Heinz napisao: 26 Nov 2023, 17:34
Dugar kad je dolazio iz DE novom nekom BMW 3 hybrid (zaboravih oznaku) je imao komentar da kad uđe u SRB pogasi mu se dosta tih dodataka.
Da,dosta stvari ne radi na balkanu, na zalost.
Doduse ja sam hardcore antiasistencije covek ali ako vec ima neka radi svuda
Novi update: bili na probnoj vožnji Mazde i da vidimo Qashqai-a.
CX-5 bismo u idealnom svetu odvezli na Venac, odatle po Partizanskom putu po FG i sve tako do Beške, odatle na autoput i nazad u NS, međutim iz više razloga nismo. Pre svega, u Mazdi nisu bili oduševljeni tom idejom, jer preferiraju da se izađe na autoput i odmah vrati u salon, a kako je i samo vozilo bilo sa 2.5 motorom i AT menjačem (a mi se interesujemo za 2.0 i manuelca) i u najjačoj opremi, bili smo u fazonu: nebitno, daj makar da vidimo veličinu vozila i ponašanje u vožnji.
I to smo uspeli da vidimo. Auto zaista lepo leži i kad se pri većoj brzini uleti u krivinu (kod Lesnine smo to proverili, ko poznaje teren u NS), a prostora ima, mada ne strašno mnogo. Kada se vozačko sedište namesti za mene, iza se lakše ubaci dečije sedište, a i supruga kaže da je prostranije nego u Suzukiju. Gepek je takođe veći, naravno, mada kada se ubace naša kolica, i dalje ne ostaje mesta za "referentni kofer" (poneli smo ga da probamo). Uzgred budi rečeno, sumnjam da će i u druge konkurente, ali eto, gledamo, probavamo...
Kad već kucam, da pomenem: motor 2.5 ima snage, i auto je na ~125kmh baš tih, znatno više od Suzukija, ali mi se AT menjač nije svideo: kad ga floor-ujem, spusti i za 2 stepena prenosa, ali malko se nećka... DSG-ovi koje sam vozio rade to brže. Nije katastrofa, ali recimo da bih kod Mazde zaista izabrao manuelca svakako, on mi je super (vozio ga ranije na dve šestice, dizel karavanki i benzinskom sedanu).
Sve u svemu, Mazda je i dalje u igri, što se ne može reći i za Qashqai-a. U Stojanovu smo dobili odličnu ponudu za auto sa skoro svom mogućom opremom (nekih 35k, dve boje su dostupne za izbor), ali nakon sedanja u njega, shvatili smo da nema nikakvog smisla da pređemo na njega. Praktično je iste veličine kao i Suzuki. To mislim i ja (kad namestim vozačko sedište za sebe), i supruga u drugom redu (gde sedi sa bebom), a i kad sam ubacivao dečije sedište, čak sam imao osećaj da ga teže smeštamo no u Suzukija. Gepek je za nijansu veći (poneli smo metar: Nissan 85x108, koliko je u širini točkova, Suzuki 81x103), ali nedovoljno da to napravi razliku vrednu takve kupovine.
No, kome treba auto te veličine, ubeđen sam da bolje ponude trenutno nema (a dobro sam se nagledao cenovnika u poslednje vreme). Nama je praktično žao što nam veličinom ne odgovara...
Za sutra je zakazana probna vožnja Kie (bićemo prvi koji voze taj konkretan auto, koji je potpuno identičan onome što želimo, osim što nema 4x4), pa će vidimo... Javiću i tamo kako smo se proveli.
mironiko napisao: 30 Nov 2023, 22:00
Kad već kucam, da pomenem: motor 2.5 ima snage, i auto je na ~125kmh baš tih, znatno više od Suzukija, ali mi se AT menjač nije svideo: kad ga floor-ujem, spusti i za 2 stepena prenosa, ali malko se nećka... DSG-ovi koje sam vozio rade to brže. Nije katastrofa, ali recimo da bih kod Mazde zaista izabrao manuelca svakako, on mi je super (vozio ga ranije na dve šestice, dizel karavanki i benzinskom sedanu).
Razlicita koncepcija. Mazda ima klasican automatik sa kvacilom umesto torque converter-a. Mazda obecava najbolje iz oba sveta (glatkocu automatika i brzinu DSG-a), istina je izmedju, jeste gladak i mekan, jeste brzi od klasicnog automatika sa torque converter-om, ali nije kao DSG. Doduse ni DSG nije klasican automatik. Direktno poredjenje po meni nije ni moguce.
U realnom svetu, ja jedinu zamerku imam za vece uspone, na visim brzinama. Tipa veci uspon a ti ides 90-100 tu ume nepotrebno da prebaci brzinu-dve nize pa se motor dere, ali prebacis u manuelni mod i to je to. Mada sada vec znam, refleksno, kada ce da uradi to i gasom kontrolisem kada i kako, stvar navike. Verujem da u turbo modelu ovaj menjac radi mnogo bolje. Nazalost, njega nema u EU.
