Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Frostensen
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2019, 17:31

Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Post od Frostensen »

Gledam AS gume za prosecno prelazenje izmedju 8-10000km godinje. Bilo bi dobro da mogu da izdrze leto u CG kao i Srbiju. Nazalost, nailazim na najrazlicitije procenje trajanja tih guma. Tipa, Goodyear je konzistentan sa procenama i stoji na oko 60k km dok Continental i Michelin idu od 40 do preko 50 hiljada km (sto uopste nije mala razlika). Razlike u cenama nisu male tako da trajanje jeste neki faktor.

S tim u vezi interesuje me
1) Postoje li neki relevantni podaci o trajanju (koji nisu procene)

2) Kakva su vasa iskustva sa Hankook Kinergy S2, Michelin CC2, Bridgstone A005, Goodyear Vector 4 gen 3, Kleber Q4 i Conti AS gumama posle nekoliko godina (ne par meseci)?

2) Koliko su tacne tvrdnje se neke od tih guma leti skore i upropaste? To dosta cujem za CC2. Vozim Conti AllseasonContact nekoliko godina i nisam imao takva iskustva, dok sam na Nokian Weatherproof video sitna pucanja.
surovi
Reactions:
Pridružio se: 15 Nov 2023, 13:58

Post od surovi »

Ja sam bio u dilemi da li uzeti AS ili dva seta guma. Zimske su mi gotove, a letnje mogu još sezonu otprilike, s time da mi je jedna već zakrpljena, a u drugoj smo našli šraf kod zamene gume pre par dana. Imam dva seta felni. Znači s obzirom na šarenoliko stanje guma koje trenutno imam, jedina realna opcija je nove zimske i nove letnje. Dva seta. Godišnje napravimo supruga i ja ukupno sa vožnjom na posao, dece u vrtić, jednom more i neki izleti oko 9000km. Na sneg ne idemo, niti su neki ekstremni uslovi tu gde živimo. Doduše, zna leti biti kao i svuda kod nas toplo. Tu sam došao na ideju da probam AS gume. Tražio sam neko vreme, čitao testove, recenzije, itd... Sve to treba uklopiti, a da naravno i cenovno odgovara. Na kraju sam se odlučio za Kleber Quadraxer 3, jer je po nekim testovima blizu Michelin CC2, a i radi ih ista firma. Viša srednja klasa recimo. Gledao sam testove i uglavnom im se zamera understeering na mokroj podlozi. Nisam baš siguran koliku to ulogu igra kod mene, jer penzionerski vozim, naročito jer imam i dvoje male dece sa sobom. Ostale specifikacije su sasvim dobre.

Eto ako neko ima iskustva sa tim gumama neka napiše, a ja se nadam da će izdržati neke 3 sezone 25.000 do 30.000 km.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Bice to ok za tvoju kilometrazu, ja predjem za 3 meseca 10kkm, tako da nekako nisam za AS gume, da prelazim ko ti lagano bi jih vozio, ko moji roditelji npr
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Podupravljanje (understeer) je karakteristika podešenosti vešanja jednog vozila i gume nemaju uticaja na to.
I ja vidjam u nekim testovima da napišu takvu glupost da guma ima ovakvo ili onakvo upravljanje i odmah tu ekipu koja je u stanju da tako nešto napiše izbrišem iz postojanja za mene.

Kleber je prosek, možda neka donja srednja, srednja srednja ili kako već klasa u pozicioniranju unutar Michelin grupe.
Naravno zadovoljiće kao i sve gume iz Michelinove grupe, svi brendovi imaju i dele istu tehnologiju izrade.

AS gume koristio sam i pre 30tak godina, i skorije pre 10tak godina (nekih 2 seta ukupno 7 godina) i za opisane zahteve i namenu nezahtevne vožnje su sasvim ok.
I za zimu su dobre, do nekih 15-20cm snega nije za njih problem a preko toga već posustaju.
Ali tada su i zimske u problemu i jedino lanci omogućavaju pouzdano "gaženje" preko sloja svežeg snega.

A to je već postalo retko kod nas, godišnje ne više od 15tak dana, barem u mom kraju.

Vidim (iz reklama koje iskaču) da su Continental gume trenutno sa sniženim cenama, da li slabo ide prodaja ili je ideja da se malo marketinški poguraju ne znam ali ko ih voli sada je prilika da ugrabi sa popustima.

