Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
https://www.youtube.com/watch?v=sHLXXCGdRhs
Ovo licni na ono pocetak iz pisma jednog izbeglice iz Kanade/Floride
- Pulp Fiction
- Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
- Garaža: Astra G 1.7 dti
Eto vidiš još 95. smo mi provalili ovaj današnji meme Swedistan. 
Ne znam, uvek pomislim kad nešto ovako pročitam da je lovačka priča, ali ko će ga znati, jaka je Švedska.

Ne znam, uvek pomislim kad nešto ovako pročitam da je lovačka priča, ali ko će ga znati, jaka je Švedska.
Jedna strana medalje.
Ima super stvari u SW, istina je i da angazuju nastavnika jezika za jedno dete. Ali kad se pominje ovo, onda treba pomenuti i drugu stranu medalje, tj koliki su im porezi pa je jasno da to uopste nije bajka, odma bi im sve po spisku.
Super stvar tamo je npr i "godisnji" nakon rodjenja deteta. Roditelji dobiju ukupno 18 meseci, mogu da razdele kako zele i imaju rok od 8 godina da ga potrose.
Ima super stvari u SW, istina je i da angazuju nastavnika jezika za jedno dete. Ali kad se pominje ovo, onda treba pomenuti i drugu stranu medalje, tj koliki su im porezi pa je jasno da to uopste nije bajka, odma bi im sve po spisku.
Super stvar tamo je npr i "godisnji" nakon rodjenja deteta. Roditelji dobiju ukupno 18 meseci, mogu da razdele kako zele i imaju rok od 8 godina da ga potrose.
- Pulp Fiction
- Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
- Garaža: Astra G 1.7 dti
Ima na forumu čovek iz SWE čini mi se, pa eto nek se javi i prokomentariše.
Meni je ovo zanimljivo i sa te ekonomske strane, što kažeš da bi bila ''socijalistička'' država tj. welfare, potrebni su ogromni porezi, a poreze naplaćuješ kad imas od koga, dakle velika je zaposlenost, pretpostavljam dobra plata svima, ogroman broj svetski jakih i priznatih kompanija je tamo, ali i dalje ima pitanje koliko je to održivo. Mislim do kada, još uz stalni priliv migranata, koji ne rade ili ne že da rade...šta znam.
Kako npr. USA nije welfare ni blizu kao ti severnjaci, pa i dalje je mesto u koje mnogi hrle. A opet i oni imaju mnogo više negativnog tamo, nzm drugačiji koncepti su. USA je čisti kapitalizam, ''neoliberalni'' tj. Fridman fazon, a ovi su ovamo državna davanja, socijala. Treba to proučavati malo dublje...ali kako god. bitno je da je pučanstvu dobro
Meni je ovo zanimljivo i sa te ekonomske strane, što kažeš da bi bila ''socijalistička'' država tj. welfare, potrebni su ogromni porezi, a poreze naplaćuješ kad imas od koga, dakle velika je zaposlenost, pretpostavljam dobra plata svima, ogroman broj svetski jakih i priznatih kompanija je tamo, ali i dalje ima pitanje koliko je to održivo. Mislim do kada, još uz stalni priliv migranata, koji ne rade ili ne že da rade...šta znam.
Kako npr. USA nije welfare ni blizu kao ti severnjaci, pa i dalje je mesto u koje mnogi hrle. A opet i oni imaju mnogo više negativnog tamo, nzm drugačiji koncepti su. USA je čisti kapitalizam, ''neoliberalni'' tj. Fridman fazon, a ovi su ovamo državna davanja, socijala. Treba to proučavati malo dublje...ali kako god. bitno je da je pučanstvu dobro

- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Na te poreze najvise se zale nasi. Nasi prijatelji su posle bombardovanja produzili u SWE, u pocetku sve full, brzo se skucili tralala A ONDA SOK!! kada su videli koliko im sa plate skidaju. Jadni mislili ako su od drzavne milostinje uspeli relativno brzo da se srede, da ce sa platom jos bolje biti. Kako drugacije odrzavati takav sistem?
