Beograd

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Re: Beograd

Post od pedja »

Kome se ne svidja, ne mora da gleda, a vala ni da bude tu - sirok je svet.

A treba uzeti u obzir da je i slika drugih gradova nerealna, dok niste deo istih neko vreme i dok ne zađete van centra i turističkih atrakcija.
Kako se naš čovek oduševi u Budimpešti ili Pragu, tako se turisti oduševe Beogradom - a to nije samo priča - to je iz iskustva rada sa mnogo, mnogo stranih gostiju, najrazličitijih profila (po tipu putovanja, staležu, godinama). Par dana, pa i više, ne govore ništa o sitnicama, a ne o jednom gradu, državi ili narodu. Koliko BG ima lepih zdanja, pored kojih smo prošli milion puta, a da nismo ni primetili. Zašto? Jer su nam kao dobar dan. Da su negde u svetu, fotkali bi se ispred i šerovali po društvenim mrežama. Koliko sam ljudi upoznao koji kukaju na svoje (glavne) gradove, a muka i kuknjava ista kao kod nas - te loše ulice, te smeće, standard...svakome je svoja muka najveća, a pola Beograda bi se preselilo u njihov Prag, na primer, koliko sutra.
Ogroman broj stranaca ode u Teslin muzej ili Muzej Jugoslovenske istorije, oduševljavaju se istim, a mi šatro Beograđani često ne znamo ni gde su, a nemoj slučajno da smo i otišli. Čovek rođen u BG, pre 40+ godina mi je za toranj na Avali rekao "A šta ću tamo koji q". A išao si da vidiš onaj krivi toranj ili da 'vataš Juliju za sisu... A sve je počelo pričom kako nikako da se iskombinuje i ode u Pariz, te popne na Ajfela... Nije isti rang, znam, ali opet... Ej bre, ljudi iz Emirata trče na taj toranj i (kao planinu) Avalu, a prosečna zgrada im je viša od toga. Ipak, lokalcima to često nije dovoljno. Shvatam i to, verovatno i deo stanovnika Pariza nije bio na njihovom tornju (možda i zbog cene), te verovatno pljuje po njemu... ili ne?

Ne, nije Beograd najlepši grad. Ipak, ja ga volim kakav god da je, a trudim se da ne bude gori, ako ga ne mogu učiniti mnogo boljim, bar koliko je do mene. Kada bi se svi potrudili, ličilo bi i na nešto više. I manite politiku i ove ili one, gledajte sebe. Ljudi žive i na mnogo gorim mestima od Beograda. Smeta i meni dosta toga, ali pljuvanje po samom sebi, kao i ono "mi smo Srbi najgori" mi nije normalno, a vala ni ne može biti bolje kada "lepo" mišljenje o sebi gajimo... Ne, nije kod nas sve najgore.

Pamtim dane kada noću nisi smeo na Kalemegdan, kada su rupe bile i veće, ali nisam vozio, pa mi nisu ni smetale, kada si lomio noge po nazovi trotoarima i pločnicima, a Čistoća i Zelenilo radili koliko se mora. Nego smo mi svi fini, pa navikli na LasVegas, te se sada potresamo... Da li smo zaslužili bolje i šta smo učinili za Beograd?

Svako ima pravo na svoje mišljenje i to je u redu.
Ja sam srećan svaki put kada vidim toranj, sa autoputa, u povratku kući sa puta/terena, a to je dosta često. I posle stotog puta, opet mi bude milo.
Milion puta sam se nervirao zbog koječega, ali ne može se kriviti jedan grad, u kojem sam rođen i odrastao. I žene i automobili imaju mane, pa ih i dalje volimo.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Naravno, sva mesta imaju lepih i ruznih mesta.
Ja sta sam video po Budimpesti kada sam tamo ziveo, i to sve u centru, nisam u BG-u video nikada.
A opet, sveukupno kada gledam turisticki, lepsi mi je od BG-a.
Ima i do navike, sto ti nije zanimljivo vise nesto sto si video 1000 puta, pa mu umanjujes vrednost.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

Ma problem BG je što je arhitektonski prazan, preskočio je mnogo pravaca, sve lepo je iz doba Kraljevine SHS ili Srbije, a pre toga je bio turska pogranična kasaba, nakon ww2 opet smešno. Nzm šta bih nekome pokazao u BG a studirao sam 5 godina u njemu, Hram Sv. Save, Kalemegdan i par palata zgrada iz doba Kraljevine...Možeš naći neki lepi deo u BG neki pogled ali ne mogu reći da mi je lep kompletno nikako.
Mnogo je Bg nastradao u ratovima pa je dosta lepih zgrada nestalo.
Mene mnogo više privlači švapska arhitektura po Vojvodini, NS, Sombor, Subotica, dvorci itd...samo i tu treba da se ulaže održava to.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Najveci problem Beograda je naulaganje para u isti.
Ima BG dosta zanimljivih i lepih gradjevina.

Ali dzaba, kada dodju neki kompletno retardirani sabani i od onako lepog Cvetnog Trga, naprave kameni plato koji je kompletno zardjao posle par meseci.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

I to što se uloži, bolje da nije.
Kada vidim šta su uradili od Cvetnog trga, plače mi se.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Sto? Bas lepa betonska ploca.

Sent from my HTC One using Tapatalk
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Ono je uzas... Stvarno ne znam koji netalentovani arhitekta je osmislio ono..
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Cuj arhitekta...imao neki Vucicev kafandzija visak ploca, ostalo mu od staze za kucu u Kaludjerici, pa eto da se ne baci.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Mnogo su glupi komentari ako ti se ne svidja produzi dalje.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Ja bih se npr u Larisu preselio odmah. Bio sam tamo nepun dan.

P8 Lite TT
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Nije izgled jedini faktor valjda, to je moja poenta. Pariz mi je lepsi od Beograda 100x a nikada ne bih ziveo u Parizu.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Pa kada si seljak, ne znas sta valja :D
Ja iskreno ne bih nigde van BGa ziveo :)
Opet, to pricam kao neko ko je samo kao klinac od 13(valjda) godina ziveo u Budimpesti par meseci, pa nije pravo iskustvo i pored toga imam zero iskustva sa zivotom van Srbije.
Mozda ako nekada iskusim, promenim misljenje, ali sada bi moralo da mi nekom magijom ostane 5 soma u steku mesecno, da bih negde van BGa ziveo :)

Sent from my Sony
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Mnogo je mocno kad grad ima more. Meni licno to ni jedan uredjen park ili lepe ulice sa starim gradjevinama ne mogu da zamene. Iako volim stare gradjevine i parkove. Lepo je i kad grad ima reku ali to nije to.. more cini svaki grad lepim i plus voda smiruje.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Istina, mada ko je rođen u takvim gradovima ni ne ceni to previše. Prost primer je da često lokacije nevezane za more budu skuplje od onih blizu mora, a i ako se ne gleda ekonomski uticaj, svakako ljudi na sve "naviknu".
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Naši prijatelji su u Italiji živeli dugo godina i fazon terasa stana im gledala na plažu a maltene se nijednom nisu okupali. Mi bi piškili od sreće da je nama tako :mrgreen:
Odgovori