TV - Audio - Video - bela tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Re: TV - Audio - Video - bela tehnika

Post od Sloba »

Bitno je da smo se razumeli.:-)

Sent from my Sony EXPERIA M2 Aqua
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Sloba napisao:
ljubitelj napisao:Trosi oko 60 do 80W tipicno.
Nema veze sa praksom. Tipicno. :)
Post pre mene je upravo nidza pitao koliko manje LED trosi.
Izmeri neki LED po zelji klase 48 do 50, napisi prosecnu potrosnju. Bas me zanima praksa u merenjima:)
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

I za led lcd lazu. Merili smo 32" sa deklarisanom snagom od 40W (mozda koji watt manje ili vise) i u piku vukao je i duplo vise. Moj LG od 55" ima deklarisanu potrosnju od 66W sto nema sanse da je tako. Izgleda da nema ko ne laze kada su u pitanju potrosnja, efikasnost, zagadjenje i ostalo. Posle vesti o VW-u, treba biti dovoljno lud i verovati onome sto pisu kapitalisti.

Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Stvar je sto toliko trosi sa svim smanjenim mozda. Oni kazu koliko moze da trosi, a trebalo bi da se donesu neke regulative, da kazu od, do koliko trosi.

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Sloba napisao:. Moj LG od 55" ima deklarisanu potrosnju od 66W sto nema sanse da je tako.
I koliko si izmerio tipicnu stvarnu potrosnju tog 55?
Ili iz prakse merenja koja si obavio tipicnu potrosnju nekog slicnog druge marke.

32 inca Samsung CRT mi je na merenju imao potrosnju do 130W, a da LED 32 ima snagu od 80W :think: ,

Ja koristim sada Eaton opremu za merenje, ranije sam Fluke. Cime si merio?
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

To ti je neki stari LCD, batali to. Merač meri potrošnju struje pobogu, nije neki poseban merač u pitanju...
Recimo noviji LCD i stariji, potrošnja se razlikuje bar dva, tri puta. Samo stavi ruku iznad monitora pa vidiš koliko greje. Stari 21" LG se greje ko tri nova 24" Dell-a.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

ljubitelj napisao:
Sloba napisao:Moj LG od 55" ima deklarisanu potrosnju od 66W sto nema sanse da je tako.
I koliko si izmerio tipicnu stvarnu potrosnju tog 55?
Ili iz prakse merenja koja si obavio tipicnu potrosnju nekog slicnog druge marke.

32 inca Samsung CRT mi je na merenju imao potrosnju do 130W, a da LED 32 ima snagu od 80W :think: ,

Ja koristim sada Eaton opremu za merenje, ranije sam Fluke. Cime si merio?
Nisam merio potrosnju svog televizora jer nemam uredjaj za merenje, ali posle svih iskustava na ovu temu mogu da garantujem da tv sa dijagonalom od 140cm ne može da troši 66W. Kolega i ja smo merili potrošnju dosta televizora i zaključak je da je na svim istaknuta potrošnja koja je u praksi nedostižna. Nađoh i da sam kačio na forum nešto o tome, plazma 50" je u pitanju:

viewtopic.php?f=25&t=223&p=256791#p256791
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

"sta vi mladi radite, jebote" - Dragan Jove Torbica

Potrosnju samo na kolima merim.

Poslato sa Lumia 925
Slika
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Sloba napisao: Kolega i ja smo merili potrošnju dosta televizora i zaključak je da je na svim istaknuta potrošnja koja je u praksi nedostižna.
Plazma je drugi set carapa za merenje. Napisao si da iskustvo, upravo za LED sam naveo , da 50ica prema merenju trosi i do 80W nema veza sa realnosti pa otuda insistiram na merenjima koje si ti obavio i tvoju praksu.

Za tvoj LG ocekivao bih da trosi oko 100 do 110W.
To je sve i dalje oko 3 puta manje od plazme, i to je sustina dileme koju je nidza postavio.

Sada sam pogledao link, pa to nije cak ni obican merni instrument, multimetar. Nije valjda da si ozbiljan da je to merenje snage svicera (copera) kao neki podatak za verovanje. Probao sam nekoliko tih i razlika je i do 30% u pokazivanju. Nisu kalibrisani, tesko "mere" prekidacka napajanja.
Moze okrvirno sa tim da se izmeri bojler, grejalica, neki omski potrosac...

Merenja softverski na UPSu su verodostojna prema mom iskustvu.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Mene je od plazme odbio mogući screen burn. Možda to u praksi nije toliko verovatno, ali je dovoljno da vidiš par primera pa da se zabrineš. U skladu sa tim bila su brojna uputstva tipa razrada x sati, ne gledati isti program sa statičnim logoom duže od sat vremena, pazi da ti ne ostane pauzirana igrica duže vremena itd. Pri čemu u kući bi samo ja brinuo o tome, a najmanje ga gledam. Osećam da bi mi se za dva dana klinci urezali "Ultra" u ćošku.