Ja sam se odlucio za AT iz prostog razloga sto je to jedini menjac koji mozes da dobijes sa 2.5 motorom. Svakako da bih uzeo manuelni da je moglo, pogotovu od proizvodjaca koji pravi MX-5, gde je saltanje prosto savrsenstvo. Probao sam u 3-ci manuelni, fantasticno.
Ma koje da je koncepcije, skoro svaki uobičajeni automatik u nekim situacijama brljavi, predomišlja se, suviše šalta na niže. To im je prirodna osobina. Na koju čovek može vremenom da navikne.
Netacno Ima boljih i losijih. I razlike su ogromne tamo gde su najvazniji u stani / kreni voznji u centru grada ili velikoj guzvi…. A u voznji to je tacno, ima sportskijih i stedljivijih, kao i da svaki ima svoje bubice u prebacivanju, mada to zavisi dosta i od treninga menjaca (kod novijih)
PS: Jedini razlog zasto bi uzeo automatski menjac je bas u tom stani/kreni rezimu i eventualno sto je stedljiviji (vise brzina i brze salta)
ljuba napisao: 01 Dec 2023, 11:28
Netacno Ima boljih i losijih. I razlike su ogromne tamo gde su najvazniji u stani / kreni voznji u centru grada ili velikoj guzvi…. A u voznji to je tacno, ima sportskijih i stedljivijih, kao i da svaki ima svoje bubice u prebacivanju, mada to zavisi dosta i od treninga menjaca (kod novijih)
PS: Jedini razlog zasto bi uzeo automatski menjac je bas u tom stani/kreni rezimu i eventualno sto je stedljiviji (vise brzina i brze salta)
Vidi, imam hibrid i znam šta su mu prednosti u gradskoj vožnji (to što je pretežno mir i tišina, bez zvuka SUS-a), ali, nemam dileme da je u gradskoj vožnji i najgori bicikl malo brži i prijatniji i od najboljeg automatika, a i hibrida
A izvan grada ne vidim neku generalnu prednost hibrida za sve uslove, a ni bolji ugodjaj uvek. Tu mi je od njega u nekim uslovima vožnje prijatniji manuelac, mada zaista ima i nekih drugih trenutaka i uslova vožnje kada i hibrid tu može da blista ugodjajem koji pruža (ali, na auto putu ni pod razno).
Dakako, i automatik (klasičan, DCT/DSG ili CVT) može nekada van grada da bude prijatniji od svega toga, ali, ima i on svojih trenutaka kada mi je algoritmom svog rada baš iritantan i kada bih ga "zapalio".
Sve u svemu, (skoro) sve je falično. Po nečem. A može da se kaže i da je sve najbolje. U nečem. Kao ona do pola puna ili do pola prazna čaša.
Probali Kiu. Pomešani su utisci, ne toliko zbog vozila, nego zbig same vožnje: mislio sam da je ono juče od Mazde škrto, a ovi danas nam dadoše samo krug oko kvarta, i to u najvećoj mogućoj gužvi... Dosta toga nisam mogao da "testiram" lepo: ponašanje u krivini, izolaciju na 120+, reakciju automatika pri ubrzanju na nekih 90kmh i slično.
No, auto kao auto nam je lepo legao. Vrlo je prostran, u vožnji se to još bolje oseti, modernije izgleda od Mazde (i spolja i unutra), sedišta su odlična, mekan je preko ležećih, i pri manjim brzinama DCT menjač se dosta brže šalta od jučerašnjeg. Pritom, iako jučerašnja Mazda (2.5 atmo-motor, 194ks) na papiru ima više snage, turbina radi svoje i Kia je defintivno živahnija.
Dve zamerke imamo: manja je nešto veća površina pod piano plastikom oko menjača, a veća je čudna postavka gepeka. Ispod pregrade (u oba njena položaja!) ima užasno mnogo neiskorišćenog mesta, popunjenog nekim stiroporom. Deluje mi kad se on izvadi (jako je visok), čak i sa rezervnim točkom - MNOGO više mesta bi bilo unutra. I ovako je solidan, ali glupo su postavili tu pregradu. Čak vredi videti da li ima nekih aftermarket rešenja za tu pregradu/stiropor.
U međuvremenu me nazvao prodavac sa kojim sam pričao prošle nedelje (danas nije radio) i kad sam se požalio na dužinu vožnje, kaže da će srediti nešto duže naredne nedelje.
To je bas neprofesionalno s njihove strane. Ja više puta uzimao kod jednog dealera, i to po par sati. Sami u autu i mogli smo gde hoćemo. Na kraju kupili kod skroz drugog
Ko ti od ovih u uzem izboru nudi najdužu garanciju, jel ti igra to ulogu?
Ozbiljni prodavci ti daju kola na par sati, dan, vikend. Dva dilera istog brenda u istom gradu mogu imati totalno drugačiju politiku. Jedan ti kaže maltene: „Može samo krug oko salona“, a drugi diler u istom gradu: „Evo vam kola, vratite se za sat-dva-tri“.