTJ, :plusone:
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Vladapetr napisao:Lepo je od tebe što, iako nemaš nikakvo lično iskustvo o materiji niti imaš ikakve konkretne podatke o tome što pišeš, ipak imaš vrlo odsečan i isključiv stav. I hvala što si ga podelio sa nama ;) Ne bih te više zadržavao na ovoj temi.
To sto HVALA BOGU nemam iskustvo sa pusenjem je jedna stvar, ali nazalost svi mi manje ili vise imamo iskustva sa zadimljenim prostorijama, automobilima u kojima se pusi, smrdljivim pepeljarama, neprijatnim mirisima ruku i neprijatnom zadahu, smrdljivom robom i kosom kada se vratimo kuci iz nekog lokala....

Srecom pa se poslednjih godina ipak uradilo dosta po tom pitanju. Sada ipak imamo jasnu sliku da po trznim centrima necu morati da trpim takve neprijatnosti, da je u 90% lokala jasno naznacena pusacka i nepusacka zona a u modernim lokalima je i ventilacija vrhunska... tako da su se stvari dosta popravile i generalno sada i ne mogu preterano da se zalim.

Ono sto mene uzasava jeste kada pusaci nemaju obzira i skroz nezavisno od toga da li je negde zabranjeno pusenje pokusavaju bez pitanja da zapale cigaretu npr. u tudjem autu, u tudjem stanu (pogotovo ako ima dece), tudjoj kancelariji, za ruckom/vecerom dok neko jos uvek jede...
Da ne pominjem odvratne nus pojave koje sam nazalost i sam imao prilike da osetim, da se devojci osete prsti na cigarete ili da u ustima ima zadah duvana (takve stvari je gotovo nemoguce izbeci, osim ako ne idu da peru zube i ruke posle svake cigarete), a meni je od toga bukvalno muka. Hvala bogu pa u porodici nemam pusace.

Medjutim, ono sto primecujem kod mladjih generacija jeste da je sve manje pusaca. To jednostavno vise nije IN ni kod tinejdzera kao sto je nekada bilo, iziskuje finansijski trosak, a ljudi se sve vise okrecu nekim zdravim zivotnim navikama. Mislim da je bas sad "u ekspanziji" taj zdravi nacin zivota, fizicka aktivnost, zdrava ishrana.... i hvala bogu sto je tako.
Odgovori