Novi Sad

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Re: Novi Sad

Post od aviator »

Na kraju će sopstvenu kapu bacati u tudje dvorište, da bi je krali.
Samo što kraj nije ni na vidiku.
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Au, sto volim kad tako neko iz struke kao sto je Swemir napise kratko jasno kako stoje stvari

Sent from my SM-J500FN

Korisnikov avatar
Uninuni
Reactions:
Pridružio se: 21 Jan 2013, 19:30
Garaža: Fiat Bravo 1.9 2007, Mazda Cx 5 2,2 2017

Post od Uninuni »

Samo testiram tel :-)Slika

Sent from my BBD100-1 using Tapatalk

Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Pošto sam se iz Zemuna preselio u NS, očekujte neočekivano u vašemu gradu :mrgreen:

Šalu na stranu, iz nekih privatnih i poslovnih razloga (supruginih) smo prešli u NS, i svakako vidim da je svugde ista SNS priča.

Jel nam sutra dolazi žvalavi da otvara Žeželja?

A Spens mi je veoma slična priča Pinkiju u Zemunu, baš ono što je swemir napisao.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Cekajuci vodju sutra u 11.

@Cozmo taman da napises razliku izmedju zemuna i ns. Meni je nekako zemun neopravdano zapusten i prljav.

20180831_125750.jpg
20180831_125843.jpg
20180831_125835.jpg
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Prevaziđen koncept, ovako sa slike da vam kažem, isto iz struke :)
Gle kolki trg ispred, puni se automobilima ili autobusima? To je moglo 80ih da radi kako treba.

Stonotenisko Prvenstvo Evrope Novi Sad
Spens ima dve hale: veliku (kapacitet 8.000 mesta)[2] i malu (kapacitet 1.030 mesta[3]), ledenu dvoranu (kapaciteta 1.623[4]), zatvoreni bazen, kuglanu, trenažno-takmičarske sale za boks, džudo i stoni tenis, 2 pres-centra i amfiteatar. Pored sportskih objekata, u njemu se nalazi oko 215 lokala, u koje su smeštene mnogobrojne prodavnice.

Videćete za manje od mesec dana šta će (možda) Španci da naprave od Bernabeu stadiona.
A neće ga naravno rušiti nego unaprediti za nove potrebe.

Ovo da se sruši i nije neka šteta, em je odradio svoje em je ružan. 80te su davno prošle, i Yuga i Floridu je radio Đuđaro pa su za đubre :)
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Uninuni
Reactions:
Pridružio se: 21 Jan 2013, 19:30
Garaža: Fiat Bravo 1.9 2007, Mazda Cx 5 2,2 2017

Post od Uninuni »

Za ljubitelje :-)SlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Sent from my BBD100-1 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

http://gjesic.blogspot.com/2018/09/sta- ... da-si.html
...
Od ukupno 513 miliona dinara rashoda za troškove (struja, toplana, voda, freon..), potrošeno je 156 milina dinara. Tu treba dodati i ostale troškove održavanja prema planu održavanja objekta od oko 10 milona dinara gde ulaze troškovi čišćenja, električne opreme, higijenskih sredstava i sl.
Sve ukupno oko 166 milina dinara.
Sada dolazimo do najboljeg dela, za troškove plata i svih pripadajućih doprinosa, putnih i drugih troškova, te 2017. godine je izdvojeno oko 226 miliona dinara.
Jeste, Vučević tvrdi da plate nisu problem ali sve ostalo jeste i da zato treba do temelja sravniti to komunstičko đubre koje smeta razvoju liberalne tržišne privrede.
Verovali ili ne, JP SPC Vojvodina ima 231 zaposlenog. Naravno da su tetke, strine, lepači plakata i ostala ekipa tu decenijama udomljavani i da to nije samo Vučevićev minuli rad, ali je dobar deo "ekipe" stigao i udomio se u ovo JP baš za vakat Vučevića, oko 20%.
Da stvar bude malo interesntanija tih 231 "rade" u sledećim sektorima: kancelarija direktora 5, spotrtske usluge 63, tehnički poslovi 81, ekonomski poslovi 38, i opšti i pravni 48!
Zarade te 2017. godine su učestvovale u troškovima preduzeća sa tričavih 45% a tekući i investicioni troškovi zbog kojih treba srušiti SPENS sa 32%.
...
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Ne deuje meni taj broj zaposlenih kao nesto ekstremno mnogo, eventualno ovih u opstim i pravnim poslovima ima mnogo.

Tekuci i investicioni troskovi ociglesno nisu dovoljni jer je Spens u sve gorem stanju, prokisnjava na sve strane...
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Uninuni napisao: 01 Sep 2018, 07:40 Za ljubitelje :-)
Nikako da odem jednom prilikom... Sutra oko 7 je valjda skup u centru NS.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Veliki sirok plato je po tebi zastareo koncept.
Ako nešto zelis da osudis moras imati jace argumente. Prvo objekat da li je ruzan ili nije nije adekvatan izraz. Moze biti kvalitetan ili ne. Da li funcionise ili ne. O tome sam u proslom postu. Da se vratim na brilijantno urbanisticko arhitektonsku formu otvorenih prostora.

