Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Cica Maca
Reactions:
Pridružio se: 24 Okt 2013, 13:03

Re: Vazduhoplovi

Post od Cica Maca »

Uh, to na slicici nije karavela vec JAT-ova devetka, McDonnell Douglas DC-9-32, MSN47473/598, YU-AHP. Fotka je napravljena daleke 1976. godine na Surcinu. Cak sam bio sokiran kada sam u jednom od NTSB-ovih dokumenata za obuku zemaljskog osoblja video ovu fotku, u to vreme je terasa na starom (i tada jedinom) terminalu bila otvorena i dostupna posetiocima. Eh, ta dobra stara vremena... Istorija od koje bi se svaki avion ponosio. Prvi let 08.05.1970. isporucena JAT-u kao YU-AHP 18.06.1970. godine, stara 43,7 godina (a kukali smo zbog matorih buseva), status: AKTIVNA!!! Sluzila dugo u JAT-u, 17.11.1985. godine preregistovana a novog kupca Corsair Inc. koji je vec 02.12.1985. predaje novom korisniku (uzeta na lizing). Republic Airlines je koristi pod novom registracijom N926RC zakljucno sa septembrom 1986. godine kada je predaje Northwest Airlines-u gde motori (2x PW JT8D-9A) dobijaju Hush kit stage 3. Ostaje u upotrebi u Northwest Airlines-u sve do 10.09.2005. kada je povucena iz upotrebe. Od 21.03.2007. lepotica opet leti, Aserca Airlines operator iz Venecuele pod registracijom YV286T do maja 2008. kada biva preregistrovana kao YV2434.

I par fotkica...

Leeds / Bradford - Yeadon (LBA / EGNM), UK - England, May 6, 1985 jedan od poslednjih letova sa JAT-ovim obelezjima.

Slika

U Northwest Airlines-u je tri puta menjala odoru, Miami - International (Wilcox Field / 36th Street / Pan American Field) (MIA / KMIA) USA - Florida, July 17, 1989

Slika

Minneapolis / St. Paul - International / Wold-Chamberlain Field (MSP / KMSP) USA - Minnesota, March 3, 2001

Slika

Montreal - Pierre Elliott Trudeau International (Dorval) (YUL / CYUL) Canada - Quebec, August 2, 2004

Slika

I danasnji izgled... Aserca Airlines, Oranjestad - Reina Beatrix (AUA / TNCA) Aruba, June 8, 2007

Slika

Jedna me samo stvar zanima; kakve su sanse da neki bus ili NG dozive godine ove lepotice za koju sam siguran da ce jos godinama leteti...
Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

E, pa Cica maco, stvarno si zasluzio onu somovinu pohovanu. :thumbup:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Pardoniram, Maca je opet u pravu.

Dragvorl, navalio si na tog soma vise nego Dzeremi Vejd na soma-ubicu iz Indije :kuku:
Korisnikov avatar
Cica Maca
Reactions:

Post od Cica Maca »

Ha, ha, kad jednom probas pohovanu somovinu... :rostilj:
Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

To ti kazem... :rofl:
SlikaSlika
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Re: Одг: Vazduhoplovi

Post od swemir »

Slika

Ovi u law costu bas dugo drze visinu verovatno zbog ustede goriva pa kad krene u strmi poron bas je neprijatno u pm.

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

I ja sam imao isti utisak. Sa 10000m ga spici na pistu za manje od pola sata. Sve puca u usima.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Ja nisam imao tih problema sa Wizzom, it was nice and smooth :)
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Re: Одг: Vazduhoplovi

Post od swemir »

Ovo je razlika sigurno zbog drugacije procedure. Npr. U emiratima nisam nu skontao da slecemo a ovde puca u usima i bas ponire g. Ranije nusam leteo ovim nisko budzetnim kompanijama.Takodje prvi put je neko dao pun pri poletanju a da nije skroz i usao ravno na pistu nego iz sikane da kazem tako... nema tv film. Ne znam ipak je velika razlika cini mi se.

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Uz rizik da me Maca koriguje a Drago zatrazi soma, da i ja spomenem koju:

- sa 10000m (33000ft) za 30 min do zemlje je sasvim normalno.

- to sto ga je zavrnuo u sikani znaci da je najverovatnije radio vizuelni prilaz

Novi sistemi za presurizaciju su automatski i vrlo nekomforni. Kod starih je mogla da se podesava vertikalna brzina penjanja/poniranja kabine, kod novih to nije slucaj.

Zato zvacite nesto ili povremeno otvorite usta. Nemojte da drzite stisnute zube :mrgreen:

Maco?

Dragvorl?
Korisnikov avatar
Cica Maca
Reactions:

Post od Cica Maca »

Redovno, paketic zvaka u dzepu pa razvaljuj vilicu. Meni pomaze.
Slika
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Meni ne, uvek poludim od glavobolje
Korisnikov avatar
Cica Maca
Reactions:

Post od Cica Maca »

Probaj LJAKSE metodu, zvaces da pokazes krajnike i pride pravis balone.
Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Do sad nisam imao ovakva iskustva, prvi put mi se desilo sad sa Fly Dubaijem.
SlikaSlika
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Dva zanimljiva komentara iz danasnjeg Blic-a

1) Postoji samo jedan razlog zašto Er Srbija nije dobila dozvolu da leti u SAD a to je činjenica da se kompanija agenciji za privredne registre i dalje vodi kao JAT, sa istim matičnim brojem ali finansije vode Arapi, što znači da je to njihova kompanija a ne države Srbije. Pritom Arape interesuju samo poletno-sletni slotovi koje JAT ima u SAD a vrede više od 300 miliona evra i sa slotovima širom dostižu milijardu evra. Arapi bi da se dokopaju tih slotova a to je moguće samo ako JAT i dalje postoji jer nije moguće preneti slotove na drugu kompaniju. Zato su se naše vlasti dosetile da promene ime kompaniji a zadrže matični broj i sedište firme, dok su Arapi uzeli na lizing stare avione i malo ih ofarbali da liče na nove. To je čitava matematika oko JAT-a.

2) Sada se vidi pozadina "kupovine" JAT-a. Ali arapska prevarantska kompanija Air Etihad neuspeva da opljačka JAT za američke slotove što je i bila glavna namera "kupovine". Jer ako arapima uspe prevara, za pet godina bi "vratili" Air Srbiju opljačkanu za sve medjunarodne linije na koje arapi iz Air Etihada nemaju pravo po medjunarodnim ugovorima. Da bi im uspela prevara prvo su nagovorili vladu da preuzme gubitak JAT-a od 200 miliona evra u javni dug Srbije, "odvukli" su finansije i planiranje letova u Dubai a Air Srbija je obavezna da "tankuje" na arapskim "pumpama". Trenutno Air Srbija i dalje pravi gubitke popravljajući iznajmljene krševe od aviona koji lete poluprazni, i sa "promotivnim letovima" samo pravi još veći gubitak koji će se pokriti od gradjana Srbije naplatom harača. Od obećanihj 100 miliona evra "arapske investicije" od strane Vučića, arapi nisu uplatili ni "pozajmicu" od 30 mil evra koju su "izboksovali" umesto "investicije 100 miliona evra
Odgovori