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
- H4wkeye
- Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
- Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
Ovaj tekst je tesko proseravanje. Imam drugara iz Svedske, bas svedjana, nije odavde i cesto pricamo o ovakvim stvarima. Da jeste dobar standard i plate ali taj tekst predstavlja kao da je sve bajka tamo, neka utopija.
Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
- maxer
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
- Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
Pa, ne znam šta da ti kažem:
Autor "pisma iz Švedske": 90% ne veruje, 10% kaže da lažem
Stokholm -- Slobodan Mufić, čija je objava o švedskom školskom sistemu na Fejsbuku izazvala mnogo pažnje na Balkanu, rekao je za lokalne medije da mu "niko ne veruje".
"Devedeset odsto ljudi ne može da veruje da je to što sam napisao istina, a preostalih deset odsto tvrdi da lažem", kaže Mufić, prenosi "Svenska dagbladet".
Kako kaže, nije očekivao toliko reakcija, niti da će njegov post i razlike u školskim sistemima postati velika tema u regionalnim medijima.
U komentarima ima onih koji kažu da apsolutno potvrđuju njegovu priču, ali mnogi navode da je mnogo preterivanja.
"Znam da švedske škole nisu najbolje na svetu, ali ako ih poredim sa onima u Hrvatskoj, svakako ne mogu da kažem da su loše. Više smo nego srećni na način na koji je naša kćer primljena", kaže Mufić.
Švedski portal je preneo prevod njegove originalne poruke.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1299146
Autor "pisma iz Švedske": 90% ne veruje, 10% kaže da lažem
Stokholm -- Slobodan Mufić, čija je objava o švedskom školskom sistemu na Fejsbuku izazvala mnogo pažnje na Balkanu, rekao je za lokalne medije da mu "niko ne veruje".
"Devedeset odsto ljudi ne može da veruje da je to što sam napisao istina, a preostalih deset odsto tvrdi da lažem", kaže Mufić, prenosi "Svenska dagbladet".
Kako kaže, nije očekivao toliko reakcija, niti da će njegov post i razlike u školskim sistemima postati velika tema u regionalnim medijima.
U komentarima ima onih koji kažu da apsolutno potvrđuju njegovu priču, ali mnogi navode da je mnogo preterivanja.
"Znam da švedske škole nisu najbolje na svetu, ali ako ih poredim sa onima u Hrvatskoj, svakako ne mogu da kažem da su loše. Više smo nego srećni na način na koji je naša kćer primljena", kaže Mufić.
Švedski portal je preneo prevod njegove originalne poruke.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1299146
- H4wkeye
- Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
- Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
Videce kad krenu porezi i ostalo da li ce im biti tako bajno
Ne kazem da je lose, bolje je nego u Hrvatskoj ali taj sistem mora nekako da se odrzava.

Ma cela prica je cisto novinarsko spinovanje... Ima razlike, ima dosta prednosti, ali tekst je ...
Hm, on se oduševljava sa školom u SWE i upoređuje je sa CRO školstvom.
Ne znam kakvo je zaista u CRO, ali ne sumnjam da je svetlosnu godinu odmaklo od našeg.
Za početak, imaju besplatne knjige, možda čak i na fakultetu.
Ne znam kakvo je zaista u CRO, ali ne sumnjam da je svetlosnu godinu odmaklo od našeg.
