Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Ha. Zašto navodiš primer koji nije nikako tipičan primer solidarne zdravstvene zaštite? Da bi opravdao svoj stav.
Šta sa retkim bolestima, za koje su lekovi preskupi? Šta sa hroničnim ili profesionalnim bolestima?
Na kraju krajeva, šta sa "debelima" koji imaju hormonalni poremećaj?
Da li treba i oni da snose sve troškove svog lečenja?
Neka crknu?
Po tebi Stiven Hoking nikad ne bi postao to što jeste. Umro bi.
Šta sa retkim bolestima, za koje su lekovi preskupi? Šta sa hroničnim ili profesionalnim bolestima?
Na kraju krajeva, šta sa "debelima" koji imaju hormonalni poremećaj?
Da li treba i oni da snose sve troškove svog lečenja?
Neka crknu?
Po tebi Stiven Hoking nikad ne bi postao to što jeste. Umro bi.
Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Pa zato placas osiguranje da ne bi placao troskove lecenja.
Pa kako se kome zalomi, neko u plusu neko u minusu, u ovom slucaju bolje biti u minusu.
Pa kako se kome zalomi, neko u plusu neko u minusu, u ovom slucaju bolje biti u minusu.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Zato postoji obavezno i dobrovoljno osiguranje. Sam krojis sta ces i kako ces. Kod nas sa obaveznim dobijes onu stvar i treba da potezes sve i svasta. U normalnim zemljama se bar ne pravi problem oko toga.
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Jel ste vi naivni ili stvarno ne znate kako funkcioniše zdravstveno osiguranje u SAD, zemlji otvorene tržišne utakmice?
Kao ovde osiguranje poljoprivrede od nepogoda.
Samo vam agent osiguranja javi, da vaše lečenje neće platiti u potpunosti, pa čak da ga neće platiti uopšte.
Samo vam agent osiguranja javi, da vaše lečenje neće platiti u potpunosti, pa čak da ga neće platiti uopšte.
Pa naravno da drzava mora da se umesa kao i u sve da garantuje da se dogovoreno postuje kao i u bilo cemu drugom. U zdravstvu jos mora da se mesa da drzi troskove pod kontrolom i jos sto drugih stvari. Ali ne mogu svi imati isti tretman, to je normalno, ako neko zeli da plati ekstra to zasto mu ne omoguciti, dok minimum usluge drzava treba da regulise.
Ne znam kako je u US, znam da je bila kaubojstina.
Ne znam kako je u US, znam da je bila kaubojstina.
Pa pre Obame čak nije bilo ni obavezno, i mnogi zaposleni (pogotovo oni slabo plaćeni, tj. baš oni kojima je u slučaju potencijalne bolesti najpotrebnije) ga nisu uopšte uplaćivali. Znači ako se razboliš - ideš kod lekara ako imaš da ga platiš. Ako nemaš, ne ideš. Isto i za penziono osiguranje (ne znam da li je sada obavezno). Ako uplaćuješ, imaćeš penziju. U protivnom, ne. Najlošije plaćeni su, opet, češće birali veću platu, nego da uplaćuju penziono osiguranje. Znači bukvalno sistem koji su ostale zemlje imale do pre 70-120 godina. Obavezno zdravstveno osiguranje je prva uvela Nemačka, krajem 19. veka. Za penziono ne znam, da li je negde bilo obavezno pre 2. svetskog rata.aviator napisao: 03 Okt 2017, 20:25 Jel ste vi naivni ili stvarno ne znate kako funkcioniše zdravstveno osiguranje u SAD, zemlji otvorene tržišne utakmice?
Ђенерал Јанковић
Da ali su njima automobili bar 30% jeftiniji nego u Evropi, benzin duplo, a i sve ostale stvari dosta jeftinije uz istu ili cak vecu netto platu nego veliki deo Evrope. Svako zasto iima svoje zato.
Ti si cenu ZDRAVLJA podredio parčetu metala i plastike. Vrlo pohvalno.
Pitam se da li bi tako reagovao da tvoje dete treba da primi dugogodišnju terapiju citostatika ili nečeg još skupljeg.
Pitam se da li bi tako reagovao da tvoje dete treba da primi dugogodišnju terapiju citostatika ili nečeg još skupljeg.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
To je u Dubaiju tako regulisano, postoji industrijska zona gde se grupisu sve takve delatnosti.snork napisao: 03 Okt 2017, 18:30 Niti u blizini kuće treba da bude auto-limar koji po ceo dan lupa čekićem i drnda brusilicom (a imao sam baš takav slučaj). Jednostavno, stanovanje bi trebalo biti odvojeno od komercijalne delatnosti. Ima i priča o lakoj i teškoj industriji, ali o tome se koliko-toliko vodi računa (a nažalost i nema mnogo industrije).

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Znam, Sanaiya, kad se krene prema Sharji. 

Ђенерал Јанковић
aviator napisao: 03 Okt 2017, 21:32 Ti si cenu ZDRAVLJA podredio parčetu metala i plastike. Vrlo pohvalno.
kod nas je zdravstvo u teoriji još uvek besplatno, pa se mnogo novca sakuplja humaniarnim akcijama za lečenje dece od raznih bolesti(i ne samo dece).
Da ne spominjemo odnos lekara prema pacijentima itd itd(čast izuzecima).
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Pa problem je nizak standard i niska platezna moc, kako drugacije. Kako se pooravlja standard popravljace se i zdravstvo kako vise para bude ukazilo u sistem.
To da je kod nas zdravstvo "besplatno" je upravo to pod navodnicima. Ovde je sistem razrušen, isto kao i penzioni fond, i nije za komentarisanje.
Ja ovde spominjem solidarne zdravstvene sisteme npr. u skandinavskim zemljama, i delom u Kanadi
Ja ovde spominjem solidarne zdravstvene sisteme npr. u skandinavskim zemljama, i delom u Kanadi
Srbija ima jako loš sistem finansiranja zdravstvenog fonda. To bi bilo održivo (ne i pravedno) u jako bogatim državama, gde svi zarađuju lepo. Ovako imaš situaciju da nekolicinu oderu, nekom skinu simbolično a nekom ništa i pored svega država uleće sa lovom iz budžeta.
U Švajcarskoj postoji 3 nivoa osiguranja, obavezno, poluprivatno i privatno, plus paketi koji pokrivaju masažu, osteopate, delom stomatologa itd.
Apsolutno svi rezidenti su u obavezi da ga uplaćuju. Čak i nezaposleni, kojima se skida od socijalne pomoći ali nije free.
U Švajcarskoj postoji 3 nivoa osiguranja, obavezno, poluprivatno i privatno, plus paketi koji pokrivaju masažu, osteopate, delom stomatologa itd.
Apsolutno svi rezidenti su u obavezi da ga uplaćuju. Čak i nezaposleni, kojima se skida od socijalne pomoći ali nije free.