Ljubitelji satova?

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Re: Ljubitelji satova?

Post od aviator »

Te generacije mladih i onako ne nose satove, jer imaju mobilne, pa i nisu tržište klasičnih satova.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

grujicd napisao: 07 Nov 2018, 22:53 Imam kontroverznu teoriju da će mejnstrim satovi biti zamenjeni smart satovima u narednoj deceniji i da će ostati samo viša klasa za hardkor ljubitelje. Gledam oko sebe ljude koji imaju neke pametne satove ili narukvice i jedna stvar je absolutni killer - notifikacije.

a) na satu ih registruješ i kad telefon ne čuješ od buke
b) i kad je telefon par metara dalje
c) i kad si zauzet drugim stvarima pa samo baciš pogled na sat

Mislim da ko se na to navuče više nema vraćanja na klasičan sat, bar na svakodnevnom nivou, ne računajući neke specijalne prilike. Sad već ima dosta modela kojima baterija traje 5-10 dana, što već nije smaranje kao svakodnevno punjenje. A ima ih i za male pare. Tako da cenim da će za 10 godina Casio, Citizen, Swatch i ekipa biti u ozbiljnim problemima, ako ne pređu na smart varijante. Jednim delom zbog napretka tehnologije, a drugim što nove generacije koje rastu uz društvene mreže imaju drugačije prioritete od nas starijih...
Imaće upliv na tržište, ali pitanje je da li će da preuzmu dominaciju. Preživeo je mehanički sat i quartz i digitalne satove.

Stoji to što kažeš, ali stoji i da je sat limitiran sa veličinom, a da korisnici žele veće ekrane. Samim tim sat je limitiran sa sadržajima koje može da pruži, a smartfon je uglavnom tu negde na dohvatu ruke. Notifikacije su bitne, ali sve više dominiraju notifikacije na društvenim mrežama koje iziskuju neku povratnu akciju od korisnika. Sat je bliži pejdžeru sa tim notifikacijama, pasivniji je i od sms.
U daljoj budućnosti ne ide mu na ruku razvoj virtual reality.
Ja vidim njegovu stabilnu ulogu nekom zdravstveno-sportskom segmentu.
Korisnikov avatar
klisko
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2016, 00:09
Garaža: Octavi A7FL 1.6TDI 2019, Octavia A5FL 1.9TDI 2010

Post od klisko »

Ja sam nosio mi band 2 skoro dva meseca. Odvratno mi izgleda na ruci, hoću da nosim sat, a ne to govance. Probao sam čak i sat na levoj, band na desnoj ispod majice/košulje. Skinuo sam band i vratio se samo na mehaničke satove ali mi jako nedostaje notifikacija (takav posao i okruženje). Gledao sam neke citizen i casio BT modele, nije to to. Postoji velika verovatnoća da u narednim godinama Orienti završe kao i Omega, u kutiji, a da na ruci bude nešto na struju.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Nema brige za klasične satove.
Međutim, istina je da su smart varijante prisutne, što iz fazona/trenda, što zbog potrebe.

Često sam na sastancima, sa direktorima i/ili vlasnicima firmi, i dosta njih (a nisu deca, niti su im dobri satovi van budžeta) nose ozbiljne pametne satove.

Juče smo organizovali neki događaj, dosta njih nosi smart sat (nalik klasičnom) ili narukvicu.

Ja ne nosim nikakav nakit, niti satove, jer me unervoze. Razmišljao sam o nekoj narukvici, zbog notifikacija, ali mislim da bih je se brzo rešio. Pa, u hotelu mi stave narukvicu, a ja hoću da svisnem. Kada vidim ove što idu po festivalima i sl, pa posle toga ne skidaju onu narukvicu još par dana, nije mi dobro.

TapaT

Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

@Mikospinkfloyd
Ne znam gde si našao za toliko ali čak i na Jomashopu je znatno više od toga. Za narukvicu su tražili prvo 16000 pa smo se našli na 11000. Kupljena u Bomaru gde i sat.