Za početak, imaju besplatne knjige, možda čak i na fakultetu.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
- klisko
- Pridružio se: 01 Okt 2016, 00:09
- Garaža: Octavi A7FL 1.6TDI 2019, Octavia A5FL 1.9TDI 2010
Koristi li neko packstation u DE? Uredno sam se registrovao na sajtu, izabrao lokaciju, dobio broj, kupio nešto sa isporukom na taj packstation i tek onda mi DHL kaže da mora poštar da verifikuje moju adresu pre nego mogu da koristim packstation!? Pa da hoću da se družim sa poštarom, ne bih tražio packstation. Umesto da mi paket stigne u utorak (poručeno pre nedelju dana), poštar još nije verifikovao moju adresu. Mislim da se u utorak na portalu pojavio neki paket za koji verujem da je neki "welcome kit". Izaberem ja da mi se taj paket dostavi u subotu (to je danas) jer samo tada ne radim, pomerim neke obaveze zbog toga, da bih dobio mail pre dva sata da nisu u stanju da mi isporuče paket kada sam tražio. Pri tome ništa ne kažu ni kada će moći. Da li je moguće da su toliko nesposobni? Paket koji mi u stvari treba ne mogu da skrenem na svoju adresu ili kod komšije ili u garažu (što navodno sve može kada pogledaš naslovnu stranicu).
Ja za nedelju dana odoh i ko zna kada ću se vratiti, ali je sigurno da se neću vratiti na istu adresu. Šta uraditi?
Ja za nedelju dana odoh i ko zna kada ću se vratiti, ali je sigurno da se neću vratiti na istu adresu. Šta uraditi?
Znaci AKSA zakon
Jbg, kod njih imaju neke procedure na koje mi nismo naviknuti i znaju ponekad da komplikuju bez problema(iz naseg ugla)

Jbg, kod njih imaju neke procedure na koje mi nismo naviknuti i znaju ponekad da komplikuju bez problema(iz naseg ugla)
What i do for the livin'? I live for the livin'.
To sto ti je stiglo, "poklon", je u stvari kartica kojom se identifikujes na paket masini.
Kada je preuzmes, kada ti stigne neki paket, sms-om ti stigne sifra. Odes na paket masinu, izaberes da podignes paket, ubacis karticu da te identifikuje, ubacis mTan i to je to.
Preuzimanje te kartice ti je u stvari verifikacija adrese. Ja nisam bio kuci kada mi je poslali, pa su je ostavili u posti, gde sam je pokupio.
Kada je preuzmes, kada ti stigne neki paket, sms-om ti stigne sifra. Odes na paket masinu, izaberes da podignes paket, ubacis karticu da te identifikuje, ubacis mTan i to je to.
Preuzimanje te kartice ti je u stvari verifikacija adrese. Ja nisam bio kuci kada mi je poslali, pa su je ostavili u posti, gde sam je pokupio.
- klisko
- Pridružio se: 01 Okt 2016, 00:09
- Garaža: Octavi A7FL 1.6TDI 2019, Octavia A5FL 1.9TDI 2010
E hvala, znači moći ću da je pokupim u pošti (mada to znači izlazak sa posla kad mu vreme nije). Bio sam danas u dva njihova paketshopa i zvao dva puta kontakt centar, niko nije znao da mi kaže šta će da bude.
Baš me iznerviralo što su na početnim stranicama i FAQu naglašavali kako ti ne treba ništa za registraciju, a sada odjednom treba adresa na koju će poštar doći, pa mobilni, pa kartica, pa pripremi pasoš i to poštar dolazi u vreme kada nisam u stanu... A sve to sam saznao tek nakon što su mi dali podatke za packstation i nakon što sam poručio nešto. Sa amazona naručim u Hermes, stigne na benzinsku koja mi je 300m od stana i radi do 22h, ne može jednostavnije. Ovi ubiše sa birokratijom.
Hvala za odgovor, popravio si mi raspoloženje
Baš me iznerviralo što su na početnim stranicama i FAQu naglašavali kako ti ne treba ništa za registraciju, a sada odjednom treba adresa na koju će poštar doći, pa mobilni, pa kartica, pa pripremi pasoš i to poštar dolazi u vreme kada nisam u stanu... A sve to sam saznao tek nakon što su mi dali podatke za packstation i nakon što sam poručio nešto. Sa amazona naručim u Hermes, stigne na benzinsku koja mi je 300m od stana i radi do 22h, ne može jednostavnije. Ovi ubiše sa birokratijom.
Hvala za odgovor, popravio si mi raspoloženje