Kad sam kupovao TV pre 3-4 godine bio sam nezadovoljan i LCD-ovima koje sam viđao u realnim uslovima kod prijatelja. Doduše to su uglavnom bili jeftiniji primerci. Tad sam i ja pao na taj plazma hajp i polako se spremao da titram televizoru, da ga razrađujem itd. Međutim tada sam par dana u gostima gledao Sony srednje klase, model oko 2011. god - konačno prirodne boje, dobro skaliranje, odlični uglovi, bez ikakvih anomalija kod pokreta... A zahtevan sam koristnik. Tek tad sam video nešto što može da parira CRT-u sa uobičajenim SD signalom. Realno ne vidim mu manu zbog koje bi poželeo plazmu, osim kad pogasim sva svetla, i na TV pustim crnu sliku. Tad može da se vidi blago probijanje koje je prisutno kod manje više svih LCD-ova. Ali pošto ne gledam skoro nikad u tim uslovima ta mana me ni najmanje ne dotiče. Tako da sam i ja završio sa Sony 40HX751.

Da li je to bio trenutak kad su bolji LCD u praksi dostigli plazmu po kvalitetu slike? Ne znam kakvo je sad stanje na tržištu i šta rade ostali proizvođači ali to može da objasni zašto je plazma napuštena, čak i od strane video entuzijasta. U međuvremenu sam kevi uzeo neki najjeftiniji Philips i on jeste krševit. Stalno neki čudni artefakti kod bilo kog pokreta, ne mogu boje da umirim šta god da mu radim, skaliranje je dosta loše... Tako da ne treba gledati lošije LCD-ove i porediti ih sa dobrim plazmama i na osnovu toga izvlačiti zaključke.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Ljubitelj, ne sumnjam da postoje bolje i preciznije metode merenja. Kolega je radio-amater, ima i lokalnu tv i nije bas u fazonu da ne zna radi. Uredjaj koristi za podesavanje ili samogradnju opreme, predajnika i slicno. Ako uredjaj pokazuje deklarisanu snagu televizora dok su tamne scene na ekranu, to znaci da uredjaj radi posao. Ako isti utrostruci vrednost kada ekran bljesne, pa i uz neki watt greske gore ili dole, i to opet nesto znaci. Sad, da li laze i koliko u kom opsegu rada, ja to ne znam. Svakako manje laze od proizvodjaca televizora (i ostalog).

A, ono iznad nisam dobro razumeo, mislio sam da se radi o potrosnji plazme pa nisam mogao da verujem da to govoris.

Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

grujicd napisao:Da li je to bio trenutak kad su bolji LCD u praksi dostigli plazmu po kvalitetu slike?
Nazalost, ni pod razno.

Para vrti gde burgija nece... Plazma je nestala sa trzista iz drugih razloga, a ne zbog kvaliteta slike - eko norme, potrosnja, cena proizvodnje, cena skladistenja, cena transporta, cena preradjivanja otpada (eko takse)...

Ukratko - na LCD tehnologiji mnogo je veca zarada proizvodjaca.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Plazma je te mane imala i ranije, pa su je proizvodili. Nije LCD tj. LED isto ono od pre 5 i više godina, puno su napredovali po svim parametrima. Sem ako ne gledaš budžet modele.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Imaš dosta testova na netu. Neki likovi su još 2010 pokušali da naprave burn in na aktuelnim modelima i nisu uspeli da trajno zeznu nijedan jedini panel.

Postoji pojava koja se zove image retention, i privremenog je karaktera. Postoji pojava da kad se pukne preko čitavog ekrana beli desktop da to više nije bela, nego malo zasivi.

Potrošnja ne znam koja je, deklarisana je na max 200W, a radi obični od 50 do 70 posto jer ima senzor svetla pa se podešava sama spram ambijenta.

Takođe crna nije mrak, vidi se da mrdaju pikseli i statički elektricitet. Nije potpuni mrak.

Sve te mane vidiš kad ih tražiš. U normalnom radu je slika (po mojim kriterijumima) prava uživancija.

Tapatalk
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

grujicd napisao:Plazma je te mane imala i ranije, pa su je proizvodili. Nije LCD tj. LED isto ono od pre 5 i više godina, puno su napredovali po svim parametrima. Sem ako ne gledaš budžet modele.
Jeste, ali tada je LCD bio 10 klasa iza. Sada je "samo" par klasa :)
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Odgovori