Vostok i Seiko su odlične ulaznice u horologiju. Uz malo urađenog domaćeg ne možeš da izgubiš praktično ništa, čak i da kupuješ nove. Takođe i Orient recimo.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Uroše, šts misliš o SNZH55 ?
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

Nećeš pogrešiti, i prodaćeš ga za isto koliko si ga platio kad odlučiš :)

Lično su mi dopadljiviji SNZF 11, 15, 17, 19. Koštaju isto, imaju niži profil i lepše se nose, imaju lepe okrugle 3D markere (preferiram u odnosu na štanglice kod SNZH). Bezel na SNZH ima kristalni umetak ali mi previše šljašti, SNZF su svedeniji i čini mi se bolji kao all-rounderi.

Oba bih kupio sa ebaya od proverenih prodavaca tipa ivshc, ili watchspree, a ima ih još. Recimo SNZF17 je bio nedavno za 135$ sa free shippingom, sada su oko 150, ali može da se prati, verujem da će opet biti 130-135.
Djukara
Reactions:
Pridružio se: 08 Nov 2018, 15:17
Garaža: VW Polo 1.4 TDI

Post od Djukara »

Pozdrav ljudi, evo jos jednog ljubitelja satova ovde.

Sta mislite, gde ce biti neka ozbiljna akcija za Black Friday od ovih online prodavnica?
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Nemam ništa protiv snzf11-19 , osim na njih gledam kao da su Golf2 ili Nokia 3310 , ako me razumeš?

Znam ja da je Blancpain Le Brassus mnogo redji ,ali mi fali malo gengi
Poslednja izmena od member u 08 Nov 2018, 18:35, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
milospinkfloyd
Reactions:
Pridružio se: 25 Maj 2015, 22:32
Garaža: Mini Cooper S F56 - Brera V6 Q4

Post od milospinkfloyd »

@Uroš S.

Na brzaka sam gledao cenu, ne moze za 500. Odlicna cena za narukvicu. Mislim da cu taj sat kupiti sledeci, dobijas dve narukvice u kutiji plus za 100e jos mesh celicnu
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

Zapravo sat dolazi sa dva kaiša, ne narukvice :)
Korisnikov avatar
speedy stikis
Reactions:
Pridružio se: 01 Jul 2016, 12:27

Post od speedy stikis »

@uros @milos

Koliko vam veze +- automacini mesecno?
Korisnikov avatar
milospinkfloyd
Reactions:
Pridružio se: 25 Maj 2015, 22:32
Garaža: Mini Cooper S F56 - Brera V6 Q4

Post od milospinkfloyd »

@uros

ja to sve zovem narukvice, znam da dolazi sa dva kaisa. Jel h30 kompletno razvijen in house ili baziran na ETA?

@speedy stikis

chopard mille miglia mi zuri 1.1s dnevno mereno na 14 dana. Znaci za 4 nedelje pola minuta
a tissot prs 516 je u kanalu, zreo je za servis, em kruna nesto ne radi em kasni dnevno po 15s. Ali taj sat je star 15ak godina..
Korisnikov avatar
speedy stikis
Reactions:
Pridružio se: 01 Jul 2016, 12:27

Post od speedy stikis »

Hvala :sesir:

Mora na servis pa ce da se popravi to kako treba :)
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

Nije in-house, osnova je ETA 2836-2 / C07.111, a razlike su kako estetske tako i tehničke.

Za sada je na stabilnih +2s dnevno kada se stalno nosi a noću stoji u kutiji, kada ga noću ostavim na krunici dobije još sigurno 1s preko noći, kada stoji na staklu onda se skoro anulira. Pošto ima hack navikao sam skoro svako jutro izvučem i uvučem krunicu tako da je stalno u "nuli".

Vostoci su veoma tačni, oba koja imam i nosim redovno su oko +/- 5s/dan, ali to su SE verzije i mehanizmi su bitno bolje uštelovani iako se to nigde zvanično ne navodi niti postoje grade-ovi njihovih mehanizama. Vidi se od samog navijanja da je taj mehanizam finiji od onog u običnim Amfibijama koje koštaju 2-3x manje, a imaju praktično isti mehanizam. Inače dobar časovničar može Vostok da podesi da bude vrhunski tačan.

SKX007 koji sam imao dve godine je bio na oko 5-10s dnevno koliko se sećam.

Orient Symphony je bio isto tako nešto.

Seagull 1963 je bio ubistveno tačan, za njega mi je trebalo 2-3 dana da bi odstupanje mogao uopšte da registrujem ovako kao smrtnik, on je bio na navijanje.
Odgovori