Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Milak011
Reactions:
Pridružio se: 20 Okt 2023, 12:52

Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Post od Milak011 »

Zašto je 225/45 17 toliko jeftinija guma od ostalih dimenzija za 17"? Jel ima neka caka, pošto je razlika suluda?
raks88
Reactions:
Pridružio se: 10 Avg 2016, 15:06

Post od raks88 »

Varovatno zato sto je i 205 55 16 jeftinije od ostalih- na 10komada 16ica proda se 9 u 205 55 16.

Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока

Milak011
Reactions:

Post od Milak011 »

Da li vredi doplatiti malo vise za Goodyear Vector 4 u odnosu na Kleber Quadraxer 3?

Sta mislite o Semperit All Season-Grip? Toyota ugradjuje tu marku u visoj opremi za 17ice
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

A170T napisao:Jel normalan pad pritiska od nekih 0.2 bara u roku od nekih 2-3 meseca? Pretpostavljam da nije, sa prošlim gumama nisam imao takvih situacija. Gume su bile 2.4 pa su spale na 2.2, sada sam ih ostavio na nekih 2.3 bara pošto su temperature niže nego letos. Dotegao sam iglice ventila za neku četvrtinu kruga, bez nekog pretezanja.

Послато са MI 9 помоћу Тапатока
Struka popustila?

Pritisak u gumi na 35c i 15c nije isti.

Послато са SM-G991B помоћу Тапатока

A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Pitam zato što nisam imao takvih slučajeva sa Winterama. Njih sam proveravao par puta godišnje, pred smenu sezona (pred zimu, nakon zime, pred početak većih vrućina i sl) i držale su pritisak odlično, možda bi se desio pad od 0.1 bar. Gume su pale sa 2.4 na 2.2 nešto brže nego što sam očekivao, dopumpao sam sve 4 na 2.3, dotegao sam iglice ventila za moožda četvrtinu kruga i videćemo šta kažu za nekih mesec dana. Napravili smo propust što nismo stavili nove ventile, ali niko mi nije ništa predložio pa je ostalo na starim.
Nadam se da je samo u pitanju nagla promena temperatura u zadnje vreme.

pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

raks88 napisao: 21 Okt 2023, 13:15 Varovatno zato sto je i 205 55 16 jeftinije od ostalih- na 10komada 16ica proda se 9 u 205 55 16.

Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока
Ja sam tu dimenziju (205/55X16) imao na dva ranija automobila, jeftinije dimenzije nema, na oba sam na kraju vozio Michelin Cross Climate 2.
Na jednim poslovnim kolima vozim Good Year Vector 4Seasons Gen-3. I meni su super.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

A170T napisao: 22 Okt 2023, 14:45 Pitam zato što nisam imao takvih slučajeva sa Winterama..

Naravno da si imao identičan slučaj sa Winterama, sa XX, sa ZZZ, Sa YYY gumema.
Jer pV=nRT
je zakon poznat u fizici, a kako je zapremina fiksna jasno je kako se menja pritisak vazduha (u gumi fiksne zapremine) sa promenom temperature.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Meni Toyo vazda na 1.8 bara, a duvam ih na 2.2. Relativno cesto merim, sve 4 su iste, i menjao sam ventile na sve 4 kad sam ih uzeo nove...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
mikiklek
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2023, 03:13

Post od mikiklek »

Milak011 napisao:Da li vredi doplatiti malo vise za Goodyear Vector 4 u odnosu na Kleber Quadraxer 3?

Sta mislite o Semperit All Season-Grip? Toyota ugradjuje tu marku u visoj opremi za 17ice
Ja sam hteo da kupim Continental All Season Contact 2 i na kraju se odlucim za Kleber Quadraxer 3. Stavio sam ih pre par dana, tako da ne mogu da dam neki komentar kakve su. Samo mogu da kažem u odnosu na prethodne gume koje sam imao ( vozio sam samo zimske) da je auto dosta tisi, ne čuje se vise zvuk guma i da je daleko prijatniji kad se prelazi preko lezecih, rupa....

Послато са SM-A525F помоћу Тапатока

Milak011
Reactions:

Post od Milak011 »

Na malim kolima koje vozim samo po lokalu u Beogradu (predjem 2-3k godisnje) imam neke 14" Riken AS koje su teski tres. Te gume proklizavaju bukvalno u svim uslovima, sporo koce i ne bi ih uopste preporucio za neku ozbiljniju voznju.
Moje pitanje je da li su recimo Miselin ili GY dovoljno dobre za vecu klasu kola (Korola sedan) tokom cele godine po gradu ali i za Grcku i Kopaonik?
Korisnikov avatar
AchtungDichtung
Reactions:
Pridružio se: 02 Jun 2020, 13:11

Post od AchtungDichtung »

Ja bih rekao - da.
Na autu te klase (Renault Megane) ja evo vec 3 godine tj. oko 37k km vozim Fulda Multicontrol i vrlo sam zadovoljan. Planiram na leto da ih menjam a sledece gume ce mi biti opet all season, ili Hankook ili neke od ovih sto si spomenuo (Michelin, GY).
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

CC2, za 2 godine su presle malo vise od 50k km, i dalje su sasvim ok. Oko 4.5 - 5mm sare je ostalo. Razmisljam da li da ih menjam sada ili sledece godine.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Vukasin994
Reactions:
Pridružio se: 31 Jul 2018, 17:57
Garaža: Octavia A7 1.6 TDI Style

Post od Vukasin994 »

Neko reče da dolaze sa šarom od 6.5mm. Jel moguće da su posle 50k izgubile samo 2mm? Znači da bi kod mene lagano izgurale 3 sezone s obzirom da ja ne prelazim više od 15k godišnje?

Ima li bitne razlike među premium allseason u dimenziji 205/55 R16. Koliko vidim na IPG cenovno su Conti/GY/Michelin u 500din ima li bitne razlike u performansama prevashodno u letnjoj eksploataciji? Da li je ko imao ličnog iskustva sa Dunlopom, koliko vidim njihova allseason ima skroz letnju šaru?

Možda nije pitanje baš adekvatno za temu, ali da li važi kasko osiguranje ukoliko su na autu neodgovarajuće gume posle 01.11. ?
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

CC2 ima dubinu sare 10/32" iliti 8 mm.
CC i CC Plus imaju manju - 9/32".
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Delija napisao: 01 Nov 2023, 12:19 CC2, za 2 godine su presle malo vise od 50k km, i dalje su sasvim ok. Oko 4.5 - 5mm sare je ostalo. Razmisljam da li da ih menjam sada ili sledece godine.
Sitna je to para, ako pričaš o dimenziji za CRV-a. I bolje to menjaj sada.
Odgovori