Otorilike su oko 25% jeftinije od adekvatnih Michelin ili GY modela.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Post od ftj »

Za preko 15-20 cm snega najbolje je koristiti gusenice.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Ne, to je kada predje 40tak cm. Za navedeno snega dovoljni su kvalitetni lanci.
raks88
Reactions:
Pridružio se: 10 Avg 2016, 15:06

Post od raks88 »

Dobre uziverzalke su odlicne za normalnu voznju u svim uslovima osim u predelima gde ima puno snega cele zime, tipa Kopaonik, Pester, Planine u Zapadnoj Srbiji itd

Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Heinz napisao: 02 Nov 2023, 10:09 Pa tako je. Meni 0.5 mm za 15k km. Znači još 60k km Slika Moram proveriti, mislim da sam dobro upamtio.
24000 km, Civic 2015 1.8

Prednje (ex-zadnje): sredina 6 mm, bočno oko 5.8, možda dodem do trapadžije.
Zadnje (ex-prednje): mislim sredina 5.8 mm, bočno 5.6, cirka.
Naredno merenje na proleće.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

ljubitelj napisao: 20 Nov 2023, 18:47 Podupravljanje (understeer) je karakteristika podešenosti vešanja jednog vozila i gume nemaju uticaja na to.
I ja vidjam u nekim testovima da napišu takvu glupost da guma ima ovakvo ili onakvo upravljanje i odmah tu ekipu koja je u stanju da tako nešto napiše izbrišem iz postojanja za mene.

Kleber je prosek, možda neka donja srednja, srednja srednja ili kako već klasa u pozicioniranju unutar Michelin grupe.
Naravno zadovoljiće kao i sve gume iz Michelinove grupe, svi brendovi imaju i dele istu tehnologiju izrade.

AS gume koristio sam i pre 30tak godina, i skorije pre 10tak godina (nekih 2 seta ukupno 7 godina) i za opisane zahteve i namenu nezahtevne vožnje su sasvim ok.
I za zimu su dobre, do nekih 15-20cm snega nije za njih problem a preko toga već posustaju.
Ali tada su i zimske u problemu i jedino lanci omogućavaju pouzdano "gaženje" preko sloja svežeg snega.

A to je već postalo retko kod nas, godišnje ne više od 15tak dana, barem u mom kraju.

Vidim (iz reklama koje iskaču) da su Continental gume trenutno sa sniženim cenama, da li slabo ide prodaja ili je ideja da se malo marketinški poguraju ne znam ali ko ih voli sada je prilika da ugrabi sa popustima.

Otorilike su oko 25% jeftinije od adekvatnih Michelin ili GY modela.
valjda oslanjanja :mrgreen:
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ako cemo po servisnom uputstvu. :)
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

naslanjanja :mrgreen:
E dobro je, jedina zamerka za ceo tekst :)
surovi
Reactions:
Pridružio se: 15 Nov 2023, 13:58

Post od surovi »

Vozio jutros po nenormalnoj kiši i večeras kad sam se vraćao s posla. Gradska vožnja. Koliko sam primetio, ponašaju se kao i sve druge letnje gume na kiši koje sam uglavnom imao. Dynaxer HP4, Michelin Primacy 4, itd... ali verovatno je i do mog stila vožnje. Za sad Quadraxer 3 skroz dobra guma.
Frostensen
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2019, 17:31

Post od Frostensen »

@surovi Ako ti ista znaci vozim Conti AllseasonContact vec jedno 3 mozda i 4 godine. Nikad nikakvih problema po jakim kisama i sa naglim kocenjima na autputu (desavalo se da uletimo svi u vece bare i da se zaustavimo od kolicine vode jer ne vidimo ispred sebe). E uzmes to pa onda dodas tvoj Kleber koje su bolje gume. Ukratko neces imati nikakvih problema i ne beri brigu.

S tim uvezi, fora kod tih testova je gledati brojke. Ako gledas grafike i mesta koja zauzimaju mozes da se predjes i da procenis Kleber kao "Slabiju" gumu ali ako gledas cisto brojeve van kocenja(tj. ta ponasanja po mokrom, kruzni prolazi i sl.) videces da su razlike u brzinama po 1-2 km/h po krugu a vremena tek oko 1-3 sek. Zbog toga, kada pises clanak moras od toga da napravis neku kategorizaciju dok su u realnosti vozne karakteristike u razlikama do 5% i tih 5% ih sortira kao prve druge ili pete.

Nevezano za tebe, vise za ostale koji citaju, jedino sto bih zamerio Coninentalu je zaustavni put na suvom. Treba im malo i to se oseca ali nista sto bih nazvao bas neprijatnim ili losim iskustvom.
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

I ja vozim Kleber Q3 od Juna ove godine i nemam nikakvih zamerki. Danas po ovoj kiši se isto lepo ponašaju, bolje se probijaju kroz baruštine u odnosu na Wintere.
Ono što sam primetio nevezano za gume da apsolutno ništa ne lupa po trapu kao kad je suvo vreme, ali krivo mi je što nisam ranije primetio nego u zadnjih par km puta

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

To je uobicajeno, kisa podmaze propale selen blokove....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Odgovori