Novi Sad
Re: Novi Sad
Nisam mislio konkretno na Bajkera...taj izraz je u Vojvodini odomacen a ja iznosim samo moje misljenje o istom.
Sto se tice integracije dosljaka u novu sredinu ona je teza (skoro nemoguca) kad domacini ne zele da ih prihvate...dobar primer za to je bas zemlja u kojoj zivim.
Za mene je Novi Sad isto sto i Kragujevac ili Nis, tako da ne vidim potrebu da se potencira to kako su Vojvodjani (ili Lale) pitomi a Srbi varvari. Takve izjave ce u buducnosti stvoriti probleme tamo gde ih nema niti bi trebalo da ih bude.
Sto se tice integracije dosljaka u novu sredinu ona je teza (skoro nemoguca) kad domacini ne zele da ih prihvate...dobar primer za to je bas zemlja u kojoj zivim.
Za mene je Novi Sad isto sto i Kragujevac ili Nis, tako da ne vidim potrebu da se potencira to kako su Vojvodjani (ili Lale) pitomi a Srbi varvari. Takve izjave ce u buducnosti stvoriti probleme tamo gde ih nema niti bi trebalo da ih bude.
Da se razumemo, ja tvoj post razumem. I slažem se sa većinom ALI neke stvari mi se ne sviđaju(što je i normalno, razmenjujemo mišljenja zar ne)Texonja napisao: Zato sto skoro 70 god zive ovde, dakle 2 generacije, a pricaju kao da su juce dosli iz zavicaja (koji im i nije zavicaj jer su ovde rodjeni i oni i verovatno njihovi roditelji).
Ovo sa naglaskom, izgovorom i sl uopšte ne pozdravljam zato što mislim da je baš teško generelizovanje. Ja recimo posle 20god van Zapadne Srbije, nisam moj naglasak promenio nimalo: a živeo sam u Beogradu(sa razvučenim EEE) i u Novome Sadu...zato što ne patim za tim(a mnoooogo ljudi iz provincije verujte pati) i mislim da nije toliko bitna stvar.
Nisam problematična osoba, i ne bih voleo da me neko gleda ispod oka zbog toga što govorim drugačije. A to se dešava.
E to. Malo je glupo tako reći, i nema reč neko pogrdno direktno značenje, ali u tom kontekstu baš tako i zvuči.Floyd napisao:
Po meni je reci nekom da je "dodjos", uvredljivo i fasisticki.
P.S: znam da niko u ovoj konverzaciji verovatno ništa loše nije mislio. Ovo govorimo generalno, jer je postao očigledan problem.
Podzorivost i pakost su se baš zapatile kod nas, i to je mnogo loše.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Veliki je problem sto ljudi koji su dosli, izbegli i posle 20 godina forsiraju tu pricu, mi smo izb(j)eglice...
To treba da je odavno ispricana prica
To treba da je odavno ispricana prica
Cekaj, znaci Lale po tebi nisu Srbi?Floyd napisao: Vojvodjani (ili Lale) pitomi a Srbi varvari.

@Superboss, ja pricam o generaciji koja je 3. koleno, dakle o nekome ciji je otac rodjen ovde, on je rodjen ovde i jos uvek prica "ijekavski". Meni je to nenormalno, ne zbog mene nego zbog njega samog. Pa Turcin rodjen u Nemackoj prihvati tu Nemacku kao svoju, drugo koleno, a kamoli trece, a ovde se radi o istom narodu koji ocigledno tera nekome inat.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Ma nije to samo kod nas slučaj, veruj mi u inostranstvima svi su mnogo gori
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Za mene jesu isto kao i Sumadinci ali u prici sa nekima sam zakljucio da se bas i ne osecaju takoTexonja napisao:Cekaj, znaci Lale po tebi nisu Srbi?![]()

Sad su odjednom vecina njih Madjari vise nego Srbi tj. veoma se trude da to dokazu zarad sitnih interesa.
Mozda sam se lose izrazio jer sam na brzinu hteo da izbegnem tu pogrdnu rec "dodjosi" a vrlo dobro znamo ko su dodjosi...nisu Svedjani sigurno.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Zavisi i to ko sta hoce od zivota. Neko se brzo integrise, a neko tera svoju pricu godinama i generacijama.superboss napisao:Ma nije to samo kod nas slučaj, veruj mi u inostranstvima svi su mnogo gori

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Dobijanje HU pasosa i odlazak iz Srbije? "Sitan interes"?Floyd napisao:veoma se trude da to dokazu zarad sitnih interesa.
Floydeeee.....

Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Moze se iz Srbije i sa srpskim pasosem 
Ne moze da se sredi radna viza za ciscenje klozeta i rad na trafici ali u principu za trazenije zanate moze...

Ne moze da se sredi radna viza za ciscenje klozeta i rad na trafici ali u principu za trazenije zanate moze...
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Tema je Novi Sad! Vratite se temi ili cemo lockovati.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Upravo tako. Ja sam "dođoš" u punom smislu reči, u Novom Sadu sam od 1991. (duže živim ovde nego što sam živeo u starom kraju) ali govorim tečno ekavicom i bez akcenta starog kraja tako da se vrlo teško može otkriti odakle sam dok sam ne kažem. Na drugu stranu imam prvu komšinicu Crnogorku koja je još duže od mene ovde a kao da je juče sišla sa Cetinja. Ona ili ne želi ili jednostavno ne može - ima i toga - da se stopi sa sredinom u kojoj živi. Ima nas raznih i zato ne treba generalizovati.dragvorl napisao:Zavisi i to ko sta hoce od zivota. Neko se brzo integrise, a neko tera svoju pricu godinama i generacijama.
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Evo ja malo o temi...
Više puta sam ovde napisao da NS smatram ležernijim i manje histeričnim od BG i zato mi je veoma žao mi je što vidim šta se tamo dešava po u zadnje vreme. Smatram da ovo nema veze sa poreklom, genealogijom i sl. U pitanju je mnogo banalnija i opasnija stvar. Gomila dece je i bukvalno ispuštena, a verujem da su nekima roditelji ispušteni u ranijem periodu, pa ni od dece ne možeš da očekuješ bolje.
Više puta sam ovde napisao da NS smatram ležernijim i manje histeričnim od BG i zato mi je veoma žao mi je što vidim šta se tamo dešava po u zadnje vreme. Smatram da ovo nema veze sa poreklom, genealogijom i sl. U pitanju je mnogo banalnija i opasnija stvar. Gomila dece je i bukvalno ispuštena, a verujem da su nekima roditelji ispušteni u ranijem periodu, pa ni od dece ne možeš da očekuješ bolje.

Širim haos!
Stasala su deca bivših dizelaša , vaspitavana i pujdana od strane agresivne sredine. Dakle, izraz ,,ispuštena deca'' nije adekvatan, jer su realno uspešna kreacija loših roditeljamethane.master napisao: U pitanju je mnogo banalnija i opasnija stvar. Gomila dece je i bukvalno ispuštena, a verujem da su nekima roditelji ispušteni u ranijem periodu, pa ni od dece ne možeš da očekuješ bolje.