Xepoj87 napisao:Dobro, to je realno istina, kao i mnoge negativne stvari o cetnicima. Ne mozemo pobeci od negativnih strana komunistickog i cetnickog rezima, takvo vreme bilo.
Opet, ne mozemo bas ni najrealnije hodati cipelama tih ljudi, a cinjenica je da se vecina naroda okrenulo od kralja, za partizane, te se donekle mize zakljuciti da je to bilo manje zlo u datom trenutku.
Sent from my Sony
Pa o tome se i radi, nista tu nije crno na belo, i jedni i drugi su kao i u svakom ratu pravili sranja te nikako ne volim kad neko pokusava da stvari predstavi iskljucivo na jedan nacin, tim pre sto ovo nije forum za to. Iz knjiga, po zelji, mogu se naci i ovakve i onakve price, sve je pitanje ko na sta zeli da se fokusira a da zazmuri na drugo.
Sama cinjenica da je vecina bila za jedno, a onda je nekoj grupici bilo bitnije da tera kontru njima nego da se fokusiraju na pravog neprijatelja mi nesto govori.
Meni su npr oba deda bili partizani, jedan okoreli partizan, posle vojno lice, nosilac spomenice, sto odlikovanja, ranjavan, borio se na Kozari... Do zadnjeg dana (pre par meseci) je bio partizan svom snagom, citao knjige i na pomen Cetnika se grozio i pricao strasne price sta su oni radili (iz prvog lica, ne iz knjiga)... Verujem da on zna daleko bolje i od mene i od Rotaora i bilo koga na ovom forumu sta se desavalo tada, te naravno da ne mogu da gledam blagonaklono kad neko ovakve stvari jednostrano propagira i pokusava da ocrni ljude koji su se svom snagom borili protiv okupatora i gubili zivote. Ja izbegavam opste da diskutujem na ovu temu, jer realno nemam pojma sta je i kako bilo, kao sto danas malo ko opste zna. Verujem da niko nije bio cvecka i da ima losih poteza i jedne i druge strane.