Eneos mi predlaze ova dva : ENEOS HYPER 5W-40 i ENEOS PRO-PLUS 10W-40.
A EMEA Mobil oil selector mi predlaze izmedju ostalog i to Mobil 3000 5w40. Mozda cu probati to

Pa, možda se ne bi osetila razlika na npr 20, 30 ili 40 C leti. ali na 0 C. a pogotovo na npr. -10 razlika se čuje između 10W-xx i 5W-xx, u prvih oko desetak sekundi hladnog starta, po negde možda i duže.horvat napisao: 07 Dec 2021, 22:00 Hm, znaci ima razlike na hladnom startu, e to mi je korisno za cuti, hvala![]()
Eneos mi predlaze ova dva : ENEOS HYPER 5W-40 i ENEOS PRO-PLUS 10W-40.
A EMEA Mobil oil selector mi predlaze izmedju ostalog i to Mobil 3000 5w40. Mozda cu probati to![]()
Primetio sam i ja, da je ta "G2" specifikacija, u stvari nista, mada vidim da prethodno sipani Mol ima to odobrenje :DS9 napisao: 07 Dec 2021, 22:50
Inače, da, Fiat je (u određenim godištima) svojim benzincima propisao Selenia 20 K.
Posebna zvrčka u priči je da Petronas (koji je inače pre deceniju otkupio od Fiata brend Selenia) ima/nudi dve varijante Selenia 20k, jedna varijanta je za Alfa Romeo, druga za sve ostale - međutim njihove osobine nisu posebno/začajno različite
https://extranetpli-eu.pli-petronas.com ... ec_eng.pdf
https://extranetpli-eu.pli-petronas.com ... ec_eng.pdf
U oba slučaja se radi o prilično klasično koncipiranim polusintetikama, a Fiat je to upakovao pod svojom normom FIAT 9.55535-G2 CONTRACTUAL TECHNICAL REFERENCE N.F405.N04 - pri čemu odobrenje/approval po toj normi ne daje nikome osim petronasu tj. seleniji. Pri svemu tome, svojim navodima oko upotrebe ulja u korisničkom uputstvu - praktično plaši korisnike da će upotrebom nekog drugog ulja možda biti problema.
Najjednostavnije rečeno radi se o monopolu, a neki ekonomista bi to sigurno bolje definisao.
Hyper 5W-40 je ipak mid SAPS ulje po ACEA C3, pa iako bi vrlo verovatno odlično završilo posao (osim što je relativno visokog opšteg kvaliteta na papiru), ono formalno nije primarni izbor za ove benzinske motore (doduše može zavisiti od godišta), kojima su propisana full SAPS ulja po čisto ACEA A3.
Mobil je uvek bezbedan izbor (postoji zvanični zastupnik/uvoznik tj. Plattner, obaška jedan od najrenomiranijih svetskih proizvođača) s tim što je kod mobila vrh serija Mobil 1, dok je serija 3000 praktično varijanta kakvu/sličnu nude i mnogi drugi proizvođači po nižoj ceni. Kod mobila, uslovno rečeno - dobar deo para ode na njegovo veoma renomirano ime (s tim što to ne znači - manji kvalitet).