Zelja je bila specijalna namena za razne manifestacike za koje se i koristi. Za okupljanja i priredbe. I pro tom da ne remeti ostale strukture planiranja. Tome i sluzi vrlo uspesno. Organizuju se pijace izlozbe i slicno.

Svakako ako je prazno greska je menadzera i organizatora ne arhitekture i urbanizma...
Multifunkcional otvoren prostor ne moze da zastari ako grad zna cemu to sluzi

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Kog menadzera!? :)
Pa, tamo su zaposleni samo na papiru.

Najbolje mi je kad prodjem pored kancelarija Vodovoda na Spensu. To je slika i prilika hvatanja zjala na poslu u JP.

Sent from my SM-J500FN

Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Novi Sad

Post od Ji 4Tze »

Ne sporim plato, daleko bilo, nego pristup platou, tu neko treba i da dođe. 5-10,000 ljudi recimo.
To je projektovano 70ih. Sad je skoro pola veka kasnije.

Objekat je prosto iz drugog, prošlog vremena.
Po estetici, prilazu, energetskoj efikasnosti, stanju.
I ružan je, svi smo učili školu za lepe stvari. Ja ga se ni ne sećam sa faxa.

Nego kod nas se robuje objektima kao da su isklesani iz kamena a ne naliveni od betona ili sklepani od čeličnih profila.

“brilijantno urbanisticko arhitektonska forma otvorenog prostora”
Plato sa stepeništem :) nemoj zezati...
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Taj plato sa stepenistem je jedini deo koji na nesto lici, sa svih ostalih strana i uglova je neverovatno ruzan objekat.

Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Nisu nas učili šta je lepo a sta gadno :) učili su nas šta je kvalitetna funkcionalna sta je konceptualna arhiteltura. I kako da znamo da klasifikujemo i kategorizujemo objekat. Da odredimo njegovu vrednost na preciznim strucnim normama. Fasada je jedan segment. Koji se opet ne kvalifikuje lepotom? Sta je lepota?
Kvalitezna arhitektura se ne moze klasifikovati po fasadi. Ona je jedan segment. Lepota fasade je subjektivna kategorija. Kvalitetan objekat se klasifikuje sagledavanjem vise aspekata. Kad student kaze ovo.mi nije lepo zvekne odmah. Nije mi lep pompidu centar :)
a sad objektivno.
1.Instalacije. su izbacene da bi oslobodile unutrasnji prostor.
2. Siroke stepenice su tu da pozovu privuku na drugu etazu koja je uvek slabije posecenja. To je scena pozoriste.
Otvoreni prostori su tu da povezu grad i kucu. Ovo je zazvoreni grad. Koji zivi kao ulica trg.
4. Plato za navijace fk.
5. Objekat u svakom segmentu da je bar jednom renoviran bih bio itekako funkcionlan

E sad estetika. Objekat nema dvodimenzialnu fasadu. Njegova fasada je funkcija. Stepeniste prilaz. Nadstrsnica da ne pokisnes.
Cevi da oslobode funkciu unutra. Stubovi su beton brutalizam. Resetka celicni raster.

Brilijantan obkekat. Znamo richard rogers i renco pialno su postali svetkski poznati arhitekti posle pompidua.
A spens hoce da sruse...
Svakako da postoje mane ali opet je politika.
Kad se gradilo zbog budzeta su staklene prozme zamenjene plastocnim ali su to brilijantno arhitekti amortizovali plasticnim.
Energetika i energetski razred se prilagodjava vremenu.

Mislis da luvr ima originale prozpre? Ne ima 4 slojne a razreda. Sva stolarija je prilagodkena. Nije sruseno.

I ne nemamo mi.ljubav prema objektima.
To se zove kulturno nasledje. To je jedina materijalna odlika civilizacije koja definise kulturu naroda uz jezik i pismo.
Kamo srece da smo imali vecu svest o nasledju imali bi smo u novom sadu jermensku crkvu pozoriste staro staru sinagogu. Imali bi smo dragulje koje recimo velike kulture postuju.
Jel su savremenici ajfelove.kule voleli istu? A pompidu? I da li oba objekta danas imaju stranicu u istoriskim udzbenicima svetskog nasledja...

Kao neko ko gradi nazalost sagledavam realne probleme koje su u domenu investitora. Nazalost znam da je kritika vrlo selektivna.
Sa druge strane predavao sam studentima i bio i drustvu arhitekata u uptavnom odboru dzabe sve jake su sile nepotozma i znam drugu medalju price nazalost. Tuzne price. Ni.komoru nemamo jer moramo biti pod sapom gradjevinske komore. Nismo uspeli da se odcepimo.
Na fakultetu od 100 studenata 2 razumeju arhitekturu.
Moju licencu i.moje generacije je npr. potpisao oliver dulic. Ortoped. Sta vise da kazem.

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena od swemir u 01 Sep 2018, 19:03, izmenjeno 4 puta ukupno.
Odgovori