Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Slicno je i kod mene u ch i u at, jedino nedeljom ako mi zatreba nesto skocim do lihtenstajna preko mosta do migrosa koji radi do 16h.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Kada sam ziveo u Lozani, nerviralo me sto zavrsavam posao u 18.30 pa trcim u Migros za hleb, jer radi do 19h.
U DE bar lidl radi do 21h, mada imam i REWE koji je 1000m od mene i radi od 7 do 24h, a subotom do 22h.
Sent from my SM-T113 using Tapatalk
U DE bar lidl radi do 21h, mada imam i REWE koji je 1000m od mene i radi od 7 do 24h, a subotom do 22h.
Sent from my SM-T113 using Tapatalk
Znam da se u mediteranskim zemljama (u EU: Grčka, Italija, Španija) radi dvokratno, zbog klime i popodnevnog odmora.superboss napisao: 04 Okt 2017, 23:52 Eh ne znate vi šta je EU.![]()
Radnje sve dvokratno: 7-12:30 i 16-19:30(mogu da počnu ranije ujutro, ali teško kasnije od 19:30), Banke,pošte 8:30 do 13:30, petkom je ja mislim do 16:30(i to ne sve ekspoziture), subotom do 12:30
Nedeljom ima poneka radnja da radi, ali ono 90% ne, retko koji Lidl radi.

Ne znam da li se sećate, kod nas se još do kraja 1980-ih na vratima prodavnica koje rade 8-20 mogao videti natpis "non-stop".

Ђенерал Јанковић
Pa u malim sredinama uvek je radno vreme mnogo krace, a u velikim duze. Jedino je pitanje refulative - sta zabranjuju, a to su u NL odavno skinuli. Inace razlozi za zabranu rada nedeljom i kasno su bili religiozni
(kao i u D)

- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Meni je i dalje ta zaludjenost nedeljom kao nekim posebnim danom u današnje vreme nepojmljiva. Mislim, sa jedne strane se propagira da je nedelja kao dan za crkvu, porodicu, druženje...whatever. S druge strane i ja radim svaki drugi vikend već 27 godina i ne fali mi ništa. Policija, vatrogasci, bolnice, metro, busevi itd itd. Očigledno da za njih(nas) to ne važi. Onda jednostavno treba da liberalizuju to kompletno. Siguran sam da ima više nego dovoljno ljudi koji će rado ići nedeljom na posao, ako u toku sledeće radne nedelje imaju slobodan dan ili dane (a to je po zakonu obavezno). Ja pišem planove rada za svoje odeljenje već duže vreme, i tačno znam ko od moji ljudi hoće da ima svaki drugi vikend slobodan a kome je svejedno, pa tako i pravim planove. Sve sam dogovorio sa ljudima i nema nikakvih problema. Čak i radnički savet se ne meša ni u šta jer oni reaguju samo ako se neko od radnika požali na plan rada, a obzirom da smo se na odeljenju sve dogovorili niko nema potrebe da se žali. Dosta njih vole da rade i praznike jer je faktor plaćanja veći i na zaradu praznicima i nedeljom se ne plaća porez, tako da je i plata veća. Dešavalo mi se ponekad da radim i više vikenda za redom, a onda upišem ponedeljak i utorak slobodne dane. Divota, ići u kupovinu u ponedeljak/utorak pre podne , nigde nikoga
.

Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Ja sam u šali napisao ono za boga i nedelju, a ispade da je stvarno to razlog.
Šokantno u 21. veku. Mislio sam da su možda protestanti moderniji od katolika, kad ono Ljuba kaže da je u Holandiji isti razlog... Kako li je u ex-DDR? Tamo su ih 45 godina učili "Die Religion ist das Opium des Volkes" kao što napisa njihov zemljak Marks. 
I kod nas se rad vikendom i na državni praznik znatno više plaća. U nekim firmama se bukvalno otimaju ko će da radi tim danima.

I kod nas se rad vikendom i na državni praznik znatno više plaća. U nekim firmama se bukvalno otimaju ko će da radi tim danima.
Ђенерал Јанковић
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Porodičnim ljudima je itekako bitno, hoću recimo negde da idem sa porodicom i šta mi znači slobodan dan u sredu ako je žena slobodna uvek nedeljom? Ili nam slobodni dani tako "šetaju". Znaš kad ćemo se "pogoditi" da oboje imamo isti dan slobodan? Katolicima i drugim vernicima nedelja znači takođe jer idu taj da redovno u crkvu... itd. Nije to baš bez razloga.
@KG
Radnički savet?
Radnički savet?
Veljo, odgledaj ovo Where to Invade Next (2015) od Majkla Mura.
http://www.imdb.com/title/tt4897822/
http://www.imdb.com/title/tt4897822/
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
@kragujevac
Sve mi diraj, al' subotu i nedelju ne dam!!!

Sve mi diraj, al' subotu i nedelju ne dam!!!

Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
Vala i ja ne dam vikend. Sem recimo sad u subotu 8-12h jer ima dosta posla, a par njih nije tu. Znaci i meni zbog satnica, ali generalno ne dam vikend. Vikend je za planinu, setnju, uzivanje.
Ranije sam radio 6,7 dana nedeljno i uvek sam osecao da vikend fali. Stigne umor i gasim se ko sveća
Ranije sam radio 6,7 dana nedeljno i uvek sam osecao da vikend fali. Stigne umor i gasim se ko sveća
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Da,da.....Ili drugim rečima Betriebsrat.

Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Malopre mi rece kolega da se u DE razmatra uvodjenje veceg poreza za SUV vozila, radi smanjenja zagadjenja.
Vec sada je porez za dizelasa veci od onog za benzinca.
Vec sada je porez za dizelasa veci od onog za benzinca.
-
- Pridružio se: 24 Maj 2017, 23:41
- Garaža: SEAT ATECA 2.0 CR TDI 190hp DSG 4Drive XCELLENCE
Bas njih da izvines zabole za zagadjenje, nego daj da namaknemo lovu dok se moze Jedan moderni auto bilo kakve kategorije manje trosi i manje zagadjuje nego 90% onih od pre 10ak godina. Danasnji dizeli sa euro6 motorima , ako je ispravan dpf i ispravan adblue ne zagadjuje prakticno nista. Meni na auspuhu niti je crno niti smrdi. Bukvalno kada stanes iza auta jedva da osetis ista na auspuhu dok auto radi, miris slicno kao auto na plin samo puno slabije. Prstom kada povucem na izduvnoj grani, nema cadji.
I onda kada procitam kako se "proteruju dizeli", porezi, muda-cuda muka mi pripadne od tekovina zapadne civilizacije i iste te EU. Sve lezilebojevici koji izmisljaju svako malo vrucu vodu.
I onda kada procitam kako se "proteruju dizeli", porezi, muda-cuda muka mi pripadne od tekovina zapadne civilizacije i iste te EU. Sve lezilebojevici koji izmisljaju svako malo vrucu vodu.